Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

>BeatX

No przecież Jar stwierdził, że na tych kablach, cokolwiek do nich podpięliśmy, wszystko grało dokładnie identycznie - źródła, wzmacniacze... Powinieneś być chyba zadowolony? ;-)

No :)

Ty przeprowadzisz doświadczenie, stwierdzisz coś i gra muzyka :D

Ja jak coś stwierdzę to niedobre to jest.

"Ale tu też trzeba wydać trochę kasy, chyba jakieś ponad 10 kpln" ;)

I trzeba było 350 stron paplaniny, żeby do tego dojść?

Tym bardziej, że już było co najmniej 350 wątków na ten sam temat?

Macie zdrowie chłopaki...

facepalm.jpg?w=630

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Powinieneś być chyba zadowolony? ;-)

To nie chodzi o to, że jestem zadowolony z tego, że ktoś nie stwierdził różnic w dźwięku :)

Przecież ja nie jestem jakimś tam brak-różnić-w-dźwięku-holikiem.

Tylko chodzi o to, że jak ja coś napiszę i stwierdzę, to z automata: brak doświadczenia, za mało słuchałeś, jeszcze 20 lat nauki przed Tobą itp.

Inni jak piszą swoje wrażenia to nikt nic nie podważa :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie przejmuj się. Moje stwierdzenia też mi się nie podobają. :)

Przecież ja nie jestem jakimś tam brak-różnić-w-dźwięku-holikiem.

Tylko chodzi o to, że jak ja coś napiszę i stwierdzę, to z automata: brak doświadczenia, za mało słuchałeś, jeszcze 20 lat nauki przed Tobą itp.

Przecież to oczywiste :)

ok :D

A skąd Twoja wiedza, na jakim sprzęcie testował ten kabel recenzent?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Recenzje mogą być co najwyżej przybliżeniem - trzeba by znać dobrze system recenzenta, jego preferencje, jego system odniesienia (co on uważa za system do którego dąży), jego doświadczenie, jego relacje z ogłoszeniodawcami, producentami itd, itp... :-)

Za dużo zmiennych, żeby ślepo zaufać literom... :-)

Przecież to oczywiste :)

Ale BeatX nie ma na to czasu. On chciałby nadal, już dziś wydawać niepodważalne werdykty. Optymalnie jak ktoś inny to podeprze wykresem :-) albo poklepie

Lata marnować na dochodzenie do nirvany? Której nie ma? To głupota.... :-)

Alleluja i do przodu...z krucjatą :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale BeatX nie ma na to czasu. On chciałby nadal, już dziś wydawać niepodważalne werdykty. Optymalnie jak ktoś inny to podeprze wykresem :-) albo poklepie

I słuch po tych 20 latach będzie miał lepszy...;)

Dośpiewa sobie....jak każdy poważny audiofil :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Reszta toru uniemożliwiła miarodajne porównanie. Niestety...

Miarodajne porównanie najczęściej wyklucza sam użytkownik, Niestety... ;-). Nie wszystkich to dotyczy. Tylko tych co nie stosują się do procedur technicznych w trakcie porównywania.

Poważnie - żeby porównywać na serio kable i móc coś o nich powiedzieć - trzeba to robić na dobrym zestawie, naprawdę dobrym - dopiero wtedy, jeśli tam nie usłyszysz różnic - to prawdopodobnie ich nie ma. Na budżetówce porównania nie są miarodajne... niestety...

A co powiesz jak ktoś deklaruje "słyszenie" kabli na budżetówce ?

Ale tu też trzeba wydać trochę kasy, chyba jakieś ponad 10 kpln.

I co wchodzisz w to ?

Moje stwierdzenia też mi się nie podobają

Dlatego lepiej nic autorytatywnie nie stwierdzać.

On chciałby nadal, już dziś wydawać niepodważalne werdykty.

Jak przeprowadzi test porównawczy prawidłowo technicznie to mu wolno. Nie należy wierzyć tylko tym co takiego prawidłowego technicznie testu nie umieją przeprowadzić.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A co powiesz jak ktoś deklaruje "słyszenie" kabli na budżetówce ?

A to nic nadzwyczajnego...sam słyszałem. Wiele lat temu.

Ja pisałem o tym - że aby miarodajnie ocenić kable - trzeba to zrobić na czymś, co złapie je na ograniczeniach. Budżetówka tego na pewno nie zrobi.

Nawet jak wygryźć jej gałę głośności :-)

Gość

(Konto usunięte)

No bez przesady - nie róbcie ze mnie jakiegoś Lucyfera :/

I tak mi wystarczy, że jest mi głupio po tym jak się dowiedziałem że ponoć "zaorałem" dział PC Audio i hajendowcy boją się tam zakładać wątki - bo zaraz niby wparuję i będę dyskutować.

Każdy tylko widzi mój "wkład" w tym wątku - tak jakbym nie starał się pomóc innym wiele razy na tyle co umiem - w innych wątkach.

:-)))

To chyba dla nikogo żadna tajemnica, że pojawiał się na forum pod róznymi nickami. Nie twierdzę natomiast, że obecnie, ich używa.

Zatem wyrażaj swoje złośliwości w czasie przeszłym, aby nie robić mi niepotrzebnych nadziei . A przede wszystkim nie zakłamywać obecnej rzeczywistości.

W.

Tak, tak... Prawdziwa krytyka cnót się nie boi.

Czyjakośtak :-)

BeatX - nic nie zweryfikowałeś, nie pocieszaj się

Reszta toru uniemożliwiła miarodajne porównanie. Niestety...

:-)

Poważnie - żeby porównywać na serio kable i móc coś o nich powiedzieć - trzeba to robić na dobrym zestawie, naprawdę dobrym - dopiero wtedy, jeśli tam nie usłyszysz różnic - to prawdopodobnie ich nie ma. Na budżetówce porównania nie są miarodajne... niestety...

Poważnie, żeby porównywać kable trzeba wyzbyć się bzdurnych przekonań i sięgnąć pk rzetelną wiedzę. W przeciwnym razie wnioski są takie same jak wiedza testującego, czyli bzdurne.

Zatem wyrażaj swoje złośliwości w czasie przeszłym, aby nie robić mi niepotrzebnych nadziei . A przede wszystkim nie zakłamywać obecnej rzeczywistości.

W.

Nadziei na co?

Poważnie, żeby porównywać kable trzeba wyzbyć się bzdurnych przekonań i sięgnąć pk rzetelną wiedzę.

No masz - a mnie wystarczy mój sprzęt...:-)

Poważnie, żeby porównywać kable trzeba wyzbyć się bzdurnych przekonań i sięgnąć pk rzetelną wiedzę. W przeciwnym razie wnioski są takie same jak wiedza testującego, czyli bzdurne.

A co ci da ta wiedza. Tak na logikę to jako elektronik zawsze byłem przekonany że co jak co ale jakość przewodu sieciowego, ile cyfr po przecinku w czystości materialu to głupota i nikt tego nie jest w stanie usłyszeć. Wystarczyła wycieczka do audiofila co ma tych przewodów trochę żeby wyzbyć się złudzeń że da się oszczędzić na sieciówce. Rożnic może nie być na wielu systemach słabej jakości. na bardzo dobrym sa to zmiany wręcz szokujace i podstawowe. Ja też nie jeestem zwolennikiem kupowania przewodów po kilkadziesiąt tysięcy sztuka, tylko niech nie będą takie zwykłe komputerowe co degradują jakość .

W trakcie usuwania konta.

A co ci da ta wiedza. Tak na logikę to jako elektronik zawsze byłem przekonany że co jak co ale jakość przewodu sieciowego, ile cyfr po przecinku w czystości materialu to głupota i nikt tego nie jest w stanie usłyszeć. Wystarczyła wycieczka do audiofila co ma tych przewodów trochę żeby wyzbyć się złudzeń że da się oszczędzić na sieciówce. Rożnic może nie być na wielu systemach słabej jakości. na bardzo dobrym sa to zmiany wręcz szokujace i podstawowe. Ja też nie jeestem zwolennikiem kupowania przewodów po kilkadziesiąt tysięcy sztuka, tylko niech nie będą takie zwykłe komputerowe co degradują jakość .

Cóż przeszedłeś na inną stronę. Szkoda, że na tą nieodpowiedną.

No masz - a mnie wystarczy mój sprzęt...:-)

I "rady" kolegow, równie światłych jak ty ;)

W.

Dość dziwna konstrukcja. Mnie chciałeś przywalić czy bumowi?

Wiesz, że z natury brzydzę się donoszeniem i tego nie robię.

I "rady" kolegow, równie światłych jak ty ;)

Ci opowiem dykteryjkę z życia wziętą

Przychodzi do mnie kumpel i przynosi sprzęt o którym mówi, że jest super i niewrażliwy zupełnie na kable. Szczególnie po xlr. Słuchał na słuchawkach i wie.

Podłączamy na moich kablach - akurat rca.

Jest świetnie - naprawdę zajebi.... :-)

Kumpel proponuje przejście na jego hamy xlr.

Przepinamy....i czar prysł....niestety.

Po prostu nie da się czasem po taniości :-). nawet na xlr :-)

Aha - poziomy były jednakowe i nic nie jest zepsute :-)

Takich historyjek słyszałem miliony. Sedno w tym, że doskonale wiedzieliście, który kabel jest włączony ;)

Nie wiem czemu piszesz o taniości? Kompleks jakiś czy co? Cena nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, definiuje tylko półkę, wynikającą z pozycjonowania. czasy związku ceny z jakością w większości wypadków niestety minęły. Tanie, czy drogie, metoda produkcji jest identyczna. Liczy się wygląd, znaczek i potwierdzenie żony z kuchni ;)

Dość dziwna konstrukcja. Mnie chciałeś przywalić czy bumowi?

Wiesz, że z natury brzydzę się donoszeniem i tego nie robię.

W żadnym stopniu nie dziwna. Postawiłeś w swym wpisie domniemany zarzut, jakoby @bum1234 nadal istniał na forum w wielu swych wcieleniach. Poprosiłem o potwierdzenie tego, gdyż wykazałoby, że @bum1234 jest taki jakim go opisuje pewna grupa użytkowników zarzucająca mi okrutny błąd jakiego dopuściłem się przywracając @bum1234 na forum.

Zatem nadzieja moja, obudzona Twym wpisem, odnosi się do faktu rozstrzygnięcia kto miał rację. Czy obecnie wciąż żądający usunięcia buma, ale teraz wraz ze mną, odwieczni Jego przeciwnicy, czy jednak ja i poręczający za Niego koledzy.

Aż tyle i tylko tyle.

W.

PS. Ładna fotka z tym drzewem :)

Fotka to próba wizualnego oddania tego co słyszałem, z lewej jeden dac, z prawej drugi.

Ale co was tak panowie stresuje, że sobie trochę muzyki posłuchacie ?

BeatX razi prądem jak się nie trafi w ABX. To mało komfortowe.

na nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, definiuje tylko półkę

Tanie, czy drogie, metoda produkcji jest identyczna. Liczy się wygląd, znaczek i potwierdzenie żony z kuchni ;)

...są to oczywiste nieprawdy.

Wynikają z braku jakiegokolwiek rozeznania-niestety nie wystarczy oglądać fotki w sieci i udawać naukowca.

Zdanie "Nawet na XLR" pokazuje jak wiele wiesz w temacie.

Elektronicy zarzekają się, że xlr daje mniejsze zakłócenia...

Co ma do tego wiedza? Na pewno wszystko ok? :-)

A to nic nadzwyczajnego...sam słyszałem. Wiele lat temu.

A co powiesz na to że jedna z takich osób ma ubytek słuchu w jednym uchu ponad 80% a w drugim 30-40% ?

Znam takich co maja wiedzę a wnioski wyciągają bzdurne. Pewnie to wszystko przez te procedury, których nie lubią przestrzegać w trakcie porównań.

Przychodzi do mnie kumpel i przynosi sprzęt o którym mówi, że jest super i niewrażliwy zupełnie na kable. Szczególnie po xlr. Słuchał na słuchawkach i wie.

Podłączamy na moich kablach - akurat rca.

Jest świetnie - naprawdę zajebi.... :-)

Kumpel proponuje przejście na jego hamy xlr.

Ładne opowiadanie :-). Pewnie znasz więcej takich ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

...są to oczywiste nieprawdy.

Wynikają z braku jakiegokolwiek rozeznania-niestety nie wystarczy oglądać fotki w sieci i udawać naukowca.

Albo naczytać się głupot i poprzerzucać tony kabli. Efekt - audioszamanizm.

• Pokaż nowe odpowiedzi