Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Mi to bardziej wygląda na rolę oszusta i maciągacza, podobnie jak np sprzedaż emerytom "cudownych opasek na zwyrodniałe stawy" za grube pieniądze. Potem taki tłumaczy się, że przecież nie zawsze/ na każdego to działa.

>J Jerry

Dla mnie audioguru mogą być Thielle, Small, Ishiwata, czy Dunlavy, a nie producenci pasty do smarowania tranzystorów, czy klocków pod kabel.

Otóż to - powinni być guru z różnych środowisk.

Guru naciągaczy i przekrętów też?

Głupio pytam, przecież ich coraz więcej...

Ja bym wolał z tych, co wymieniłeś...warto też sięgać do podręczników i uczyć się podstaw

Tak zapytam, na co wy się daliście naciagnąć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ukryta Zawartość

Zmień hobby nie dasz się więcej naciągnąć na żadne audio voodoo, może Cię to uspokoi.

Zauważyłem, że tematyka audio (techniczna strona) wpływa na Ciebie bardzo niekorzystnie.

Ukryta Zawartość

wiara w pomiary i wykresy to jest właśnie voodoo

I zapewne dlatego audiofile wydają ciężką kasę na pomiary i ustroje akustyczne, dążąc do utopijnego wypłaszczenia charakterystyki do siódmego miejsca po przecinku :D

I zapewne dlatego audiofile wydają ciężką kasę na pomiary i ustroje akustyczne, dążąc do utopijnego wypłaszczenia charakterystyki do siódmego miejsca po przecinku :D

Zaraz usłyszysz że akustyka to ściema i wystarczy dwa kwiatki i dywan i wszystko będzie cacy ;)

Zrzut%20ekranu%202016-06-16%2013.45.54.png

To może ja dorzucę swoją opinię nt. słyszanych przeze mnie różnic pomiędzy PCM5102 i Soekris DAMem. Miałem kiedyś taki dzień, kiedy wróciłem zmęczony do domu po robocie, siadłem do komputera, odpaliłem browara i czytałem jakieś forum. Muzyka cicho leciała z głośników i mijały minuty. Jakoś po drugiej godzinie postanowiłem testowo zmienić źródło z DAMa na Teaca A-H01 i natychmiast usłyszałem zmianę na gorsze, dźwięk stał się szczuplejszy, przyjemność z słuchania zupełnie zniknęła. Nie wierzyłem, że mogłem wcześniej nie słyszeć tak oczywistej zmiany, wyrównałem poziomy głośności i każdorazowo bez wątpliwości słychać było, że różnica tam jest. Słuchałem wtedy Amy WInehouse, której głos na Teacu tracił swoją masę, nie łączył się płynnie z resztą utworu. Od razu pojawiło mi się w głowie porównanie do fotografii, w której ktoś nadmiernie przesunął suwak kontrastu przez co pozornie nic nie zginęło ale jednak zmniejszyła się ilość detalu, rzeczy stały się ostrzejsze i bardziej odstające od tła (w tym wypadku głos wokalistki). Efekt ten utrzymywał się przez godzinę, kiedy to byłem w stanie bezproblemowo rozróżniać oba przetworniki i był niezwykle wyraźny. Od razu poinformowałem o sprawie specjalistę od audiovoodoo: BeatX'a i umówiliśmy się kilka dni później na odsłuch. Niestety wraz z testami pojawia się presja, znika luz, percepcja staje się dużo gorsza i tak jak pisał to kilkaset wpisów temu BeatX usłyszał różnicę ale nie była ona tak wielka jak ją odebrałem opisanego wyżej wieczora i po pół godzinie zupełnie zniknęła wśród nadmiernej chęci jej usłyszenia. Od tego momentu oba przetworniki brzmiały tak samo.

Myślę, że wszelkie testy, podczas których pojawia się presja, która automatycznie powoduje wzrost kortyzolu, sprawiają, że organizm wchodzi w tryb daleki od głębokiego relaksu, a co za tym idzie jest gorszym odbiorcą jakiejkolwiek sztuki. Także poza oczywistymi, fizycznymi ograniczeniami zmysłów mamy jeszcze kwestie chwilowej lepszej lub gorszej percepcji. Może to oznaczać, że nawet dobrze testujące się ucho może czasami czegoś nie usłyszeć bo mózg nie jest na to gotowy.

Edytowane przez webre
No chyba, że znasz inną metodę niż analiza pomiarów, aby przykładowo - zbadać atmosferę marsa? :D

O, to jest dobry przykład. Audiofil w takim przypadku leci na Marsa, otwiera hełm, sprawdza czy da się oddychać, wraca... albo i nie wraca :)

Ilości bumów i tak tu nikt nie przebije. Musi mieć w tym jakiś interes.

Jeśli masz wiedzę o innych kontach @bum1234 oprócz tego, czynnych teraz na forum, proszę o podanie mi ich nicków.

Od razu poinformowałem o sprawie specjalistę od audiovoodoo: BeatX'a i umówiliśmy się kilka dni później na odsłuch. Niestety wraz z testami pojawia się presja, znika luz, percepcja staje się dużo gorsza

haha :D przy mnie wszyscy głuchną :)))

Są więksi hejterzy audio-voodoo ode mnie.

Co prawda nie na tym forum, bo ich zbanowano albo sami odeszli, ponieważ polegli w walce ze złotouchymi.

PS. Ładna fotka z tym drzewem :)

Zmień hobby nie dasz się więcej naciągnąć na żadne audio voodoo, może Cię to uspokoi.

Zauważyłem, że tematyka audio (techniczna strona) wpływa na Ciebie bardzo niekorzystnie.

Niekorzystnie to na mnie wpływają co poniektóre zaczytane na tym forum teorie audiofilskie (szczególnie z PC Audio) :D

Ja już mam za sobą okres dojenia ze mnie kasy - jak z frajera - przez sprzedawców audio polepszaczy.

Edytowane przez BeatX

Niestety wraz z testami pojawia się presja, znika luz, percepcja staje się dużo gorsza i tak jak pisał to kilkaset wpisów temu BeatX usłyszał różnicę ale nie była ona tak wielka jak ją odebrałem opisanego wyżej wieczora i po pół godzinie zupełnie zniknęła wśród nadmiernej chęci jej usłyszenia. Od tego momentu oba przetworniki brzmiały tak samo.

Dobre. ;-)

Wizyta nie byle kogo, bo samego BeatX'a spowodowała u Ciebie przypływ presji, nerwy i przez to pogorszenie predyspozycji odsłuchowych.

To również jest indywidualna cecha, której nie należy przypisywać każdemu.

Ja już mam za sobą okres dojenia ze mnie kasy - jak z frajera

A pisałeś ostatnio, że kupiłeś sobie jakiś kabelek za prawie 3 stówki tylko dlatego, że był ładny. ;-D

Jeśli masz wiedzę o innych kontach @bum1234 oprócz tego, czynnych teraz na forum, proszę o podanie mi ich nicków.

To zwykle pomówienie, nie mam obecnie żadnych innych kont. Jaruś się nudzi i wypisuje co mu tam przyjdziecie do głowy, a że lubi się droczyć, to wychodzi tak jak widać.

To chyba dla nikogo żadna tajemnica, że pojawiał się na forum pod róznymi nickami. Nie twierdzę natomiast, że obecnie, ich używa.

Dobre. ;-)

Wizyta nie byle kogo, bo samego BeatX'a spowodowała u Ciebie przypływ presji, nerwy i przez to pogorszenie predyspozycji odsłuchowych.

To również jest indywidualna cecha, której nie należy przypisywać każdemu.

No bez przesady - nie róbcie ze mnie jakiegoś Lucyfera :/

I tak mi wystarczy, że jest mi głupio po tym jak się dowiedziałem że ponoć "zaorałem" dział PC Audio i hajendowcy boją się tam zakładać wątki - bo zaraz niby wparuję i będę dyskutować.

Każdy tylko widzi mój "wkład" w tym wątku - tak jakbym nie starał się pomóc innym wiele razy na tyle co umiem - w innych wątkach.

Edytowane przez BeatX

To zwykle pomówienie, nie mam obecnie żadnych innych kont. Jaruś się nudzi i wypisuje co mu tam przyjdziecie do głowy, a że lubi się droczyć, to wychodzi tak jak widać.

Wbrew pozorom, w tym, co napisałem nie było żadnego pomówienia. Nie zapominaj, ze byłem jednym z pierwszych na tym forum, byś na nie powrócił jako bum.

Niestety wraz z testami pojawia się presja, znika luz, percepcja staje się dużo gorsza

Ale co was tak panowie stresuje, że sobie trochę muzyki posłuchacie ?

Wbrew pozorom, w tym, co napisałem nie było żadnego pomówienia. Nie zapominaj, ze byłem jednym z pierwszych na tym forum, byś na nie powrócił jako bum.

Nie zapominam, ale droczyć się lubisz:)

A pisałeś ostatnio, że kupiłeś sobie jakiś kabelek za prawie 3 stówki tylko dlatego, że był ładny. ;-D

To był świadomy zakup :)

Chciałem mieć po prostu ładny kabelek do słuchawek, na którym nie ma efektu mikrofonowego.

No więc sobie zaszalałem i dokonałem audiofilskiego zakupu, czyli kabla do słuchawek :D

Kabelek jest świetnie wykonany, solidny, nie ma efektu mikrofonowego, nie plącze się - więcej po nim nie oczekiwałem.

No a przy okazji zweryfikowałem wiarygodność audiofilskiej recenzji o wpływie tego kabla na dźwięk ;]

Edytowane przez BeatX

BeatX - nic nie zweryfikowałeś, nie pocieszaj się

Reszta toru uniemożliwiła miarodajne porównanie. Niestety...

:-)

Poważnie - żeby porównywać na serio kable i móc coś o nich powiedzieć - trzeba to robić na dobrym zestawie, naprawdę dobrym - dopiero wtedy, jeśli tam nie usłyszysz różnic - to prawdopodobnie ich nie ma. Na budżetówce porównania nie są miarodajne... niestety...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

"Musical training has consistently shown to be a powerful way to refine auditory imagery enabling people to discern and manipulate various characteristics of sound such as pitch, timbre, tempo, etc. Musical training can cause localized networks of neurons to fire synchronously a lot more easily through spatial temporal firing patterns (Hebbian theory), which may explain why non-musical auditory imagery is enhanced in musically trained subjects. For musically naive people, music is mainly an external experience. Naive people are significantly worse than highly trained individuals on all auditory imagery tasks."

wikipedia

A ja idę po orzeszki ;)

:-)

ok :D

A skąd Twoja wiedza, na jakim sprzęcie testował ten kabel recenzent?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

Niedawno miałem okazję stwierdzić to na podstawie wpiętych kabli (Interknekty). A były to kable, znane jako "walczące z przesunięciami" fazowymi. Rzeczywiście, skutecznie zwalczały róznice pomiędzy urządzeniami. Wszystko zaczynało grać tak samo :)

Ale tu też trzeba wydać trochę kasy, chyba jakieś ponad 10 kpln.

Niedawno miałem okazję stwierdzić to na podstawie wpiętych kabli (Interknekty).

No :)

Ty przeprowadzisz doświadczenie, stwierdzisz coś i gra muzyka :D

Ja jak coś stwierdzę to niedobre to jest.

Edytowane przez BeatX

• Pokaż nowe odpowiedzi