Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

606 w porównaniu do R3 będą mieć bardziej wyrazistą górę, mniej dociążony środek a bas mocny i szybki ale nie tak niski owszem... tzn ja tyle odczytam,

Wykres frequency response nie zawiera tempa 

To tylko ilościowa proporcja (jak wiadomo to odpowiedź przetwornika na przemienny sygnał elektryczny)

Czyli - ilościowy udział "góry" "środka" "basu" 

Szybkość (choćby basu) to już agregat wielu czynników

Wzmacniacz ma na nią znaczny wpływ a nie tylko sam ZG 

Pominąwszy udział wzmacniacza...

Przecież wkręcaleś wkręty w podłogę i na ich łbach stawiałeś ZG, chyba to coś daje?

Właśnie w kwestii tzw. "dociążenia" 

Przypomnę:

Audio to architektura (połączenie obudowy ZG z konstrukcją nośną budynku zmienia brzmienie) 

[Obudowa zestawów głośnikowych zawsze promieniuje akustycznie, nie ma idealnego tłumienia]

57 minut temu, Lutek napisał:

tak w ogole, to tego kwiatka bas tak przestawil ? 

Jest to możliwe i to nie jest jakaś  iluzja 

Kiedy podgłośnię to czasem ewidentnie mi drżą szyby w oknach tym bardziej jest to możliwe z donicą będącą w bezpośrednim kontakcie z obudową

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

16 minut temu, xetras napisał:

Wykres frequency response nie zawiera

Ale ja chce umieć z wykresu odczytać to co się da, a nie robić doktoraty z tego, czego odczytać się nie da.

18 minut temu, xetras napisał:

Przecież wkręcaleś wkręty w podłogę i na ich łbach stawiałeś ZG, chyba to coś daje?

Fajnie, że to pamiętasz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z kwiatkami to była mała prowokacja z mojej strony. Nigdy bym nie pozwolił nic postawić na ZG i moja pani o tym wie, nawet nie pyta czy może. Kot też wie, że nie może siedzieć na kolumnach i się o nie ocierać - nie lubi igrać z życiem 😂. Moje kolumny mają fabryczną komorę, którą można zasypać "czymś" "dociążającym" ZG. Zastanawiałem się ale zaniechałem pomysłu nasypania kociego żwirku 🤭.

15 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Z kwiatkami to była mała prowokacja z mojej strony. Nigdy bym nie pozwolił nic postawić na ZG i moja pani o tym wie, nawet nie pyta czy może. Kot też wie, że nie może siedzieć na kolumnach i się o nie ocierać - nie lubi igrać z życiem 😂. Moje kolumny mają fabryczną komorę, którą można zasypać "czymś" "dociążającym" ZG. Zastanawiałem się ale zaniechałem pomysłu nasypania kociego żwirku 🤭.

Zastanawiam się czy drgania codziennie po 2 godziny mają jakiś wpływ na kwiatek?

Ale skoro tyle lat rośnie i nie usycha to chyba nie ma znaczenia?

12 minut temu, paww napisał:

Zastanawiam się czy drgania codziennie po 2 godziny mają jakiś wpływ na kwiatek?

Ale skoro tyle lat rośnie i nie usycha to chyba nie ma znaczenia?

Podobno krowy raczone muzyką dają więcej bardziej jakościowego mleka i są bardziej zrelaksowane...
Może i na kwiatki rosną lepiej, choć ziemia pewnie bardziej zbita 😉 .
No i możesz uziemić sprzęt 😁.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

możesz uziemić sprzęt

Śmichy chichy, zabawa, a uziemienie czegoś to coś jednak innego i konkretnego niż potoczne  "uziemienie".

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

ja chce umieć z wykresu odczytać to co się da, a nie robić doktoraty z tego, czego odczytać się nie da.

Ideałem byłby wykres wodospadowy ale chyba teraz rzadko jest dostępny 

Edytowane przez xetras
Dopisek

Dokończę:

Ideałem byłby wykres wodospadowy ale chyba teraz rzadko jest stosowany

Inaczej to - Cumulative Spectral Decay 

Ten od razu pokazuje czy zestaw głośnikowy ma szybki bas czy rozlazły 

Dla popularnych urządzeń laboratoria wykonują go 

Tyle że "dociążenia" to i ten wykres nie pokaże, bo dla mnie to odczucie, wrażenie, itd.

