Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, volmaster napisał:

Ale to tylko półśrodek decydujący o wyborze czegokolwiek co można zmierzyć.

Jak nie chcesz mierzyć to opcją jest test różnicowy, wykonuje się go w najprostszej wersji na sygnale muzycznym. Też już było to opisywane na foru. Nawet ostatnio na ASR któraś z osób z forum dyskusyjnego zrobiła taki test, chyba dla kabli XLR.

3 godziny temu, volmaster napisał:

Na końcowy wynik wpływają nasze preferencje, a te z kolei zależą od wielu rożnych czynników jak sam napisałeś.

Na forum trudno jest rozmawiać o preferencjach bo np. jedni lubią sporą zawartość harmonicznych a w szczególności drugą harmoniczną a inni wymagają wszystkich harmonicznych grubo poniżej -100dB, czyli maksymalnej możliwej sterylności sygnału. Ja należę do tych drugich, wielbicieli harmonicznych trudno mi zrozumieć, ale jak wiesz z gustami się nie dyskutuje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, volmaster napisał:

Nie przyrównuj mnie do kogoś, kto permanentnie obstaje przy swoich, znanych i rozumianych chyba tylko przez siebie samego koncepcjach. 

Może i błędne są moje założenia, ale zamiaru nie mam obnosić się z nimi po całym forum jak namolny telemarketer. 

sorry , Kolego , ale mój wpis był skierowany do Lecha a nie do Ciebie

zbyt malo jeszcze przeczytałem Twoich opinii by wyrobić sobie zdanie na temat Twojej wiedzy , osłuchania i poglądów , a jest to potrzebne do wydawania tak autorytarnych opinii jak czasem robię to w przypadku Lecha 🙂

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Polecam to Tobie... a może zacytować, żebyś szukać nie musiał?

jaki zatem cel poznawczy miała nasza dyskusja dla Ciebie, że tak zapytam wprost? 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

jaki zatem cel poznawczy miała nasza dyskusja dla Ciebie, że tak zapytam wprost? 🙂

Dziwne pytanie. Wszak gdybym przed dyskusją wiedział to, czego z dyskusji się dowiem, to bym nie dyskutował. A tu niespodzianka, bo choć pisałeś ciekawie, to w Twoich wpisach dostrzegłem pewne sprzeczności.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

służę wyjaśnieniem jak tylko te sprzeczności sformułujesz

Ok, będę mieć chwilę to tak zrobię.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Na forum trudno jest rozmawiać o preferencjach 

Faktycznie trudno jest rozmawiać o postrzeganiu rożnych zjawisk na forum. Problemem, np. przy ocenie barwy czy jasności dla świata, jest odniesienie do innego źródła światła lub jego braku, jak opisał to kolega malikali. Z dźwiękiem jest chyba podobnie. Nie mogę np. powiedzieć, że moje kolumny schodzą niżej z basem niż inne, bo producent napisał, że schodzą do 35Hz ale nie dopisał czy te 35Hz odczytał przy -3 czy - 6dB. Zresztą jakie to ma znaczenie, jeśli te parametry znajdują się tylko na papierze i nie wiadomo kto, jak, gdzie i czym to zmierzył. 

• Redaktorzy

Zejście zejściem, ale to wg mnie nie jest najbardziej kluczowa sprawa. Zastanawialiście się nad najniższym C1 fortepianu =27Hz? Co najbardziej gra w tym dźwięku? Główna składowa jest w miarę cicha. Głośniejsze są wyższe składowe/harmoniczne. A i tak słuchamy nie tylko pojedynczych dźwięków, ale i akordów, czyli zawsze pierwsze składowe niskich dźwięków nie dają wcale dużo dB. Konkretnych spadków dB "w liczbach" nie napiszę, bo już nie pamiętam. Ale na wykresie były to znaczne spadki dB!

