Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawa antyaborcyjna

Keef'98

Rekomendowane odpowiedzi

W sokuzburaka ale podpisuję się pod tym

żeby takich ludzi byłoby w kościele więcej ( jest parę naprawdę wspaniałych osób których bardzo cenie )

:-) Nie grzesz synu :-) Kościół zadbał żeby takich heretyków jak Lemański wykluczać ze swych szeregów :-) Tylko patrzeć jak otwarcie postawi tezę, że kościół i ewangelia są dla ludzi a nie odwrotnie. Heretyk jeden! :-)

W.

A potrafisz wczuć się w sytuację tej zgwałconej kobiety? Skazać ją na trzy kwartały "nieswojej" ciąży, która wcale taka lajtowa fizycznie nie jest, jako dodatkowy bonus do pozbierania się po potwornej traumie gwałtu?

Wyobraź sobie, że ktoś Cię napada w ciemnej ulicy i obija tak, że przez rok nie możesz fizycznie dojść do siebie. Masz mdłości, ciężko Ci się poruszać, bolą Cię plecy, przez trzy kwartały nosisz coraz cięższy dzisięcio czy dwudziestokilogramowy dodatek (powiedzmy gorset ortopedyczny). W pakiecie możesz jeszcze dostać żylaki czy hemoroidy, a na koniec czeka Cię jeszcze wielogodzinny bolesny i morderczo wyczerpujący fizycznie "zabieg", po którym jeszcze kilka miesięcy diety i ćwiczeń i już będziesz mniej więcej taki jak kiedyś. Tak z fizycznego punktu widzenia wygląda ciąża i naprawdę jako faceci wygraliśmy los na loterii, że to nie my przez nią przechodzimy.

Oczywiście trudy ciąży łagodzi kobiecie macierzyństwo, które dla większości jest największą nagrodą, ale wyobraź sobie, że zamiast prostego zabiegu usuwającego fizyczne skutki tego "pobicia", musisz przez tę gehennę przejść tylko dlatego, że ktoś uznał kropkę z kilkuset komórek za ważniejszą od roku Twojego życia.

Tak, potrafię wczuć się w położenie tak skrzywdzonej kobiety. Tylko nastąpiło jedno niedopowiedzenie i to chyba z mojej strony. Usunięcie ciąży w początkowy etapie życia jest według mnie dopuszczalne z przyczyn bezdyskusyjnie wytłumaczalnych medycznie, moralnie i prawnie.

Ja pisałem o przypadkach gdzie kobieta przyznaje się do ciąży spowodowanej gwałtem w stanie już zaawansowanym, a w takim przypadku życie dziecka jest jednak ponad jej traumę.

W.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

W sokuzburaka ale podpisuję się pod tym

żeby takich ludzi byłoby w kościele więcej ( jest parę naprawdę wspaniałych osób których bardzo cenie )

Przypuszczam, że wyraziłeś opinię w oparciu o materiały z mediów. Bo gdybyś, go znał osobiście, opinia może nie byłaby tak jednoznacznie pozytywna.

:-) Nie grzesz synu :-) Kościół zadbał żeby takich heretyków jak Lemański wykluczać ze swych szeregów :-) Tylko patrzeć jak otwarcie postawi tezę, że kościół i ewangelia są dla ludzi a nie odwrotnie. Heretyk jeden! :-)

W.

Wczoraj u Elizy Michalik( Nie ma żartu) był ksiądz S.Małkowski ten od odczarowywania diabła jak Komorowski był prezydentem (pisze to z pamięci jak tam mówiono)

wiec mówił ze Ci co głosowali na PO i chodzą na demonstracje KOD mają grzech ciężki ( Lemański wtedy też)

jest możliwość rozgrzeszenia- przestać chodzić na demo Kodu i spowiedź ( pewnie jakaś ofiara na media Toruńskie)itd...

mowa o pedofilii już tak nie była jednoznaczna

reasumując jak tak mówią jestem grzesznikiem bez możliwości poprawy.....

Ps Grzech Publiczny takie coś mi wmówił ;)

Cały problem w tym, że ostre prawo anty-aborcyjne zmniejsza ilość urodzeń. Kobiety bardziej uważają, bo nie działa argument "najwyżej wyskrobiesz", jak to śpiewał pewien zespół Disco Polo. O skrobance łatwo się mówi, ale jak przychodzi co do czego, zainteresowane często opuszcza odwaga, zupełnie jak przed borowaniem zęba bez znieczulenia.

Skrobanie nigdy nie było łatwiejsze, niż obecnie. 3 na 4 gabinety ginekologiczne je robią, nikt nie zadaje zbędnych pytań. Szybko, elegancko, bezboleśnie. Od 1800 do 3500, jeśli ma być na cito i przy bardziej zaawansowanej ciąży.

Zatem zaostrzajcie jeszcze bardziej ustawę, to ceny jeszcze spadną. Skrobanka będzie dostępna dla każdego Kowalskiego (Kowalskiej).

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Przypuszczam, że wyraziłeś opinię w oparciu o materiały z mediów. Bo gdybyś, go znał osobiście, opinia może nie byłaby tak jednoznacznie pozytywna.

Tak samo jak ty wiele wpisów które nam przedstawiasz bierzesz z materiałów takowych .....

nie ma ludzi idealnych ...

nawet ja taki nie jestem

Skrobanie nigdy nie było łatwiejsze, niż obecnie. 3 na 4 gabinety ginekologiczne je robią, nikt nie zadaje zbędnych pytań. Szybko, elegancko, bezboleśnie. Od 1800 do 3500, jeśli ma być na cito i przy bardziej zaawansowanej ciąży.

Zatem zaostrzajcie jeszcze bardziej ustawę, to ceny jeszcze spadną. Skrobanka będzie dostępna dla każdego Kowalskiego (Kowalskiej).

Bo o to chodzi, by było jak najwięcej przestępców i grzeszników. Łatwiej się rządzi.

Zasada jest prosta, ci co nie z nami to przestępcy, a jesli dotąd nie, to się z nich takich zrobi.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Tak samo jak ty wiele wpisów które nam przedstawiasz bierzesz z materiałów takowych .....

nie ma ludzi idealnych ...

nawet ja taki nie jestem

To prawda, z tym, że znam ludzi,którzy mieli z nim do czynienia. To już nieco inne źródła. Nie zamierzam jednak rozwijać dalej tego tematu.

ci co nie z nami to przestępcy, a jeśli dotąd nie, to się z nich takich zrobi.

"Dajcie mi człowieka, paragraf na niego znajdę".

Andrej Wyszynski, Prokurator Generalny ZSRR w latach wielkich czystek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najwięcej do powiedzenia w sprawach ginekologicznych mają księża. Wybitni znawcy tematu.

Ukryta Zawartość

Może trochę nie na temat, choć wydaje mi się, że bardzo na czasie - zresztą chyba zawsze ten temat był na czasie, ale przyznam szczerze, że kiedyś tego zjawiska nie widziałem i nie odbierałem tak jak teraz. Cała masa dobrych i odpowiedzialnych ludzi chciałaby mieć dzieci, lecz z różnych powodów nie może ich mieć. Z drugiej strony, cała masa debili rodzi całą masę dzieci - co rok prorok... i nic z tego nie wynika. W US, dla poprawy własnego budżetu, w bardziej prymitywnych rodzinach, rodzi się dzieci w celach strategicznych - wiadomo kim będzie takie dziecko już w wieku nastu lat, nie trzeba nawet się domyślać. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że takich dzieci na świecie jest coraz więcej i ten trend się pogłębia - a już historie z odnajdywaniem martwych niemowląt w śmietnikach naprawdę mnie zniesmaczają. Zdecydowanie za dużo świrów lata luzem po tym świecie, zdecydowanie za dużo. Myślę też, że ustawa w 100% antyaborcyjna niczego nie zmieni, a wręcz przeciwnie, pogorszy sytuację. Każdy nieubezwłasnowolniony, zdrowo myślący i wierzący człowiek odpowiada sam przed własnym sumieniem i Bogiem - i powinien sobie zdawać sprawę na co się decyduje - tak to widzę. A debilom to i tak wszystko jedno - czy będzie taka ustawa, czy siaka, czy też inna - jak mu się będzie chciało to wyrzuci niemowle przez okno, albo zgwałci i wyrzuci...

Parker's Mood

Wybitni znawcy tematu.

akurat to oglądałem, i powiem jedno- pani z serduszkiem na głowie jest psychiczna. nie dała dojść do słowa nikomu. wyraźnie zdenerwowany Morozowski zakonczył przed czasem.ks Sowa miał niezły ubaw.

pani z serduszkiem na głowie jest psychiczna.

Traktowanie osób myślących inaczej niż oficjalna jedynie słuszna linia jako psychicznych już przerabialiśmy. Breżniew kazał takich zamykać w szpitalach dla umysłowo chorych.

akurat to oglądałem, i powiem jedno- pani z serduszkiem na głowie jest psychiczna. nie dała dojść do słowa nikomu. wyraźnie zdenerwowany Morozowski zakonczył przed czasem.ks Sowa miał niezły ubaw.

Też obejrzałem - ta pani to jakiś obłęd! Wystarczy spojrzeć na sweterek.

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie późnych aborcji - być może nie doczytałem, ale nie Koledzy jakoś nie zauważyli zasadniczego faktu - obecnie późne aborcje w dużej mierze są wynikiem działania lekarzy - katolickich ortodoksów.

Jest mnóstwo udokumentowanych przypadków, gdy kobieta zgłasza zgodną z obecnym prawem konieczność aborcji i jest odsyłana od Annasza do Kajfasza przez nawiedzonych lekarzy czy urzędników. Być może część nie jest nawiedzona, ale robi to ze strachu lub w wyniku presji zwierzchników czy środowiska.

Tak więc późne aborcje w dużej mierze są efektem katolickiego fundamentalizmu, co jest dowodem na kosmiczną hipokryzję i absolutny brak szacunku dla drugiego człowieka mimo głoszenia wzniosłych haseł o miłości bliźniego.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

To jest dopiero propagandowy artykuł...

Jeśli już mówimy o przykazaniach, to praktycznie każde z nich w jakiś sposób porządkuje relacje człowiek - Bóg i człowiek - człowiek. Przestrzeganie ich jest sprawą sumienia każdej osoby - zgadza się... ale w pewnych przypadkach konsekwencje ich nieprzestrzegania odbijają się na osobach trzecich. Czemu nie pozostawić bez sankcji prawnych przykazania piątego? Z tego powodu, że zabójstwo nie dotyczy tylko osoby która je popełnia a przede wszystkim tej, która zostanie zabita. Sprawca musi mieć świadomość, że życie osoby trzeciej jest prawnie chronione i od popełnienia zabójstwa odstraszać ma go nie tylko własne sumienie ale też przepisy prawa i że konsekwencje zabójstwa nie skończą się na jego własnym sumieniu... Jeśli ktoś nie przestrzega "dzień święty święcić" to nie wchodzi w obszar wolności osoby trzeciej. Odbierając życie robi to jak najbardziej... Podobnie jest z przykazaniem "nie kradnij". Nie pozostawiono go wyłącznie ochronie "sumieniem złodzieja" lecz stworzono odpowiednie przepisy prawa.

W temacie padło stwierdzenie, że można przyjąć czas przed którym można usunąć ciążę na podstawie rozwoju układu nerwowego dziecka. Jeśli dopuścić by taką interpretację rodzi to pole do eliminacji również osób żyjących, które mają niesprawny układ nerwowy.

Ukryta Zawartość

I oto mamy (powyżej) klasyczny przykład propagandowego bełkotu rodem z kruchty. Nie mogąc zmierzyć się z argumentacją red. Żakowskiego autor wpisu przelewa na klawiaturę swoje urojenia i brednie. Czemu nie zostawić bez sankcji przykazania piątego?

Ano dlatego, że po pierwsze: nie mamy do czynienia z człowiekiem. Stowarzyszenia Obrońców Zygoty postępują zgodnie z zasadą, której autorem był Włodzimierz Lenin, a potem z lubością praktykował Joseph Goebbels: kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Nie staje się i nigdy nie stanie.

Po drugie: podnoszenie Dekalogu do rangi kodeksu karnego dowodzi bezsilności i bankructwa danej ideologii.

Po trzecie: nie wszyscy tak uważają.

Dalsze dywagacje na temat rozwoju układu nerwowego i wniosek tam wyciągnięty to kuriozum ekwilibrystyki intelektualnej w celu świadomej, bezczelnej manipulacji. Osoby z niepełnosprawnym układem nerwowym mają ten układ. Niepełnosprawny, ale mają. Natomiast embrion do pewnego momentu nie ma go jeszcze w ogóle.

Traktowanie osób

nie przeginaj. nie jesteś jedyny w formułowaniu różnych ,nawet skrajnych ocen wobec paskudztwa, które wylewa się z kościoła w czasach dzisiejszych. ale co innego oglądać i wyrobić sobie zdanie na temat okreslonych postaw, a co innego komentować bez oglądania. ta pani, swoją postawą szkodzi wszystkim środowiskom związanym z mniejszościami, daje amunicję klerykałom. jak się jest po raz pierwszy w tv, to obowiązuje jakas kultura.tu jej nie było, wcale.stad takie a nie inne oceny.

Przypominam iż w Stanach i nie tylko zacietrzewieni obrońcy życia podkładali bomby w klinikach aborcyjnych - zabijając jak leci - oczywiście w imię życia.

A nie pochodzili z Torunia....

Pierwsze słyszę.....mógłbyś podać jakieś wiarygodne źródło tej informacji.....wiadomo skądinąd że to co się obija o uszy ma się nijak do rzeczywistości. ;)

TVP i prawactwo biją rekordy załgania komunistycznej propagandy:

"ZOMO-wcy przestrzegali zasady, że nie wchodzą na teren święty, teren kościoła – oznajmił. – Ta ustawka jest gorsza od ZOMO – dodał Stanisław Janecki."

Ukryta Zawartość

To Ciebie tak ubodło.....ta prawda? ;)

Przypominam iż to nie TVP i PIS umówili się na ustawkę na mszy z kamerami.

I prowokacji na mszy katolickiej unikało UB, później SB.

Nie było żadnej ustawki. Używanie tego typu języka jest świadomą próbą dyskredytowania protestu. Niektórym środowiskom nie jest w stanie pomieścić się w głowie, że ktoś w ogóle może (i śmie) przeciw nim protestować. Dlatego widzi "ustawkę" i "prowokację". Natomiast moherowe babcie wymachujące różańcami i zawodzące.....

Takie przykłady i żadna argumentacja do niego nie trafi, zawsze usłyszymy starą śpiewkę.....nawet to go nie przekona;

"„Gazeta Polska Codziennie” ustaliła wczoraj, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z udziałem lewackich działaczek proaborcyjnych. ZDF później wyemitowała na temat wydarzeń w świątyni. Okazuje się, że materiał filmowy ZDF kupiło od… TVN Agency."

Ukryta Zawartość

Tłumacz mu że takich przypadków nie ma.....nie uwierzy. :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dziękuję za link i za kolejny dowód na to że udajesz że mnie ignorujesz.....to jedyne co tym wpisem udowodniłeś bo artykuł nie wniósł nic nowego do dyskusji.....nieznane są przecież motywy działania tego człowieka....może je znasz?

Po drugie Shrek pisał co o bombach.....nieprawdaż? ;)

Shrek777 dnia 05.04.2016 - 11:48 napisał

"Ekipy telewizyjne stadami chodzą na msze"

Już się na ten temat wypowiadałem. Filmik można nakręcić komórką. Ja swoją mogę nawet w jakości UHD. GW napisała, że był tam reporter? Mógł być. Poszedł na niedzielną mszę. Zobaczył, że coś się dzieje, wyjął komórkę z kieszeni i zaczął filmować. Zachował się jak rasowy dziennikarz.

Nie mówiłem....nic go nie przekona. ;)

Pani Wielowieyska z GW w TVP INFO otwartym tekstem potwierdziła że dziennikarz GW był na miejscu i nie wykluczyła że wiedział o tym wcześniej.....ale jak widać jakiś postęp jest. Już Bobcat nie udaje że zajścia nie filmował dziennikarz, ciekawe że i dziennikarze z ZDF-u też chcieli w tym kościele "odprawić" Mszę Św. :))))

Shrek777 dnia 05.04.2016 - 11:25 napisał

"Ależ Kolego do XIX wieku kościół twierdził iż czarni nie mają duszy. Ale zanim powiesimy obecnego papieża, przypominam iż cały cywilizowany świat nie traktował czarnych jak ludzi...Do momentu aż maszyny stały się tańsze, wtedy czarni odzyskali duszę...'

A czy ja prezentuję poglądy Kościoła czy swoje?

Ciekawe co mówi Shrek777 choć to opowiadania na inny temat....ciekawe jak wytłumaczy po co te "bezduszne" istoty tenże Kk o od wieków nawracał i wysyłał do nich misjonarzy?

jar1 dnia 05.04.2016 - 11:34 napisał

"Sorry, ale zupełnie nie rozumiem twojego oburzenia. Nie było i nie ma w moim wpisie nic, co mogłoby się odnosić osobiście do ciebie. Zaś interpretowanie miejsca w przestrzeni publicznej na forum publicznym znajdującego się poniżej twojego wpisu jako twoje własne dobro osobiste jest raczej mało sensowne.'

Twoje sposoby działania sa perfidnie podłe, zastanawialem się czy tego sam nie dostrzegasz, ale nie tylko wiesz o tym , stosujesz taki sposób podjudzania ludzi na siebie calkowicie świadomie i z premedytacją.

dobrze ,ze są jeszcze koledzy , których to tak samo nie bawi jak mnie. jednak sie boisz....

Są też tacy którzy wiedzą doskonale do kogo (głównie) kieruje takie teksty bo już byli celem podobnych....Paweł Skurzewski i jego prawnik mogą być spokojni to niezaprzeczalny fakt że nie tylko Ciebie miał na myśli.....tylko czy to że obdarował tą obelgą większą liczbę piszących tu osób coś zmienił. ;(

Wyobraź sobie....

To opis "choroby przenoszonej drogą płciową" jakim może się kierują ci ludzie którym ciąża w jakiś sposób przeszkadza. Chcesz nam obrzydzić piękny dar jakim jest każde nowe powstające w łonie matki życie.....skądinąd wiem że to też jest metoda walki o aborcję na życzenie. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ukryta Zawartość

Ośrodki planowania rodziny, gdzie przeprowadza się aborcje, są w Stanach Zjednoczonych częstym celem gróźb i ataków.

to jedyne co tym wpisem udowodniłeś bo artykuł nie wniósł nic nowego do dyskusji.....nieznane są przecież motywy działania tego człowieka....może je znasz?

Nie mówiłem....nic go nie przekona. ;)

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Amerykański katolicyzm to przecież nie nasz katolicyzm.

U nas nie będzie żadncyh zamachów na kliniki aborcyjne, bo u nas żadnych klinik aborcyjnych nie będzie, jak i aborcji. Wystarczy "dobre prawo".

Wyobraźcie sobie, ze w USA to nawet parafie katolickie spłacają odszkodowania za "dobry dotyk" na dzieciach. To przecież chore....i nie do zaakceptowania. Dziki kraj.

I oto mamy (powyżej) klasyczny przykład propagandowego bełkotu rodem z kruchty.

A można merytorycznie?

Nie mogąc zmierzyć się z argumentacją red

Swoim wpisem zmierzyłem się z tą argumentacją w całej rozciągłości.

nie mamy do czynienia z człowiekiem

kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.

Twoja pierwsza wypowiedź może stać się "prawdą" tylko na mocy drugiej... Człowiekiem nie stajesz się cudownie przez kilka sekund w momencie przejścia przez kanał rodny.

A można merytorycznie?

Nie można. Nie ma na co.

Swoim wpisem zmierzyłem się z tą argumentacją w całej rozciągłości.

Bynajmniej. Ta argumentacja Cię przerosła. Czego dałeś dowód.

Człowiekiem nie stajesz się cudownie przez kilka sekund w momencie przejścia przez kanał rodny.

Również nie stajesz się w momencie zapłodnienia. Z tym kanałem rodnym to jest wygłup na obstalunek jednego z uczestników rozmowy. Gdzie tak napisałem? Można mówić o człowieku jeśli jest zdolny do samodzielnego życia, nawet wspomaganego aparaturą medyczną. Dopóki nie opuści organizmu matki - jest jej częścią. Podobnie jak palec, czy dowolny inny organ.

To opis "choroby przenoszonej drogą płciową" jakim może się kierują ci ludzie którym ciąża w jakiś sposób przeszkadza. Chcesz nam obrzydzić piękny dar jakim jest każde nowe powstające w łonie matki życie.....skądinąd wiem że to też jest metoda walki o aborcję na życzenie. ;(

Nie wiem czy wiesz, że najważniejszym przykazaniem twojej religii jest empatia. Bo jak inaczej nazwać słowa Jezusa: "miłuj bliźniego swego jak siebie samego". Wszystkie szczegółowe przykazania dekalogu zastąpił tym jednym. Nie wiem czy Jezus naprawdę istniał, i czy był synem boga. Osobiście w to nie wierzę, ale ktokolwiek wymyślił to przykazanie, napisał najmądrzejsze ze zdań zawartych we wszystkich świętych księgach świata.

Czekam z utęsknieniem na stworzenie technologii pełnego zapisu wrażeń dostarczanych człowiekowi przez jego układ nerwowy. W pierwszej kolejności takie roczne nagranie z ciąży, porodu i połogu zaaplikowałbym ociekającym miłością bliźniego obrońcom zygoty, żeby zobaczyli jak to jest. Ja potrafię sobie to wyobrazić, ty najwyraźniej nie. Najwyraźniej ja, agnostyk, jestem lepszym chrześcijaninem od ciebie.

Cóż tu można odpowiedzieć.....nie oczekiwałem zrozumienia.

Ukryta Zawartość

Ośrodki planowania rodziny, gdzie przeprowadza się aborcje, są w Stanach Zjednoczonych częstym celem gróźb i ataków.

Ukryta Zawartość

Widzę że mylicie to co robią jacyś szaleńcy z prawdziwymi obrońcami życia....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.