Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, audioburak napisał:

Już widzę stada hobbystów zamieniających Scan Speaka D2606 na krajowego

GDWK 10/80/26 bo w słyszalnym pasmie dużo lepszą charakterystykę 😉 

No ... i wzrost zatrudnienia od razu we Wrześni itd ... poza oszczędnością kasy.

Mamy polskie uszy i słyszymy lepiej krajowe głośniki...obce nam szkodzą.

De gustibus non est disputandum

6 minut temu, Yankes napisał:

Zgodnie z zasadą "Obce chwalicie swego nie znacie" 🙂

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Pomiary gotowego produktu mogą pokazywać jak produkt dany różni się od tego wzorcowego z badań firmowych.

Raz, co najistotniejsze, że do tej pory nie udowodniono zależności pomiędzy wynikami pomiarów a jakością dźwięku ...

Dwa, tylko mogą nie muszą ... 

Dlatego pomiary gotowych produktów tak na prawdę nic nie wnoszą. Mogą jedynie wykazać ewentualną fuszerkę jakiegoś producenta i tyle. Ich przydatność przy wyborze sprzętu audio jest zasadniczo zerowa, no może poza kolumnami, tu rzetelne pomiary mogą być pomocne ...

36 minut temu, Lech36 napisał:

Przecież już napisałem, na pierwszy rzut ucha na "węglu" było trochę ciszej co wskazywało na większy opór przejścia co dla przewodu węglowego jest zrozumiałe.

Więc jest zrozumiałe, że inne przewody też mogą się różnić brzmieniem. Więc w kwestii okablowania mamy wszystko wyjaśnione. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ciekawe, że jedne pomiary uważacie za oszukańcze, a inne stanowią obiekt kultu,

mimo posiadania choćby przez Tonsil niezłego zaplecza z komorą bezechową itd.

Stąd krok do podważenia mimo wszystko idei pomiarów, co to ma wszystkie

inne kryteria pod sobą 😉  Strach się bać, do czego jeszcze jesteście zdolni ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

33 minuty temu, Yankes napisał:

Mnie "szkodziły" zdecydowanie bardziej krajowe głośniki niż dobre z innych rejonów Europy, choć tych polskich dało się słuchać, ale z dużą nieprzyjemnością. Z tym że dotyczyło to dawnych czasów i takiej miękkiej szarej kopułki współpracującej z jakimś 20cm na dolnej drodze. Opisałem kiedyś ze szczegółami ten dawny eksperyment. 

21 minut temu, Piopio napisał:

Więc jest zrozumiałe, że inne przewody też mogą się różnić brzmieniem.

No tak, jeżeli ilość jest kategorią brzmienia to tak głośniejsze kable brzmią inaczej, ale tylko w kontekście ilościowym. Wystarczy ten tor trochę ściszyć i już będzie to samo bo jakość kabli jest porównywalna. To oczywiście teoretycznie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Lech36 napisał:

No tak, jeżeli ilość jest kategorią brzmienia to tak głośniejsze kable brzmią inaczej, ale tylko w kontekście ilościowym. Wystarczy ten tor trochę ściszyć i już będzie to samo bo jakość kabli jest porównywalna. To oczywiście teoretycznie.

Wystarczy fakt, że się różnią. Czyli kabel może wpływać na sygnał. Będę Cię od dziś cytował w dyskusji o kablach 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, audioburak napisał:

mimo posiadania choćby przez Tonsil niezłego zaplecza z komorą bezechową itd.

Tonsil w ubiegłym wieku miał duże rozżuty w gotowych wyrobach. Możliwe że teraz jest lepiej. Jak pierwszy raz się sparzyłem na ich wyrobach i jak usłyszałem jaka różnica może być z markowych wyrobów zachodnich producentów, wcale nie dużo droższych od tych z Tonsilu to od tego czasu unikam styczności z tą firmą, ale jeszcze raz podkreślam to jest opinia na podstawie dwóch produktów tej firmy, może nie być obiektywna.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Wystarczy fakt, że się różnią. Czyli kabel może wpływać na sygnał. Będę Cię od dziś cytował w dyskusji o kablach 😉 

Tylko pamiętaj żeby cytować komplet. To ze ściszeniem/zgłośnieniem też można regulować "jakość" też 😉. To oczywiście bzdura, ale wynikająca z Twoich postów. Jeszcze raz ciszej/głośniej to nie jest zmiana jakościowa tylko ilościowa.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

7 minutes ago, Piopio said:

Plot twist- Lech36 który twierdzi, że nie słyszy kabli je jednak słyszy a ty który twierdzisz, że je słyszysz ich tak naprawdę nie słyszysz (czego dowiódł test ABX). Dla takich zwrotów akcji czytam to forum 🙂

6 minut temu, Lech36 napisał:

Jeszcze raz ciszej/głośniej to nie jest zmiana jakościowa tylko ilościowa.

Skoro jest zmiana ilościowa (wg Ciebie) to równie dobrze może być zmiana jakościowa. Kabel węglowy zadziałał jak tłumik. 

5 minut temu, Lech36 napisał:

Tonsil w ubiegłym wieku miał duże rozżuty w gotowych wyrobach. Możliwe że teraz jest lepiej. Jak pierwszy raz się sparzyłem na ich wyrobach i jak usłyszałem jaka różnica może być z markowych wyrobów zachodnich producentów, wcale nie dużo droższych od tych z Tonsilu to od tego czasu unikam styczności z tą firmą, ale jeszcze raz podkreślam to jest opinia na podstawie dwóch produktów tej firmy, może nie być obiektywna.

Nie do pominięcia jest też ich trwałość, który głośnik tej firmy nie maił po czasie rozlatującego się górnego zawieszenia. Pamiętam jak kupiłem ich głośniki z "wyższej" półki i po jakimś czasie strach było podgłośnić.
Może, jak piszesz, teraz jest inaczej w sensie lepiej.

1 minutę temu, Lukas752 napisał:

czego dowiódł test ABX

Jaki test ?

3 minutes ago, Piopio said:

Jaki test ?

Wielkopolski test ABX. Chociaż widzę, że tam chyba nie testowaliście jednak kabli a tak przyziemne rzeczy jak CD i wzmacniacze. Cofam swoje słowa.

6 minut temu, Lukas752 napisał:

Wielkopolski test ABX. Chociaż widzę, że tam chyba nie testowaliście jednak kabli a tak przyziemne rzeczy jak CD i wzmacniacze. Cofam swoje słowa.

Tylko wzmacniacze.

18 minut temu, Piopio napisał:

Skoro jest zmiana ilościowa (wg Ciebie) to równie dobrze może być zmiana jakościowa. Kabel węglowy zadziałał jak tłumik. 

Potencjometr głośności też działa jak tłumik. Zmienia jakość czy tylko głośność (ilość)?

Wracając do tego kabla węglowego. Jeśli to jest ten sam co podałem w poście to piszą, że ma niską rezystancję więc dziwne, że było ciszej. Może pokrętłem też kręcili tylko w złą stronę.

14 minut temu, Lukas752 napisał:

Chociaż widzę, że tam chyba nie testowaliście jednak kabli

Na testowanie kabli szkoda czasu wystarczą proste rachunki i wszystko jest jasne, były takie rachunki prezentowane na forum.

Teraz, lukasz752 napisał:

Wracając do tego kabla węglowego. Jeśli to jest ten sam co podałem w poście to piszą, że ma niską rezystancję więc dziwne, że było ciszej. Może pokrętłem też kręcili tylko w złą stronę.

U mnie jest tak, że jest ciszej, gdyż jest większa rozdzielczość dźwieku, przestrzeń, więcej słychać szczegółów. 

27 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie do pominięcia jest też ich trwałość, który głośnik tej firmy nie maił po czasie rozlatującego się górnego zawieszenia.

Akurat z tym górnym zawieszeniem nie tylko Tonsil miał problem. Po prostu dobre firmy stosowały na to zawieszenie Neopren a w Tonsilu była jakaś pianka a wcześniej guma o niskiej trwałości. Miałem ZG f-my Yamaha i głośnik niskich tonów też miał takie piankowe zawieszenie górne. Mojego nie sprawdziłem na trwałość bo wcześniej się tych ZG pozbyłem, ale na forum jest kolega który miał takie same głośniki i po wielu latach trzeba było w tych niskich głośnikach to górne zawieszenie wymienić, ale to w dzisiejszych czasach nie stanowi problemu. 

• Redaktorzy
24 minuty temu, Lech36 napisał:

Miałem ZG f-my Yamaha i głośnik niskich tonów też miał takie piankowe zawieszenie górne. Mojego nie sprawdziłem na trwałość bo wcześniej się tych ZG pozbyłem, ale na forum jest kolega który miał takie same głośniki i po wielu latach trzeba było w tych niskich głośnikach to górne zawieszenie wymienić, ale to w dzisiejszych czasach nie stanowi problemu. 

To byłem ja.

NS-590 miały wymienione zawieszenia górne resorów na piankowe zamienniki. ZG są teraz u mojego kolegi i zachwycają go brzmieniem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

37 minut temu, Lech36 napisał:

Akurat z tym górnym zawieszeniem nie tylko Tonsil miał problem. Po prostu dobre firmy stosowały na to zawieszenie Neopren a w Tonsilu była jakaś pianka a wcześniej guma o niskiej trwałości. Miałem ZG f-my Yamaha i głośnik niskich tonów też miał takie piankowe zawieszenie górne. Mojego nie sprawdziłem na trwałość bo wcześniej się tych ZG pozbyłem, ale na forum jest kolega który miał takie same głośniki i po wielu latach trzeba było w tych niskich głośnikach to górne zawieszenie wymienić, ale to w dzisiejszych czasach nie stanowi problemu. 

Ja to rozumiem, szczególnie jak było np. dotykane palcami ( tłuszcz ).
Ale miałem Technics SB T200, miały wtedy chyba ze 20 lat. Głośniki z bardzo dużym "wychyłem". Ich zawieszeniu nic nie dolegało. Tonsilowskie dziś już dosłownie nie istnieją ( mam te kolumny jeszcze na poddaszu ).
Może to kogoś naprowadzi, jak kupiłem te głośniki to membrany były "lepkie". Po jakimś czasie się utwardziły.

21 minut temu, JK49 napisał:

KGHM wydobywa rudę miedzi również w Kanadzie.

Tak tylko spytałem. Spółki międzynarodowe często się ścierają wcześniej lub później. To takie, jak kiedy niemiecki byk pasie się na polskiej łące. Dla kogo więcej mleka się należy 🙂

16 godzin temu, Lech36 napisał:

Przecież już napisałem, na pierwszy rzut ucha na "węglu" było trochę ciszej co wskazywało na większy opór przejścia co dla przewodu węglowego jest zrozumiałe. 'Piopio' Twoje pytania cały czas mnie zadziwiają, jakby zadawała je osoba początkująca, ale rozumiem, szukasz punktu zaczepienia 😉

A co na to pomiary ,asr i amir ?przecież ucho ludzkie jest nie wiarygodne,ciągle kolega powtarza .

20 godzin temu, Lukas752 napisał:

Problem jest taki, że nie żadnego dowodu, że kable wpływają na dźwięk. Wy twierdzicie, że słyszycie ale to żaden dowód. Dowodem by było jakbyście byli w stanie odróżnić te kable nie wiedząc jaki jest aktualnie podłączony w ślepej próbie a takie jak dobrze wiesz zawsze nie wychodzą dla was pozytywnie. Jeśli zrobicie testy i wyjdą one inaczej to wtedy można mówić o błędach obecnego pojmowania audio i wtedy można się zastanowić czy czasem naukowcy/pomiarowcy czegoś nie pomijają.

20 godzin temu, Lech36 napisał:

Spór jest rozstrzygnięty, ale nie wszyscy to rozstrzygnięcie uznają 😉.

A to ciekawe , komisyjnie ,czy w twojej glowie .

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Starzy idioci umierają - młodzi idioci sie rodzą, "takie jest odwieczne prawo natury". Po której stronie są idioci oceniać nie będę.

A po której stronie Ty stoisz? 

• Pokaż nowe odpowiedzi