Pytanie co lepsze w domu: cichszyy kulturalny jakościowy bas, czy bas głośny furgotający i buczący, ale sprawiający wrażenie nisko schodzącego. --> ?

Referencyjny bas rodem organów Katedry Oliwskiej ma niewielu z nas. Może i dobrze, bo gładzie pękają i pająki z sufitu spadają. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

19 minut temu, kangie napisał:

Pytanie co lepsze w domu: cichszyy kulturalny jakościowy bas, czy bas głośny furgotający i buczący, ale sprawiający wrażenie nisko schodzącego. --> ?

Subwoofer aktywny i pytanie traci sens.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

Twoje rady są typu leczenie dźumy cholerą 🙂

Wprost przeciwnie: kolega opisał typowe problemy zbyt mocno budżetowego systemu, czyli brak powierzchni glośnika i brak mocy do ruszenia tym głośnikiem.

Edytowane przez szymon1977

37 minut temu, kangie napisał:

Referencyjny bas rodem organów Katedry Oliwskiej ma niewielu z nas. Może i dobrze, bo gładzie pękają i pająki z sufitu spadają. 😉

Takich wrażeń nie zapewni najlepsze stereo. Samo wejście do wspaniałej katedry powoduje dreszcze. Fascynuje mnie geniusz malarstwa ściennego na sklepieniach. Gdy do tego odezwą się organy, jelita w trzewiach pękają 🙂

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie: kolega opisał typowe problemy zbyt mocno budżetowego systemu, czyli brak powierzchni glośnika i brak mocy do ruszenia tym głośnikiem.

nie misiu , kolega opisal sytuacje w ktorej kolumny niski bas graja znacznie ciszej ze wzgledu na duzy spadek spl w kieruku 20hz w stosunku do reszty pasma a to powoduje ,że mody pomieszczenia sa pobudzane w mniejszym stopniu niż gdyby bas był liniowy a to przeklada sie na znacznie mniejsza modujacje dźwieku basem co daje dośc dobry dxwiek z mała nutką podstawy basowej

i jest to swego rodzaju kompromis w przypadku braku dedykowanego pokoju odsłuchowego

Niskie zejście systemu audio + niskie zejście muzyki = bardzo dobry dźwięk.

Niestety to bardzo trudne i drogie.

Ograniczone możliwości systemu + ograniczone pasmo muzyki = może mniej fajnie, ale też dobre dopasowanie

Problem, że nie wszystkie utwory zostaną "przycięte"

I trzecia najgorsza opcja system posiada ograniczenia + słuchani muzyki z niskim zejściem = dużo zniekształceń w dole pasma, co przekłada się na ogólną jakość dźwięku.

Na tę możliwość zostaje tylko użycie korekcji i "przycięcie" muzyki do możliwości sprzętu.

14 minut temu, slawek.xm napisał:

kolega opisal sytuacje w ktorej kolumny niski bas graja znacznie ciszej ze wzgledu na duzy spadek spl w kieruku 20hz w stosunku do reszty pasma

Dokładnie, a temu spadkowi najtaniej zaradzić można subwooferem aktywnym.

45 minut temu, slawek.xm napisał:

to prawda , ale nie zawsze poprawi to dźwięk , z różnych wzlędów

Nie przeczę i nigdy nie przeczyłem. BTW sub aktywny przy małym budżecie ma w stosunku do dużych kolumn kilka zalet, które mogą pomóc ominąć problemy.

Godzinę temu, volmaster napisał:

Do słuchania manieczki z YT.

Zabobon.

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, szymon1977 napisał:

BTW sub aktywny przy małym budżecie ma w stosunku do dużych kolumn kilka zalet, które mogą pomóc ominąć problemy.

sprzedaj te monitorki i tego suba

napisz ile zyskałeś kasy a ja Ci zaproponuje kolumny podlogowe w podobnym budżecie ktore zmienia Twoje poglady na audio

stoi? 🙂

2 godziny temu, kangie napisał:

Zastanawialiście się nad najniższym C1 fortepianu =27Hz? Co najbardziej gra w tym dźwięku? Główna składowa jest w miarę cicha.