Chodzi o względny udział drgań basu w stosunku do środka 

Kiedyś środek jest głośniej to bas musi mieć z n a c z n i e głośniej (generalnie to widać na krzywych z izofonami) z naciskiem na to że pułap głośności (kiedy już jest to męczacy hałas) jest zbliżony i dla basu i dla reszty pasma  

Dokończyłem to o co mi chodzi 

3 godziny temu, xetras napisał:

Tyle że "dociążenia" to i ten wykres nie pokaże, bo dla mnie to odczucie, wrażenie, itd.

Chodzi o względny udział drgań basu w stosunku do środka

Niby nie pokaże, jednak kombinujesz jak odczytać - o to chodzi. Wrażenia nie są parametrem a wypadkową wielu parametrów.

5 godzin temu, xetras napisał:

Ideałem byłby wykres wodospadowy

Co Ty masz za rozbieganie myśli? W każdym wątku zamiast zmierzać do sedna, kombinujesz na wszystkie możliwe kierunki byle tylko nie trafić.

Jak będzie odszukana tabelka której szukasz to ocenię jej przydatność

W dniu 10.01.2024 o 16:37, szymon1977 napisał:

To fakt, zanim fani Sabaja potwierdzili to, o czym ja pisałem minęło pół roku.

----

Cały czas popełniasz ten sam błąd. Przykładowo Tannoy Revolution R3 vs B&W606. Dla jednego 606 zbyt ostre i woli R3, drugi woli 606 bo R3 zbyt mulaste. Z wykresu nie odczytasz, które komu do gustu trafią, ale że 606 w porównaniu do R3 będą mieć bardziej wyrazistą górę, mniej dociążony środek a bas mocny i szybki ale nie tak niski owszem... tzn ja tyle odczytam, Tedi pewnie nic, a co odczyta ktoś zorientowany w temacie?

Widzisz sedno tkwi w pomiarach , na ich podstawie usiłowałeś wmówić posiadaczom wzmaka Sabaj ,jak on brzmi 🤣 teraz podobnie piszesz .Kolego ,jesteś w takim razie geniusz ,wielkie korporacje na ciebie czekają ,oszczędza później czas  . I nikt ci nie przyznawał racji , po co rozpetujesz znów niepotrzebne dysputy.

W dniu 10.01.2024 o 19:06, szymon1977 napisał:

Ale ja chce umieć z wykresu odczytać to co się da, a nie robić doktoraty z tego, czego odczytać się nie da.

Fajnie, że to pamiętasz.

Dam ci wykres z mojej kolumny ,ciekawe co  wyrocznia powie... 🤣

14 minut temu, tedi02 napisał:

Widzisz sedno tkwi w pomiarach , na ich podstawie usiłowałeś wmówić posiadaczom wzmaka Sabaj ,jak on brzmi

Zacytuj... ale we właściwym wątku.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zacytuj... ale we właściwym wątku.

Daj kolego na luz ,  nie trolluj  ,nie wywołuj niepotrzebnych scysji. Widzę że nie wyciągnąłeś żadnych wniosków z wpisów o Sabaju ? Później uzalales się że wszyscy się na Ciebie uwzięli .Pokój między chrześcijanami .

11 minut temu, tedi02 napisał:

nie wyciągnąłeś żadnych wniosków

Minęło pół roku zanim fani Sabaja dostrzegli to, o czym ja wcześniej pisałem, ile minie zanim zauważą, że się nie myliłem nie wiem, a czy kiedykolwiek stać ich będzie by przyznać, że miałem rację i przeprosić mnie za swoje zachowanie szczerze wątpię - wnioski wyciągnij sobie sam.

13 minut temu, tedi02 napisał:

Pokój między chrześcijanami .

Ten pokój zaadoptowany akustycznie mam nadzieję?

W dniu 12.01.2024 o 06:05, xetras napisał:

Jak będzie odszukana tabelka której szukasz to ocenię jej przydatność

Włącz EQ, pobaw się +/-3dB suwakiem 4000Hz i opisz kompletnemu laikowi wrażenia, to może załapiesz o co chodzi.

• 2 tygodnie później...

Nie jest to ta tabelka, o której mówiłem ale coś tu można znaleźć. Ta jest rozpisana od strony realizatora dźwięku czyli znajdujemy co chcemy zrobić a tabelka opisuje w jaki sposób - tamta była od strony użytkownika systemu audio czyli podane były zakresy częstotliwości EQ i opisane jaki będzie efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To też ciekawe:

EQ_Frequency_Range_2012.thumb.png.43f9bfb6b98492ce1edcc266e7fb5ef4.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

W dniu 26.01.2024 o 18:49, szymon1977 napisał:

Nie jest to ta tabelka, o której mówiłem ale coś tu można znaleźć. Ta jest rozpisana od strony realizatora dźwięku czyli znajdujemy co chcemy zrobić a tabelka opisuje w jaki sposób - tamta była od strony użytkownika systemu audio czyli podane były zakresy częstotliwości EQ i opisane jaki będzie efekt.

Ukryta Zawartość

To też ciekawe:

+1

Nie poddajesz się 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie widzę przeciwnika 🙂

Jesteś wytrwały i dążysz do osiągnięcia celu 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 28.01.2024 o 05:47, Tajitsu napisał:

Jesteś wytrwały i dążysz do osiągnięcia celu 🙂

Eee tam, po prostu przyszło mi do głowy żeby inaczaj w google wpisać 🙂

On 1/26/2024 at 6:49 PM, szymon1977 said:

Ukryta Zawartość

To też ciekawe:

Czyli im bardziej "gęsta" muzyka i bogatsze instrumentarium tym gorzej zrealizować płytę tak, żeby wszystko brzmiało dobrze.

I chyba dlatego audiofilskie pitolenie brzmi całkiem zadowalająco na "średnich" systemach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety gęste składy mają to do siebie, że żeby brzmiały to wszystko jest poucinane. 

Jak porównać gitarę grającą solo, a gitarę wyjętą z mixu, to ta druga jako solo będzie brzmiała tragicznie. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 27.01.2024 o 20:18, Tajitsu napisał:

+1

Nie poddajesz się 🙂

Pomogę koledze bo to co jest w tabelce przypomina fizyczne urządzenie zwane korektorem graficznym tercjowym . Jak się przyjrzeć ustawieniom potencjometrów to wychodzi wykres pasma przenoszenia urządzenia . Mam w swoich przepastnych składach trzy takie ustrojstwa .

image.png.19a5c428c121c301f5cd1302eb78c9d1.pngimage.png.2ef12b1a78d37fe3945f701b8e79d8b1.png

Edytowane przez Wojtek 1959

Ukryta Zawartość

Ciekawy przedwzmacniacz MM, MC, wejścia i wyjścia symetryczne.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 2 tygodnie później...

Ciekawa prezentacja:

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

I jeszcze coś ciekawego o symetrii.

Pić czy nie pić oto jest pytanie? Oczywiście w kontekście audiofilskim. 
Ciekawy film na poważnie.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Pić czy nie pić oto jest pytanie? Oczywiście w kontekście audiofilskim. 
Ciekawy film na poważnie.

Nie oglądałem jeszcze, ale osobiście po dwóch pięćdziesiątkach zmrożonej wódki słyszę o wiele lepiej. A jeszcze lepiej i przyjemniej mi się słucha muzy kiedy mam dobry nastrój psychofizyczny, dobrą atmosferę wokół i zero problemów na głowie i świeci słońce.
W ogóle lepiej się słucha kiedy człek jest wyluzowany

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 26.01.2024 o 18:49, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

To też ciekawe:

1. Nie sugerowałbym się długościami strzałek

2. Gdzie choćby saksofon (w jednej z 7 wielkości)? 

Gdzie przykładowo: trąbka, flet, skrzypce?

To przykłady brzmień instrumentów w powszechnym użyciu i dobrze znanych

3. Faktycznie to raczej rysunki/ściągi/gotowce do miksu a nie do monitorowej analityki i wglądu w składowe miksu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze ciekawszy jest film:

Nie przesadzałbym ze znaczeniem pomiarów. [...]
[...] tym są charakterystyki, tym są takie testy porównawcze..., ze zawsze widzimy pewną rzecz... ale nic nie jesteśmy w stanie o niej powiedziec do końca.
[...] więc zapytam jeszcze raz co jest świętym graalem brzmienia? Czy jak mikrofon ustawimy na scenie przy dyrygencie, czy w pierwszym rzędzie, czy w piątym, czy w dziesiatym, czy na balkonie?
Jakie decyzje podejmie realizator podczas nagrywania orkiestry czy uzyje mikrofonu mikrotech Gefell, czy Neumann, czy użyje Decca tree, czy użyje midsize, czy użyje takiej, czy innych strategii dźwiękowych, kazda z nich da inny efekt brzmieniowy. 
Które brzmienie jest prawdziwe? To jest cały czas opowiadanie historii. Że coś sie wydarzyło dźwiekowego w tym miejscu, ktoś to znanymi sobie metodami opisał, przekazał nam, a my to dostępnymi nam metodami odbieramy.
Albo nam ta odpowiedz odpowiada albo nie. [...]

Edytowane przez maxijazz
  • Pokaż nowe odpowiedzi