Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc uważacie jaśnie słyszący, że Lech wpadł we własne sidła?

Uważacie bowiem, że nie umie skupić się na muzyce, jej niuansach, tylko dla was słyszalnych...dlatego usłyszał dzwonek, którego inni, skupieni na muzyce nie usłyszeli, bo byli tak skupieni...

Bo tylko wy umiecie słuchać i wiecie jak to robić na waszych "rozdzielczych hajendach", na których wszystko słychać...

...a gdyby tak w tej muzyce poza granymi nutami były również inne, pozamuzyczne dźwięki, wszyscy wiemy, że takie nawet dość słynne nagrania są. Gdyby w nagraniu był dźwięk dzwonka do drzwi...

Usłyszeliby ten dźwięk ci skupieni, czy nie?

Może usłyszeliby...ale innym razem, np. po zmianie "kabelka" i tutaj opowiadaliby bajki o usłyszeniu nowych niuansów, dzięki nowemu rewelacyjnemu "kabelkowi"?

Edytowane przez iro III
15 godzin temu, colcolcol napisał:

Jak często przebywacie w cichych pomieszczeniach, w cichym otoczeniu?

Zawodowo odwiedzam wiele łódzkich mieszkań oraz domów i generalnie jest źle. W pokoju, w którym słucham muzyki mam tylko jedno urządzenie hałasujące - zegarek zasilany 1,5V i z odległości 5 metrów o każdej porze dnia słychać wskazówki. Przy takim punkcie odniesienia przeszkadzają mi w pokojach z muzyką wszelkie wentylatory (komputerowe), dyski twarde o otwartych oknach na ulice nie wspomnę. 

Czy w blokowisku w ogóle można zostać audiofilem?

Tak,równiez mam taki zegar.
W nocy natomiast 30dB przy zamkniętym oknie (pomiar amatorski)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, ASURA napisał:

Nie wierzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pomiar amatorska apką.
Szumi kaloryfer,działa serwer i laptop.
I zegar.
Pomiar na pewno jest obarczony sporym błedem.
najciszej jest koło 3-4 w nocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pomiar amatorska apką.
Szumi kaloryfer,działa serwer i laptop.
I zegar.
Pomiar na pewno jest obarczony sporym błedem.
najciszej jest koło 3-4 w nocy

Nie wierzę że Ci to jako audiosceptykowi potrzebne…

p.s. istotne jest AVG a 35dB w nocy o 4-tej to już w bardzo dużo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Hahaha,
Skąd przypuszczenie,że to mi potrzebne,i skąd przypuszczenie,że jestem audiosceptykiem?
Przebywam w miarę cichym pomieszczeniu,nawet w blokowisku (solidne dźwiękoszczelne (w miarę) okna.
Ciesze się z muzyki,którą mogę słuchać cicho,jak lubię.
Nie będę wklejał zdjęcia swojej listwy,bo zawału dostaniesz.

PS:Dzieki Tobie,Asura,własnie dostałem odznakę "1000 postów"
Nie wiem,co to znaczy,ale dziękuję.

Edytowane przez Pseudodrummer

Bardzo jesteś naiwny że sama listwa wszystkie bolączki systemu usunie, no ale ciesz się swoim szczęściem nim ktoś Ci pokaże coś fajniejszego

13 minut temu, ASURA napisał:

p.s. istotne jest AVG a 35dB w nocy o 4-tej to już w bardzo dużo

Cóż,blok.
a AVG,cóż,jak robiłem screna to się od razu zrobiło 41dB,więc wiesz....

3 minuty temu, ASURA napisał:

Bardzo jesteś naiwny że sama listwa wszystkie bolączki systemu usunie, no ale ciesz się swoim szczęściem nim ktoś Ci pokaże coś fajniejszego

Właśnie jestem nieszczęśliwy.
Kosztowała 34 zł.
Ale ma plus-przy każdym gniazdku ma wyłącznik.
Nie pokazałem jej,aby Cię nie drażnić.
Z natury jestem osobą ,która unika konfliktów-zwłaszcza będąc na przegranej pozycji

Edytowane przez Pseudodrummer

W dniu 29.09.2023 o 09:38, ASURA napisał:

Jeśli nie umiesz policzyć łącznego oporu poszczególnych przewodników i porównać z oporem jednego przewodu o tym samym przekroju to trudno

Że suma przekrojów multistranda jest równa przekrojowi solid cora? A co tu jest do liczenia? Opór będzie taki sam, zmienią się pojemność i indukcyjność (w zależności od geometrii i materiału izolacji). W zależności od częstotliwości i różnicy grubości pomiędzy drucikami, a drutem znaczenie będzie mieć też efekt naskórkowości. Wtedy rezystancja może być większa w solid corze.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

5 godzin temu, colcolcol napisał:

Dokładnie, każdy wyciąga wnioski wygodne dla siebie. 

Trudno wyciągać wnioski wygodne dla innych.
Jeszcze trudniej obiektywne-są tacy,którzy uważają to za niemożliwe.
Moim zdaniem-jest nadzieja.

8 godzin temu, ASURA napisał:

No tak potrzebny jest jeszcze klęcznik ze żwirkiem, na którym spocznie od wibracji 😃

Nie słyszeli dzwonka bo może są już glusi w srednim ztopniu. Ja lubię słuchać muzyki cicho i nie mam takiego czegoś, że głośniej słyszę więcej w przeciwieństwie do niektórych, którym muzyka nie gra bo jest za cicho. Jeżeli ktoś ma jeszcze dobry słuch to jest wrażliwy na wszystkie szumy. 

Też słuchając głośno muzyki u siebie korzystając z pustej chaty usłyszałem dzwonek do drzwi bez problemu. 

Robiąc pomiary amatorskie w mieszkaniu swoich kolumn wykres pokazywał już 30 dB hałasu bez pomiaru... Cisza w domu absolutna. 30 dB to raczej da się już usłyszeć a jednak hałas jest. 

Być może nie jest to najlepsze miejsce na tego typu pytanie lecz nie chcę zakładać tematu żeby uzyskać krótką odpowiedź.

Chcę przetestować wszystkie wejścia cyfrowe w moim wzmacniaczu i porównać ich brzmienie. Ale, żeby to zrobić chcę wyrównać poziom głośności ze wszystkich.

Pomiar wykonam mikrofonem UMIK-1 ale pytanie to jakiego sygnału do tego użyć. Jakiegoś szumu najlepiej?

20 minut temu, ferszcik napisał:

Chcę przetestować wszystkie wejścia cyfrowe w moim wzmacniaczu i porównać ich brzmienie. Ale, żeby to zrobić chcę wyrównać poziom głośności ze wszystkich.

Chcesz wyrównywać poziom głośności danych ? Gratuluję 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, ferszcik napisał:

Być może nie jest to najlepsze miejsce na tego typu pytanie lecz nie chcę zakładać tematu żeby uzyskać krótką odpowiedź.

Pomiar wykonam mikrofonem UMIK-1 ale pytanie to jakiego sygnału do tego użyć. Jakiegoś szumu najlepiej?

Skoro rownanie przez pomiar akustyczny, to rozowym. W REW jest kilka jego wersji.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 godziny temu, raiwan napisał:

Też słuchając głośno muzyki u siebie korzystając z pustej chaty usłyszałem dzwonek do drzwi bez problemu. 

Ale ci co dzwonka nie słyszeli twierdzą że inne elementy toru łącznie z kablami słyszą, pewnie to takie "słyszenie" z "opowieści z mchu i paproci" 😉.
Jeżeli słyszałeś dzwonek maskowany głośną muzyką to witaj w klubie. Tylko nie wiem czy to będzie klub głuchych czy wszystkosłyszących 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, raiwan napisał:

Też słuchając głośno muzyki u siebie korzystając z pustej chaty usłyszałem dzwonek do drzwi bez problemu

Nawet na Time PF😂

20 minut temu, Piopio napisał:

Chcesz wyrównywać poziom głośności danych ?

Dane oczywiście nie mają głośności, ale w danych głośność jest zapisana, stosując w torze cyfrowym procesor DSP można głośność na wyjściu analogowym regulować zmieniając odpowiednio dane cyfrowe za to odpowiadające.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

33 minutes ago, Piopio said:

Chcesz wyrównywać poziom głośności danych ? Gratuluję 😉 

Transport cyfrowy ma 4 wyjścia cyfrowe, wzmacniacz 4 wejścia. Sygnał idzie jednocześnie ze wszystkich wyjść przez co w łatwy sposób można sobie przełączać wejście we wzmacniaczu. Mam kontrolę nad ich czułością. Czasami bywa tak, że któreś wejście gra nieznacznie ciszej od innego. Niekoniecznie musi tak być ale jeżeli mam możliwość to to sprawdzę.

17 minutes ago, Lech36 said:

Dane oczywiście nie mają głośności, ale w danych głośność jest zapisana, stosując w torze cyfrowym procesor DSP można głośność na wyjściu analogowym regulować zmieniając odpowiednio dane cyfrowe za to odpowiadające.

Dziękuję za wyjaśnienie dla tych co tego nie wiedzą, jak widać tacy są 🙂

30 minutes ago, ProjectPi said:

Skoro rownanie przez pomiar akustyczny, to rozowym. W REW jest kilka jego wersji.

Racja, w REW można sobie sygnał zapisać do pliku. Tak też zrobię.

25 minut temu, ferszcik napisał:

Czasami bywa tak, że któreś wejście gra nieznacznie ciszej od innego. Niekoniecznie musi tak być ale jeżeli mam możliwość to to sprawdzę.

W przypadku przesyłu danych cyfrowych ? No weź !

45 minut temu, Lech36 napisał:

Owszem ale w tym przypadku raczej nie ma DSP w torze .. a jak jest to wyłączmy głośność po prostu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Co w tym niezwyklego? Sa urzadzenia, ktore obnizaja cyfrowo poziom sygnalu na wejsciach.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Nie weź tylko np. dalej po analogu może być np. zimny lut i upierdliwe w związku z tym szukanie winnego

22 minuty temu, ProjectPi napisał:

Co w tym niezwyklego? Sa urzadzenia, ktore obnizaja cyfrowo poziom sygnalu na wejsciach.

Generalnie nic. Ale jeśli tak jest to wyłączamy sterowanie głośnością w transporcie. Po prostu. Po co wtedy mierzyć poziom głośności ?

1 minutę temu, Piopio napisał:

Generalnie nic. Ale jeśli tak jest to wyłączamy sterowanie głośnością w transporcie. Po prostu. Po co wtedy mierzyć poziom głośności ?

Nie zrozumiales. Mowa o zachowaniu na wejsciu, nie na wyjsciu.

7 minutes ago, Piopio said:

Owszem ale w tym przypadku raczej nie ma DSP w torze .. a jak jest to wyłączmy głośność po prostu. 

Do czegoś opcja wyrównania czułości/głośności wejść cyfrowych służy.

Niedawno testowałem dwa różne transporty cyfrowe, oba podawały sygnał po coaxie, bez cyfrowej kontroli głośności, bit perfect. I jeden był słyszalnie ciszej.

Teraz chcę porównać wszystkie wejścia cyfrowe i mieć pewność, że mają identyczny poziom głośności 🙂

21 minut temu, ferszcik napisał:

Niedawno testowałem dwa różne transporty cyfrowe, oba podawały sygnał po coaxie, bez cyfrowej kontroli głośności, bit perfect. I jeden był słyszalnie ciszej.

To technicznie niemożliwe jeśli sygnał był bit-perfect 😉 

22 minuty temu, ferszcik napisał:

Do czegoś opcja wyrównania czułości/głośności wejść cyfrowych służy.

A nie chodzi przypadkiem o wejścia analogowe ?

8 minutes ago, Piopio said:

To technicznie niemożliwe jeśli sygnał był bit-perfect 😉 

A nie chodzi przypadkiem o wejścia analogowe ?

Nie, wejścia cyfrowe. Toslink, coax, hdmi, usb, aes/ebu. W Lyngdorfie na każdym wejściu możesz dodać do +24dB.

23 minuty temu, ferszcik napisał:

Nie, wejścia cyfrowe. Toslink, coax, hdmi, usb, aes/ebu. W Lyngdorfie na każdym wejściu możesz dodać do +24dB.

Czyli de facto zwiększasz głośność za pomocą DSP. 

3 hours ago, ferszcik said:

Pomiar wykonam mikrofonem UMIK-1 ale pytanie to jakiego sygnału do tego użyć.

Najlepiej to sinus, i nie mikrofonem tylko woltomierzem na wyjściu analogowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi