Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Piopio napisał:

Żeby cieszyć się wysoką jakością dźwięku. Nic nie przebije klasy A.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

To tylko Twoja, niczym nie potwierdzona, opinia. 

• Redaktorzy
16 minut temu, Misio38 napisał:

Ja nikomu nie bronię chodzić. Ale skoro nie można było odróżnić utworów, kolega wkładał zatyczki do uszu, a w moich uszach dzwoniło potem dwa dni to chyba coś jest nie tak.

Po co iść na koncert i wkładać zatyczki?

Ja byłem na 5-ciu koncertach Iron Maiden i najlepiej dźwiękowo wspominam ten z Katowickiego Spodka (roku nie pamiętam, musiałbym sięgnąć do pudła z biletami z koncertów) i - o zgrozo - z Hali Stulecia we Wrocławiu z 2003 r. O zgrozo, bo na tyłach i górze jest tragedia. Byłem z przodu na płycie. Może dlatego mniej skupiałem się na akustyce, a bardziej na odpychaniu innych spoconych metalek i metali. Pamiętam jak jakiś fan wszedł bardzo wysoko na konstrukcję kratownicową i Bruce Dickinson namawiał go do zejścia. Bramkarze pewnie nakopali mu za kulisami do d.py. Fanowi. Nie Brucowi. 😉

Co do Stadionu Gwardii w Warszawie, 1 czerwca 1999 r. byłem tam na Metallice. Zagrzewał Mercyful Fate. Bardzo dobrze wspominam tamten koncert. W końcu porządne pi3rdolnięcie z łapy Hetfielda, a nie smyranko z plumkającego zestawu audio. 😉

A w zeszła sobotę byłem w Klubie Alive we Wrocławiu na koncercie nowej grupy Krokodyla - Dariusza Kozakiewicza. Głośno jak cholera, selektywnie. Grane cztery kawałki Hendrixa zapamiętam do końca życia. Krokodyl zagrał tak, że szczęki zbieraliśmy z podłogi.

Tutaj krótka relacja i kilka zdjęć z tego koncertu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Link

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

3 minuty temu, kangie napisał:

byłem tam na Metallice. Zagrzewał Mercyful Fate.

A powinno być odwrotnie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Redaktorzy
1 minutę temu, Misio38 napisał:

A powinno być odwrotnie

A wiesz, że długo rozmawialiśmy wtedy o tym z kumplem?

27 minut temu, Piopio napisał:

Żeby cieszyć się wysoką jakością dźwięku. Nic nie przebije klasy A.

Żeby się cieszyć wysoką jakością w systemie z pasywnymi ZG potrzebny jest wzmacniacz o dużej albo bardzo dużej mocy i o wysokiej wydajności prądowej. Wzmacniacze klasy A trudno jest zmusić do jednego i drugiego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, Lech36 napisał:

Żeby się cieszyć wysoką jakością w systemie z pasywnymi ZG potrzebny jest wzmacniacz o dużej albo bardzo dużej mocy i o wysokiej wydajności prądowej. Wzmacniacze klasy A trudno jest zmusić do jednego i drugiego. 

Chyba, że robi je Accuphase lub Luxman.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Redaktorzy
7 minut temu, Lech36 napisał:

Żeby się cieszyć wysoką jakością w systemie z pasywnymi ZG potrzebny jest wzmacniacz o dużej albo bardzo dużej mocy i o wysokiej wydajności prądowej.

Co to znaczy dużej i bardzo dużej? I ile tych kilogramów wiader prądu od Furutecha na godzinę - tej wydajności prądowej zalecasz, Lechu36?

Brzmisz jak biskup ex cathedra. Słuchamy... 😉

21 minut temu, Piopio napisał:

Chyba, że robi je Accuphase lub Luxman.

Możliwe, nie znam szczegółów produktów klasy A tych firm. Klasa A to nie jest panaceum na dobre brzmienie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe, nie znam szczegółów produktów klasy A tych firm. Klasa A to nie jest panaceum na dobre brzmienie.

Ale daje dużą szansę na dobre brzmienie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, kangie napisał:

Co to znaczy dużej i bardzo dużej? I ile tych kilogramów wiader prądu od Furutecha na godzinę - tej wydajności prądowej zalecasz, Lechu36?

Brzmisz jak biskup ex cathedra. Słuchamy... 😉

Nic nie zalecam, mogę tylko podać ile jest u mnie. W systemie analogowym mam trzy końcówki na kanał po 200W/4 (140/8) o wydajności prądowej ciągłej w okolicach 12A w systemie "cyfrowym" są po trzy końcówki o mocy 400W/4 (200/8) i wydajności prądowej kilkunastosekundowej w okolicach 20A, Kolego uprzejmy. Do czego Tobie te dane?

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ale daje dużą szansę na dobre brzmienie. 

Inne klasy dają taką samą szansę na dobre brzmienie pod warunkiem zachowania neutralności. Zajrzyj do portalu ASR tam kiedyś był testowany jakiś Marantz pracujący w klasie AB z możliwością przełączenia do klasy A, ale pewnie to nie jest ta firma którą audio hobbyści lubią najbardziej. W tamtym teście nie wykryto różnic w pomiarach pomiędzy tymi klasami. 

• Redaktorzy
3 minuty temu, Lech36 napisał:

Kolego uprzejmy. Do czego Tobie te dane?

Bo chcę sprawdzić o ile mam krótszego od Ciebie, Lechu36. 😄 😉

No, dobra, czyli z Meishu Audio Note SET 300B 2x9W nie idzie posłuchać muzyki w niedużym pomieszczeniu - z dużą przyjemnością?

Przecież dobrze wiesz, że sama moc niewiele nam powie.

Teraz, kangie napisał:

Bo chcę sprawdzić o ile mam krótszego od Ciebie, Lechu36.

I co Tobie wyszło, @kangie?

2 minuty temu, kangie napisał:

No, dobra, czyli z Meishu Audio Note SET 300B 2x9W nie idzie posłuchać muzyki w niedużym pomieszczeniu - z dużą przyjemnością?

Przecież dobrze wiesz, że sama moc niewiele nam powie.

Moje zestawy były projektowane do pewnych założeń technicznych, kiedyś je określałem, Twój zestaw jest postawiony pod Twoje założenia. Moje założenia z pewnością były inne niż Twoje.  

• Redaktorzy

U mnie niestety krótszy - czyli mniej.

- lampa 2x30W Push pull, dual mono, EL34, amperów nie pamiętam ile może puścić. W DTRkę musiałbym spojrzeć. Wzmacniacz pracuje najpierw w klasie A, a potem załącza się w AB.

- drugi zapasowy wzmacniacz to tranzystor 2x60W Densen Beat B-100.

Powiem tak. Przychodzą kumple i słuchając głośno podoba się zarówno Kreator, Halina Kunicka jak i Modern Talking.

Znam gościa który w pokoju 9mkw napitala tym właśnie AudioNote na SET 2x9W i jest przyjemność ze słuchania. Pokój "klitka", ale nie każdego stać na wielkie saloony... w wielkim mieście...

10 minut temu, Lech36 napisał:

wydajności prądowej kilkunastosekundowej w okolicach 20A, Kolego uprzejmy. Do czego Tobie te dane?

Co prawda to nie do mnie pytanie ale napisze ze uwazam, ze akurat wydajnosc pradowa to bylby najbardziej pozyteczny parametr podawany przez producentow wzmacniaczy. Ale niestety wiekszosc z nich go ukrywa.

Zapewne wiedza jaka czasem lipe sprzedaja za grube pieniadze.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Redaktorzy
15 minut temu, Lech36 napisał:

Moje zestawy były projektowane do pewnych założeń technicznych, kiedyś je określałem, Twój zestaw jest postawiony pod Twoje założenia. Moje założenia z pewnością były inne niż Twoje.  

Tak jest. Przynajmniej jest różnorodność, a nie że każdy szczęśliwiec ma w domu Daniela, Amatora 2 i Miltony.

P.S. Miałem kilka mocnych tranzystorów oraz mocną hybrydę, tak ze 140W (8ohmów) / 200W (4ohmy) na kanał. Inny tranzystor 2x140W (8ohmów) oddawał 800W w peaku, ale nie grało u mnie lepiej. Było bardzo głośno już na godzinie 9-tej pokrętła głośności. Dlatego pozostawiłem sobie lampę i starego Densena z 1995 r. ze srebrnymi gałkami. Gra gorzej od lampy, głównie na basie/niższej średnicy, ale też jego sekcja PRE jest bardzo uboga, a wręcz jej nie ma.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

6 minut temu, kangie napisał:

Znam gościa który w pokoju 9mkw napitala tym właśnie AudioNote na SET 2x9W i jest przyjemność ze słuchania. Pokój "klitka", ale nie każdego stać na wielkie saloony... w wielkim mieście...

Niech zrobi z takich "SET-ów" system aktywny, zwrotnice lampową też mu może doradzić jeden z kolegów z forum, będzie pełny odjazd 😉. Choć do pełnego szczęścia pewnie trzeba by wykonać głośniki w układzie modułowym, dodatkowa funkcja grzewcza takiego zestawu, może być niedługo przydatna 😉.

• Redaktorzy

Lechu36, co Ty! Jeszcze obrazi się, że śmiem mu doradzać. 25 lat ten system składa i jeszcze dłubie w voodoo... 😉

4 minuty temu, kangie napisał:

Było bardzo głośno już na godzinie 9-tej pokrętła głośności.

System źle skonfigurowany pod względem wzmocnienia.

Teraz, kangie napisał:

Lechu36, co Ty! Jeszcze obrazi się, że śmiem mu doradzać. 25 lat ten system składa i jeszcze dłubie w voodoo... 😉

To był żart.

• Redaktorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:

System źle skonfigurowany pod względem wzmocnienia.

Otóż to. Czasami mówię o tym młodszym adeptom, że to nie jest fajne, że już na 9tej godzinie takie dyskoteki, czyli że jest moc. Jest dławienie, a nie moc.

18 minut temu, rafa napisał:

Co prawda to nie do mnie pytanie ale napisze ze uwazam, ze akurat wydajnosc pradowa to bylby najbardziej pozyteczny parametr podawany przez producentow wzmacniaczy. Ale niestety wiekszosc z nich go ukrywa.

Pewnie dlatego że w warunkach domowych ten parametr rzadko bywa krytyczny, zwłaszcza na sygnale muzycznym.

4 minuty temu, kangie napisał:

Otóż to. Czasami mówię o tym młodszym adeptom, że to nie jest fajne, że już na 9tej godzinie takie dyskoteki, czyli że jest moc. Jest dławienie, a nie moc.

Mogą być też zwiększone niepotrzebnie szumy.

Jak mierzysz „wydajnosc pradowa“, ktora jest ukryta?
Ktory to parametr?
Podaj przyklad
4 godziny temu, kangie napisał:

Dlatego pozostawiłem sobie lampę i starego Densena z 1995 r. ze srebrnymi gałkami

A nie złotymi? 😁 Lubię ten wzmacniacz

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Redaktorzy
20 minut temu, marcinmarcin napisał:

A nie złotymi? 😁 Lubię ten wzmacniacz

Srebrne. Złote miałem w 2013 r.

Ten ma srebrne pokrętła i płytkę przedwzmacniacza gramofonowego na pokładzie.

