Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Lech36 napisał:

Wolę nie ryzykować oceniając czy coś jest idealne na ucho czy oko. Oczenie poddaje tylko to o czym wiadomo że jest idealne albo prawie idealne. Pomaga tu lektura portalu ASR.

Audiofil by zaryzykował...nie, zaufał by swoim uszom.

ASR dobre do porównywania pomiarów.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Z punktu widzenia pomiarofila lepsze jest to co wypada lepiej w pomiarach i to musi grać lepiej.

Nie. Jest lepsze obiektywnie, a czy zagra lepiej? To zależy od tego, jaki dźwięk lubi pomiarofil. 

5 minut temu, Lech36 napisał:

Najlepiej odpowiednio dobrany do charakteru słuchacza.

Ciarek się nie mierzy, można ewentualnie prowadzić prace naukowe w jakich warunkach przy słuchaniu muzyki do nich dochodzi i jakie warunki musi spełniać sprzęt żeby zaistniało dobre podłoże do wystąpienia "ciarek".  

Wysokie prawdopodobieństwo ciar zapewnia koncert MTV unplugged Alice in Chains 🙂

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Nie wiesz co może oznaczać jak ktoś mówi o wypełnieniu, to sobie sprawdź.

A ten ktoś co o tym mówi (o wypełnieniu) to na pewno wie o czym mówi?
Sprawdzać nie muszę, moje systemy grają dźwiękiem dobrze wypełnionym, ale na pewno nie takim jak przedstawiony jeden ze wzmacniaczy wcześniej, aż dziw bierze że takie zachowanie konstrukcji wzmacniacza może się komuś podobać. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, rafa napisał:

Z tym sie zgadzam. Ale kilka osob znam z kasa i oni raczej mowia o sobie "nie jestem zadnym audiofilem, chce zeby to gralo jak mnie sie podoba, nawet jak dla innych to jest ujowe" 🙂

Bo istnieje niezdrowe zjawisko w społeczeństwie, że majętnych uważa się za jakichś snobów. Nie wszyscy, którzy kupują drogi sprzęt mają się za audiofilów posiadających większą wiedzę niż ci, którzy mają przeciętny sprzęt. Tylko nadzianym bufonom tak się wydaje, co nie oznacza, że inni również się puszą w podobny sposób. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

ciar zapewnia koncert MTV unplugged

Podobnie jak stary koncert Hey, ten z goscinnym wystepem Chylinskiej 🙂

10 minut temu, Lech36 napisał:

Ciarek się nie mierzy, można ewentualnie prowadzić prace naukowe w jakich warunkach przy słuchaniu muzyki do nich dochodzi i jakie warunki musi spełniać sprzęt żeby zaistniało dobre podłoże do wystąpienia "ciarek".

To jest oczywista oczywistosc, po co o tym piszemy?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 minut temu, rafa napisał:

Podobnie jak stary koncert Hey, ten z goscinnym wystepem Chylinskiej 🙂

Niedawno tego słuchałem...miałem wrażenie wysokiej jakości realizacji i ten realizm odgłosów publiczności...było wypełnienie.

16 minut temu, gerwazek napisał:

Nie wszyscy, którzy kupują drogi sprzęt mają się za audiofilów posiadających większą wiedzę niż ci, którzy mają przeciętny sprzęt.

Gorzej jak słyszą kable LAN i USB 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Ajothe napisał:

Wysokie prawdopodobieństwo ciar zapewnia koncert MTV unplugged Alice in Chains

Niestety nie znam tego koncertu, muszę się zainteresować. U mnie, jak już wspomniałem wyżej ze słuchanych wydarzeń muzycznych ze sprzętu grającego w ostatnią sobotę, ciarki wywołał koncert z Paryża grupy Toto odtwarzany z płyty BD. Jest oczywiście wiele innych koncertów wywołujących ten efekt np. z takiego bardzie ambitnego materiału to "Carmina Burana" i koncert fortepianowy Rachmaninowa zarejestrowane w Chinach w Zakazanym Mieście, wydane oczywiście na BD.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, rafa napisał:

O ten watek mi chodzi i tylko do niego sie odnosilem. Nic ponadto nie mialem na mysli 🙂

Ok... To może w woli wyjaśnienia często w życiu żartuję i do wielu spraw podchodzę nie nadając im rangi "życia albo śmierci".
Tu często spotykam się z bardzo zajadłym prezentowaniu swojego stanowiska, przyznam trochę to przerażające na portalu o audio które ma dawać przyjemność. To chyba trochę odzwierciedlenie tego co dzieje się na ulicach - agresywne zachowania są na porządku dziennym a im lepsza fura tym więcej samochodów powinno mu ustępować miejsca, tu agresja ubrana w czasami piękne słowa aż kole w oczy. Oczywiście nie szufladkujmy kogokolwiek.

Nie mam nic do żadnej z grup ( audiofilii tym bardziej ). Audiofilem, samozwańczym z mojego punktu widzenia, rozmawiać tak dłużej miałem okazję tylko raz. Podłączał kabel AC do CD sugerując, że poprawia scenę, ja nic nie usłyszałem za to kumple mówił, że słyszał. Ale kumpel to nie żaden autorytet dla mnie, bo nie słyszał rozjechanych lamp we własnym wzmacniaczy, rozjechanych tak bardzo, że zabezpieczenie kilka razy zadziałało. Do tego ma fatalne warunki akustyczne o których mu wiele osób wspominało będąc u niego. Stawia ZG w rogach a sam siedzi pod samą przeciwległą ścianą. Jak w takim miejscu i takim ustawieniu kolumn może słuchać muzy to ja mam problemy z wyobraźnią.

Są tutaj forumowicze przed którymi chylę czoło ale są też tacy którzy powodują uśmiech albo litość.
Jeśli ktoś słyszy wpływ kabla AC na scenę to mnie nic do tego, jeśli zapłacił za niego sporo kasy i naprawdę go cieszy to jest to jak najbardziej z punktu bycia zadowolonym uzasadnione.

15 minut temu, Lech36 napisał:

A ten ktoś co o tym mówi (o wypełnieniu) to na pewno wie o czym mówi?

Słusznie, dlatego dyskutując o wypełnieniu wiemy, czym jest wypełnienie, potem słuchamy, dyskutujemy, słuchamy i coraz więcej wiemy o wypełnieniu. Na początku wiedza jest bardzo mała, a czasem przeciwna do późniejszej wiedzy o wypełnieniu.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Gorzej jak słyszą kable LAN i USB 😉

Żeby tylko kable USB. Istotny jest każdy drobiazg. Wprawione ucho audiofila usłyszy nawet widełki lub banany. 😉

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Słusznie, dlatego dyskutując o wypełnieniu wiemy, czym jest wypełnienie, potem słuchamy, dyskutujemy, słuchamy i coraz więcej wiemy o wypełnieniu. Na początku wiedza jest bardzo mała, a czasem przeciwna do późniejszej wiedzy o wypełnieniu.

Myślisz że takie zachowanie konstrukcji jak to przytoczone wyżej nie będzie odbierane jako "wypełnienie" lub "audiofilski plankton" ? 

8 minut temu, Lech36 napisał:

Myślisz że takie zachowanie konstrukcji jak to przytoczone wyżej nie będzie odbierane jako "wypełnienie" lub "audiofilski plankton" ? 

Nie można tego potraktować inaczej jak doświadczenie osoby, która co prawda używa tych określeń, ale ma swoje preferencje, system inny niż pozostali, jakość dźwięku. Dlatego pojęcie wypełnienie można by zastosować nawet do byle jakiego dźwięku, ale potem konfrontacja z dobrym systemem uświadomi nam, czym naprawdę jest wypełnienie. Czy najlepszy na świecie system ma wypełnienie? - ma, i to najlepsze na świecie.

22 minuty temu, gerwazek napisał:

Żeby tylko kable USB. Istotny jest każdy drobiazg. Wprawione ucho audiofila usłyszy nawet widełki lub banany. 😉

Uwazaj bo niektorzy slysza polaczenie optyczne 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

34 minuty temu, rafa napisał:

Uwazaj bo niektorzy slysza polaczenie optyczne 😉

To akurat słychać. W porównaniu z COAX i USB jest gorzej. Tak zresztą podpowiada technika. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

45 minut temu, J.Jerry napisał:

Czy najlepszy na świecie system ma wypełnienie? - ma, i to najlepsze na świecie.

Który system jest najlepszy na świecie?

9 minut temu, Piopio napisał:

To akurat słychać. W porównaniu z COAX i USB jest gorzej. Tak zresztą podpowiada technika. 

Były przedstawiane pomiary robione na ASR, nie potwierdzają Twoich spostrzeżeń. Ciekawe dlaczego. A optyk jest dlatego najpewniejszy przez co jest najlepszy bo nie tworzy pętli masowych. 

14 minut temu, Lech36 napisał:

Który system jest najlepszy na świecie?

Były przedstawiane pomiary robione na ASR, nie potwierdzają Twoich spostrzeżeń. Ciekawe dlaczego. A optyk jest dlatego najpewniejszy przez co jest najlepszy bo nie tworzy pętli masowych. 

Pomiary pomiarami a degradację słychać. Naprawdę pomiary nie wyjaśniają wszystkiego. Jeśli znasz zasadę przesyłu danych cyfrowych to zrozumiesz. Wiesz od czego zależy jakość przesyłu ? 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Naprawdę pomiary nie wyjaśniają wszystkiego.

W przypadku sygnału cyfrowego wyjaśniają wszystko a jak jeszcze u kogoś wystąpią wątpliwości to można wykonać test różnicowy, jeden z kolegów przedstawiał takie porównania różnicowe w domenie cyfrowej.

11 minut temu, Lech36 napisał:

W przypadku sygnału cyfrowego wyjaśniają wszystko a jak jeszcze u kogoś wystąpią wątpliwości to można wykonać test różnicowy, jeden z kolegów przedstawiał takie porównania różnicowe w domenie cyfrowej.

Serio ? A jitter ? A więc mówisz, że CEO PS Audio się myli ?

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Serio ? A jitter ? 

Jitter się mierzy, nie stwierdzono różnic pomiędzy dwoma dobrze wykonanymi połączeniami, galwanicznym i optycznym. Chyba że któreś z połączeń jest wadliwe, to wtedy nawet może całkiem zamilknąć 😉

14 minut temu, Lech36 napisał:

Jitter się mierzy, nie stwierdzono różnic pomiędzy dwoma dobrze wykonanymi połączeniami, galwanicznym i optycznym. Chyba że któreś z połączeń jest wadliwe, to wtedy nawet może całkiem zamilknąć 😉

Dobra, jesteś większym fachowcem niż założyciel i konstruktor PS Audio.  Gratuluję ! 

17 minut temu, Lech36 napisał:

Taa i wszystkie transporty cyfrowe grają tak samo bez względu na jakość zasilania i zastosowany zegar. 

2 godziny temu, Lech36 napisał:

A nie powinno się zacząć od sprawdzenia parametrów urządzenia a potem mówić co się słyszy

Ja właśnie tak zacząłem , bo jako że jestem inżynierem to wydawało mi się , że jak kupię kolumny o których AUDIO napisało, że maja najlepszą charakterystykę ze wszystkich jakie badali to będę mieć dobre brzmienie. Do tego elektronika o świetnych parametrach mierzalalnych. I niestety przyjemność z odsłuchu klasyki była żadna. I wtedy stałem się audiofilem co doprowadziło mnie do porzucenia parametrow technicznych jako wyznacznika jakosci brzmienia. Jako że siedzę w tym hobby prawie 30 lat i posiadałem sporo różnego sprzetu to gdy czytam , ze ktoś fascynuje się pomiarami THD czy IM i traktuje je jako wyznacznik brzmienia  to uśmiecham się z politowaniem. Nie chcę nikogo urazić ale widzę fascynację pomiarami jedynie u osób które nigdy nie posiadały sprzetu wysokiej jakości ...

TUX

23 minuty temu, Piopio napisał:

Serio ? A jitter ? A więc mówisz, że CEO PS Audio się myli ?

Ten Paul to ściemniacz pierwszej klasy. 

nagrywamy.com

4 minuty temu, Piopio napisał:

Dobra, jesteś większym fachowcem niż założyciel i konstruktor PS Audio.

Piopio, oba te połączenia optyczne i galwaniczne są identyczne. Oczywiście rozmawiamy o połączeniu które nie jest wadliwe w jednym i drugim przypadku. Co twierdzi konstruktor w/w jest mi obojętne, w audio już słyszałem tyle dziwacznych teorii że klękajcie narody, nic mnie już nie zdziwi. Niemniej jak jesteś przekonany o wyższości połączenia galwanicznego nad optycznym to oczywiście używaj tego pierwszego i nie daj się "zbić z tropu" jakimiś pomiarami wykonywanymi na ASR 😉. Oni tam pewnie się na niczym nie znają.

2 minuty temu, TUX napisał:

Jako że siedzę w tym hobby prawie 30 lat i posiadałem sporo różnego sprzetu to gdy czytam , ze ktoś fascynuje się pomiarami THD czy IM i traktuje je jako wyznacznik brzmienia  to uśmiecham się z politowaniem.

Ja siedzą w tym hobby jeszcze dłużej, niemniej sprzęt który mnie interesuje musi się przede wszystkim dobrze mierzyć, to podstawa, potem możesz szukać własnego brzmienia 😉.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Piopio, oba te połączenia optyczne i galwaniczne są identyczne.

Nie są. Są zasadniczo różne. Mówimy o galwanicznym USB. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

sprzet ktory mnie interesuje musi przede wszystkim wszystkim dobrze mierzyć, to podstawa, potem możesz szukać własnego brzmienia

Rozumiem , że masz takie hobby, że fascynujesz się parametrami. Może więc pisz na jakimś forum dla elektroników, bo na temat różnic w jakości brzmienia jakie cechuje różne sprzęty nie masz nic do powiedzenia.

TUX

7 minut temu, Piopio napisał:

Mówimy o galwanicznym USB. 

Na ASR porównywano wszystkie trzy typy, USB też. Nie stwierdzono różnic istotnych dla człowieka. To jest cyfra a nie analog.

6 minut temu, TUX napisał:

Rozumiem , że masz takie hobby, że fascynujesz się parametrami.

Nie, fascynuję się muzyką która odtwarzana na sprzęcie w domu powoduje wystąpienie ciarek na plecach, od dawna parametry traktuję jako wstęp do oceny czy sprzęt jest godny uwagi czy można się nim nie interesować.

1 minute ago, Lech36 said:

To jest cyfra a nie analog.

Audiofile twierdzą inaczej, oni przecież słyszą różnice między switchami i kablami Ethernet.

• Pokaż nowe odpowiedzi