Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Lech36 napisał:

To ja jestem jakiś "dziwak" bo u mnie trwa tak gdzieś od połowy lat 90 ubiegłego wieku 😉.

znaczy doszedłeś do wniosku ,że jednak jesteś audiofilem ? 🙂 🙂 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

znaczy doszedłeś do wniosku ,że jednak jesteś audiofilem ? 🙂 🙂 🙂

Nie lubię tego określenia, jest w nim już zaczątek działań w domenie voodoo a ja voodoo nie uznaję w tym hobby.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lech36 napisał:

Nie lubię tego określenia, jest w nim już zaczątek działań w domenie voodoo a ja voodoo nie uznaję w tym hobby.

czyli nieokreślona tożsamość 🙂

a to chyba ostatnio modne jest 🙂 🙂 🙂

-------------------------

Szymon pokaż impedancję kolumn wtedy ustalimy które są trudniejsze do wysterowania

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

pytałem jakie masz kolumny bo może je słyszałem .... cena nic mi absolutnie nie mówi 🙂

Na forach, czy audio, czy motoryzacyjnym, czy komputerowym nic nie znaczy firma, model czy cena. Zwyczajnie mam droższe niż Szymona. Podałem cenę, żeby podkreślić że żadnych Hiendów, ani nawet jakichś wyższych HiFi nie posiadam. Gdybym napisał jakie, wystawiłbym się na krytykę typu „szrot”. Na podobną jak np. moje komentarze pod adresem suba Szymona. Tyle, że ja naprawdę bardziej się droczyłem i nie ukrywam, że dość szorstko, ale Szymon tak jakby często sam wystawia się na ostrzał. Ma często pogardliwy stosunek do dużo bardziej doświadczonych userów. Sorki @szymon1977.  Sam rozważałem wiele razy dołączenie suba, ale obawiam się tylko kłopotów z nim. 
Podam przykład. Korzystam z jabłek. Komputer, telefon, tablet. Nie raz usłyszałem „fanboy” Apple. To goowno najgorsze na świece. Kupiłbyś sobie lepiej coś na androidzie i skończą się twoje problemy z jabłkiem. Tak jakbym je miał 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
59 minut temu, volmaster napisał:

Gdybym napisał jakie, wystawiłbym się na krytykę typu „szrot”. Na podobną jak np. moje komentarze pod adresem suba Szymona.

spoko , ostania ,moja krytyka dotyczyła Opali jednego z kolegów

napisałem , że fajne głośniczki do kompa , tsunami przy jego reakcji to jest nic 🙂

obraz.thumb.png.d60710ab5f78dc8e762de2d502037b26.png

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Szymon pokaż impedancję kolumn wtedy ustalimy które są trudniejsze do wysterowania

Oj w tym przypadku chyba nie potrzeba. Bo skoro mr4 to 2,5way powstałe z dołożenia do mr2 woofera, to chyba oczywiste, że jeśli z dostępnego 2x25W jakaś część pójdzie na ten woofer grać bas, to też tylko jakaś część zostanie na tweeter i midwoofer grać resztę pasma. Siłą rzeczy mając wzmacniacz 2x25W to mr2 zagrają głośniej za to mr4 z niższym zejściem.

-----

9 godzin temu, J.Jerry napisał:

Jednak gdyby rozważyć głośnik 10cm w pasmie 10-100 i głośnik 50cm w pasmie 10-100, to jakiś cudem 50cm ma tam większą efektywność...

Tak, ale głosnik 10cm raczej nie jest alternatywą dla 50cm

9 godzin temu, J.Jerry napisał:

więc z kolumny 2-w na 10 cm robimy 3 way dokładając 50cm i mamy łątwiejszą kolumnę do napędzenia w pasmie 10-100.

W pasmie 10-100Hz owszem, ale jeśli na całe pasmo masz  2x25W a 2x10W pójdzie na odtworzenie 10-100Hz, to na 100Hz+ zamiast 2x25W zostanie 2x15W. Bas będzie głębszy, ciśnienie akustyczne pewnie wyższe, ale muzyka zagra ciszej.

-----

7 godzin temu, xajas napisał:

Nie ma czegos takiego jak „pozostawiamy 2x25W“.
Jak chcesz to „pozostawic“?

Nie muszę, bo problem jest nie gdy mamy nadmiar mocy i dajemy tyle ile mamy kaprys, a gdy posiadaczowi słabowitego wzmacniaczyka poleca się podłogowe 3way jako mniej wymagające od podstawkowych 2way - coś mi się to nie wydaje.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

.. a gdy posiadaczowi słabowitego wzmacniaczyka poleca się podłogowe 3way jako mniej wymagające od podstawkowych 2way - coś mi się to nie wydaje.

Dalej nie kapujesz co to „efektywnosc“
Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Oj w tym przypadku chyba nie potrzeba. Bo skoro mr4 to 2,5way powstałe z dołożenia do mr2 woofera, to chyba oczywiste, że jeśli z dostępnego 2x25W jakaś część pójdzie na ten woofer grać bas, to też tylko jakaś część zostanie na tweeter i midwoofer grać resztę pasma. Siłą rzeczy mając wzmacniacz 2x25W to mr2 zagrają głośniej za to mr4 z niższym zejściem.

kończ waść , wstydu oszczędź ... sobie

18 minut temu, xajas napisał:

Dalej nie kapujesz co to „efektywnosc“

Wprost przeciwnie! Tylko, że z kapowania pozostałych aspektów sprawy wychodzi, że ta efektywność w podłogowych rozkłada się na szersze pasmo niż w podstawkowych. A, że mówimy o częstotliwościach rzędu 50-30Hz, to ta efektywnosć pójdzie raczej w miękki bas niż głośność całości. 

Oczywiście to wszystko kwestia konkretnego modelu, ale jeśli porównamy 2way z opartym o nie 2,5way, to nie widzę możliwości aby te drugie przy tej samej mocy zagrały głośniej.

-----

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

kończ waść , wstydu oszczędź ... sobie

Gdzie błąd? Pokaż no mi go palcem.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pokaż no mi go palcem.

w Twoich kalkulacjach

jeśli kolumna 85 db pobiera 10 wat by osiągnąć daną głośność to kolumna 88db pobierze tylko 5 wat by tę głośność osiągnąć

pozkład mocy w kolumnach nie jest prosty do oszacowania , przyjmuje się 60% na bas 30 % na średnicę 10 % na wysokie ..... to tak wg twoich kalkulacji pi x oko 🙂

poza tym wytrzymałość mocową kolumn pasywnych określa moc jaką może przyjąć woofer

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście to wszystko kwestia konkretnego modelu, ale jeśli porównamy 2way z opartym o nie 2,5way, to nie widzę możliwości aby te drugie przy tej samej mocy zagrały głośniej.

Efektywność wyrażana jest w decybelach zazwyczaj przy podaniu 1W mocy do zestawu głośnikowego. Więc skoro jednen zestaw ma efektywność powiedzmy 86dB a drugi 89dB więc chyba oczywiste jest, że przy dostarczeniu takiej samej mocy jeden zagra głośniej od drugiego. 

Kolumnę należy traktować jako układ charakteryzujący się swoistą efektywnością oraz impedancją a nie prostą sumę głośników od której zależy pobór mocy ...

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

w Twoich kalkulacjach

To mi go pokaż a nie wracaj do tłumaczenia tego, na czym opieram swoje rozważania.

-----

47 minut temu, szpakowski napisał:

Więc skoro jednen zestaw ma efektywność powiedzmy 86dB a drugi 89dB więc chyba oczywiste jest, że przy dostarczeniu takiej samej mocy jeden zagra głośniej od drugiego. 

Myslę, że nie. Owszem wyższe będzie cisnienie akustyczne, ale głośnisć to wrażenie czysto subiektywne i myslę, że zależeć będzie od rozkładu częstotliwiści.

Ps.

Masz serduszko za merytoryczny wpis, doceniam bo rzadko takie do mnie piszesz. 

