Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Przez przypadek mi się kliknęło i oto co przeczytałem. Ząbek w ząbek opis bezpieczników, kabli, garnków akustycznych itp tylko dotyczy jakiegoś środka do silnika. Ale schemat dokładnie taki sam jak recenzji w gazetce audio:

"Nową formułę stworzono w oparciu o mieszankę unikalnych składników. Jej działanie jest ponadprzeciętne i wielopłaszczyznowe. Pełny skład uszlachetniacza jest zastrzeżony przez producenta. Znamy jednak jego działanie. Dodany przed tankowaniem skutecznie usuwa osad z komór spalania i regeneruje system paliwowy, co podnosi ekonomikę pracy wszystkich podzespołów i zapobiega ich zbyt szybkiemu zużyciu. Zwiększa moc silnika, w wyniku czego samochód ma lepsze przyspieszenie na każdym biegu. Uszlachetnia metal, łącząc się z nim i osadzając w jego mikroszczelinach. Dodatkowo posiada kilkadziesiąt innych zastosowań."

"„Zamówiłem .......... z inteligentnymi molekułami GP i od samego początku silnik zaczął pracować sprawniej. I o wiele ciszej. Samochód uruchamiał się bardzo szybko. Zauważyłem, że uszlachetniacz zmniejszył zużycie paliwa. Spadło też zużycie oleju. Inwestycja w .............. zwróciła mi się po przejechaniu zaledwie 3000 km. ........... zabił mój strach o stan auta. Nie zmieniałem oleju, a samochód śmigał jak nowy! Uszlachetniacz jest w pełni bezpieczny nie tylko dla silników benzynowych, ale również dla silników diesla. Mój mechanik wybałuszył oczy, gdy zajrzał pod maskę. W 14-letnim samochodzie był silnik, który wyglądał i pracował, jakby dopiero wyjechał z linii produkcyjnej. ...................... naprawdę zmniejszył tarcie, dymienie i zużycie paliwa. Jestem zachwycony!”"

Edit: usunąłem nazwę żeby nie było że reklama.

Edytowane przez micwoj

Nie potrzeba robić Saloników bo całe te fora są jak Salonik. Moderacja pilnuje, nie ma chamstwa i nabijania się z innych. Nie jest ktoś zainteresowany to tam nie wchodzi.

Rozumiem.

Jak chcesz luźniejszej atmosfery na całym forum, braku złośliwości, szybkiej reakcji moderacji na trolling jak również mnóstwo rodzimych użytkowników, którzy słyszą wszystko (dosłownie) to polecam forum.mp3store.pl

Zupełnie inny klimat jak tutaj.

Nikt nikomu nie musi udowadniać, że wzmacniacze grają bo tam wszystko wszystkim gra, wszyscy szanują wzajemne wypowiedzi i jest miło :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Trolle i złośliwe mendy nie mają tam wstępu lub od razu dostają kopa w d...

Nie potrzeba robić Saloników bo całe te fora są jak Salonik. Moderacja pilnuje, nie ma chamstwa i nabijania się z innych. Nie jest ktoś zainteresowany to tam nie wchodzi.

A po co piszesz w wątku taki jak ten?

Kto według ciebie jest mendą i trolem?

Lepiej wróć do saloniku bo się czymś zarazisz, albo nie daj bóg czegoś się dowiesz co zrujnuje twój światek.

Edytowane przez Przemysław_51508

"Nową formułę stworzono w oparciu o mieszankę unikalnych składników. Jej działanie jest ponadprzeciętne i wielopłaszczyznowe. Pełny skład uszlachetniacza jest zastrzeżony przez producenta. Znamy jednak jego działanie. Dodany przed tankowaniem skutecznie usuwa osad z komór spalania i regeneruje system paliwowy, co podnosi ekonomikę pracy wszystkich podzespołów i zapobiega ich zbyt szybkiemu zużyciu. Zwiększa moc silnika, w wyniku czego samochód ma lepsze przyspieszenie na każdym biegu. Uszlachetnia metal, łącząc się z nim i osadzając w jego mikroszczelinach. Dodatkowo posiada kilkadziesiąt innych zastosowań."

