Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, przemak napisał:

A nie wiem, czy przeciwnie, bo sprawdziłem i u mnie jest tak:

Przeciwnie niż Self. Panowie dokładnie ten sam przypadek, optymalnie zbiasowanego wzmacniacza nazywają inaczej. Bob Cordell - używa określenia klasa AB, na optymalnie zbiasowany wzmacniacz AB (przynajmniej w przypadku I wydania swojej książki), natomiast Douglas Self, na taki sam przypadek używa określenia klasa B.

Prawdopodobnie dla rozróznienia od głębszej klasy AB, która w przypadku opuszczenia klasy A, generuje wyższe zniekształcenie skrośne, niż w przypadku optymalnie zbiasowanej klasy AB (nazywanej przez Selfa klasą B). Tak szerokie pojęcie klasy AB, w praktyce może być problematyczne bo gdy w układzie tranzystory przewodzą 181 stopni, a w drugim 359 stopni, to jeden i drugi wzmacniacz to klasa AB, a to będą zupełnie różne konstrukcje o innych parametrach. Ponadto ogromna większość komercyjnych konstrukcji w topologii Push-Pull, musiałaby przestać nazywać się klasą A. Bo formalnie to są wzmacniacze pracujące w bardzo głębokiej klasie AB, chociaż w praktyce, biorąc pod uwagę crest-factor i praktyczne poziomy sygnału podczas odsłuchu, przez jakieś ~90% czasu, będą pracować w klasie A.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Tylko przejście przez zero powoduje artefakty związane z przełączeniem

Przełączanie (switching), a przejście przez zero (cross-over), to osobne mechanizmy zniekształceń. Pierwsze są związane głównie ze ograniczonym czasem zamknięcia się tranzystora, a te drugie związane z zmianą wzmocnienia napięciowego w pobliżu przejścia przez 0. Dla różnych prądów spoczynkowych, to zmiana jest różnej wielkości. Najmniejsza jest dla optymalnie dobranego prądu spoczynkowego (zależnego od topologi EF lub CFP, i dobranych rezystorów emiterowych). 

7 godzin temu, Lech36 napisał:

przejście z klasy A wyżej (AB) nie powoduje mierzalnych artefaktów

Samo przejście nie, natomiast po przejściu większe są zniekształcenia nieliniowe, za które właśnie odpowiada większe cross-over distortion. Oczywiście można tak dobrać prąd spoczynkowy, żeby mieć jedno i drugie. np. w przypadku topologii EF, można dać np. 5 par tranzystorów wyjściowych, i  zakłądając rezystory emiterowe 0.22 Ohm, mieć 0.6 A (ok 120 mA na parę) optymalnego prądu spoczynkowego, czyli jest już kilka watów w A klasie, a jednocześnie optymalne zniekształcenia po jej opuszczeniu. Jak ogarniemy stabilnośc temperaturową przy rezystorach emiterowych 0.1 Ohm, to tego prądu będzie ponad 1 A (ok 220 mA na parę). Są to wartości teoretyczne, i w rzeczywistości te prądu będą mniejsze. W przypadku rezystorów 0.1 A, w moich symulacjach i pomiarach, optymalna wartość to ok 160 mA/para.

Tutaj jeszcze fragment z ksiązki Boba Cordella.

In a class B amplifier, the top and bottom halves each conduct for one-half cycle and the handoff from one side to the other is abrupt. In a class AB amplifier, the stage behaves largely like a class B amplifier, but some overlap of conduction is permitted, so that the transition of contribution to the output signal is a bit more smooth and broad. In the most widely used output stage, a small optimum bias is applied, called the quiescent bias Iq . In the region of ±2Iq the stage is essentially in class A, with both transistors contributing transconductance. This chapter is focused exclusively on class AB output stages. Other authors have described this mode of operation as class B, and this is really just a matter of semantics.

Ważne, żeby wiedzieć o co chodzi.

Mam pytanko o powtarzalność pomiarów. Załóżmy, że jeden i ten sam system mierzymy 10x pod rząd pasmo w miejscu odsłuchu. Jakie będą róznice pomiędzy pomiarami:

1). Umik i mierzymy w domu (salon raczej niezaadoptowany, za oknem raz na czas auto przejedzie czy pies zaszczeka).

2). Umik i salon zaadoptowany.

3). Umik i komora bezechowa lub inne pomieszczenie specjalistyczne.

4). Mikrofon specjalistyczny i pomieszczenie specjalistyczne.

O ile zafałszować wyniki mogą warunki zewnętrzne (szumy tła), o ile niedokładność samego mikrofonu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli warunki pomiaru zostają identyczne to powtarzalność pomiaru powinna być stuprocentowa

Z tym identyczne to nie przesadzajmy zwlaszcza w przypadku pomiaru w domu to raz, a dwa że każde urządzenie pomiarowe ma jakąś powtarzalność odczytów (jeśli jest to np 0,01dB urządzenie można uznać za bezbłędne), no i trzy że urządzenia mierzone też mogą różnie pracować. Czy wszystkie te czynniki są tak małe, że można je pominąć?

Pytam bo w dziedzinie, w której mierzyłem profesjonalnie cała sztuka polegała na uwzględnieniu tych czynników, bez tego błąd pomiaru można było pomylić z wielkością mierzonego zjawiska.

26 minutes ago, szymon1977 said:

O ile zafałszować wyniki mogą warunki zewnętrzne (szumy tła)

Mierzy się odpowiednio głośno, żeby to zminimalizować. A jak bardzo to wpływa? Jakiś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sobie znajdź 🙂. Jeśli mierzysz z głośnością 70 dBSPL, a szumy tła wynoszą 40 dBSPL, to wpływ na pomiar będzie na poziomie 0.004 dB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, szymon1977 napisał:

Z tym identyczne to nie przesadzajmy zwlaszcza w przypadku pomiaru w domu

ja każdy pomiar powtarzam trzykrotnie

jeśli wszystkie trzy wykresy pokrywają się idealnie to pomiar uznaję za prawidłowy

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Kolejny wykwit audiofilskiej głupoty 😄

Dziwię się, że myślący ludzie dają się tak nabijać w butelkę. Dla mnie szok. Wystarczy zastosować sprzęt z WiFi 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli wszystkie trzy wykresy pokrywają się idealnie

Czy różnice rzędu 0,1dB to już idealnie, czy nawet takie nie występują? Zdarzyło się wogóle, że trzy się nie pokryły?

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, szymon1977 napisał:

Czy różnice rzędu 0,1dB to już idealnie, czy nawet takie nie występują?

nie występują

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Zdarzyło się wogóle, że trzy się nie pokryły?

tak , np w przypadku zakłócenia pomiaru niespodziewanym artefaktem dźwiękowym z otoczenia

wtedy pomiar powtarzam ponownie trzykrotnie

Jak się jest marketingowcem, którego głównym zadaniem jest napędzanie klientów poprzez rozbudzanie ich potrzeb fikcyjnymi opisami, to każde uzasadnienie jest dobre:

W dniu 19.01.2023 o 22:10, slawek.xm napisał:

nie występują

tak , np w przypadku zakłócenia pomiaru niespodziewanym artefaktem dźwiękowym z otoczenia

wtedy pomiar powtarzam ponownie trzykrotnie

Sławek, kręcisz bicz na siebie ... i innych ... 😉

Przepraszam , nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie ?

Czy głośnikowe Chord Clearway są produkowane od początku do dzisiaj takie same czy przechodziły jakiś lifting ?

35 minut temu, szpakowski napisał:

Sławek, kręcisz bicz na siebie ... i innych ... 😉

Nie zrozumiałes pytania - nie zrozumiesz odpowiedzi.

2 godziny temu, margaryna85 napisał:

Czy głośnikowe Chord Clearway są produkowane od początku do dzisiaj takie same czy przechodziły jakiś lifting ?

Super jak założę wątek z podobnym pytaniem zlecicie się jak muchy do gówna a tak zero odpowiedzi .

Ciekawa recenzja, warto obejrzeć całą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Obejrzałem,  rewelacyjny człowiek,  sposób przekazywania wiedzy.

Dla mnie sztos.

To co, po jednym z filmów mam kupić izolatory ISO Acoustic ?

Odkleić monitory od dociążonych standów i liczyć że mały huragan ich nie zrzuci? 😄

3 godziny temu, miętowy napisał:

Odkleić monitory od dociążonych standów i liczyć że mały huragan ich nie zrzuci?

Huragan to huragan, nic ma pewnego zabezpieczenia przed skutkami jego działania 😉.

3 godziny temu, miętowy napisał:

Obejrzałem,  rewelacyjny człowiek,  sposób przekazywania wiedzy.

Głównie o ten sposób przekazywania wiedzy mi chodziło bo produkt z filmu raczej przeciętny choć taka pobieżna ocena z mojej strony może być dla niego krzywdząca bo technicznie jest niewątpliwie ciekawy ze względu na ten głośnik dwa w jednym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

55 minut temu, miętowy napisał:

No facet klasa.

Tu też fajna prezentacja pokazująca jak często trudno jest realizować nagrania nie używając do regulacji brzmienia kabli 😉 

Ukryta Zawartość

Ten sam wykładowca co wyżej.

Ukryta Zawartość

W dniu 21.01.2023 o 19:32, margaryna85 napisał:

W dniu 21.01.2023 o 22:34, margaryna85 napisał:

Super jak założę wątek z podobnym pytaniem zlecicie się jak muchy do gówna a tak zero odpowiedzi .

Mam głęboką nadzieję, że uzyskasz wyczerpującą odpowiedź na nurtujące Cię pytanie.

ps

Sam jestem tego ciekaw, a przewód cieszy się dobrymi opiniami.

Pps

Panowie, jak to jest z tym Clearway?

Mit czy hit?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

23 minuty temu, Tajitsu napisał:

Mit czy hit?

W tej zakładce to mit, ale w innej zakładce to może być hit 😉.

• Redaktorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:
26 minut temu, Tajitsu napisał:

Mit czy hit?

W tej zakładce to mit, ale w innej zakładce to może być hit 😉.

Bo jedne zakładki to audio-zakładki, a drugie to zwykłe wkładki (nie gramofonowe!). A być guru takiej zakładki to prze....ne! 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
28 minut temu, Tajitsu napisał:

Mam głęboką nadzieję, że uzyskasz wyczerpującą odpowiedź na nurtujące Cię pytanie.

ps

Sam jestem tego ciekaw, a przewód cieszy się dobrymi opiniami.

Pps

Panowie, jak to jest z tym Clearway?

Mit czy hit?

Mam taki, nie zrobił na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia. 

Wcześniej używałem około roku ytdy. 

Może jak się zmobilizuje i wejdę na strych to podłączę znów ytdy i dam Ci znać czy jest różnica. 

PS. Dodam może jeszcze łyżkę dziegciu do tej beczki miodu. 

Kable wpływają na dźwięk 😉

W dniu 21.01.2023 o 19:32, margaryna85 napisał:

Czy głośnikowe Chord Clearway są produkowane od początku do dzisiaj takie same czy przechodziły jakiś lifting

Gdzieś  czytałem tu na forum że przechodziły. 

2 godziny temu, Lech36 napisał:

ciekawy ze względu na ten głośnik dwa w jednym.

Dual Concentric znany jest od dziesięcioleci. 

• Pokaż nowe odpowiedzi