Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość LTD12

(Konto usunięte)

W prawidłowo technicznie przeprowadzonym teście porównawczym ocena różnic jest moim zdaniem obiektywna, ale jest związana ściśle z osobą wykonującą to porównanie. Podstawa to prawidłowy technicznie test. Im precyzyjniej technicznie wykonany test porównawczy tym precyzyjniejsze wnioski testera.

OK - przeczytaj mój następny post.

To raz jeszcze, "obiektywna" dla jednej osoby i inna "obiektywna" dla innej osoby = ogólnie jest subiektywna (bo jest zależna od osoby oceniającej).

To oznacza, że mogą różnić się oceny w sposób krańcowy vide ocena wpływu kabli.

Jest jeszcze jeden ciekawy aspekt. Przy "obiektywnym" odsłuchu np. wzm oceny dokonujemy opierając się na słuchu. Przy porównaniu kabli na słuchu nie możemy bo jest - złudzeniem/....

Kable tak samo jak inne sprzęty dają się prawidłowo technicznie porównać w teście odsłuchowym na występowania różnic.

Nie nie jest.

Ja mu tego nie powiem bo się obrazi ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

OK - przeczytaj mój następny post.

Pisałem że taki test to sprawa indywidualna. Każdy może nim dowiedzieć się czy warto inwestować w kolejne urządzenia oceniając je tylko w domenie jakości. Oczywiście można kupować na bazie kaprysu lub innych zasad nie związanych z jakością samego dźwięku. Było już o tym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To raz jeszcze, "obiektywna" dla jednej osoby i inna "obiektywna" dla innej osoby = ogólnie jest subiektywna (bo jest zależna od osoby oceniającej).

To oznacza, że mogą różnić się oceny w sposób krańcowy vide ocena wpływu kabli.

K..wa udajesz czy naprawdę nie rozumiesz.

Wnioski mogą być różne dla różnych testujących, bo różna aparatura pomiarowa (słuch). Oba będą obiektywne ale tylko dla testujących. Test nie ma zbadać występowania różnic, a tyko ich istotny wpływ lub nie na testującego.

Na podstawi tego testu nie odkryjesz ogólnych prawd, możesz za to doskonale poznać swoje możliwości.

Tyle i aż tyle.

Cały ten wątek można podsumować jednym zdaniem. Ci którzy mają sprzęt, to słuchają sprzetu, oceniają, porównują inne sprzęty i wyciągają dla siebie wnioski. Ci którzy sprzetu nie mają ale kupić go kiedyś planują, to szukają pomiarów, wykresów i dowodów, że ten czy tamten sprzęt kupić warto. Ci którzy nie mają ani sprzętu ani planów na jego zakup szukają dowodów, że każdy gra tak samo i nie warto kupować nic poza budżetówką za kilka stówek na Allegro, ale i tego kupić nie planują bo i po co. I to tyle w tym temacie. Dalsze bicie piany jest bez sensu.

Lechu, ty używasz tego Behringera jako DSP? A jakiś DAC też używasz?

Oppo 105 ma możliwość szerokiej pracy jako tylko DAC. Oprócz tego mam DAT-a, który też może pracować jako DAC, ale to oczywiście historyczna sprawa ograniczona tylko do 16/48.

Behringer dostaje właśnie cały nowy analog z regulacją wzmocnienia na wszystkich wyjściach i wejściach sterowaną "leniuchem". Przetworniki AKM 24/96 będą wykorzystane w stopniu maksymalnym.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Kable tak samo jak inne sprzęty dają się prawidłowo technicznie porównać w teście odsłuchowym na występowania różnic.

Ja mu tego nie powiem bo się obrazi ;-).

I w ten sposób zdoszliśmy po kilkuset stronach dyskusji do ... istnieje zjawisko - kable sieciowe wpływają na dźwięk - przynajmniej dla osób, które to zaobserwowały w prawidłowo wykonanym teście.

... i ja nie jestem audiofilem.

Cały ten wątek można podsumować jednym zdaniem. Ci którzy mają sprzęt, to słuchają sprzetu, oceniają, porównują inne sprzęty i wyciągają dla siebie wnioski. Ci którzy sprzetu nie mają ale kupić go kiedyś planują, to szukają pomiarów, wykresów i dowodów, że ten czy tamten sprzęt kupić warto. Ci którzy nie mają ani sprzętu ani planów na jego zakup szukają dowodów, że każdy gra tak samo i nie warto kupować nic poza budżetówką za kilka stówek na Allegro, ale i tego kupić nie planują bo i po co. I to tyle w tym temacie. Dalsze bicie piany jest bez sensu.

Genialne!