"„Zamówiłem ProEngine Ultra z inteligentnymi molekułami GP i od samego początku silnik zaczął pracować sprawniej. I o wiele ciszej. Samochód uruchamiał się bardzo szybko. Zauważyłem, że uszlachetniacz zmniejszył zużycie paliwa. Spadło też zużycie oleju. Inwestycja w ProEngine Ultra zwróciła mi się po przejechaniu zaledwie 3000 km. ProEngine Ultra zabił mój strach o stan auta. Nie zmieniałem oleju, a samochód śmigał jak nowy! Uszlachetniacz jest w pełni bezpieczny nie tylko dla silników benzynowych, ale również dla silników diesla. Mój mechanik wybałuszył oczy, gdy zajrzał pod maskę. W 14-letnim samochodzie był silnik, który wyglądał i pracował, jakby dopiero wyjechał z linii produkcyjnej. ProEngine Ultra naprawdę zmniejszył tarcie, dymienie i zużycie paliwa. Jestem zachwycony!”"

Czyli same shit jak wszędzie.

Autor tego tekstu, gdyby interesował się audio to też słyszałby wzmacniacze i odtwarzacze CD.

Nigdy nie napisałby zdania, że budżetowy wzmacniacz za 300 pln gra identycznie co high-end za 300.000 pln :)

Ja w domu nie mam uziemienia, kilka gniazdek sam przerobiłem na gniazdka z uziemieniem podłączając N do bolca .

Właśnie tak samo kiedyś zrobiłem i rozłączyłem jeszcze szybciej niż podłączałem ;) :) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

A po co piszesz w wątku taki jak ten?

Kto według ciebie jest mendą i trolem?

Lepiej wróć do saloniku bo się czymś zarazisz, albo nie daj bóg czegoś się dowiesz co zrujnuje twój światek.

Chyba masz problem z rozumieniem tekstu. Nie wiem kto na tamtych forach jest trollem i złośliwą mendą choćby dlatego, że tacy nie mają tam wstępu. Za trudne?

Chyba masz problem z rozumieniem tekstu. Nie wiem kto na tamtych forach jest trollem i złośliwą mendą choćby dlatego, że tacy nie mają tam wstępu. Za trudne?

To zapytam inaczej. Kto według Ciebie na AS jest mendą i trolem?

Bo do tego forum porównywałeś tamte prawda?

Edytowane przez Przemysław_51508

Rozumiem.

Jak chcesz luźniejszej atmosfery na całym forum, braku złośliwości, szybkiej reakcji moderacji na trolling jak również mnóstwo rodzimych użytkowników, którzy słyszą wszystko (dosłownie) to polecam forum.mp3store.pl

Zupełnie inny klimat jak tutaj.

Nikt nikomu nie musi udowadniać, że wzmacniacze grają bo tam wszystko wszystkim gra, wszyscy szanują wzajemne wypowiedzi i jest miło :)

I tak powinno być na tym forum. Czy ktoś zmusza ciebie do słyszenia różnic?...Nie, a czy ktoś zmusza ciebie do kupowania czegokolwiek?...też nie. A może na siłę przekonuje ciebie do czegokolwiek albo jakichkolwiek idei?...nie zauważyłem. A czy inni nie mają prawda napisać swojej opinii?... ależ mają. To w czym problem i skąd ten ból doopy i kilkunastu osób na tym forum?

To zapytam inaczej. Kto według Ciebie na AS jest mendą i trolem?

Bo do tego forum porównywałeś tamte prawda?

Ktoś tu podał przykład, że na zachodnich forach nie dyskutuje się o różnicach we wzmacniaczach czy CD. I to fałszywa teza ponieważ na zachodnich forach audio właśnie i głównie dyskutuje się o takich różnicach, a nie ma tam ciągłych kłótni i afer wywoływanych przez osoby które wiecznie mają z czymś problem, wiecznie nabijają się z audiofilów i wiecznie krytykuję tych którzy te różnice słyszą lub o nich dyskutują.

To w czym problem i skąd ten ból doopy i kilkunastu osób na tym forum?

Ból dupy masz chyba ty że nie wszyscy poklepują Ciebie i tobie podobnych po pleckach.

Ktoś tu podał przykład, że na zachodnich forach nie dyskutuje się o różnicach we wzmacniaczach czy CD. I to fałszywa teza ponieważ na zachodnich forach audio właśnie i głównie dyskutuje się o takich różnicach, a nie ma tam ciągłych kłótni i afer wywoływanych przez osoby które wiecznie mają z czymś problem, wiecznie nabijają się z audiofilów i wiecznie krytykuję tych którzy te różnice słyszą lub o nich dyskutują.

wiesz, pewnie czytales pana tadeusza i inne podobne lektury, tam jest dokladnie opisany slepy zachwyt zachodem i krytykowanie w czambul wszystkiego co polskie, bo to takie malo postepowe. nie wszystko zloto co sie swieci. moze to wlasnie nasze forum ma racje krytykujac wierutne bzdury, jakimi racza nas co chwila firmy audio? moze to my mamy racje mowiac krol jest nagi, zamiast cmokac i podziwiac rzeczy, co do ktorych nie trzeba byc einsteinem, zeby stwierdzic, ze to walek?

moze polak nie musi byc zawsze madry po szkodzie?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

To w czym problem i skąd ten ból doopy i kilkunastu osób na tym forum?

