Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchanie przetwornika bez filtra to bezpośredni odpowiednik słuchania kaset bez dolby - więcej góry i zniekształceń.

NOS nie oznacza, że bez filtra rekonstrukcyjnego, tylko że ten filtr (analogowy) nie może być w tych warunkach, i nie jest, dostatecznie skuteczny.
1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

poniżej 100000 tysięcy w ofercie markowych kolumn nie ryzykowałbym szukania dobrego brzmeinia

O kurdebele, ale z Ciebie wyrafinowany gość...szaaaaaaacun!

...a zaryzykowałbyś szukanie w sytuacji gdy nie widzisz-nie wiesz jakie-które grają? 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, iro III napisał:

...a zaryzykowałbyś szukanie w sytuacji gdy nie widzisz-nie wiesz jakie-które grają? 

zatrzymałem się aktualnie na konstrukcjach na ellipticorach

wszystko inne bez względu na cenę jest dla mnie nie do przyjęcia

i niczego już nie szukam nie ryzykuję i nie gdybam 🙂

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

doprowadziłeś swoje kolumny do stanu najlepszego możliwego a teraz policz ile procentowo dopłaciłeś za nowe elementy w stosunku do ceny swoich kolumn

myślisz , że jeśli głośnik kosztuje 100zł to producent kupi do niego cewki taśmowe po 200 zł

stosując tłumienie woofera właściwie psuje się kolumnę

.... można to robić pod płaszczykiem "regulacji basu" ale zaden normalny konstruktor nie robi takich numerów .... i takich porzykładów można by podać wiele

dlatego kolumna z wyższej półki takiego producenta może zagrać lepiej tylko dlatego , że usunie z filtra woofera dwa rezystory i już cenę można podnieść o 50% 🙂

Nawet ja bym nie dał cewki za 200 zł do głośnika za 100 zł 🙂 mija się z celem. 

Przy moich, które kosztują jedno zero więcej za głośnik to miało już to sens. Słychać było efekt od razu "gołym" uchem 😉 ale co prawda to prawda. Ulepszenie ich kosztowało 50% ceny samych kolumn. 

A kolumny grają o wiele lepiej, można powiedzieć super, głównie dzięki Pana pomocy 😁 za co jestem wdzięczny. 

Nie słyszałem bo nie miałem okazji słyszeć kolumn tak drogich (nawet powyżej 50 tysi)  i zastanawia mnie, jak muszą grać, skoro te tańsze dają taki efekt 😉 nawet nie wiem, czy chce słyszeć bo później żadne, na które mnie stać (psychicznie), nie będą już dobrze grały 🙂

Upgrade fabrycznych moich kolumn to koszt przekraczając ponad dwukrotnie ich wartość, ale przez to, że głośniki wysokotonowe są berylowe, który to materiał podrożał kilkukrotnie. Tam elementy zwrotnicy są już na wysokim poziomie nawet. Te zestaw upgrade i tak jest tańszy od zakupu samych głośników wysokotonowych, które się w nim znajdują. Nie wiem na czym i jak zarabia ten producent, same kolumny sprzedaje w cenie części. 

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, raiwan napisał:

A kolumny grają o wiele lepiej, można powiedzieć super, głównie dzięki Pana pomocy 😁 za co jestem wdzięczny. 

proszę , bez przesady , sam wszystko zrobiłeś kupiłeś osłuchałeś

ja tylko jak zwykle podałem trochę technicznych uwarunkowań , które akurat u Ciebie się sprawdziły

ale zawdzięczasz wszystko sobie.... i uporowi... za co znów u mnie szacunek zdobyłeś

2 godziny temu, msankowski napisał:

NOS nie oznacza, że bez filtra rekonstrukcyjnego, tylko że ten filtr (analogowy) nie może być w tych warunkach, i nie jest, dostatecznie skuteczny.

Przetwornik MUSI mieć filtr rekonstrukcyjny. Ten z pomiaru nie miał. Filtr musi zapewnić usuwanie aliasów, oczywiście nie jest to łatwe i nie do końca możliwe, ale bez filtra sygnał obarczony jest ogromnymi zniekształceniami w paśmie niesłyszalnym, które przecież tu wszyscy słyszą.

Każdy przetwornik OS staje się NOS przy swojej maksymalnej częstotliwości próbkowania, a jednak schodków wtedy nie ma. Poniżej m-audio na 192k - oczywiście jest spadek poziomu, ale sinus schodków nie ma 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Oczywiście filtr na wyjściu DAC być musi. Co było na wcześniejszych obrazkach do końca nie rozumiem. Być może wyjście z drabinki r2r przed filtrem. Albo po filtrze ale sygnał blisko połowy częstotliwości próbkowania i dlatego schodki.

Przykład, który podałeś to DAC z OS, on pracuje po interpolacji z sygnałem wielokrotnie przetaktowanym/interpolowanym. Rzędu 128 krotnie. 192kHz to jeszcze daleko od schodków dla konwertera OS.

OS vs NOS sprowadza się do efektywności lub trudności implementacji filtra rekonstrukcyjnego - analogowego. To jest fajnie opisane np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobrze, a teraz dla rozluźnienia atmosfery. Kolejny przykład naiwności ludzkiej i przesadnej wiary we własne możliwości:

Ukryta Zawartość

To trochę stare, ale pojawiło się po odkryciu na powyższym forum tzw. firewalla. Myli się ten, kto spodziewa się jakiegoś urządzenia separującego sieć komputerową przed atakami z zewnątrz.  To dość specyficzny firewall, który w zamyśle "konstruktorów" chronić ma system audo przed atakami .... zakłóceń.

Ukryta Zawartość

A tak wygląda owa zapora ogniowa:

pol_pl_LessLoss-C-MARC-TM-Firewall-64X-5576_1.jpg

Kolega Asura będzie zadowolony, bo rośnie nowe pokolenie wielbicieli żwirów i materiałów o "ujemnym potencjale"

Na wspominanym forum spotkałem się z propozycją podłączenia "kondycjonera masy" by Melepeta do....

kosza głośnika wewnątrz kolumny. Gratuluję inwencji 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bum1234
5 minut temu, bum1234 napisał:

Na wspominanym forum spotkałem się z propozycją podłączenia "kondycjonera masy" by Melepeta do....

kosza głośnika wewnątrz kolumny. Gratuluję inwencji 😄

Tannoy ma chyba w swoich kolumnach (tych dobrych) trzecie gniezdko do podłączenia uziemienia.W kolumnie jest podłaczone go kosza głośnika.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Tannoy ma chyba w swoich kolumnach (tych dobrych) trzecie gniezdko do podłączenia uziemienia.W kolumnie jest podłaczone go kosza głośnika.

Zygmunt zrobił taki masowy ustrój już dawno temu

tu relacja budowa

https://www.audiostereo.pl/topic/133657-audio-doniczka/

27 minut temu, msankowski napisał:

Przykład, który podałeś to DAC z OS, on pracuje po interpolacji z sygnałem wielokrotnie przetaktowanym/interpolowanym. Rzędu 128 krotnie. 192kHz to jeszcze daleko od schodków dla konwertera OS.

Ale przetwornik wyjściowy pracuje z częstotliwością 192 a nie większą. Zatem ewentualne schodki wynikają z 192 a nie wyższej częstotliwości. Oczywiście w okolicy 80kHz robi się mała kaszana i obwiednia już nie jest stała, co wskazuje na taki sobie (albo specjalnie tak) filtr cyfrowy, ale schodków nie widać ani pół 😉

nagrywamy.com

15 minut temu, slawek.xm napisał:

Zygmunt zrobił taki masowy ustrój już dawno temu

tu relacja budowa

Ukryta Zawartość

O ja cię...

giphy.gif.58d57f35c400015d9f3db27987e65b71.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ale przetwornik wyjściowy pracuje z częstotliwością 192 a nie większą.

Przetwornik OS, czy to jedno czy wielobitowy, pracuje wewnętrznie na sygnale znacznie przetaktowanym w górę i interpolowanym. Na tym przecież polega oversampling.
29 minutes ago, Pseudodrummer said:

Uziemienie to uziemienie, doniczka to doniczka, żwirek to żwirek. 

Jeśli ktoś nie umie podać podstaw, na których oparte jest działanie wynalazku, to ......

😄

5 minut temu, msankowski napisał:

Przetwornik OS, czy to jedno czy wielobitowy, pracuje wewnętrznie na sygnale znacznie przetaktowanym w górę i interpolowanym. Na tym przecież polega oversampling.

No tak, ale na końcu wychodzi do świata rzeczywistego w rozdzielczości określonej parametrami przetwornika wyjściowego.

nagrywamy.com

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

to akurat ustrojstwo grozi śmiercią ,

To, ze audio raczej nie grozi nie nadaje wynalazkom sensu (piszę "raczej" bo o sieciówce obranej z izolacji słyszałem).

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli to Twoje

Jestem najniższa klasa społeczna, ale nie aż tak niska.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zatem sorry , nie chciałem obrazić tylko przestrzec

ok? 🙂

Szczerą troskę o zdrowie forumowego dziwaka nie obrazisz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, paww napisał:

Kurczę, jaka audio doniczka, co się dzieje?

🙂 🙂 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 9.12.2023 o 12:12, szymon1977 napisał:

Nawet tu się mylisz.

-----

Sprawdźmy! Powiedzmy, że tablica ma 2m na 1m, a sekunda muzyki 44100 próbek o 65000 różnych wartościach. Wychodzi, że rozrysowana na tablicy sekunda muzyki miałaby schodki o długości 0,05mm i wysokości 0,02mm. Jeśli kolega @Audroc w sekundę wskaże palcem choć jeden schodek na tablicy, to przyznam mu rację, że słyszy ten schodek w muzyce.

-----

Wychodzi na to, ze audiofilowi wraz z wiekiem nie tylko rośnie doświadczenie, ale też maleje możliwość rozpoznania mp3. Cieszmy się streamingiem zamiast umartwiać brakiem hi-res.

Przypominam że chyba (piszę z pamięci) MP3 zostało w 2023 oficjalnie zakazane na świecie jako system niszczący słuch.

Oczywiście nasi złotousi z naszego Forum, którym wystarczy do pełni szczęścia 16 bitów będą protestowali, ale spoko przyzwyczailiśmy się już wszyscy do tego.

• Moderatorzy
2 minuty temu, Audroc napisał:

Przypominam że chyba (piszę z pamięci) MP3 zostało w 2023 oficjalnie zakazane na świecie jako system niszczący słuch.

Proszę o podanie źródła tych informacji.

2 godziny temu, przemak napisał:

No tak, ale na końcu wychodzi do świata rzeczywistego w rozdzielczości określonej parametrami przetwornika wyjściowego.

Przetworn8k wyjściowy pracuje w DSD64, bo to się sprzedaje w internecie. 

Oczywiście jeśli jest takie zapotrzebowanie to kastruje się stratnie sygnał do PCM 24/96 i spr,edaje takie pliki, albo jeszcze słabiej do PCm 16/44,1 i sprzedaje się płyty CD. 

Mało tego jeśli jest zapotrzebowanie na rynku to dopiero zaczynają się jaja.

W tym momencie przerabia się to 16 bitowe będziewie na (kiedyś) XRCD czy HDCD, a obecnie na MQA i dalej sprzedaje ludziskom na święcie przekonanym że CD to 8 cud świata. 

A wystarczy zamiast 700MB płyty CD zapis że studia nagrać na BluRay i sprzedać jako oryginał że studia w postaci BluRay Pure Audio albo SSCD 2 generacji 128 i tyle.

Ja rozumiem że to nie dla Kowalskiego, któremu wystarczy jak koledze Przemakowi mp3, ale my jesteśmy na Forum audiofilskie co do czegoś zobowiązuje, nawet jeśli większość z Was nie słys,y ani kablu, ani różnicy między mp3 a SACD.

Ale to już nie mój problem...

10 minut temu, Marcinus napisał:

Proszę o podanie źródła tych informacji.

Proszę kolegę wielbiciela mp3 o podanie oficjalnej informacji że mp3 nie niszczy słuchu, tym bardziej że kolega jako moderator zobowiązany jest do dbania o obiektywizm swoich i forumowiczów wypowiedzi, a także do dbania o prawdę i fakty w wypowiedziach forumowiczów, zamiast wspierania hejtu i nienawiści na naszym Forum.

Pozdrawiam

PS proszę o usunięcie jakichkolwiek wpisów zawierających hejt i ataki personalne w wypowiedziach forumowiczów co leży w obowiązkach moderatorów, jasne ?

23 minuty temu, Audroc napisał:

To

bzdury

• Pokaż nowe odpowiedzi