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli kolumna 85 db pobiera 10 wat by osiągnąć daną głośność to kolumna 88db pobierze tylko 5 wat by tę głośność osiągnąć

pozkład mocy w kolumnach nie jest prosty do oszacowania , przyjmuje się 60% na bas 30 % na średnicę 10 % na wysokie ..... to tak wg twoich kalkulacji pi x oko 🙂

Ja to wszystko rozumiem, za to Ty pomijasz zasadniczą kwestię. Wyobraź sobie, że jesteś w dziale Start i masz wzmacniaczyk 2x25W. Te 2x25W napędzają kolumnę 2way. Ale brakuje Ci basu więc przerabiasz na 2,5way, z dodatkowym wooferem który gra do 50Hz. Woofer pobiera część z tych 2x25W dzięki temu głośniej zagra niski bas. Za to dla zakresu od 50Hz w górę zostanie mniej mocy więc reszta pasma zagra ciszej. Co się nie zgadza?

48 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie! Tylko, że z kapowania pozostałych aspektów sprawy wychodzi, że ta efektywność w podłogowych rozkłada się na szersze pasmo niż w podstawkowych. A, że mówimy o częstotliwościach rzędu 50-30Hz, to ta efektywnosć pójdzie raczej w miękki bas niż głośność całości. 

-----

Gdzie błąd? Pokaż no mi go palcem.

Szymon, po co Ci to rozkminiać. Kolumny będziesz budował? 

45 minut temu, volmaster napisał:

Szymon, po co Ci to rozkminiać. Kolumny będziesz budował? 

Bo lubię.

W dniu 24.07.2022 o 10:44, marcinmarcin napisał:

Z tego wszystkiego wynika moim zdaniem że w pomiarach brakuje nam jeszcze jakiegoś kryterium które powoduje dość mocne różnice w odbiorze tak podobnie mierzacych się urządzeń

Ja osobiście nie słyszę dużych różnic między wzmacniaczami, dac czy cd. Najczęściej nie słyszę żadnych. Może dlatego, że nie działa na mnie magia ceny, a także  staram się wygaszać w czasie odsłuchu wyobraźnię.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Masz serduszko za merytoryczny wpis, doceniam bo rzadko takie do mnie piszesz. 

Rzadko piszę do Ciebie ponieważ dyskusja z Tobą nie ma (co nieraz udowodniłeś) najmniejszego sensu. Uczepisz się jakiejś bzdurnej teori która jakimś cudem wpasuje się do Twojego toku rozumowania i za skarby świata nie da się Tobie nic wytłumaczyć ... 

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bo lubię.

Więc zacznij od podstaw. Elektryczność. Magnetyzm. Elektromagnetyzm. Prawo Ohma. Skuteczność. Rezystancja a impedancja. Przebieg impedancji. Częstotliwości rezonansowe. Skala logarytmiczna. Piszę na palę trochę, bo nie znam się na tym za bardzo, ale wiem, że nie zrozumiesz tego nigdy, jeśli pod uwagę będziesz brał najczęściej waty. Waty i waty. Jak przy samochodzie konie mechaniczne. Dużo koni nie przekłada się koniecznie na prędkość czy przyspieszenie. Trzeba obliczyć charakterystykę momentu obrotowego przy rożnych prędkościach obrotowych silnika. Inżynierowie cały czas pracują nad tymi parametrami, żeby poprawć osiągi. Moc to tylko jedna i nie najważniejsza wielkość fizyczna którą można zmierzyć (chyba tak to się określa) wpływająca na pracę ZG. Uprzesz się przy jednym albo drugim, a podstaw o których koledzy wspominają nie możesz zrozumieć. Przyłóż baterię 1,5V do zacisków kolumny i zobaczysz jak wychyli się membrana. Oczywiście tymi samymi biegunami, bo będzie ją wciągać 🙂

Edytowane przez volmaster
10 godzin temu, szpakowski napisał:

Efektywność wyrażana jest w decybelach zazwyczaj przy podaniu 1W mocy do zestawu głośnikowego. Więc skoro jednen zestaw ma efektywność powiedzmy 86dB a drugi 89dB więc chyba oczywiste jest, że przy dostarczeniu takiej samej mocy jeden zagra głośniej od drugiego. 

Kolumnę należy traktować jako układ charakteryzujący się swoistą efektywnością oraz impedancją a nie prostą sumę głośników od której zależy pobór mocy ...

Z puntu można miarkować, że kolega szpakami karmiony 😜

16 godzin temu, Lech36 napisał:

To ja jestem jakiś "dziwak" bo u mnie trwa tak gdzieś od połowy lat 90 ubiegłego wieku 😉.

A do połowy lat 90 nie byłeś szczęśliwy? Pewnie przez brak dostępności kabelków otwierających scenę 4D 😁

Godzinę temu, volmaster napisał:

Więc zacznij od podstaw.

Zaczynam, podstawą jest zrozumienie sytuacji. Dopiero po zrozumieniu sytuacji przystępuje się do obliczeń, a nie zamiast.

...jeśli pod uwagę będziesz brał najczęściej waty. Waty i waty

Możesz brać cokolwiek, możesz brać wszystko. A przy wzmacniaczyku 2x25W ten sam zespół tweeeter/midwoofer co w MR2 nie zagra głośniej, jeśli w MR4 część mocy odbierze mu woofer. Nic tu nie zmieni wyższa efektywność całej kolumny, bo gdy wzmacniaczyk 2x25W osiągnie kres możliwości, to w MR4 będzie więcej basu ale muzyka zagra głośniej w MR2.

Uprzesz się przy jednym albo drugim, a podstaw o których koledzy wspominają nie możesz zrozumieć.

Jest wprost przeciwnie: koledzy w kółko powtarzają znane mi podstawy a zrozumienie sytuacji pomijają.

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

czyli nieokreślona tożsamość

Określona i to określona bardzo precyzyjnie tylko w domenie technicznej, bez zakładki "voodoo". Określenie "audiofil" zawiera oprócz wielu innych zakładek również zakładkę voodoo. Czyli jestem "audiofil-", ale lepiej kojarzy mnie się zestaw "audio hobbysta". 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

37 minut temu, volmaster napisał:

A do połowy lat 90 nie byłeś szczęśliwy? Pewnie przez brak dostępności kabelków otwierających scenę 4D

W moich starszych zestawach aktywnych okablowanie głośnikowe zrobione jest przewodami kupionymi od jednego z czołowych audiofilów wybrzeżowych na początku lat 90 a on używał tych kabli też przez dosyć długi czas. Były nimi zasilane zestawy Yamaha NS1000M, potem przeszedł na wyższe poziomy cenowe. U mnie też przez kilka lat te przewody służyły do zasilania ZG NS590 f-my Yamaha a później do przejściowej wersji pasywnej pierwszych poważnych dłubanek aktywnych. Tak że teraz po tak solidnym wygrzaniu to można już chyba mówić o scenie 5D a może nawet jeszcze wyższej 😉.

1 godzinę temu, volmaster napisał:

Przyłóż baterię 1,5V do zacisków kolumny i zobaczysz jak wychyli się membrana. Oczywiście tymi samymi biegunami, bo będzie ją wciągać 🙂

O to to, przykładają baterię i sprawdzają która lepiej brzmi 🙂

Ukryta Zawartość

Właśnie kupiłem 3 Energizery do 3 Setchi. Efekt jest natychmiastowy: poprawia się rozdzielczość/mikrodynamika/obraz 3D/ciągłość.Ha ha. Bardzo szczęśliwy! 🙂

41948-1fb07688ba693e2faece6e593bc076f7.thumb.jpg.ebcebc4604ce7f1848b3d8cf9b69c66a.jpg

Witam, Wymieniłem oryginalną baterię Duracell na Energizer Lithium, którą dziś otrzymałem i bez wątpienia dźwięk jest inny. 😄

46127-90c39d9799694045c907b512f0188acb.thumb.jpg.9adae3d8f542c2556dada4b2064fa16a.jpg

Odsłuchałem Chick Corea Trilogy II, CD SHM, z obydwoma bateriami i różnice są wyraźnie wyczuwalne. Dźwięk z Energizerem jest bardziej dźwięczny, a scena dźwiękowa większa i głębsza, ale mniej skupiona. W przypadku Duracell średnio-wysokie alikwoty fortepianu mogą brzmieć nieco szorstko na niektórych płytach, ale z Energizerem fortepian brzmi pięknie i z dużą ilością harmonicznych.