To wynika tylko i wyłącznie z polskiej mentalności.

Przykład? Użytkownik "stefek"

Na całym świecie są sympatycy sprzętu audio, którzy słyszą bądź nie słyszą wzmacniaczy i mimo wszystko potrafią ze sobą rozmawiać bez wredoctwa.

W Polsce jest to mission impossible.

btw. napisałem PW do gościa z polecenia discomaniac, audiofila ze Szczecina z systemem którego cena jest zdecydowanie z półki high-end.

Napisałem do niego z zapytaniem o możliwość krótkiego spotkania i odsłuchania sprzętu, żeby wyrobić sobie zdanie na temat jakości dźwięki jaki oferują urządzenia high-end.

Niestety cisza.. zero odpowiedzi :/

Żałuję, bo byłaby świetna okazja porównać jego CD (sony scd 555 es) z moim DAC (Audio-gd NFB10-ES3)..

Edytowane przez BeatX

Poczytaj sobie najlepsze fora Audio jak Audiogon czy What's Best. Setki jeśli nie tysiące wątków o kablach, różnicach w odtwarzaczach CD, wzmacniaczach, a nawet bezpiecznikach.

Dane uzyskane w nieprawidłowych technicznie odsłuchowych testach porównawczych ? To nie są dane to pseudo dane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

wiesz, pewnie czytales pana tadeusza i inne podobne lektury, tam jest dokladnie opisany slepy zachwyt zachodem i krytykowanie w czambul wszystkiego co polskie, bo to takie malo postepowe. nie wszystko zloto co sie swieci. moze to wlasnie nasze forum ma racje krytykujac wierutne bzdury, jakimi racza nas co chwila firmy audio? moze to my mamy racje mowiac krol jest nagi, zamiast cmokac i podziwiac rzeczy, co do ktorych nie trzeba byc einsteinem, zeby stwierdzic, ze to walek?

moze polak nie musi byc zawsze madry po szkodzie?

Może tak, może nie. Można się z czymś zgadzać lub nie. Ale forma w jakiej robi się to na tym forum nie jest dopuszczalna nigdzie na świecie. Ale powiedz mi jedną rzecz. Ty grasz na sprzęcie lampowym? Jakie lampy używasz i dlaczego takie?

a czy nie przyszło ci do głowy, że to nie dlatego że "wylatują na zbity pysk", tylko, że zwrot typu "wylatują na zbity pysk" albo "menda" albo "d..pa" jest tam używany niezmiernie rzadko. A właśnie osobnicy używający takich wyrażeń są usuwani?

I może zastanowisz się dlaczego?

Ależ to ty nazywałeś audiofilów idiotami, kretynami itd. I tacy jak ty na zachodnich forach mają za takie teksty wylot.

Gość papageno

(Konto usunięte)

"Ale powiedz mi jedną rzecz. Ty grasz na sprzęcie lampowym? Jakie lampy używasz i dlaczego takie? "

To się nie dzieje naprawdę, to się nie dzieje naprawdę, To nie Tworki, to AS. A może się mylę?

Problem jest tylko jeden, nazywa się "prawidłowy technicznie odsłuchowy test porównawczy". Niestosowanie prawidłowych procedur technicznych przy porównaniach rodzi dyskusję i spory.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Problem jest tylko jeden, nazywa się "prawidłowy technicznie odsłuchowy test porównawczy". Niestosowanie prawidłowych procedur technicznych przy porównaniach rodzi dyskusję i spory.

W porządku. Ja to rozumiem. Mamy na audio różne zdanie. Ale czy wyzywamy się od idiotów, kretynów itd? Jakoś nie pamiętam. Ale jest grupa która robi to notorycznie.

Ale czy wyzywamy się od idiotów, kretynów itd?

Nigdy tego nie robiłem i jestem przeciwnikiem takiej formy dyskusji. Niestety w takich działaniach prowokatorami agresywnych form dyskusji bardzo często (częściej niż strona przeciwna) bywają audiofile. To wieloletnia obserwacja tego forum.

Może tak, może nie. Można się z czymś zgadzać lub nie. Ale forma w jakiej robi się to na tym forum nie jest dopuszczalna nigdzie na świecie. Ale powiedz mi jedną rzecz. Ty grasz na sprzęcie lampowym? Jakie lampy używasz i dlaczego takie?

no forma czesto mi sie tez nie podoba. niestety taki to urok internetowych pogaduszek. dlatego najczesciej zamiast brnac w jakies bezsensowne przepychanki po prostu koncze pisanie w danym temacie, albo go nawet nie zaczynam.

gram i na lampowym i na tranzystorowym. lampy kupowalem swiadomie, kolega mial takie same i wypozyczyl mi do odsluchu. spodobalo sie, kupilem dla siebie. pozniej porownywalem to z innymi wzmacniaczami, ale nic z tego co sluchalem nie bylo na tyle lepsze, zeby wymieniac sprawdzone rozwiazania, no i zamiast wymiany wole poprawic szczegoly, np. to o czym ty tez ciagle piszesz czyli akustyke.

poza tym nie mam cisnienia na ciagla wymiane sprzetow, bo jak pisalem kiedys, audio to tylko 1 z kilku hobby i wcale chyba nie najwazniejsze.

najgorsze jest ironizowanie i stad sie biorą kłótnie - każdy ma gdzie indziej granice cierpliwości ale jak się piszę o tych co słyszą bezpieczniki że to idioci to jest to jawne obrażanie a dużo wpisów w tym tonie jest temacie - każda najmniejsza zakamuflowana szpilka nakręcą sprzeczki i tak to już jest

każdy chciałby mieć monopol na logikę i rację a niestety wszystko jest po środku

jeszcze raz prośba o kulturę - jeśli powtórzą się wyzwiska to leci ban

Ok Leon28, ale same lampy jakie lubisz i dlaczego takie? Czy jest tobie obojętne jakie lampy?...Mullardy, Telefunkeny, Brimare, Sylvania, Amperex, RCA...itd?

Edytowane przez sly30

przypominam że temat też nie jest poletkiem do wyśmiewania grubości kabli i ironicznych wpisów - te nie obalają mitów a są tylko prowokacją do kłotni

tematy o audio voodoo są gdzie indziej

Edytowane przez biniek84

najgorsze jest ironizowanie i stad sie biorą kłótnie - każdy ma gdzie indziej granice cierpliwości ale jak się piszę o tych co słyszą bezpieczniki że to idioci to jest to jawne obrażanie a dużo wpisów w tym tonie jest temacie - każda najmniejsza zakamuflowana szpilka nakręcą sprzeczki i tak to już jest

każdy chciałby mieć monopol na logikę i rację a niestety wszystko jest po środku

jeszcze raz prośba o kulturę - jeśli powtórzą się wyzwiska to leci ban

Pełna zgoda. Jeśli mi ktoś pisze, że nie usłyszał różnicy w tym czy tematym to ja z tym nie mam problemu. Zresztą nigdy nie namawiałem nikogo na zakup kabli, bezpieczników czy innych gadżetów. Zawsze namawiam na lepsze kolumny, wzmacniacz i akustykę. Ale gdy ktoś ładuje mi, że jestem kretynem i frajerem bo on tak uważa to jest reakcja taka jaka jest.

U nas w Polsce na problem słyszę/nie słyszę nakłada się problem stać mnie/ nie stać mnie. I jakoś zawsze "nie słyszę" łączy się z "nie stać mnie" ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U nas w Polsce na problem słyszę/nie słyszę nakłada się problem stać mnie/ nie stać mnie. I jakoś zawsze "nie słyszę" łączy się z "nie stać mnie" ...

prosze cie. istniejesz na forum od dawna i po tym wszystkim co napisales madrego, takie glupoty?

Niestety to prawda. Gdy nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o kasę.

to tez dyskryminacja a problem jest bardziej zlozony

jak ktos nie ma pieniedzy moze skorzystac z goscinnosci kolegów lub odsłuchow w sklepie

a jeśli tego nie zrobi to stawianie wyroków rzeczywiscie nie ma sensu

kolega BeatX wywołał sporą dyskusję a okazało się że ze stacjonarnym torem nie miał za dużo doświadczeń

Edytowane przez biniek84

Ok Leon28, ale same lampy jakie lubisz i dlaczego takie? Czy jest tobie obojętne jakie lampy?...Mullardy, Telefunkeny, Brimare, Sylvania, Amperex, RCA...itd?

czesc doradzila mi grupa z forum uzytkujaca te same sprzety, o niektorych powiedzial mi sp. stary, z ktorym troche na temat zmian konfiguracji rozmawialem.

• Pokaż nowe odpowiedzi