Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Ajothe napisał:

Są tacy co kupują kilka sztuk tego samego klocka i porównują? 

Dasz link? 😉

Ja mam fajnego linka do przekrętu jak to amplituner kina zagrał wybitnie. Przynajmniej grał tak do czasu jak ujawniono co sieci w środku, no i to by było na tyle tych ochów i achów na temat klocków i co tak naprawdę porównują nabywcy takowych 🤣

11 minut temu, Ajothe napisał:

Są tacy co kupują kilka sztuk tego samego klocka i porównują? 

Tak, pamiętam temat, gdzie jakaś audiofilska firma dawała to samo wnętrze, co w jakimś tanim innym modelu innego producenta - było mlaskanie przed tym "incydentem" nad tą drogą wersją ... a po ujawnieniu mlaskanie się skończyło. To byłoby na tyle Waszego voodoo-mlaskania.

Trochę stare, ale dziwne ze tak długo to trwalo i parametrowcy nie zdusili tego występku w zarodku....🤔

Teraz, Kyle napisał:

Tak, pamiętam temat, gdzie jakaś audiofilska firma dawała to samo wnętrze, co w jakimś tanim innym modelu innego producenta - było mlaskanie przed tym "incydentem" nad tą drogą wersją ... a po ujawnieniu mlaskanie się skończyło. To byłoby na tyle Waszego voodoo-mlaskania.

Audiofile mieliby się spuszczać nas amplitunerem? 🤭

6 minut temu, malikali napisał:

Ja mam fajnego linka do przekrętu jak to amplituner kina zagrał wybitnie

Jeszcze było kiedyś o jakimś odtwarzaczu.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Trochę stare, ale dziwne ze tak długo to trwalo i parametrowcy nie zdusili tego występku w zarodku....🤔

I to niby argument czego? Że "pomiarowcy" nie zdążyli wszystkiego pomierzyć co istnieje na rynku? No ... udało Ci się ... ten jeden raz. 🤣

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Audiofile mieliby się spuszczać nas amplitunerem? 🤭

No widzisz jaki dziwny ten Twój "gatunek"? 😂

Edytowane przez Kyle
1 minutę temu, Kyle napisał:

Jeszcze było kiedyś o jakimś odtwarzaczu.

I to niby argument czego? Że "pomiarowcy" nie zdążyli wszystkiego pomierzyć co istnieje na rynku? No ... udało Ci się ... ten jeden raz. 🤣

Parametry wystarczyło przecież porównać. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Szkoda pary 😃

Co, "rurka" zmiękła?

A wystarczyło jedno konkretne, celnie zadane pytanie.

Słyszałeś na własne (złote niewątpliwie) uszy takie dwa, identyczne pomiarowo wzmacniacze, które "różnie brzmiały"?

Gdyby tak było już byś podał ich nazwy, tylko nigdy nawet obok takich nie stałeś, nie mówiąc o ich słuchaniu i porównywaniu. Podać zaś coś o czym "chodzą (audiofilskie) opowieści" teraz się obawiasz, że zostaniesz "wyjaśniony", np. przez kolegę, który zadał Ci to pytanie, dlatego tylko lecisz z tym swoim naiwnym trollingiem.

W sumie nie wiem po co? Żeby przypodobać się "haj elicie"? 

Słabowite to to.

Nie słyszsłeś, nie wypowiadaj się w temacie...cholercia, gdzieś już takie teksty widywałem...

No właśnie, szkoda pary, niektórym wszystkie brzmią tak samo 😃

Po co mam się produkować 🤔

Trole to tacy parametrowcy, które nawet różne DAC'i grają tak samo 🤭

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Parametry wystarczyło przecież porównać.

A po co? Przecież parametry ponoć nie grają... ponoć wystarczy posłuchać😃 Tyle że w tym wypadku słuch zawiódł po całej linii nikt się nie pokapował. A przecież taki procesor kina nie może grać, to najgorsze co może być według opinii osłuchanych, więc zaraz taki wybitny słuchacz powinien różnicę wychwycić, a nie się tym delektować 🙂

7 minut temu, malikali napisał:

A po co? Przecież parametry ponoć nie grają... ponoć wystarczy posłuchać😃 Tyle że w tym wypadku słuch zawiódł po całej linii nikt się nie pokapował. A przecież taki procesor kina nie może grać, to najgorsze co może być według opinii osłuchanych, więc zaraz taki wybitny słuchacz powinien różnicę wychwycić, a nie się tym delektować 🙂

Wielu audiofili z pewnością kupiło ampli moon'a, co to za bajki z mchu i paproci? 🤭

Parametrowcy zawiedli, a odkrył to pewien gość, który porownał rozklad wejść i wyjść na back panelu. 