Podstawy teoretycznie jest malutko a praktycznie nie ma.

nagrywamy.com

19 minut temu, slawek.xm napisał:

sprzedaj te monitorki i tego suba

napisz ile zyskałeś kasy a ja Ci zaproponuje kolumny podlogowe w podobnym budżecie ktore zmienia Twoje poglady na audio

stoi? 🙂

...i jeszcze wzmacniacz. Będę strzelać: za kolumny+sub £500, wzmacniacz £100 - do dzieła 😉

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, szymon1977 napisał:

...i jeszcze wzmacniacz. Będę strzelać: za kolumny+sub £500, wzmacniacz £100 - do dzieła 😉

jaki masz wzmacniacz konkretny model poproszę

i powierzchnia pokoju

51 minut temu, slawek.xm napisał:

ja Ci zaproponuje kolumny podlogowe w podobnym budżecie ktore zmienia Twoje poglady na audio

stoi? 🙂

Sławku, proszę nie bądź naiwny ... to jest niemożliwe ...

Onkyo a5vl, 20m²

Oczywiscie dopóki w tym nie zacznie mi czegoś brakować to spieszyć się nie będę, ale Twoją propozycję doda na ebay-u do ulubionych.

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, szymon1977 napisał:

za kolumny+sub £500

Szymon jak babcie kocham więcej miesięcznie na zarcie wydajesz

a odlozyć taka sumę w miesiac to nawet nie musisz paska przesuwać o jedna dziurkę

o czym ty do mnie piszesz?

kupiles wszystko z trzeciej reki stare i zdezelowane?

oczywiście moge podac Ci kolumny w tej cenie i zagrają na pewno lepiej od Twoich ale wolałbym by przeskok był spektakularny ibys szczeki nie mógł znaleźć

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Sławku, proszę nie bądź naiwny ... to jest niemożliwe ...

Jest takie powiedzenie: tylko @szpakowskinie zmienia poglądów.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

kupiles wszystko z trzeciej reki stare i zdezelowane?

Myślę, ze wiecej za to nie dostanę choć stan jak z pudełka.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

oczywiście moge podac Ci kolumny w tej cenie i zagrają na pewno lepiej od Twoich ale wolałbym by przeskok był spektakularny ibys szczeki nie mógł znaleźć

Na krok do przodu mogę wydać 2x więcej.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, szymon1977 napisał:

Onkyo a5vl

wzmacniacz sobie zostaw , w tej cenie jest to wzmacniacz the best

kolumny , ktore z nim zagrają i stworzą dźwięk lepszy niż masz teraz z subem to

https://akustyk.com.pl/p/40/110/akustyk-dsx2-diy

obraz.thumb.png.df58d10e377af6633779d83a06a79e80.png

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Na krok do przodu mogę wydać 2x więcej.

nie trzeba

skoro nie zamierzasz inwestować

za to zrobisz sobie sam obudowy i to jest moja zemsta 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, szymon1977 napisał:

Ciekawe, ale górka na 100Hz? No nie wiem.

gorkę facet to Ty będziesz miał na ok 35hz taką , że do tych 30hz a nawet niżej uslyszysz wszystko

jeśli zdjęcie monitorow z kominkiem to nadal Twój pokoj to te kolumny są dla Ciebie

wysoka efektywność i bas z dwóch osiemnastek wspomagany br da dynamikę której dotad nie doświadczyłeś , a przynajmniej nie z jakościa audiofilską

brak marnego zgrania suba z monitorami psujacego fazę akustyczna sprawi ,że dźwięk bedzie bardziej wyraźny spojny i gęsty

nie będzie niedostatku basu na pewno ale to nie sa kolumny do kruszenia tynkow tylko do słuchania muzyki w niezłej jakości

• Pokaż nowe odpowiedzi