Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
22 godziny temu, pantagruel napisał:

To samo urządzenie podpięte pod prawidłowo działającą sieć nie brumiło. Ich urządzenia (niektóre) po prostu są bardziej czułe na jakość i poziom dostarczanego prądu.

W tym wątku zżarłem zęby . Kiepski wzmacniacz - kiepski zasilacz - do kitu chłodzenie . W zawodzie elektronika pracuję ponad 40 lat dokładnie 43 lata. Nie dam sobie wcisnąć kitu i wtedy nie dawałem - tyle. Każda renomowana firma ma produkcję tzw - budżetową , żeby się utrzymać na rynku i muc robić droższe lepsze konstrukcje droższe . Nie jest to podstawą żeby brutalnie mówiąc "piredolić" robotę tylko dla zysku w budżetowych modelach . Tyle  ode mnie .

Edytowane przez Wojtek 1959

Dokładnie tak. Każdy producent ma tzw entry level. Jednak jakość powinna zostać zachowana. 
Powiedzenie kiedyś to było można przywoływać, dawniej nawet niskie Sansui, Onkyo czy Luxmana mie brumiały…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 15.05.2023 o 10:37, malikali napisał:

Kiedyś miałem taki problem z trafem w subie buczało i co gorsza przenosiło się na obudowę, przez chwilę miałem pomysł żeby toto odwinąć i zwinąć rdzeń na klej, ale ostatecznie pomierzyłem i zamówiłem taki drugi transformator w sklepie. Takie buczydło i to jeszcze w sprzęcie audio uważam za niedopuszczalne, a w klockach za tą grubszą kasę to się producent powinien zapaść pod ziemię ze wstydu że takie coś wypuścił. W seryjnych sprzęciorach budżetowych to jeszcze rozumiem że się niedoróbka może zdarzyć.

Powracając do tego starego wątku . Co gorsza moje techniczne argumenty i tłumaczenie wtedy gawiedzi na forum że ten wzmak to truchło i należy go oddać z ironicznym uśmiechem na ustach do salonu w którym się kupiło z natychmiastowym zwrotem kasy , zakończyło się dla mnie banem w tym temacie. Moje posty widnieją tam jako gość - zresztą nie tylko moje . Bardzo dużo ludzi odeszło z forum. Zwróćcie uwagę na fachowe wypowiedzi usera @Rucia1 w tym starym temacie. Reszta przyjdzie sama .

Kiedyś to było..

Teraz jest kabel 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam gra.

Wojtku to nie forum wiedzy technicznej.

To jest religia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miętowy
Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, miętowy napisał:

Kiedyś to było..

Teraz jest kabel 

https://audiotop.pl/pl/p/Interkonekt-analogowy-RCA-Nordost-Odin-2-7m/9425

Sam gra.

To jest religia.

No cóż w tym dziwnego . Za 4 takie mam mieszkanie . Trzeba mieć w głowie tombak zamiast szarych komórek albo oleju , żeby coś takiego kupić . Mnie wystarczą XLR za 20 złotych i też zagra . 

24 minuty temu, miętowy napisał:

Kiedyś to było..

Teraz jest kabel 

Ukryta Zawartość

Sam gra.

To jest religia.

Ale on 7m, to jak za darmo przy tej długości 😉

16 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Mnie wystarczą XLR za 20 złotych i też zagra .

Ale czy osiąga szybkość propagacji sygnału rzędu 90% światła 😁?
Bo jak nie to wiesz, lichota 😉.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale czy osiąga szybkość propagacji sygnału rzędu 90% światła 😁?
Bo jak nie to wiesz, lichota 😉.

Wtedy będzie audiofilską trambambulką . To warunek . Inaczej nie zagra .

1 minutę temu, Wojtek 1959 napisał:

Wtedy będzie audiofilską trambambulką . To warunek . Inaczej nie zagra .

Zastanawiam się jak opisał by producent tą propagacje? Chciałbym wysłuchać takiego ściśle technicznego wyjaśnienia. 

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A wziąłeś pod uwagę, że to jest konstrukcja tuningowana? Za seryjny produkt zapłaciłbyś może 2/3 tej ceny, ale wtedy nie zagra mega audiofilsko. Usłyszysz wszystkie detale, ale detalów detali już nie 🙂

3 minuty temu, Kostucha napisał:

A wziąłeś pod uwagę, że to jest konstrukcja tuningowana? Za seryjny produkt zapłaciłbyś może 2/3 tej ceny, ale wtedy nie zagra mega audiofilsko. Usłyszysz wszystkie detale, ale detalów detali już nie 🙂

Tak, tak... Planktonu niestety nie będzie, tylko ławice 😕 .

13 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak, tak... Planktonu niestety nie będzie, tylko ławice 😕 .

W ogóle to jak chronić taki kabel. W sejfie go trzymać. 

20 minut temu, Kostucha napisał:

Stale pod napięciem 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

38 minut temu, Kostucha napisał:

17 minut temu, Tajitsu napisał:

Stale pod napięciem 🙂

Hahaha 😂

43 minuty temu, Kostucha napisał:

Stale słuchać jak gra. Jak przestanie grać to ktoś zajumał, albo podmienił 😬.

6 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Powracając do tego starego wątku . Co gorsza moje techniczne argumenty i tłumaczenie wtedy gawiedzi na forum że ten wzmak to truchło i należy go oddać z ironicznym uśmiechem na ustach do salonu w którym się kupiło z natychmiastowym zwrotem kasy , zakończyło się dla mnie banem w tym temacie. Moje posty widnieją tam jako gość - zresztą nie tylko moje . Bardzo dużo ludzi odeszło z forum. Zwróćcie uwagę na fachowe wypowiedzi usera @Rucia1 w tym starym temacie. Reszta przyjdzie sama .

Dla mnie to nieporozumienie. No chyba że sobie zamawiam celowo jakiegoś niedorobionego chińczyka i wiem że muszę tam to i owo poprawić, ale świadomie się na to godzę z uwagi na niższą cenę. A w haju jest tak, że im więcej można poprawić poprawiaczami, to uznawany jest za lepszy haj, czytaj bardziej czuły na zmiany 🙂

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, malikali napisał:

Dla mnie to nieporozumienie. No chyba że sobie zamawiam celowo jakiegoś niedorobionego chińczyka i wiem że muszę tam to i owo poprawić, ale świadomie się na to godzę z uwagi na niższą cenę. A w haju jest tak, że im więcej można poprawić poprawiaczami, to uznawany jest za lepszy haj, czytaj bardziej czuły na zmiany 🙂

Zwłaszcza jak się ma lepszą alternatywę. Ja wtedy tam pisałem o absurdzie że wada fabryczna stala się zaletą. Do niektórych nie docieralo. Zaplacili i mają prawo reklamować. Jak by producent miał same zwroty to może wyciągnął by jakieś wnioski. Zamiescilem fotkę wzmaka firmy Samson od śrotka dla porownania wykonu w środku z Naimem.  Wykon wyszedł na korzyść Samsona servo.

W dniu 15.05.2023 o 00:35, miętowy napisał:

Audioprzedszkole.

Starzy półgłusi zrzędliwi ludzie niczym Piotr Cyrwus grający fanatyka wędkarstwa.

Nie bardzo? To wątek do usunięcia w całości. 

Kiedyś moderowałem forum sportowe,  największe w Polsce. 

Taki roz. . temat polecialby w śmietnik i kilku forumowiczów z nim.

Był I porządek, wzajemne poszanowanie, kasacja ewidentnych idiotyzmów by ochronić wartość informacji nawet jeśli ktoś był przekonany że wie lepiej.

Inne czasy.

A całkiem niedawno niemiecki Onet walił jak w bęben inicjując medialne burze wokół polskiego przedsiębiorstwa, teraz są cięższe czasy i jest ostro. No to go frontowcy potestowali.