Ukryta Zawartość

647914524b34b2000d7ccdfb5b0c~2.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Lech36 napisał:

mylisz się

5 godzin temu, Lech36 napisał:

znów się mylisz

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Pewnie dlatego że w warunkach domowych ten parametr rzadko bywa krytyczny, zwłaszcza na sygnale muzycznym.

i znów się mylisz

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Mogą być też zwiększone niepotrzebnie szumy.

zawsze tłumienie wcześniej wzmocnionego sygnału to zmniejszanie odległości sygnału od szumu , tu masz rację

Edytowane przez slawek.xm

Myli się, lub się nie myli. Jak rozmawiamy o takich rzeczach, to wypada być precyzyjnym, bo inaczej zawsze można się mylić lub nie.

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

mylisz się

17 godzin temu, Lech36 napisał:

Zależy od pomieszczenia, odległości kolumn od słuchacza i skuteczności ZG.

znów się mylisz

16 godzin temu, Lech36 napisał:

Da się zrobić dobre wzmacniacze w innych klasach. W klasie A, można zrobić teoretycznie najlepszy (chociaż i tak pewnie wszystkie będą jednakowo dobre w pomiarach, na przeciętnym sprzęcie pomiarowym). To kwestia kosztów, praktyczności i oczekiwań (głównie co do mocy)

i znów się mylisz

16 godzin temu, Lech36 napisał:

I znowu zależy do pomieszczenia, skuteczności ZG, i głównie przebiegu impedancji ZG.

zawsze tłumienie wcześniej wzmocnionego sygnału to zmniejszanie odległości sygnału od szumu , tu masz rację

W teorii lepiej tłumić po wzmocnieniu, niż przed wzmocnieniem, ale wtedy jest ryzyko przesterowania. A tak ogólnie to prawda.

System gra dobrze, albo nie....

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, barmanekm napisał:

W klasie A, można zrobić teoretycznie najlepszy

jest to tylko kwestia projektu

wzmacniacz pracujący w klasie A nie ma znieksztalceń skrośnych

w przypadku PP wszystko zależy od biasu

poza tym po opisie można poznać który wzmak ma wystarczającą wydajność prądową dla trudnych impedancji kolumn

taki który może oddać podwójną moc wraz z podwójnym spadkiem impedancji aż do jednego oma

46 minut temu, barmanekm napisał:

Myli się, lub się nie myli.

Muszę im jakiś nowy temat zadać bo się z nudów pśtykają.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Muszę im jakiś nowy temat zadać bo się z nudów pśtykają.

Szymon, nowe Megadeth słuchałeś?

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

mylisz się

znów się mylisz

i znów się mylisz

Dobrze że jest na forum ktoś taki jak Ty kto się nie myli.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

taki który może oddać podwójną moc wraz z podwójnym spadkiem impedancji aż do jednego oma

Wielkie uproszczenie i nie do końca prawda. Często powielana w różnych periodykach, w tym ostatnim (lub przedostatnim) HighFidelity.

Który wzmak będzie lepszy, i będzie mieć lepszą wydajność prądową?:

a) 8 Ohm - 100 W, 4 Ohm - 200 W, 2 Ohm - 400 W

b) 8 Ohm - 200 W, 4 Ohm - 300 W, 2 Ohm - 400 W

Wydajność prądową mają taką samą, a ten drugi nie ma podwójnego oddania mocy z podwójnym spadkiem impedancji, co więcej, ma większy zapas amplitudy sygnału, zanim wystąpi przesterowanie przy "łatwiejszych" zakresach impedancji i technicznie jest wzmacniaczem lepszym, odsłuchowo prawdopodobnie też, zakładając taką samą topologię i komponenty.

Ponadto trzeba pamiętać, że producenci podają dane znamionowe np. po to aby tak wyglądało, chociaż na wyższych impedancjach wzmacniacz ma jeszcze spory zakres mocy. Według inżyniera, zaniżają specyfikację, dla audiofila - poprawiają. Przykłady można znaleźć np. właśnie we wspomnianym Accuphase.

Edytowane przez barmanekm
Akapit

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi