Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, szpakowski napisał:

Zapewne można się takim brzmieniem odurzyć tak samo jak tanim winem ... do czasu aż się posłucha dobrego wzmacniacza ...

Słuchałem różnych wzmacniaczy i nie wynikało z tego słuchania że drogie są bezkonkurencyjne w stosunku do tanich. Najlepszy przykład, taki ekstremalny, to kultowy NAD3020, który swego czasu był traktowany jako rewelacja w wielu kręgach audiofilskich pomimo swoich ograniczeń. Nie pracował w klasie A i miał małą moc, ale "mlaskanie" audiofilskie było przy nim gigantyczne.  

6 minut temu, tedi02 napisał:

No wreszcie !  Obudził cię Amir ? Koniec leniuchowania ,do roboty 🤣 masz zadanie , misję

Czuję powrót trolla do wątku 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, Lech36 napisał:

szum jest nieodłączną cechą

Wg @slawek.xm wzmacniacze AB po prostu nie szumią tylko mają większe zniekształcenia przy małych mocach. A wzmacniacze A ani nie szumią ani nie mają zniekształceń. Proste 😉

nagrywamy.com

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Słuchałem różnych wzmacniaczy i nie wynikało z tego słuchania że drogie są bezkonkurencyjne w stosunku do tanich. Najlepszy przykład, taki ekstremalny, to kultowy NAD3020, który swego czasu był traktowany jako rewelacja w wielu kręgach audiofilskich pomimo swoich ograniczeń. Nie pracował w klasie A i miał małą moc, ale "mlaskanie" audiofilskie było przy nim gigantyczne.  

Czuję powrót trolla do wątku 😉.

Schlebiasz sobie 🤣  

7 minut temu, tedi02 napisał:

Dzieciakiem bym nazwał ciebie 🙂 patrząc na treść twoich wpisów.

"Dzieciaki" to tacy co wklejają uśmiechnięte mordki nawet jak nie ma się z czego śmiać, to tacy co w ten sposób unikają dyskusji bo chcą temat zabić trollingiem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Lech36 napisał:

"Dzieciaki" to tacy co wklejają uśmiechnięte mordki nawet jak nie ma się z czego śmiać, to tacy co w ten sposób unikają dyskusji bo chcą temat zabić trollingiem.

Te mordki wynikają z głupich wpisów  .Dostajesz baty od Sławka zarówno od strony technicznej ,praktycznej i dalej brniesz , ja tu mam ubaw.

11 minut temu, przemak napisał:

Wg @slawek.xm wzmacniacze AB po prostu nie szumią tylko mają większe zniekształcenia przy małych mocach. A wzmacniacze A ani nie szumią ani nie mają zniekształceń. Proste 😉

Jak konstrukcja cepa 😉.

3 minuty temu, tedi02 napisał:

Te mordki wynikają z głupich wpisów

Pokaż jakieś "mądre" swoje.

3 minuty temu, tedi02 napisał:

Dostajesz baty od Sławka zarówno od strony technicznej

Czasem trzeba dostać baty żeby się czegoś nauczyć, np. dyskusji a baty od Sławka to chyba są pozytywne, ale nie zawsze na pewno 😉.

Edytowane przez Lech36

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Jak konstrukcja cepa 😉.

Pokaż jakieś "mądre" swoje.

Po co ? Znany jesteś z jatrzenia, nawet gdybym napisał że ziemia jest okrągła ,i tak byś to podważał 😁

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

zostało zorganizowane badanie kablarskie , by utwierdzić Szymona w tezie , że kable nie grają i oczekiwał demokratycznego potwierdzenia własnego poglądu

a skoro się nie udało postanowił deprecjonować samą ankietę i biorących w niej udział kolegów

Przestań mi trolu wmawiać swoje urojenia - pisałem jak było, opisał to też @xetras

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, tedi02 napisał:

Po co ?

Z ciekawości co @tedi02 ma do powiedzenia w temacie techniki audio.  

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, szymon1977 napisał:

Przestań mi trolu wmawiać swoje urojenia - pisałem jak było

to tylko rzetelnie wysnute wnioski z całej tej Twojej "akcji"

kiedy to dotrze do Ciebie i przestaniesz się wściekać ?

15 minut temu, przemak napisał:

Wg @slawek.xm wzmacniacze AB po prostu nie szumią tylko mają większe zniekształcenia przy małych mocach.

Test na ASR wzmacniacza, który można było przełączyć z klasy A do AB, hi-end-owego nie wykazał takich właściwości 😉. Zamieszczałem link do tego testu, ale brak było komentarzy poza jednym merytorycznym, że nie wiadomo czy porównywano rzeczywiście klasę AB z klasą A czy przy mocy 5W na której ten wzmacniacz był porównywany pracował, przy przełączniku w pozycji klasa AB jeszcze w klasie A. To była merytoryczna uwaga, to było możliwe.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

niestety jest tak , że dobry wzmak musi kosztować

O.K. jak tylko taka jest Twoja klasyfikacja dobrego wzmacniacza/sprzętu to w porządku. Musisz płacić 😉

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

Test na ASR wzmacniacza, który można było przełączyć z klasy A do AB, hi-end-owego nie wykazał takich właściwości 😉. Zamieszczałem link do tego testu, ale brak było komentarzy poza jednym merytorycznym, że nie wiadomo czy porównywano rzeczywiście klasę AB z klasą A czy przy mocy 5W na której ten wzmacniacz był porównywany pracował, przy przełączniku w pozycji klasa AB jeszcze w klasie A. To była merytoryczna uwaga, to było możliwe.

zarówno klasa A jak i AB mogą być konstrukcjami które są ok pod każdym względem ale podobnie jak kolumny są lepsze i gorsze

wzmaki klasy D ze względu na uwarunkowania techniczne nie da się skonstruować tak by były podobnie uniwersalne

może kiedyś...

Teraz, slawek.xm napisał:

wzmaki klasy D ze względu na uwarunkowania techniczne nie da się skonstruować tak by były podobnie uniwersalne

Dlaczego?

jedyna odpowiedź koledze ktory nie rozumie podstawowych zależności brzmi

A ja odnoszę wrażenie że to Ty nie czujesz podstawowych zależności i to pomimo tłumaczenia.

29 minut temu, tedi02 napisał:

Po co ? Znany jesteś z jatrzenia, nawet gdybym napisał że ziemia jest okrągła ,i tak byś to podważał

To by było wbrew nauce, a ja nie działam wbrew nauce, możesz pisać co chcesz ja i tak zweryfikuję to przy pomocy dostępnych mi materiałów z sieci i własnej wiedzy. 

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Lech36 napisał:

A ja odnoszę wrażenie że to Ty nie czujesz podstawowych zależności i to pomimo tłumaczenia.

jeszcze na tym forum nie widziałem twojego wpisu który tłumaczyłby techniczne aspekty czegokolwiek

46 minut temu, przemak napisał:

Jedne i drugie szumią, bo w klasycznych konstrukcjach szum nie zależy od stopnia wyjściowego, tylko głównie od wejściowego, i w mniejszym od VAS (gdy mamy topologię 3-stopniową). Generalnia taka sama konstrukcja, ale z innym prądem spoczynkowym (A, AB, B etc.) będą tak samo szumieć, ale A będzie mieć mniejsze zniekształcenia.

System gra dobrze, albo nie....

jeszcze na tym forum nie widziałem twojego wpisu który tłumaczyłby techniczne aspekty czegokolwiek

Wielokrotnie wklejałem linki do ASR tłumaczące wpływ wielu zagadnień w domenie pomiarowej tam prezentowanej, ale bez oddźwięku, no może były takie z uśmiechniętymi e-motkami pod takimi linkami "dzieciaków" piszących na forum 😉. Na ASR tłumaczą wszystko chyba najwszechstronniej, ale jak znasz inne, lepsze formy tłumaczenia to możesz je zaprezentować.

1 minutę temu, barmanekm napisał:

ale A będzie mieć mniejsze zniekształcenia.

Tylko czy te mniejsze zniekształcenia mają na coś wpływ? W domenie słuchu człowieka oczywiście, bo technicznie wiadomo że "mniej" będzie lepiej.

37 minut temu, slawek.xm napisał:

to tylko rzetelnie wysnute wnioski z całej tej Twojej "akcji"

kiedy to dotrze do Ciebie i przestaniesz się wściekać ?

Przestaniesz się zachowywać ja gówniarz, to przestanę Cię traktować jak gówniarza. Powtórzę

48 minut temu, szymon1977 napisał:

pisałem jak było, opisał to też @xetras

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Lech36 napisał:

Wielokrotnie wklejałem linki do ASR tłumaczące wpływ wielu zagadnień w domenie pomiarowej tam prezentowanej

🙂 🙂 🙂

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Przestaniesz się zachowywać ja gówniarz, to przestanę Cię traktować jak gówniarza. Powtórzę

może zaproponuję odrobinę opamiętania

jeszcze jeden taki wpis pod moim adresem i dostarczysz pracy moderacji

12 minut temu, barmanekm napisał:

Jedne i drugie szumią, bo w klasycznych konstrukcjach szum nie zależy od stopnia wyjściowego, tylko głównie od wejściowego, i w mniejszym od VAS (gdy mamy topologię 3-stopniową). Generalnia taka sama konstrukcja, ale z innym prądem spoczynkowym (A, AB, B etc.) będą tak samo szumieć, ale A będzie mieć mniejsze zniekształcenia.

Nie szumią, przecież tylko D szumią. 

nagrywamy.com

7 minut temu, slawek.xm napisał:

może zaproponuję odrobinę opamiętania

jeszcze jeden taki wpis pod moim adresem i dostarczysz pracy moderacji

@xetras potwierdził jak i dlaczego powstała Ankieta, przestań wmawiać, że było inaczej. Sam będziesz mieć do czynienia z moderacją jeśli nie przestaniesz kłamać na mój temat. Ankieta potwierdziła moje słowa, przyjmij to w końcu do wiadomości.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko czy te mniejsze zniekształcenia mają na coś wpływ? W domenie słuchu człowieka oczywiście, bo technicznie wiadomo że "mniej" będzie lepiej.

Wiec dlaczego tak się podniecasz pomiarami ... ? 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ankieta potwierdziła moje słowa, przyjmij to w końcu do wiadomości.

a właśnie , że moje 🙂

1 minutę temu, szpakowski napisał:

i tak się dziwię , że Lechu nie zarzuca iż klasa A może mieć większe zniekształcenia niż pozostałe 🙂

12 minut temu, slawek.xm napisał:

właśnie , że moje 🙂

W kwestiach, których dotyczyła Ankieta jesteśmy zgodni.

34 minuty temu, slawek.xm napisał:

i tak się dziwię , że Lechu nie zarzuca iż klasa A może mieć większe zniekształcenia niż pozostałe 🙂

... może ... tylko czy będą one miały słyszalny wpływ na dźwięk?

BTW ... każdy wzmacniacz można źle zaprojektować bez względu na klasę ...

9 minut temu, szpakowski napisał:

... każdy wzmacniacz można źle zaprojektować bez względu na klasę ...

Jak wiemy przyklejenie markowego logo pozbawia wzmacniacz wypełnienia, a odklejenie... tego niestety się nie dowiem, bo moje małe Onkyo ma logo wygrawerowane.

46 minut temu, szpakowski napisał:

Nie podniecam się, chyba się Tobie coś pomyliło. Traktuję je jako ciekawą ilustrację testu danego urządzenia, szczególnie te prezentowane na ASR. Można z nich wiele wywnioskować.

P.S. Jeżeli na ASR pokazują jaki jest wpływ na wynik pomiarów na wyjściu jakiegoś dobrego urządzenia przy wymianie np. kabli, wstawieniu kondycjonera sieciowego itd, to chyba nie ma lepszego zobrazowania takiego wpływu. I to obrazowanie jest robione przy pomocy wybitnie czułego urządzenia pomiarowego.

Godzinę temu, przemak napisał:

Nie szumią, przecież tylko D szumią. 

Tylko tym co nie lubią klasy D 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi