Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie jakieś ciekawe polskie zespoły ? Coś co można posłuchać spokojnie wieczorem ....

Mówisz, że spokojnie i wieczorem. To może po lekarstwa do Apteki ?

Edytowane przez jezz

Zakładam, że jesteś dużo młodszy ode mnie. Z tym, że ja nie pękam - wybierz konkurencję (z kilku ustalonych) i zmierzmy się, ok?

Z tym, że szachy to jednak może nie - nie chcę mieć jakiejś wyraźnej przewagi.

Dawaj w warcaby !! :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Idiota?

Jesteś słabym malutkim typkiem w spudniczce. Nic mądrego nie napisałeś i nie napiszesz. Potrafisz tylko stękać i obrażać innych. Rozmowa z tobą jest bezsensowna i nic nowego nie wnosi na forum. A jakby tego było mało stwierdziłeś że twoje hobby nie ma sensu, wypaliłeś się, jesteś pusty jak dzban. Idiota?

Panowie liczyłem jeszcze wczoraj, że na tym gnoju jaki powstał w tym temacie wyrosną jeszcze jakieś kwiatki.

Przeczytałem dziś rano pewne posty i jestem załamany - jak mozna byc tak miałkim i zawistnym człowiekiem, którego jedynym celem w życiu jest krytykowanie WSZYSTKIEGO co innym daje "fun" w życiu.

Pozostaje współczuć tego, jak można otoczyć swoje życie, swoje myśli i kontakt z innymi taką pustą zawiścią.

Przykre to.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Tak. Tyle, że jakiś czas temu pojawił się zarzut w stronę audiofilii którzy nie słyszeli dzwonka do drzwi podczas odsłuchów a słyszeli wpływ kabli.

Ten niedorzeczny argument miał podważyć zdolności słuchowe owych audiofilii.

Na tej płycie w ogóle słychać dużo dziwnych rzeczy, łącznie z tym jak Page gubi rytm na początku jednego z utworów. Ja to słyszę bo słuch ćwiczę razem z kurami. Na III zeppelinów of kors.

Edytowane przez jezz

MrArkowski,

za dużo alkoholu wlewają w siebie wieczorami. Od tego rodzi się agresja. ;-)

Edytowane przez soundchaser

MrArkowski,

JaK ktos nie ma głOwy do picia, to niech ma głowę do życia.

Jesteśmy tutaj dla własnej przyjemności gdzie naszym wspólnym mianownikiem jest jakies tam hobby. Nie wzajemny hejt.

Panowie piękny dzień! I życze Wam udanego!

Tak an dobre przed południem słuchanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Za linią horyzontu miejsca, gdzie żyliśmy gdy byliśmy młodzi. W świecie magnesów i cudów. Nasze myśli błądziły stale i bez granic…"

Każdy kto ma ciut więcej za soba kart z kalendarza juz wie i czasem czuje co znaczy "świat magnesów i cudów" z lat młodości i dzieciństwa.

Ten teledysk i te słowa…jak i muzyka - po prostu wywołują u mnie tęsknotę. poczucie przemijania i wspomnienia…a na pewno gęsią skórkę na ręce.

I tego samego Wam zycze słuchając High Hopes.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

MrArkowski,

No proszę Cię. Agresja nie rodzi się od alkoholu. Alkohol może tylko wzmocnić lub załagodzić wzajemne uprzedzenia.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Alkohol może tylko wzmocnić lub załagodzić wzajemne uprzedzenia.

Próbowałem rozmawiać ale widać jak gość niema nic do powiedzenia to zaczyna wyzwiskami sypać. Chyba nic nie trzeba dodawać, pokazał kim jest i gdzie jest jego miejsce. Edytowane przez kizol666

za dużo alkoholu wlewają w siebie wieczorami. Od tego rodzi się agresja.

Bardzo mocne uproszczenie. Agresja występuje nie tylko na skutek używania alkoholu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Próbowałem rozmawiać ale widać jak gość niema nic do powiedzenia to zaczyna wyzwiskami sypać. Chyba nic nie trzeba dodawać, pokazał kim jest i gdzie jest jego miejsce.

I na tym zakończmy historię pewnej persony.

Biniek zrobił to co zapowiadał - słuszna decyzja i pokazuje, że jest czujny w temacie.

Przestroga dla nas wszystkich, bo mamy wszyscy czasem dziwne zapędy. A nie to jest celem (hejt) tego miejsca.

Przejdzmy do decyzji Założyciela tematu jako do lekcji nie wracając do tego co za nami.

amen.\

Bardzo mocne uproszczenie. Agresja występuje nie tylko na skutek używania alkoholu.

alkohol_2014-04-15_20-55-01.jpg

…i wzajemne zdrowe relacje na Forum ;)

…i wzajemne zdrowe relacje na Forum ;)

Używam czasem alkoholu, ale nie rozpuścił u mnie tego w/w. Nie rozpuścił też rozsądku a to najważniejsze ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Prowadziłeś na ten temat jakieś testy przy zastosowaniu prawidłowych procedur pod względem technicznym?

Na forum nie wszyscy hamują i dla mnie nigdy "forumowy cham" nie będzie miłym gościem tylko dlatego że w bezpośredniej rozmowie będzie wydawał się miłym gościem.

Koleś schowany za nikiem pokazuje kim naprawdę jest, a takie tematy jak ten gdzie ludzie spierają się pokazuję bardzo dokładnie czego po kim można się spodziewać gdy argumenty się kończą.

Edytowane przez Przemysław_51508

Prowadziłeś na ten temat jakieś testy przy zastosowaniu prawidłowych procedur pod względem technicznym?

Nie, to moje zdanie. Na takie zachowania nie przeprowadza się testów porównawczych, ale oczywiście jak to Tobie przyszło do głowy to możesz spróbować takie zrobić. Tylko pamiętaj żeby najpierw opracować procedurę bo to podstawa każdego badanie porównawczego.

Edytowane przez Lech36

Breakout może być?

A propos, tak mi się przypomniało. Tak, wiem, że hip hop to nie muzyka i oprócz przeklinania oni nic nie potrafią więc pewnie nie znacie

Ukryta Zawartość

to ten pan

Ukryta Zawartość

Cos tam w życiu słyszał

Ukryta Zawartość

A tu się chyba ktoś zasłuchał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jezz

Tylko pamiętaj żeby najpierw opracować procedurę

Niektóre opracowane procedury bywają same w sobie szkodliwe, by nie rzec "debilne"

a25970_6.jpg

Edytowane przez MrArkowski

Niektóre opracowane procedury bywają same w sobie szkodliwe, by nie rzec "debilne"

Zgadzam się :-). Ocena zawsze należy do niezależnych instytucji.

OKi

Wiele mitów zostało już omówionych, wkleję teraz mój wpis niedawny z HFM. Tam, jest bardzo "kameralnie", niewielki ruch a i sam wpis był niejako przy okazji innej i mógł przejść niezauważony, w każdym razie nikt dotąd się nie odniósł

..."już nie raz przychodziła mi obrazoburcza koncepcja ...że nie tylko kolumny [są strojone aby grać "kolorowo"], a może i np. wzmacniacze?...

Skąd się bierze ich "firmowy" sznyt brzmienia?

Kiedyś były gały do kręcenia barwą, czasem nawet trzy (średnica dodatkowo) do tego jeszcze loudness . Moda audiofilska wymiotła te kręciołki ...ale kto mi da 100% pewności, że ustawionych na stałe w torze sygnału tych aktywnych filtrów i i loudnessu tam nie ma?

Ustawione na róże wartości, a co tam kto z konstruktorów bardziej lubi...

Kiedyś schematy ideowe były na porządku dziennym, oczywistością było dostarczanie ich przez producenta jako komplet z urządzeniem nowym, dzisiaj? Tajemnica albo przeorywanie w mozole całego internetu by coś znaleźć i dopasować do danego modelu..."

Co Wy na to?

Nie Twierdzę, że tak jest zawsze i wszędzie, ale...

(Uwaga!!!)

Teraz muszę się ujawnić, żeby taki Sly & Co. więcej nie powtarzali jednego z NAJWIĘKSZYCH mitów tego forum - że sprzętu to "oni" nie mają wcale, lub nigdy go na oczy w realu nie widzieli lub widzieli na obrazkach itp itp itp.

Analog - Project Xpression - Grado Prestige Gold - Klotz - ARTDIPreII - Klotz

Cyfra - Vincent CD S1 - Klotz (RCA)

ASR Emitter I Plus - Argentum CGC 4/2 - Quadral Montan MkI

Komnata, przeznaczona wyłącznie do muzyki i jako biblioteka - niewielka ok. 14m2 ale (przypadkowo o wymiarach niemal idealnie zbliżonych do "złotych proporcji" akustycznych, jako ustroje rozpraszające półki z książkami i płytami ustawione w ..."odpowiednich miejscach" :)

Wiem, że brzmienie wzmacniaczy może być różne.

(w prawidłowo przeprowadzonym teście i na ślepo, robiłem dla siebie takie porównania).

Pytanie - czy wynika tylko z różnych elementów wykonawczych (różnego typu tranzystory, lampy)? Klasą pracy?

Może jeszcze dochodzi to o czym wyżej?

Wydajność prądowa (ZASILANIE !!! - ale nie w rozumieniu audiofilnym -jako sieciówka!!!) - tym uwiódł mnie właśnie ASR,

współczynnik Damping Factor,

precyzyjne sterowanie poziomem głośności,

optymalne poprowadzenie ścieżek w torze sygnałowym,

symetryczne zasilanie,

separacja między kanałami - to są oczywistości i nikt nigdzie ich podważyć nie może.

Ale powtarzam - czy tylko to? Czy wbudowane na stałe filtry, z konkretnym ustawieniem na + lub na - lub też dodatkowo variable loudness - tyle, że oczywiście bez wyprowadzeń w postaci gałek (nielubianych, wiadomo przez kogo) i możliwości regulacji...

Cd zintegrowane - oczywiście różnią się brzmieniem - wynika to z różnie potraktowanej sekcji analogowej.

"Granie" samych transportów uważam za KOSMICZNĄ bzdurę, było to już technicznie wytłumaczone nie raz i chyba też w tym wątku.

Jestem i zawsze byłem po stronie "Technicznych, mierniczych" i ROZSĄDNYCH, mających techniczną wiedzę

Zawsze będę wyśmiewał bzdury voodoo i piętnował ignorancję techniczną, wiarę w kolesi poklepujących i idiotyczną ideę "saloniku".

P.S. jeszcze sprawa "kabelków" - dziwnym może wydawać się obecność Argentum w gąszczu "tanich Klotzów" - wygrałem go w konkursie na forum, jest pięknie wykonany, ładny niech sobie leży te kilkadziesiąt czy więcej deko srebra - jeść nie woła. Ale nie "gra' oczywiście inaczej niż miedź. Byli u mnie nie raz "magicy" audiofilni i próbowali różnych swoich szamańskich i drogich "pytonów", ultra drogich sieciówek, i c i głośnikowych - ja nie słyszałem różnicy ...oni zresztą też ...ale tylko wtedy gdy nie widzieli co jest akurat podłączone...

Edytowane przez iro III

Rewelacja

Ukryta Zawartość

(Uwaga!!!)

Teraz muszę się ujawnić, żeby taki Sly & Co. więcej nie powtarzali jednego z NAJWIĘKSZYCH mitów tego forum - że sprzętu to "oni" nie mają wcale, lub nigdy go na oczy w realu nie widzieli lub widzieli na obrazkach itp itp itp.

Analog - Project Xpression

Cytat z opisu brzmienia w trakcie testów, zresztą…nie tylko tego testu, bo zdanie cytowane na koniec pokrywa się u większości recenzentów:

"To jednak tani, prosty gramofon i wielkiego wyrafinowania ani precyzji nie przyniesie."

Wystarczy? Bo nie chce mi się rozpisywac by to nie zostało uznane za kopanie leżącego…tym bardziej, że śpiesze sie po syna do przedszkola.

A juz tekst typu "jako ustroje rozpraszające półki z książkami i płytami ustawione w ..."odpowiednich miejscach" masakruje najbardziej.

Zawsze milczałem w tym temacie pomimo pewnych…no ale, by się nie zdradzać w szczegółach przejdzmy do "meritum"sprawy - poprosze o pomiar pomieszczenia przed i po zamontowaniu/umieszczeniu tych półek z książkami i płytami w "odpowiednich miejscach".

I masz rację, z głupota i ignorancją NALEŻY bezwzględnie walczyć i piętnować ignorancje techniczną.

Więc poprosze zgodnie z zasadami prawideł technicznych o wykresy z pomiarów pokoju odsłuchowego przed i po.

Dziękuję.

mógł przejść niezauważony, w każdym razie nikt dotąd się nie odniósł

Jak widać został zauważony i z przyjemnością odniosłem się do niego.

Tym bardziej zgadzając się z Szanownym Kolegą o walkę z audiovoodoo i walkę o zdrowy rozsądek podparty technicznymi prawidłami świata audio - w końcu nic przypadkowego nie ma prawa zadziałać tak dobrze, jak tylko prawidłowo technicznie zbudowany system i sprawdzony zgodnie ze wszelkimi prawidłami nauki.

W świecie wszystko zostaje zauwazone, tym bardziej…jak chcemy tak bardzo być zauważeni.

Poprosze więc o pomiary TECHNICZNE i wyjaśnienie jakie Kolega Szanowny uzyskał zmiany po zamontowaniu tych półek (zgodnie z prawidłami akustyki).

Zapraszam też serdecznie do lektury i nastepnie do polemiki w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Po prostu już "ży..ć=" się chce jak ludzie, którzy poskładają przypadkowo dobrane pod swoje ucho systemy, akustykaich pomieszczeń to przypadkowy zbiór wierzeń i mitów…ale chca obalać technicznie wszystko to, co inni wyrażają jako swoją subiektywną opinię po odsłuchach zazwyczaj w odpowiednio przygotowanych pokojach i na prawidłowo zestawionym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

P.S. 2 - jeszcze bezpiecznik - był u mnie też i taki magik co je "słyszy". Kolumny mam wyposażone w bezpiecznik topikowy to nieszczęsne "wąskie gardło" (wstęga jest tak zabezpieczona), Czy muszę dalej pisać kiedy on ten bezpiecznik słyszał a nagle kiedy nie? :)))

Mnie też zaskakuje jak bardzo wzmacniacze różnią się balansem tonalnym. A przecież charakterystyka wynikająca z pomiarów jest taka sama. To niech mi ktoś wytłumaczy jak to możliwe? Mam na myśli wzmacniacze tranzystorowe.

Jestem natomiast przekonany, że manipulacje są robione w źródłach cyfrowych, a konkretnie do takich wniosków doszedłem po odsłuchu Auralic Vega.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jestem i zawsze byłem po stronie "Technicznych, mierniczych" i ROZSĄDNYCH, mających techniczną wiedzę

Zawsze będę wyśmiewał bzdury voodoo i piętnował ignorancję techniczną

Uwielbiam kontakt z ludzmi, z którymi mam wspólne podejście do życia, z takimi którzy myślą oraz maja stosunek do otaczającego na świata - rzekłbym IDENTYCZNY jak mój.

Ułatwia to zdecydowanie wymiane pogladów i doświadczenia. Często w oparciu o zawodowe kwestie.

Cieszę się, bo jak widzę dzięki temu znajdziemy wspólny mianownik do dalszej polemiki w temacie hobby jakim jest niewatpliwie audio.

Liczę więc bardzo na te techniczne ukazanie kwestii akustyki pomieszczenia przed i po zastosowaniu "prawie" elementów akustycznych.

Edytowane przez MrArkowski

Zapraszam też serdecznie do lektury i nastepnie do polemiki w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Uważaj na jakie źródła się powołujesz. Za te wytłoczki w temacie akustyka zjedli by Cię ;)

Tylko profesjonalna adaptacja !!! ;)

"Absorbery

Umieszcza się je:

- za głośnikami

- w narożnikach pokoju (bass

- traps)

- na jednej z równoległych płaszczyzn odbijających

- w punktach pierwszych odbić

Przykłady:

- dywany/wykładziny

- zasłony

- specjalistyczne panele gąbkowe (stożkowe)

- wytłoczki po jajkach (z pianką montażową)

- duże miękkie meble (np. fotel w rogu)"

Ukryta Zawartość

W temacie akustyki, pokutuje mit że najlepszą metodą na adaptacje pomieszczenia jest ładowanie wszędzie dyfuzorów.

Z tego co mi mówili mądrzejsi w temacie rozpraszanie ma sens tylko w większych pomieszczeniach.

Czy muszę dalej pisać kiedy on ten bezpiecznik słyszał a nagle kiedy nie? :)))

Nie! Wystarczy zdjęcie kolegi uwiarygadniające opowieść i odniesienie się do mojej prośby z poprzednich postów.

• Pokaż nowe odpowiedzi