43714-da211df7e9e7eb5ae9aafc0830233744.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali
13 minut temu, volmaster napisał:

Której?

Przykładowo MR4 niż MR2.

mr4.jpg

mr2.jpg

Bo ta część mocy, która pójdzie do woofera grać poniżej 50Hz, nie pójdzie do tweetera/midwoofera grać powyżej 50Hz. Siłą rzeczy przy tej samej mocy MR4 zagra ciszej ale z niższym zejściem niż MR2. Co się nie zgadza?

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przykładowo MR4 niż MR2.

Ukryta Zawartość

mr2.jpg

Bo ta część mocy, która pójdzie do woofera grać poniżej 50Hz, nie pójdzie do tweetera/midwoofera grać powyżej 50Hz. Siłą rzeczy przy tej samej mocy MR4 zagra ciszej ale z niższym zejściem niż MR2. Co się nie zgadza?

MR2

7D034377-02F8-4FE0-BD20-C9BE7F994E99.thumb.png.77ddd21367cb7db3eb74c5b1ae9a057f.png

MR4

6F9EA5A9-0181-44D5-9C21-EEB8DE33FAB3.thumb.png.c3be3de876441c5b46a28b487b371c96.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, malikali napisał:

Odsłuchałem Chick Corea Trilogy II, CD SHM, z obydwoma bateriami i różnice są wyraźnie wyczuwalne. Dźwięk z Energizerem jest bardziej dźwięczny, a scena dźwiękowa większa i głębsza, ale mniej skupiona. W przypadku Duracell średnio-wysokie alikwoty fortepianu mogą brzmieć nieco szorstko na niektórych płytach, ale z Energizerem fortepian brzmi pięknie i z dużą ilością harmonicznych.

Żeby z tą odsłuchał - Audiophile PRL Battery 🙉

Ukryta Zawartość

Gomułka brzmiałby jak Pavarotti 👍🏻

Ukryta Zawartość

58 minut temu, volmaster napisał:

MR2

Ukryta Zawartość

MR4

6F9EA5A9-0181-44D5-9C21-EEB8DE33FAB3.thumb.png.c3be3de876441c5b46a28b487b371c96.png

Dokładnie tak! Skuteczność MR4 jest nieco wyższa niż MR2 nie przeczę. Ale nawet jeśli woofer z dostępnego 2x25W odbierze 1%, to dla tweetera/midwoofera zostanie tylko 99%.

Całkowite ciśnienie akustyczne MR4 będzie większe, ale zawsze to będzie głośniejszy niski bas kosztem cichszej całej reszty niż w MR2 Dlatego w subiektywnym oczuciu to MR2 zagrają głośniej, a do napędzienia MR4 może zabraknąć mocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Całkowite ciśnienie akustyczne MR4 będzie większe, ale zawsze to będzie głośniejszy niski bas kosztem cichszej całej reszty niż w MR2 Dlatego w subiektywnym oczuciu to MR2 zagrają głośniej, a do napędzienia MR4 może zabraknąć mocy.

Niestety, jakbyś nie kombinował MR4 zagra odrobinę głośniej niż MR2 przy podaniu 1W, ponieważ 91dB to zawsze będzie więcej niż 90dB ... 😉

Twoje subiektywne odczucia nie mają w tym przypadku najmniejszego znaczenia.

To tak jakbyś przekonywał, że w Twoim subiektywnym odczuciu 1kg ołowiu jest subiektywnie ciąższe niż 2kg pierza ...

• Pokaż nowe odpowiedzi