Oczywiście! Dlatego gram z tranzystora.  
Przecież lampy znacznie gorzej wypadają w POMIARACH!  

Ponad 21 lat nie zabieralem glosu na forum na temat lampek, bo nigdy mnie nie interesowaly i nigdy ich nie sluchalem. Nie mialem o nich zielonego pojecia.
Ale…
Sytuacja sie zmienila. Dzisiaj poraz pierwszy wypowiadam sie o moim wlasny, wrazeniu na temat lamp.

Od ponad dwoch tygodni dzien w dzien zajmuje sie dwoma tematami (wplyw jakosci streamerow i mozliwosci korekcji akustyki poprzez filtry impulsowe zaaplikowane w ROON).
A do tych testow uzywam niezle systemy: Chord, McIntosh, MBL, Technics i Octave czyli lampa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5384.thumb.jpg.8ade1d0c917f9fe023f89134159a9203.jpg

Czyli poraz pierwszy jestem zmuszony intensywnie zajac sie brzmieniem lampy. I za kazdym razem, jak przelanczam na lampe, mam wrazenie, ze cos jest nagle zepsute!

BTW.
Najlepszy dla mnie z tych wszystkich ustrojstw byl Technics
Genialne ustrojstwo️Zarowno funkcjonalnie jak i brzmieniowo.

Ale o tym mogl bym napisac osobny „antymitowy“ watek.
Podobnie jak o jakosci streamerow

Long speech short
Pierwsza konfrontacja z lampa to katastrofa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, xajas napisał:

ierwsza konfrontacja z lampa to katastrofa

Dlatego gram z tranzystora. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 minut temu, Ajothe napisał:

Wielu audiofili z pewnością kupiło ampli moon'a, co to za bajki z mchu i paproci? 🤭

Parametrowcy zawiedli, a odkrył to pewien gość, który porownał rozklad wejść i wyjść na back panelu.

A po co pomiary ktoś miał robić skoro wystarczyła prosta analiza? To jeszcze gorzej świadczy o tych co ten sprzęt zachwalali  i testowali, bo nawet taka prosta metoda okazała się lepsza niż ich podobno nieomylne złote uszy 🙂

14 minut temu, xajas napisał:

I za kazdym razem, jak przelanczam na lampe, mam wrazenie, ze cos jest nagle zepsute!

To kwestia przyzwyczajenia, z tego co piszesz nigdy nie używałeś lampy. Inni audiofile mają zgoła odwrotny problem. 

Większość gitarzystów używa piece lampowe, lub ich emulacje nie bez powodu
Oczywiście, z powodem. Ale nie mającym związku z dyskusją. Wzmacniacz jest dla brzmienia/soundu gitarzysty równie ważny jak sama gitara. Ale to dotyczy kształtowania brzmienia przez wykonawcę a nie reprodukcji nagranej muzyki. Wzmacniacz gitarowy do tego drugiego się nie nadaje, zupełnie, zwłaszcza lampowy.
1 minutę temu, msankowski napisał:
2 godziny temu, Ajothe napisał:
Większość gitarzystów używa piece lampowe, lub ich emulacje nie bez powodu

Ukryta Zawartość

Oczywiście, z powodem. Ale nie mającym związku z dyskusją. Wzmacniacz jest dla brzmienia/soundu gitarzysty równie ważny jak sama gitara. Ale to dotyczy kształtowania brzmienia przez wykonawcę a nie reprodukcji nagranej muzyki. Wzmacniacz gitarowy do tego drugiego się nie nadaje, zupełnie, zwłaszcza lampowy.

Kompletne bzdury 🤯

Ukryta Zawartość

To kwestia przyzwyczajenia, z tego co piszesz nigdy nie używałeś lampy.

Uzywalem, takiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, msankowski napisał:
4 minuty temu, Ajothe napisał:
Kompletne bzdury

Ukryta Zawartość

Dlaczego? Mam cały rack sprzętu do modelowania brzmienia gitary. Wiem co piszę.

Bo można nagrywać też piec lampowy i nie trzeba się wtedy bawić w VST. 

Jak widać, niektórym lampy nie pasują, ale nie mają pojęcia jak idą na koncert np rockowy to zapewne będą słuchać lampy 😄

30 minut temu, xajas napisał:

Ponad 21 lat nie zabieralem glosu na forum na temat lampek, bo nigdy mnie nie interesowaly i nigdy ich nie sluchalem. Nie mialem o nich zielonego pojecia.
Ale…
Sytuacja sie zmienila. Dzisiaj poraz pierwszy wypowiadam sie o moim wlasny, wrazeniu na temat lamp.

