Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, volmaster napisał:

Pomyśl jak najszybciej, bo zabraknie mi czasu przesłuchać wszystkie albumy z TIDALa w poszukiwaniu takiego melodycznego basu 🙂

Takie melodyjne cóś 🙂

Niekoniecznie w takim tempie 🙂

Dlaczego po wpisaniu „bass cover” w YT, ta „Dupa Lipa” covery mi się wyświetlają. Coś wyjątkowego jest w tej linii basowej? 🙄

Edytowane przez volmaster
6 godzin temu, Misio38 napisał:

Widzisz. Próbujesz być antymityczny w dziedzinie audio, a w temacie silnika zaczynasz pisać o jakiejś wyobraźni...

Że co!?

-----

5 godzin temu, iro III napisał:

... ekstra dawki prądu, z zasilacza urządzenia, dokładniej z baterii elektolitów. Nazywa się to wydajnością pradową wzmacniacza, która jest innym parametrem niż jego moc wyjściowa.

Wielkośc tej dawki jest zależna od zapotrzebowania na prąd ZG, w związku z jego chwilową impedancją.

Mam poszukać filmiku, gdzie muzyka ogólnie gra na kilkadziesiąt W, a w momentach uderzenia basu przekracza 1000W?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Mam poszukać filmiku,

Nie strasz, nie strasz...

Ciekawe, gdzie widziałeś te "W", gdy wzmacniacze mają na "wycieraczkach"  skalę w dB?

Pokazuja chwilowe wysterowanie sygnału i (tu nie posiadam wystarczającej wiedzy), raczej pobór mocy niż oddawaną na głośniki...

Mam poszukać filmiku, gdzie muzyka ogólnie gra na kilkadziesiąt W, a w momentach uderzenia basu przekracza 1000W?

Poszukaj

Ciekawe, gdzie widziałeś te "W", gdy wzmacniacze mają na "wycieraczkach"  skalę w dB?
Pokazuja chwilowe wysterowanie sygnału i (tu nie posiadam wystarczającej wiedzy), raczej pobór mocy niż oddawaną na głośniki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

25 minut temu, iro III napisał:

Te wycieraczki to taki "chłyt marketingowy" nadający się jak najbardziej do audio mitów. Fajnie to wygląda tak audiofilsko ale zupełnie niczego sensownie nie obrazuje jeżeli chodzi o moc ...

55 minut temu, szymon1977 napisał:

Na rachunek za prund zabraknie wypłaty przy takich basach 😉

2 godziny temu, volmaster napisał:

Na rachunek za prund zabraknie wypłaty przy takich basach 😉

Nastepujacej sytuacji nie zapomne do konca zycia

Chyba w 1991 roku kupilem sobie w Kolonskim Saturnie plytke CD Doriana -> Obrazki z wystawy, transkrypcja na organy w wykonaniu Jean Guillou (moja absolutnie ulubiona!!).

M0B000001Q80-large.jpg

I od razu polecialem do sasiadujacego HighEnd Sklepu, by jej tam posluchac. Graly wielkie Isophon Vertigo podlaczone do powyzszych monoblokow Resteka.

71267.jpg

Jak dalismy gazu, to te "wycieraczki" zatrzymaly sie na max po prawej stronie i nie chcialy powrocic. Sprzedawca powiedzial, ze czegos takiego jeszcze nie przezyl 🙂

A 25 lat pozniej moje muzykalne marzenie sie spelnilo -> uslyszalem te Obrazki NA ZYWO w jego wykonaniu i to wlasnie w Koloni. NIESAMOWITE!!!!  

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, iro III napisał:

Ciekawe, gdzie widziałeś...

Jak to gdzie? Na YT! Ale po ostatnich wpisach chyba szukać nie muszę? BTW skoro do muzyki wystarczy 1W, to po co komu integry 2x250W albo końcówki 1000W?

1 godzinę temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe ZG pomimo że pasywne. Głośniki dołu grały z wnętrza skrzyni tylko przez te otwory na górze i dole skrzynki. Ekstremalnie liniowe pasmo jak na ZG pasywne, wg pomiarów Stereoplay-a. Kiedyś bardzo pobudzały moją wyobraźnię.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, xajas napisał:

Musisz

A po co?  Niech sobie niedowiarki do swoich kolumn podepną wzmacniaczyk 2x25W, puszczą z przyzwoitą głośnością linkowaną przez Ciebie płytę, a jak już spalą kolumny, to ktoś im może wytłumaczy dlaczego... na ich szczęście coś znalazłem:

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, xajas napisał:

Isophon Vertigo 

Tylko 88kg. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, xajas napisał:

jesli sie da to brzmieniowo. Ale muzycznie tez nie jest zabronione.
podejrzewam ze Blues

Oczywiście, że blues 😉 Jedno z najtrudniejszych pytań 😉 Jestem wyjechany, więc z rozumu: Larry Taylor, James Jamerson, Donald Duck Dunn, Nathan East, Pino Palladino, Greg Lake, John Wetton (za stare czasy). Nie ma złych basistów!

nagrywamy.com

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

A teraz opcja 3: masz kolumny 2way (np mr2) i za mało basu. Więc dokładasz woofer i przerabiasz na 2,5way (np mr4). Masz stosunkowo więcej basu, ale trochę mocy pożera woofer, więc dla tweetera i midwoofera mocy pozostaje mniej... do tej pory wszystko gra?

Dzielisz moc 100% pomiędzy 2 głośniki 90% nisko-średni, 10% wysoki, a teraz dzielisz na 3, więc niski 50% średni 40%, wysoki 10%, więc do tej pory wszystko po twojemu.

A jak zwrotnica 3 way pobiera większą moc, głośniki trzeba dopasować głośnością, korekcja pasma głośników i 3-drogi potrzebują więcej mocy, ale jak to zrobi jakiś mistrz to będzie prawie jak wyżej.

7 godzin temu, iro III napisał:

Nie strasz, nie strasz...

Jeżeli wzmacniacz ma prawdziwe mierniki VU, czyli najprostsze, to dość dokładnie pokazują one moc wyjściową. Oczywiście, pokazują napięcie średnie a powinny średniokwadratowe, ale nadspodziewanie dobrze się to zgadza i te mierniki mimo niezmienionej od 80 lat konstrukcji nadal dają radę. Niestety, czasem są to wynalazki, jeżeli doda się jakieś wygładzanie żeby wskazówki wolniej opadały, to przestają pokazywać średnie napięcie a zaczynają szczytowe, co z mocą ma mały związek - ale znów - mierniki szczytowe też są potrzebne i we wzmacniaczu mocy na wyjściu nawet bardziej, bo pokazują przesterowanie, a mierniki VU nie.

nagrywamy.com

51 minut temu, J.Jerry napisał:

Dzielisz moc 100% pomiędzy 2 głośniki 90% nisko-średni, 10% wysoki, a teraz dzielisz na 3, więc niski 50% średni 40%, wysoki 10%, więc do tej pory wszystko po twojemu.

Tak.

52 minuty temu, J.Jerry napisał:

A jak zwrotnica 3 way pobiera większą moc...

Ze wzmacniaczyka 2x25W może się to nie udać. Summa summarum 2way zagra głośniej niż 3way - zgadza się?

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Ze wzmacniaczyka 2x25W może się to nie udać. Summa summarum 2way zagra głośniej niż 3way - zgadza się?

Tak wychodzi.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A po co?  Niech sobie niedowiarki do swoich kolumn podepną wzmacniaczyk 2x25W, puszczą z przyzwoitą głośnością linkowaną przez Ciebie płytę, a jak już spalą kolumny, to ktoś im może wytłumaczy dlaczego... na ich szczęście coś znalazłem:

kiedyś na pokazie na perkusji Mcintosh 300w napędzający monitory co chwilę wpadał w cliping 🙂

Twój film znakomicie pokazuje co się dzieje przy pikach sygnału i jest to zgodne z moim doswiadczeniem

.... ale żeby było jaszcze ciekawiej to projektuje teraz wzmacniacz dedykowany do swoich kolumn

i mimo ,że są dość skuteczne bo ponad 90 db to zalożyłem moc ciągłą na poziomie 600 wat

tylko ,że Twój film wlaśnie zweryfikował moje kalkulacje i podnoszę moc swojego wzmaka do 1000W

w piku pewnie będzie mogl oddać dwa razy tyle ale to mniej istotne

Ważne ,że dzięki Tobie zweryfikowałem swoje założenia za co Ci bardzo ,bardzo dziękuję

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale to chyba w jakiejś hali? Chyba nie odtwarza nikt w kilkunasto czy kilkudziesięcio metrowym pokoju muzyki pompując kilkadziesiąt kilowatów?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Redaktorzy
25 minut temu, Misio38 napisał:

Ale to chyba w jakiejś hali? Chyba nie odtwarza nikt w kilkunasto czy kilkudziesięcio metrowym pokoju muzyki pompując kilkadziesiąt kilowatów?

Tak, hotelowej. 7 lat temu przywieźli na Audiofila wzmacniacz tranzystorowy Naim Statement.

Uczta dla spawaczy i europejskich inżynierów spawalnictwa (IWE). 😉

Ukryta Zawartość

373339088_Screenshot_20220803-2146132.thumb.png.a2133afd9ca6c6193f659da098347bab.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Dodana moc

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

50 minut temu, slawek.xm napisał:

Ważne ,że dzięki Tobie zweryfikowałem swoje założenia za co Ci bardzo ,bardzo dziękuję

Serio czy jaja sobie robisz? Zbyt duża różnica wiedzy pomiędzy nami żebym mógł suę zorientować.

Jestem wyjechany, więc z rozumu: Larry Taylor, James Jamerson, Donald Duck Dunn, Nathan East, Pino Palladino, Greg Lake, John Wetton (za stare czasy)

Dzieki, zabieram sie za przesluchiwanie

. Nie ma złych basistów!

No to jeszcze mnie nie slyszales.

Zartuje, niestety nie gram na niczym poza nerwami.
Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Serio czy jaja sobie robisz? Zbyt duża różnica wiedzy pomiędzy nami żebym mógł suę zorientować.

naprawdę

u mnie średni sygnał audio to 4VAC czyli dla 4 omów obciążenia to 4 waty

maksymalny jak dotąd sygnał jaki zarejestrowałem to 30VAC czyli dla 4 om to 225 W

jeśli odbije mi i zejdę z impedancją np do jednego oma to już będzie 900W

wzmak musi sprostać takiemu wyzwaniu

podniosę napięcie zasilania jeszcze o +-5 V i zwiększę ilość tranzystorów wyjściowych by wydajność prądowa była odpowiednia do napięcia sygnału dla danej mocy

wtórnik prądowy będzie na ośmiu takich płytkach 12 par tranzystorów na monoblok każda para o wydajności minimum 100w czyli powinienem sięgnąć 1200 w na monoblok

na szczęście płytki kupowałem z zapasem i teraz wykorzystam wszystkie

obraz.thumb.png.49adf161e33605134628058199f642a1.png

• Pokaż nowe odpowiedzi