I w ten sposób zdoszliśmy po kilkuset stronach dyskusji do ... istnieje zjawisko - kable sieciowe wpływają na dźwięk - przynajmniej dla osób, które to zaobserwowały w prawidłowo wykonanym teście.

A są takie osoby?

Gość LTD12

(Konto usunięte)

@Przemysław

Z logiką jesteś na bakier. Z dobrym wychowaniem też, jesteś w miejscu publicznym i wulgaryzmy są niedopuszczalne.

Przeczytaj dokładnie na spokojnie to co napisałem.

Edytowane przez LTD12

Takiego zjawiska nie da się zaobserwować. Oczywiście nikt nie broni nikomu obserwować, ale to strata czasu.

... i ja nie jestem audiofilem.

Jesteś :-).

Edytowane przez Lech36

Gość LTD12

(Konto usunięte)

@Lech. @bum

Panowie, żarty na bok. Tymi pytaniami/stwierdzeniami się kompromitujcie :).

Doszliście do ściany.

Praktycznie sami sobie zaprzeczacie.

..... ale w imię kolejnych stron;).

A ja myślałem, że sprzęt hi-fi jest za tani żeby użytkownik mógł mianować się audiofilem.

W mojej wyobraźni jako posiadacze sprzętu klasy lowend u audiofila występuje kilka działań jednocześnie

-kupowanie sprzętu droższego niż można sobie wyobrazić

-słuchanie rzeczy, o których większości się nie śniło

-przekonanie o swojej ogromnej przewadze nad innymi polegającej na wiedzy i doświadczeniu, a wynikającej z punktów powyżej

W mojej wyobraźni jako posiadacze sprzętu klasy lowend u audiofila występuje kilka działań jednocześnie

-kupowanie sprzętu droższego niż można sobie wyobrazić

-słuchanie rzeczy, o których większości się nie śniło

-przekonanie o swojej ogromnej przewadze nad innymi polegającej na wiedzy i doświadczeniu, a wynikającej z punktów powyżej

Może być, nie wiem. Nie dysponuję tak dużą gotówką aby kupić i przekonać się jak to wpłynie na moje postrzeganie reszty.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Oppo 105 ma możliwość szerokiej pracy jako tylko DAC. Oprócz tego mam DAT-a, który też może pracować jako DAC, ale to oczywiście historyczna sprawa ograniczona tylko do 16/48.

Behringer dostaje właśnie cały nowy analog z regulacją wzmocnienia na wszystkich wyjściach i wejściach sterowaną "leniuchem". Przetworniki AKM 24/96 będą wykorzystane w stopniu maksymalnym.

Ok, czyli do Behringera wchodzisz po analogu? Czy po cyfrze? Np z Oppo, z DAT-a, z plików? Czy gramofonu i szpul też używasz?

przynajmniej dla osób, które to zaobserwowały w prawidłowo wykonanym teście.

Wskaż konkretnie te osoby :)

Dobrze, że w obozie złotouchych panuje zjednoczenie i nie ma zaprzeczeń w wypowiedziach :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

@Przemysław

Z logiką jesteś na bakier. Z dobrym wychowaniem też, jesteś w miejscu publicznym i wulgaryzmy są niedopuszczalne.

Przeczytaj dokładnie na spokojnie to co napisałem.

Z logicznym myśleniem u mnie nie jest źle.

Co do "K" czasem trzeba użyć nawet w miejscu publicznym gdy wymaga tego sytuacja, np gdy po raz któryś próbuje się wytłumaczyć na czym polega obiektywny test porównawczy i jakie są jego ograniczenia a rozmówca się nie obudził.

Gdzie widzisz sprzeczności?

No dobrze, zgadzam się z wami ;) .... za wyjątkiem ..... nie jestem audiofilem! ja wiem lepiej, to mój obiektywny prawidłowo wykonany test.

To tak nie działa. Nie ty wybierasz, kto jest "audiofilem" czy innym diabłem. To typowo prymitywny podział rodem wzięty z polskiej polityki. Audiofil wśród piewców głuchoty jest odpowiednikiem roli "lewaka" w kręgach narodowo-katolisckich. Taki uwspółcześnione pojecie "diabła". Generalnie lewakiem jest ten, który nie pieje tak jak nasze stado kur. Każdy, kto się nie zgadza bądz ma inne zdanie jest więc takim lewako-audiofilem. Liczy się jedynie to, co zagdaka kogut. A kury pieją....

Edytowane przez jar1
Gość LTD12

(Konto usunięte)

Wskaż konkretnie te osoby :)

Dobrze, że w obozie złotouchych panuje zjednoczenie i nie ma zaprzeczeń w wypowiedziach :D

Nie jest to potrzebne:), istnienie takich osób wynika z podanego opisu prawidłowo wykonanego porównania:).

Jeżeli brakuje racjonalnych argumentów używa się/lub stara się użyć złośliwości - bezsilność czy dziecinne zachowanie ?

Ok, czyli do Behringera wchodzisz po analogu?

Na razie tak, ale myślę na zmianą tego tematu. Jest to trochę trudniejsze zagadnienie bo mam sporo plików które są wyższe niż 24/96.

Np z Oppo,

105 używam w systemie analogowym (drugi system). Używam go jako całego odtwarzacza lub DAC-a dla odtwarzacza Sony CDPX-559ES. Z Behringerem w drugim systemie współpracuje starsze Oppo 95.

Czy gramofonu i szpul też używasz?

Szpulę mam, ale ostatnio prawie nie używam mimo że jest perfekcyjnie skalibrowana. Gramofonu już dawno nie używam.

Nie jest to potrzebne:), istnienie takich osób wynika z podanego opisu prawidłowo wykonanego porównania:).

Jeżeli brakuje racjonalnych argumentów używa się/lub stara się użyć złośliwości - bezsilność czy dziecinne zachowanie ?

Możesz opisać swoimi słowami taki prawidłowy test porównawczy dla kabli zasilających?

Bo chyba nie o tym samym myślimy ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

Bo chyba masz świadomość, że używając tego DSP to każdy, nawet analogowy sygnał wchodzi w procesor i jest tam przetworzony A/D, obrobiony, a następnie D/A, czyli wszelkie tematy analogowe to są tylko w świecie idei i nostalgii, gdyż analogu już wtedy nie ma. Finalnie i tak słyszysz DAC-a z procesorea DSP, chyba że ma on wyjście na DAC-a zewnętrznego, np wielokanałowego i wtedy możesz użyć lepszy DAC, ale to i tak zawsze będzie DAC. O analogu można zapomnieć. Inna rzecz, to prawie każdy procesor na dziś przetwarza operacje DSP w domenie 24/96. Jedynym mi znanym jest Trinnov z najnowszych modeli, który jeśli wprowadzasz sygnał po cyfrze i jest on 24/192 to tak też go obrabia i taki wyrzuca na swoje wyjścia analogowe lub cyfrowo na zewnętrzny, lepszy DAC.

W sierpniu będzie premiera nowego procesora Meyer Audio Galileo Galaxy ale też nadal będzie pracował w 24/96.

Szpulę mam, ale ostatnio prawie nie używam mimo że jest perfekcyjnie skalibrowana. Gramofonu już dawno nie używam.

Lubię post

Edytowane przez sly30

Jest to trochę trudniejsze zagadnienie bo mam sporo plików które są wyższe niż 24/96.

A skąd je masz? Bo jesli z internetu, sygnowane jako ripy z winylu to jest to zwykły szajs.

A skąd je masz? Bo jesli z internetu, sygnowane jako ripy z winylu to jest to zwykły szajs.

Potwierdzam w 100%, że ripy z vinyli oraz większość plików z netu, które tak na prawdę są "zrobione" z mp3 to mega szajs. To już dużo lepsze są normalne ripy z CD 16/44 ale zrobione bezpośrednio z płyty CD.

W mrokach średniowiecza wszystko wygląda inaczej. Tam rządzą szamani i kapłani audio-voodoo.

Oczywiście, te kaznodziejskie jednozdaniówki serwujecie w tym i w innych tematach każdemu, kto wykaże błędy w Waszym myśleniu.

Wasze dotychczasowe dociekania można podsumować w kilku słowach:

Skoro "prawidłowa procedura techniczna dla odsłuchowego testu porównawczego" ma charakter subiektywny, to dla reszty świata nie przedstawia ona żadnej wartości. To nic innego jak voodoo testera. Krótko mówiąc, masujecie tutaj swoją własną iluzję.

Wchodzisz, czy tak sobie będziesz ubolewał?

Tak, zwłaszcza w Hi-End.

Hmm... z Lechem nie raz się spierałem, więc traktuję go jak dobrego znajomego.

A Ty kto? Brat, swat? I co Cię upoważnia do stawiania takich pytań? Wchodzę i wychodzę kiedy chcę, to nie Twój problem człowieku.

Edytowane przez Mrok

To się nazywa pytanie podchwytliwe :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

A to nazywa się unikniem :)

Odpowiesz na dwa pytania, które Ci zadałem?

Opiszesz jak wyglądała procedura, która wg. Ciebie potwierdza słyszalny wpływ kabli sieciowych?

Gdzie "głusi" sami sobie przeczą?

• Pokaż nowe odpowiedzi