(Wjazd w temat masz bez sensu, nie rozumiem tak burzliwej formy wpisu).

Polemika na forum to twarda zabawa sprzętem, o gruby hajs.

Jedynie zabawa (czyimś kosztem) jak to zwą: "schadenfreude"   opłaci się w przyszłości, a czasem odbywa się i tu.

Przypominam że kapitalizm powoduje choroby psychiczne (i pozbawia ludzi uczuć). Wystarczy w wyszukiwarce wpisać jako filtr wyszukiwania: "kapitalizm choroby psychiczne".

Nie ma lekko. Kulminacja kapitału to i potrzeba chociaż trochę wyczucia na właściwe wejście. Powtórzę się: 

(Wjazd w temat masz bez sensu, nie rozumiem tak burzliwej formy wpisu).

To nie jest forum sportowe, a energetyczne i o tej to energii są wpisy (także energiczne).

Głównie właściwie jednak - polemika o estetyce i wobec niej humor jest wskazany. I o tym jest zwykle temat: Audio mity w zakładce: HiFi odnośnie sprzętu i tego, co kto lubi w: stereo. Dyskusja trwa, ale nie w sugerowanej twoim wpisem formie - ty sugerujesz żeby nie lubić. 

Co lepsze inwektywy z wpisu kopiuję:

Cytat

Starzy półgłusi zrzędliwi

wątek do usunięcia 

roz. . temat polecialby w śmietnik i kilku forumowiczów

kasacja ewidentnych idiotyzmów

porządek, wzajemne poszanowanie, 

ochronić wartość informacji

Co to za dyscyplina te sportowe  bluzgi, które moderowaleś?

W dniu 15.05.2023 o 10:37, malikali napisał:

Takie buczydło i to jeszcze w sprzęcie audio uważam za niedopuszczalne, a w klockach za tą grubszą kasę to się producent powinien zapaść pod ziemię ze wstydu że takie coś wypuścił. W seryjnych sprzęciorach budżetowych to jeszcze rozumiem że się niedoróbka może zdarzyć.

Przecież to seria z chińskich ludowych obozów karnych, gdzie głównie praca przymusowa. Zawsze poprawiałem mechaniczne niedoróbki i po rzemieślnikach i po niezrzeszonych (czyli korporacyjnych). 

Kontrola jakości za PRL kulała, ale chociaż była, do wstąpienia do UE także. W 21 wieku już nędza w groteskowych opakowaniach. Sorry, poprawka:

Wyroby z Tajwanu są w porządku, zaś te od ludowych chińczyków to loteria. 

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

10 godzin temu, miętowy napisał:

To jest religia.

Wolność religijna (jest ona zapewniona w kobmbstytucji dla przypomnienia), ale analogia ze sprzętem i estetyką korzystania z niego  nie ma związku, bo w wierze liczy się i czynność i czynnik prawdy. Choćby - sportowiec wierzy w siebie. Religia i wiara i prawda są blisko.

Tu (w tym, co wkleiłeś w linku kilka postów wstecz) liczy się efekt, głównie szoku.

Pisałem: kapitalizm powoduje choroby psychiczne. Muzyka łagodzi obyczaje.

Dobra, ad rem: pasywny składnik nie ma znaczenia gdy źle dobrane są aktywne części zestawu lub marnie ustawiono ZG w pomieszczeniu, żeby to właśnie ono grało. Głównie chodzi o grę fal odbitych od powierzchni, a nie o energię wytworzonych w przetworniku. 

Szokowi cenowemu i gawiedzi medialnej nie ulegam, myślę swoje.

Awatar (mój) sprzed dekady to:  bouncing (rozpychanie się) w stereo z błyskiem promienia (à la Ph.K.D. - 03'1974.) (z graficznym rastrem gradientowym na melasowato tłustych przetwornikach o kształcie hiperboloidy obrotowej)

To nie jest religia i nie przeliczaj ile co kosztuje. Kosztuje to tego który chce tego co mu sugerowano. Nie sugeruj się i wystarczy to dla odstresowania szoku. Myśl swoje u po swojemu- i tyle.

A nie-kopiuj/wklej. (Taki to komfortowy styl - gotowców dla gotowców). Ja nie czekam na gotowe (czyjeś).

Nigdy nie zrozumiem replikantów. Przecież swoje zdanie też masz, to właśnie je prezentuj (komukolwiek, publice, czytelnikom tematu, itd.)

Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 15.05.2023 o 11:48, Tajitsu napisał:

To są jaja żeby kupić sprzęt renomowanego producenta, a tam trafo „gada”.

Nie, to:

1.Brak czujności wobec "stanu gabinetowego". Zwłaszcza przy topowych hajendach czujność  jest wskazana, bo przekręciarze jeden drugiego chcą wykorzystać (to taki biznes i taka gra -kto kogo załatwi). Ktoś chce być na szczycie/topie/hajendzie - kosztem innych czyli drugich (to rzekomo zabawne).

2.Nie wiadomo kto i gdzie składal naim nait 5si.

Po każdej (prawie) fabryce poprawiam mechaniczne niedoróbki (przez transport spowodowane?), zwłaszcza w 21. wieku.

Wcześniejsze sprzęty wytrzymywały czasem 2-3 dekady bezusterkowo i bez niedoróbek, a te z 21 wieku chyba celowo są niepostarane i zaniedbane, a  pracowników odpowiedzialnych za kontrolę jakości zapewne zwolnili księgowi.

(Od umasowienia tzw. "kina domowego" segment stereo przestał imponować i kompletnie mniej dbałości o niego współcześnie u wytwórców).

10 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

W tym wątku zżarłem zęby . Kiepski wzmacniacz - kiepski zasilacz - do kitu chłodzenie . W zawodzie elektronika pracuję ponad 40 lat dokładnie 43 lata. Nie dam sobie wcisnąć kitu i wtedy nie dawałem - tyle. Każda renomowana firma ma produkcję tzw - budżetową , żeby się utrzymać na rynku i muc robić droższe lepsze konstrukcje droższe . Nie jest to podstawą żeby brutalnie mówiąc "piredolić" robotę tylko dla zysku w budżetowych modelach . Tyle  ode mnie .

Naim nait 5si nie jest produkowany od 43 lat. Wtedy nawet firma Naim nie istniała.

Każdy model jest budżetowy, także ten za ok.8600zł( czyli naim nait 5si).

Czyżby:

W tym wątku zżarłem zęby

Dziwnie zaczynasz o zębach i o wątku. Czemu?

Nie przypominam sobie wpisów w Audiomitach od Ciebie od tylu lat. Nik masz teraz inny?

Pocieszające że ustrzegłeś się rozstawiania mnie po kątach, nie zagramy na tej samej fali.

Można chyba na luzie pisać o brumieniu integry Nait 5si?

Edytowane przez xetras
Poprawka

Audioprzedszkole.

Starzy półgłusi zrzędliwi ludzie ....

Wątek do usunięcia w całości. 

Taki roz. . temat polecialby w śmietnik i kilku forumowiczów z nim. 

...kasacja ewidentnych idiotyzmów...

Ciekawi mnie - czy wycofasz się z pogardliwych form?

- Czy taka forma jak w powyższym wpisie to ma być istota polemiki?

11 godzin temu, miętowy napisał:

Teraz jest kabel 

[...]

Sam gra.

To nie forum wiedzy technicznej i dlatego dowolny wpis może zawierać żart, czyli jw.

Nie, to nie jest: "kabel".

Nie, nie "gra"

Gra pomieszczenie (lub nie) Dopiero złożenie zestawu sprawdzi to czy: "gra"

Objaśnienie żartu:

Żart polega na użyciu nietechnicznych słów w nietechnicznych kontekście.

Gdybyś pisał językiem technicznym a nie żartobliwym to byloby konkretne ale mało polemicznie. "Każdy kij ma 2 końce"

Obiektywizmu chociaż minimum poproszę (nawet o estetyce można próbować w tej formie).

11 minut temu, miętowy napisał:

Dużo dziś wypiłeś?

To nie jest pytanie a narzucanie swojego (mi obcego) wadliwego życia.

Nie piję od 40 lat. Za dużo osoby mi bliskie straciły życia od swojego/ich alkoholizowania się. Żadnej chemii ani używek nie zamierzam niewolniczo czyli bezwiednie stosować.  

Czy zamknięte sugerujące  pytania tylko umiesz zadawac?

Nikomu się nie udało narzucić mi swojej woli, także żadnym kobitkom to się nie udało.

Przypominam że to nie forum od kierowania osobistych przytyków.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Audioprzedszkole.

Starzy półgłusi zrzędliwi ludzie niczym Piotr Cyrwus grający fanatyka wędkarstwa.

Skąd ten kuriozalny tekst?

W dniu 15.05.2023 o 08:52, Wojtek 1959 napisał:

Podaję link jak obiecałem .

Skoro wyciągnąłeś temat sprzed kilku lat o rzekomych wadach to dodam cytat z podsumowaniami jego autora, Svawo.

Cytat

"Więc dochodzimy do sedna pomału - to nie do końca wady konstrukcyjne a w dużym stopniu siec elektryczna 😉

poprawka - o innej porze dnia buczy nieco głośniej, sąsiedzi coś robią haha ale nie będę chodził i pytał po sąsiadach 😉

szukam odpowiedniego wzmacniacza a przy okazji dopisuje który sprzęt ma transformatory podatne na buczenie - może się kiedyś komuś przyda ;))"

Stosuje uzasadnioną żartobliwą formę i to byłby składnik  sympatyczniejszej polemiki niż rzekome zarzuty puszczane bez rozeznania na miejscu, co jest wadliwe faktycznie.

Na odległość to można jedynie wieloznacznymi opisami przerzucać się, co zwykle podgrzewa atmosferę i wywołuje burzę mózgów.

Takie życie, że gdzieś powinno istnieć miejsce upływu negatywnych emocji czyli wyszalnia.

Po co jednak obarczać innych negatywnymi emocjami?  Ku uciesze ogółu?

Edytowane przez xetras
Poprawka

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Skąd ten kuriozalny tekst?

A tak mi się skojarzyło czytając forum po latach nieobecności. 

Watęk audiomitów szczególnie się w to porównanie wpisuje.

2 godziny temu, xetras napisał:

To nie jest pytanie a narzucanie swojego (mi obcego) wadliwego życia.

To pytanie. 

Narzuciłeś właśnie swój osąd  a temat mojego (Tobie obcego) życia uznanego za wadliwe.

Wróciłeś do początku. 

Edytowane przez miętowy

W wątku bez zmian 🙂

Kolega ma Roksan Oxygene z dwoma troidami w środku. Ile walki było by je uciszyć, buczały niemiłosiernie 😕 .
Nadal buczą ale powiedzmy w akceptowalny sposób. 

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz 2x droższy od tego  naim nait 5si....

Ciekawe czy ktoś próbował podłączyć tego naim nait 5si przez DC Blocker? 
Skoro to buczenie zależało od pory dnia 🤔.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kolega ma Roksan Oxygene z dwoma troidami w środku. Ile walki było by je uciszyć, buczały niemiłosiernie 😕 .
Nadal buczą ale powiedzmy w akceptowalny sposób. 

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz 2x droższy od tego  naim nait 5si....

Ciekawe czy ktoś próbował podłączyć tego naim nait 5si przez DC Blocker? 
Skoro to buczenie zależało od pory dnia 🤔.

Szkoda, że w ramach oszczędności trafa nie są zamykane w puszkach i zalewane żywicami i innymi wypełniaczami. 
12FA5B3B-B456-47B7-87F4-E5B33EF08C63.jpeg.81b0f3ec884f3e52b5f1e4cd73ee8009.jpeg

Kiedyś to było…

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi