Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Lech36 ma po części rację.

Jak widzę na zdjęciach ze studiów nagraniowych że reżyserzy dźwięku mają słuchawki typu Beyerdynamic DT770 na głowie - służące jako sprzęt do regulacji dźwięku to rozkładam ręce :)

Później się dziwić, że jakieś płyty mają słabo oddane niskie tony, jak ktoś kto zajmował się masteringiem miał odniesienie co do dźwięku w V'kującyh DT770 ;] (czyli słuchawkach mocno koloryzujących brzmienie)

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

oczywiscie ze tak w kazdej dziedzinie są rózni specjalisci a tez niektore studia (np specjalizujace sie w hip hopie gdzie jest specyficzny bas i stopa) co innego uwazaja za dzwiek referencyjny

Leszku z porsche to był tylko przykład ale nie jezdziłem nigdy i pewnie nie bede mial okazji :)

Leszku z porsche to był tylko przykład ale nie jezdziłem nigdy i pewnie nie bede mial okazji

Przejedź się kiedyś zobacz jaki komfort oferuje, ale branie u panienek będziesz miał ogromne ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No tu masz rację i muszę się zgodzić :)

Co nie zmienia faktu, że w światku audiofilskim to zjawisko jest wzmocnione o 100wat :)

Przykładem niech będę ja - przesiadłem się z AudioGD NFB10-ES3 na O2+ODAC revB

Ciekawe, czy teraz ktoś na poważnie weźmie moje słowa, gdy dowie się na czym słucham :D

Nie.

Biorąc pod uwagę Twoje wpisy już dawno straciłeś wiarygodność.

Pewnie tak :)

Ale z drugiej strony.. przynajmniej mam spokój ducha, że piszę co myślę (co słyszę) i nie udaję kogoś kim nie jestem (nie muszę tworzyć klonów swojego konta itp)

Chyba, że ... po wizycie u disco odwołałby wszystkie wcześniejsze wpisy ...

Mogę odwołać wszystkie moje wcześniejsze wpisy bez konieczności jechania do kogokolwiek :)

Wystarczy tylko, że w końcu doświadczę tych zmian "niebo a ziemia" przy zmianach przetworników czy kabelków :D

Wystarczy tylko, że w końcu doświadczę tych zmian "niebo a ziemia" przy zmianach przetworników czy kabelków :D

Jak będziesz grzeczny ... ;) to może Cię kiedyś zaproszę do siebie.

Kabelków nie usłyszysz ale przetwornik na 100%

A jak tam akustyka pomieszczenia odsłuchowego u Ciebie? :D

Jakaś fotka poglądowa, coś... :)

Chyba, że ... po wizycie u disco odwołałby wszystkie wcześniejsze wpisy ...

A dlaczego miałby odwoływać. To nie 'BeataX' wspiera nieprawidłowe przeprowadzanie odsłuchowych testów porównawczych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A jak tam akustyka pomieszczenia odsłuchowego u Ciebie? :D

Jakaś fotka poglądowa, coś... :)

Z akustyką niestety kiepsko :(

... ale tym się nie przejmuj i tak usłyszysz różnicę pomiędzy przetwornikami.

A dlaczego miałby odwoływać. To nie 'BeataX' wspiera nieprawidłowe przeprowadzanie odsłuchowych testów porównawczych.

Chyba nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi ... i nie mam na myśli przeprowadzania testów.

... ale tym się nie przejmuj i tak usłyszysz różnicę pomiędzy przetwornikami.

Właśnie tego się obawiam, że przez wpływ niekorzystnej akustyki mogą te wszystkie niuanse zwyczajnie zostać zamaskowane poprzez odbicia, pogłosy itp..

To co w typowym pomieszczeniu dociera do Twoich uszu, to na pewno nie jest bezpośrednia fala z membrany przetwornika, tylko suma odbić tej fali od ścian wpadających do Twojego ucha z każdego kierunku :)

Tutaj wypada raczej napisać, że to akustyka pomieszczenia poprzez swoje mody wpływa na dźwięk w takim stopniu, w jakim czytam w audiofilskich recenzjach o wpływie przetworników i kabelków na zmianę w dźwięku.

Do takich celów porównawczych interkonektów czy przetworników, to najwygodniej użyć rozdzielcze słuchawki :)

W tym samym pomieszczeniu a więc w tych samych warunkach porównujesz dwa różne sprzęty, więc o co chodzi?

Każdy z nich będzie miał takie same warunki do pokazania swoich możliwości.

Właśnie tego się obawiam

Nie ma się czego obawiać.

No niby racja..

To te sprzęty musiałby zmieniać naprawdę mocno sygnaturę dźwięku, że nawet w takim chaosie rezonansów i tłumień dało radę te zmiany usłyszeć.

Póki co mi się nie udało (na słuchawkach)

Tzn, słyszałem wyraźnie dudnienie na basie w większości wzmacniaczy słuchawkowych - ale obwiniam to wysoką impedancją wyjściową :)

Jakie przetworniki tak mocno różnią się u Ciebie dźwiękiem?

Jakie przetworniki tak mocno różnią się u Ciebie dźwiękiem?

Mam a w zasadzie niedługo dopiero będę miał przetwornik ... ale jaki ... to tajemnica :)

Chyba nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi

Możliwe ;-).

Każdy z nich będzie miał takie same warunki do pokazania swoich możliwości.

Do zapewnienia tych samych warunków potrzeba spełnić każdorazowo warunki techniczne dotyczące porównania (procedura). Oczywiście potrzebne jest to tylko przy porównywaniu. Przy słuchaniu już nie.

Tzn, słyszałem wyraźnie dudnienie na basie w większości wzmacniaczy słuchawkowych - ale obwiniam to wysoką impedancją wyjściową :)

To najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie.

to chyba dotyczy prawie kazdego hobby czy dziedziny :) chyba że mozna dyskutować z włascicielem porsche o komforcie jazdy bedac wlascicielem malucha i nie jezdzac nigdy innym pojazdem

O ile z tym porównaniem trzeba się zgodzić, bo Porsche z pewnością przewyższa klasą Malucha, to jednak nie do końca można to porównanie przenieść na grunt audio.

W hermetycznym światku audiofili spod znaku hi-end panuje bowiem przekonanie, że tylko drogi sprzęt zapewni dobre brzmienie, a to nie jest prawdą.

Często tańszy sprzęt, ale dobrze skonfigurowany i przede wszystkim w dobrze przystosowanym akustycznie pomieszczeniu zagra lepiej niż niejeden

dużo droższy, ale źle spasowany i w kiepskich warunkach akustycznych.

Natomiast ci posiadacze full-wypasionych zestawów traktują z góry adwersarzy wszelkich dyskusji, którzy nie posiadają drogiego sprzętu.

Dla nich każdy sprzęt poniżej jakiegoś wymyślonego przez siebie pułapu cenowego to tzw. sprzęt śmieciowy, a w najlepszym przypadku - "budżetowy". ;-)

W audio gra suma dobrych pomysłów! Problem leży w tym że jednym niewłaściwym rozwiązaniem można zepsuć wszystko. Ot np w Porshe Cayene tanie plastikowe przełączniki od Volkswagena! Tu nie trzeba wcale malucha :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Porównując ceny hiend do hifi można mieć wątpliwości, czy ten drugi w ogóle do czegoś się nadaje.

Często tańszy sprzęt, ale dobrze skonfigurowany i przede wszystkim w dobrze przystosowanym akustycznie pomieszczeniu zagra lepiej niż niejeden

dużo droższy, ale źle spasowany i w kiepskich warunkach akustycznych.

Takie przystosowane pomieszczenie zaliczam do hiendu.

Okazuje się że high-end to również muzyka :)

Co do przeniesienia watku do zakladki pc audio to uwazam to za wyraz uprzedzen i poddania sie presji czesci uzytkownikow, dzis cala muza jest rejestrowana i odtwarzana przy wykorzystaniu techniki cyfrowej, rowniez ta najlepsza, czyli hiendowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elberoth zbanował mnie w swoim wątku, także nie mogę cytować bezpośrednio.

Pytania? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

I właśnie o tych mitach sobie rozmawiamy :)

Hajendowa muzyka.. fiu, fiu..

Ukryta Zawartość

Co tu się wypisuje, to ja już nie ogarniam :D

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi