Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
9 minut temu, Audroc napisał:

Proszę kolegę wielbiciela mp3 o podanie oficjalnej informacji że mp3 nie niszczy słuchu, tym bardziej że kolega jako moderator zobowiązany jest do dbania o obiektywizm swoich i forumowiczów wypowiedzi, a także do dbania o prawdę i fakty w wypowiedziach forumowiczów, zamiast wspierania hejtu i nienawiści na naszym Forum.

Pozdrawiam

PS proszę o usunięcie jakichkolwiek wpisów zawierających hejt i ataki personalne w wypowiedziach forumowiczów co leży w obowiązkach moderatorów, jasne ?

Po pierwsze - nie jesteśmy kolegami, po drugie napisałem jako moderator, dla wyjaśnienia sytuacji, aby Pana nie hejtowano, za niepoważne wpisy.

Po trzecie - to był pierwszy ostani raz, kiedy takim tonem się Pan do mnie zwraca!

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Przecież tak odtwarzane kasety lepiej brzmiały, miały więcej wysokich tonów a to urzekało 😉.

Nie chodziło o wysokie tony, tylko o soczystośc dźwięku i barwę.

Starsi pamiętają jak ws,yscy przegrywaliśmy  16 bitowe płyty CD na kasety magnetofonowy żeby lepiej brzmiały. Zresztą,tą do dzisiaj nic się nie zmieniło, kaseciaki wróciły.

Wszyscy kupujemy winyle I magnetofony kasetowe, czy ktoś wid,iał na AVS odtwarzacz CD, no oczywiście nie wliczając nowych modeli SACD Luxmana itp...

42 minuty temu, Audroc napisał:

Przypominam że chyba (piszę z pamięci) MP3 zostało w 2023 oficjalnie zakazane na świecie jako system niszczący słuch.

Wg ogólnie znanej wiedzy, to długość ekspozycji na dźwięk i jego natężenie ma wpływ na niszczenie słuchu, a nie format dźwięku. Takie informacje będące w sprzeczności z wiedzą naukową i faktami powinny być opatrzone komentarzem moderatora.

Jeszcze trochę i ktoś powie, że radio to dzieło szatana, no bo jak urządzenie może gadać jak człowiek, jest to sprzeczne z zasadami ustanowionymi przez Boga (w dwudziestoleciu międzywojennym były przypadku niszczenia radioodbiorników na wsiach z tego powodu).

Edytowane przez paww
32 minuty temu, Marcinus napisał:

Proszę o podanie źródła tych informacji.

Ten człowiek, odkąd jestem na forum pod różnymi nickami, zawsze na A ciągle pisze takie brednie. Najpierw o upadku cd których to płyt niby nikt nie kupował i zalewaniu sklepów płytami SACD które masowo są wykupowane. Itp brednie od lat tym samym tonem.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, paww napisał:

Wg ogólnie znanej wiedzy, to długość ekspozycji na dźwięk i jego natężenie ma wpływ na niszczenie słuchu, a nie format dźwięku. Takie informacje będące w sprzeczności z wiedzą naukową i faktami powinny być, opatrzone komentarzem moderatora.

Jeszcze trochę i ktoś powie, że radio to dzieło szatana, no bo jak urządzenie może gadać jak człowiek, jest to sprzeczne z zasadami ustanowionymi przez Boga (w dwudziestoleciu międzywojennym były przypadku niszczenia radioodbiorników na wsiach z tego powodu).

pisanie głuplot na forum nie jest poddawane restrykcjom jeśli tylko nie łamie się regulaminu

dlatego podobnie jak covid płaska ziemia to i mp3 ... z czym macie problem ? 🙂

Bardzo często słucham tych składanek z youtube dla audiofili. Słyszę gorszej jakości dźwięk, ale ogólnie tak jakoś miło się tego słucha. Może to kwestia sprzętu na którym się zgrywa te utwory w postać cyfrowa? Może źródła? 

Jednak nie zawsze najwyższa jakość utworu to  jest przyjemność sama w sobie, to nie wszustko, choć też słucham takich, żeby ucieszyć mordę dobra jakością dźwięku 🙂

Dlatego po części rozumiem słuchających muzyki z retro nośników 😁

Edytowane przez raiwan
  • Moderatorzy
4 minuty temu, paww napisał:

(w dwudziestoleciu międzywojennym były przypadku niszczenia radioodbiorników na wsiach z tego powodu).

Tak, takie rzeczy się niestety zdarzały. Dokładnie to niszczono nadajniki radiowe, jako odpowiedzialne za nieurodzaj.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Marcinus napisał:

Tak, takie rzeczy się niestety zdarzały. Dokładnie to niszczono nadajniki radiowe, jako odpowiedzialne za nieurodzaj.

teraz na tapecie jest 5g

9 godzin temu, Seyv napisał:

Ale jest też nie mała grupa, którą na to stać. Jest zapotrzebowanie i rynek na to odpowiada. Są tacy, którym podoba się brzmienie R2R w trybie NOS i są takie DACe. Są tacy, którzy lubią winyl i po latach produkcja została wznowiona. 

To dobry wpus żeby przypomnieć że jesteśmy tu ws,yscy na Forum audiofilskim, a nie mp3 lubnych.

Piszę poważnie bo dość mam już argumentów w stylu SACD jest do niczego bo Kowalskiego nie stać, albo że płyt 16 bitowych wyprodukowano więcej.

A co mnie to obchodzi ?

Jak napisał kiedyś Stryjecki z chwilą gdy w kolekcji stanie puewsza płyta SACD nic już nie jest takie samo.

I proszę mnie nie pytać złośliwie o cytat, to padło w HiFi  Muzyce, sobie poszukajcie, macie internet. W razie czego moderatorzy pomogą.

6 minut temu, Misio38 napisał:

Ten człowiek, odkąd jestem na forum pod różnymi nickami, zawsze na A ciągle pisze takie brednie. Najpierw o upadku cd których to płyt niby nikt nie kupował i zalewaniu sklepów płytami SACD które masowo są wykupowane. Itp brednie od lat tym samym tonem.

Tak,ja pamietam to samo pod nickiem Audaudion.
Wszyscy to wiedzą.
Kiedys proponowałem nawet aby rozmawiał sam ze sobą,uzywając swoich paru nicków-co gwarantowałoby rozmowę (nie-dyskusję,bo dyskusja to wymiana poglądów i argumentacja,tu mamy raczej do czynienia z "wiedzopodawcą") - na odpowiednim poziomie.

W sumie to nawet zabawne,ten wtręt o "zakazaniu mp3"  ubawił mnie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Przypominam że chyba (piszę z pamięci) MP3 zostało w 2023 oficjalnie zakazane na świecie jako system niszczący słuch.

Nic takiego nie miało miejsca. O ile dobrze pamiętam to:

Po pierwsze: przestano wydawać licencję na mp3 bo zakończyły się patenty. Nie oznacza to zakazu używania - wprost przeciwnie, prawo do używania "bez ograniczeń".

Po drugie: niszczące słuch nie jest kompresja mp3, a nadużywanie zbyt głośnego słuchania na słuchawkach, które drastycznie wzrosło wraz z popularyzacją przenośnych odtwarzaczy mp3. Zbyt głośne słuchanie cd-audio czy hires na słuchawkach jest tak samo niszczące.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, raiwan napisał:

Bardzo często słucham tych składanek z youtube dla audiofili. Słyszę gorszej jakości dźwięk, ale ogólnie tak jakoś miło się tego słucha. Może to kwestia sprzętu na którym się zgrywa te utwory w postać cyfrowa? Może źródła? 

Jednak nie zawsze najwyższa jakość utworu to  jest przyjemność sama w sobie, to nie wszustko, choć też słucham takich, żeby ucieszyć mordę dobra jakością dźwięku 🙂

Dlatego po części rozumiem słuchających muzyki z retro nośników 😁

Jutub jako retro nośnik 😉

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Jutub jako retro nośnik 😉

Czasy się zmieniają. Pamiętacie taki sitcom "Przyjaciele"? Ostatnio na filmie słyszałem dobry tekst "Gdy oglądam serial 'Przyjaciele' to zastanawia się, czy takie czasy faktycznie istniały".

2 godziny temu, Audroc napisał:

Przypominam że chyba (piszę z pamięci) MP3 zostało w 2023 oficjalnie zakazane na świecie

Patrzcie, prorok:

W dniu 6.04.2019 o 20:44, Audroc napisał:

Z tego co słyszałem i czytałem to format mp3 jest oficjalnie wycofany i zabroniony na swiecie z powodu szkodliwości.

Już cztery lata temu wiedział, że w 2023 mp3 zostanie zakazane 😉

nagrywamy.com

U mnie mp3 tylko 320Kbs.

DVD-Audio 192khz 24 bit oczywiście lepiej brzmi, ale tych dobrych mp3 da się słuchać.

Btw 

Wiele zależy od realizacji konkretnych albumów.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czasy się zmieniają. Pamiętacie taki sitcom "Przyjaciele"? Ostatnio na filmie słyszałem dobry tekst "Gdy oglądam serial 'Przyjaciele' to zastanawia się, czy takie czasy faktycznie istniały".

Tak, to byli czasy dla jego całe te.

Aaa albo wcześniejsza epoka pokazana w serialach:

„Miami Vice”

”Jake and The Fatman”

„Married With Children”

Oraz wszelkiej maści teledyski lat 80’.

Patrząc co teraz się wyprawia, można głęboko się zastanawiać, czy takie czasy faktycznie były… ☹️

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Głośne słuchanie na słuchawkach niszczy słuch niezależnie od rodzaju pliku 😋

Czytaj uważnie: nie "głośne" a "ZBYT głośne". Znalezione w necie, pogrubiłem 70-85dB bo w takim zakresie zazwyczaj używamy hi-fi, choć niektórzy celują w 100dB:

Równocześnie dźwięki o niższym natężeniu, szczególnie przy dłuższej ekspozycji, mogą być równie szkodliwe dla słuchu.

Poniżej 35 dB - nieszkodliwe dla zdrowia, mogą być denerwujące lub przeszkadzać w pracy wymagającej skupienia.

35–70 dB - wpływają na zmęczenie układu nerwowego człowieka, poważnie utrudniają zrozumiałość mowy, zasypianie i wypoczynek.

70–85 dB - znacznie zmniejszają wydajność pracy, mogą być szkodliwe dla zdrowia i powodować uszkodzenie słuchu.

85–130 dB - powodują liczne schorzenia organizmu ludzkiego, uniemożliwiają zrozumiałość mowy nawet z odległości 50 cm.

Powyżej 130 dB - powodują trwałe uszkodzenie słuchu, pobudzają drgania narządów wewnętrznych człowieka, powodując ich schorzenia.

Ilu małolatów spotykasz na ulicy, co z kilku metrów z ich słuchawek dobiega umcy-umcy? Sądzisz, że zmiana mp3 na cd-audio uratuje ich uszy?

-----

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

U mnie mp3 tylko 320Kbs.

DVD-Audio 192khz 24 bit oczywiście lepiej brzmi

Nie hest natomiast oczywiste, czy DVD-Audio brzmi lepiej bo ma więcej bitów czy lepszy master.

Kupiłem ostatnio miernik i zazwyczaj słucham w granicach 68-78 dB. Zauważyłem, że tło w mieszkaniu ma często 55-60 dB. Chociaż to miernik z Lidla, więc nie wiem jaką ma wiarygodność.

Edytowane przez paww
52 minuty temu, paww napisał:

Zauważyłem, że tło w mieszkaniu ma często 55-60 dB.

Nie wiem czy to jest wiarygodne, wydaje się bardzo wysoki poziom 🤔

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ilu małolatów spotykasz na ulicy, co z kilku metrów z ich słuchawek dobiega umcy-umcy? Sądzisz, że zmiana mp3 na cd-audio uratuje ich uszy?

Kolega maniak sluchawek juz na studiach się załatwił i pod koniec miał szumy uszne i tętnienia....

58 minut temu, paww napisał:

Kupiłem ostatnio miernik i zazwyczaj słucham w granicach 68-78 dB.

To dość zwyczajne wartości, zauważ, że już mogą być szkodliwe.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Kolega maniak sluchawek juz na studiach się załatwił i pod koniec miał szumy uszne i tętnienia....

Zmiana mp3 na cd-audio nic by nie zmieniła.

A propos mp3. Już kiedyś to opisywałem, ale co tam.

Swego czasu przygotowałem płytkę CD zawierającą fragmenty utworów, z których część była przepuszczona przez enkoder mp3 z przepływem 320, a część była w oryginalnej postaci. Rozesłałem ją do paru użytkowników forum z prośbą o wskazanie, które  fragmenty miały brzydki rodowód, a które nie. Wśród ochotników były osoby dysponujące sprzętem z wysokiej półki (hi-end). 

Jak niektórzy łatwo się domyślą, nikomu nie udało się poprawnie wykonać zadania.

Takie to mp3 jest okropne i nie do słuchania.

😄

33 minuty temu, Ajothe napisał:
Godzinę temu, paww napisał:

Zauważyłem, że tło w mieszkaniu ma często 55-60 dB.

Nie wiem czy to jest wiarygodne, wydaje się bardzo wysoki poziom 🤔

Wielu domowników uważa że, ten miernik dla małych wartości chyba coś fiksuje, przypominam z Lidla 🙂 

Apropos zalatwienia uszu.
Wszystkim posiadaczom sluchawek polecam przeprowadzenie malego testu sluchu przy uzyciu ponizszej appki Mimi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0906.thumb.jpg.2810f8adcf700ca77557645417954fdb.jpg

Mozna orietacyjne sprawdzic:

1) ogolny stan/spadek czulosci uszu
2) roznice miedzy czuloscia lewego i prawego ucha w badanym zakresie pomiarowym (250-8000Hz)

Ten drugi jest tez bardzo ciekawy.

Ta roznice mozna tez sprawdzic uzywajac ponizszego generatora Sinusa, przesuwajac suwak czestotliwosci miedzy 40-16000Hz i obserwujac lokalizacje zrodla pozornego (czy caly czas pozostaje w srodku)

Ukryta Zawartość

IMG_0912.thumb.jpg.4beb32a432fb80e4c75faeee36f423cd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, bum1234 napisał:

A propos mp3. Już kiedyś to opisywałem, ale co tam.

Swego czasu przygotowałem płytkę CD zawierającą fragmenty utworów, z których część była przepuszczona przez enkoder mp3 z przepływem 320, a część była w oryginalnej postaci. Rozesłałem ją do paru użytkowników forum z prośbą o wskazanie, które  fragmenty miały brzydki rodowód, a które nie. Wśród ochotników były osoby dysponujące sprzętem z wysokiej półki (hi-end). 

Jak niektórzy łatwo się domyślą, nikomu nie udało się poprawnie wykonać zadania.

Takie to mp3 jest okropne i nie do słuchania.

😄

Też nie rozróżniam 320 mp3, 320 AAC czy 16bit/44,1 kHz. Nie neguję, że ktoś może słyszy, ja nie słyszę. Nawet jeśli są pewne różnice, to wg mnie na tyle nieistotne, że nie ma co się nimi przejmować. Muzyka i muzykalność jest najważniejsza.

Sam zaobserwowałem TYLKO nieco gorsze wypełnienie basu, ale to też

nie przy każdym porównywaniu. Trochę podobnie do winylu - reszta pasma

dokładnie 1 : 1, ale właśnie dół nieco inny.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 8.12.2023 o 18:11, Audroc napisał:

river przerabia w locie 16 bitowy sygnał z płyt CD na DSD

Tylko kiedy to celowo wlaczysz. Funkcje DSP sa opcja w JRiver

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pytanie audio mit dla słuchawkowców:

Obudowa nauszników z drewna czy z plastiku?

Czy materiały z których wykonane są słuchawki mają znaczenie dla jakości dźwięku?

• Pokaż nowe odpowiedzi