Od ponad dwoch tygodni dzien w dzien zajmuje sie dwoma tematami (wplyw jakosci streamerow i mozliwosci korekcji akustyki poprzez filtry impulsowe zaaplikowane w ROON).
A do tych testow uzywam niezle systemy: Chord, McIntosh, MBL, Technics emoji779.png i Octave czyli lampa.

IMG_5383.thumb.jpg.ae84278d9f36988f4d94973fc5d3b0e2.jpg

IMG_5384.thumb.jpg.8ade1d0c917f9fe023f89134159a9203.jpg

Czyli poraz pierwszy jestem zmuszony intensywnie zajac sie brzmieniem lampy. I za kazdym razem, jak przelanczam na lampe, mam wrazenie, ze cos jest nagle zepsute!

BTW.
Najlepszy dla mnie z tych wszystkich ustrojstw byl Technics emoji779.png
Genialne ustrojstwoemoji779.png️Zarowno funkcjonalnie jak i brzmieniowo.

Ale o tym mogl bym napisac osobny „antymitowy“ watek.
Podobnie jak o jakosci streamerow emoji3.png

Long speech short
Pierwsza konfrontacja z lampa to katastrofa

Słuchasz lampy na B&W? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Uzywalem, takiej

Ukryta Zawartość

Śliczny eksponat ... 😀 

Uwielbiałem w podobnym sprzęcie który stał u moich dziadków wciskać te wielkie klawisze i przełączać regulacje od gramofonu który był na górze ...

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Uwielbiałem w podobnym sprzęcie który stał u moich dziadków wciskać te wielkie klawisze i przełączać regulacje od gramofonu który był na górze ...

heh, ja też... mieli chyba dokładnie taki sam... przepadł gdzieś 😕

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Bo można nagrywać też piec lampowy i nie trzeba się wtedy bawić w VST. 
Jak widać, niektórym lampy nie pasują, ale nie mają pojęcia jak idą na koncert np rockowy to zapewne będą słuchać lampy

Nic nie pisałem o VST. Lampy w preampie i wzmacniaczu gitarowym silnie zniekształcają/modelują brzmienie. Nie mniej wąskopasmowa kolumna gitarowa. To służy gitarzyście do kształtowania swojego soundu. Do słuchania muzyki się nie nadaje.
Wzmacniacze i kolumny do słuchania muzyki są zupełnie inne, o to mi chodziło.
1 minutę temu, msankowski napisał:

Nic nie pisałem o VST. Lampy w preampie i wzmacniaczu gitarowym silnie zniekształcają/modelują brzmienie. Nie mniej wąskopasmowa kolumna gitarowa. To służy gitarzyście do kształtowania swojego soundu. Do słuchania muzyki się nie nadaje.
Wzmacniacze i kolumny do słuchania muzyki są zupełnie inne, o to mi codziło.

Rozumiem, nie sądzę by komuś przyszło do głowy słuchanie muzyki przez gitarowy pięć lampowy, choć pewnie niejeden nawalony zawodnik próbował 😉

19 minut temu, Ajothe napisał:

Kompletne bzdury 🤯

To nie wiedziałeś (w sumie to nadal nie wiesz), że gitarowy wzmacniacz lampowy jest elementem instrumentu, a nie urządzeniem odtwarzającym?

Edytowane przez Kyle
4 minuty temu, xajas napisał:

Na 801, 802 i Audio Physic Cardeas

Nie jestem lampowym wyjadaczem, ale wydaje mi się że to kiepskie kolumny dla wzmacniaczy lampowych. 

3 minuty temu, Kyle napisał:

To nie wiedziałeś (w sumie to nadal nie wiesz), że gitarowy wzmacniacz lampowy jest elementem instrumentu, a nie urządzeniem odtwarzającym?

Dziwne fantazje sobie roisz 🙂

Wzmacniacz lampowy elementem instrumentu 🤭

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Mało tego, klocki o wybitnych parametrach potrafią grać nędznie. 

Tak było w latach 90-tych z japońskimi klockami. Na papierze - bajka, w realu - co najwyżej przeciętne.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 minut temu, Ajothe napisał:

Dziwne fantazje sobie roisz 🙂

Wzmacniacz lampowy elementem instrumentu 🤭

Serio nie ogarniasz takich podstaw? Przesterowany wzmacniacz gitarowy, to nie jest dla Ciebie element instrumentu? Nie rozróżniasz przeznaczenia wzmacniacza gitarowego który ma za zadanie kreować brzmienie vs wzmacniacza studyjnego/domowego napędzającego głośniki w kolumnie ODTWARZAJĄCEJ brzmienie (czyli tutaj wzmacniacz ma reprodukować/odtwarzać)?

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi