Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki akg k240 - wygrzewanie ?

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem nowe słuchawki AKG k240 55 Ohm, posiadam wzmacniacz słuchawkowy FiooE10k Olympus2... no i po kilku dniach użytkowania mam mieszane uczucia...Akg są bardzo natarczywe, wysokie tony drażnią uszy przy wyższych poziomach głośności...Na internecie czytałem ze ten model zmienia się na duzy plus po dlugim wygrzaniu...czy potwierdzacie te informacje...?? Czy jednak powinienem je sprzedać jak najszybciej z jak najmniejszą stratą i kupić coś bardziej stonowanego ?

https://www.audiostereo.pl/topic/126680-s%C5%82uchawki-akg-k240-wygrzewanie/

Daj im trochę czasu, włączaj na nich muzykę nie zakładając ich na głowę i rób tak przez dobry tydzien lub nawet dwa włączając muzę na kilka godzin dziennie. Muzyka niech będzie z różnych gatunków każdego dnia co innego łącznie z muzyką organową gdzie jest dużo harmonicznych nie wyłączając też poważnej, głośność na średnim poziomie lub troszkę poniżej, ale poprzez średni poziom aż do wysokiego poziomu głośności pod koniec etapu wygrzewania np. już w drugim tygodniu, jak pontym czaxie jic sier nie zmieni to sprawdź je z innym wzmacniaczem, może tu leży problem w co wątpię.

Warto też poźniej pomyśleć o recablingu.

Pozdrawiam

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Te AKG, to słuchawki do studia, ich charakterystyka sprzyja analizie nagrań...z jakich powodów wybrałeś właśnie ten model do domu?

Słuchawki Beyerdynamic seria DT np. 770, 880 czy 990 to też słuchawki do studia ich charakterystyka sprzyja "analizie" nagrań i co z tego, ludzie je kupują sam mam 990 Pro, ale wolę zakładać HD600.

Recabling? raczej recycling. Sprzedaj i kup takie żeby słuchanie sprawiało przyjemność.

Najlepiej wydawać osąd nie mając pojęcia o czym się mówi.

Tak, recabling w wielu przypadkach bardzo dużo daje mam prawie wszystkie słuchawy zrecablowane nawet takie PX100 różnica w porównaniu z kablem stockowym ogromna, przekonałem się jak wjechały mi drugie PX100 na fabrycznym kabelku wcześniej nie miałem punktu odniesienia, więc nie mogłem wiedzieć jakie sa naprawdę różnice.

Natomiast te AKG K240 z tego co kojarzę chyba mają wypinany kabelek, wiec aż się proszą o zamianę na lepszy :)

czesiek 85 poszukaj sobie na forum MP3store tam więcej się dowiesz o tych słuchawkach również o tym czy twój E10k nadaje się do wykrzesania z nich potencjału, również dowiesz się czy warto recablować słuchawki, czy nie.

Tutaj jak widać niewiele możesz się dowiedzieć.

Z tego co ja widzę na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) istnieje podział - inne modele są do studia, a inne do domu.

Co do wygrzewania, to nie widzę potencjału na istotne zmiany - po prostu w dobrym produkcie nie powinno się zmieniać brzmienie w miarę upływu czasu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystkie które wymieniłem są jak widać do studia, zapomniałem tylko dodać że miałem na myśli właśnie Pro i takie sa w sprzedazy i trakie właśnie znajdują nabywców wśród ludności.

Co do wygrzewania nie do końca tak jest i tak np. HD600 faktycznie nie zmieniają się od poczatku, jak już to naprawde niewiele, ale np. Grado seria RS 1 i 2 lub seria PS i GS bardzo, a to bdb produkty. Podobnie jest w głośnikach przecież tu występują drivery i w słuchawkach też, czyli elementy ruchome cewka, membrana które muszą się, że tak powiem rozruszać, a proces ten jest rozłożony w czasie i nie ma w tym nic dziwnego.

Używam od roku i są super , jestem z nich bardzo zadowolony. Przez tydzień lub dwa chodziły prawie po 20 godz na dobę i zdecydowanie im pomogło.Dźwięk stał się bardziej wyraźny i przyjemny dla ucha. Pracują na amplu Yamaha,oraz wzmaku NAD C356.

Używam od roku i są super , jestem z nich bardzo zadowolony. Przez tydzień lub dwa chodziły prawie po 20 godz na dobę i zdecydowanie im pomogło.Dźwięk stał się bardziej wyraźny i przyjemny dla ucha. Pracują na amplu Yamaha,oraz wzmaku NAD C356.

To dowód na to, że proces wygrzewania ma miejsce w naszym audio i czy komuś to się podoba, czy nie.

Nie ma w tym nic dziwnego w przypadku słuchawek, ale pisałem już o tym.

:)

To niewiele masz do powiedzenia w takim razie i nie jest to złośliwość z mojej strony, możesz mi wierzyć.

A to przepraszam.

Chowam się do norki.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Wygrzewanie słuchawek? - nigdy nic takiego nie stwierdziłem.

Brzmienie kabli słuchawkowych? - j/w

To sobie spraw AQ nighthawk i posłuchaj na początku a potem po wielu tygodniach (lub 200h) grania.

????

Z mojej praktyki wynika, że każdy głośnik, czy to w słuchawkach czy to w ...telefonie komórkowym, musi się wygrzać. Mam taniutkie Sennheisery HD205 i po miesiącu grały dużo lepiej niż jako nowe (dynamiczniej, z większą rozdzielczością, pełniej). To samo dotyczy głośnika w telefonie (nie zewnętrznego).

Takie są moje obserwacje nauszne.

Mam taniutkie Sennheisery HD205 i po miesiącu grały dużo lepiej niż jako nowe

Słyszałeś adaptacji mózgu w odniesieniu do bodźców docierających do naszych zmysłów?

Gdybyś miał nowiutkie z kartonu HD205 zaraz obok tych rzekomo "wygrzanych" z powiedzmy 200h na liczniku, założył obydwa nauszniki jeden po drugim i napisał, że są różnice - wtedy mógłbym wziąć to pod uwagę, że coś się zmieniło.

W Twojej sytuacji relacja jest równie prawdziwa, co opowieści przy piwie :)

Miesiąc temu coś tam, a teraz coś tam.

Tak się składa, że miałem kiedyś Grado PS500

Grado, jak pewnie wiesz słyną z ponoć dużego potencjału w wygrzewaniu ich.

Sam producent nawet to zaleca.

No i miałem PS500 przez dwa miesiące, aż sam z siebie padł jeden przetwornik.

Słuchałem na nich lekko ponad 200h

Słuchawki wysłałem do naprawy, żeby wymienili przetwornik.

Wymienili tylko jeden przetwornik, co było potwierdzone notką serwisową i widocznymi jak cholera znakami na obudowie - bo serwisant, który wymieniał przetwornik to był jakiś kompletny partacz.

Przy odklejaniu i wymianie przetwornika (powiedzmy lewego) mega zarysował obudowę w kilku miejscach - a druga strona słuchawek (czyli prawa) była nienaruszona.

Tak więc po powrocie miałem PS500 z jednym przetwornikiem rzekomo wygrzanym - drugim zupełnie nowym.

Zero różnic w dźwięku, czy to słuchałem w mono czy w stereo.

Nie wiem co tam sir.jax słyszał odnośnie wygrzewania, ale moje doświadczenie dało mi do myślenia co do tego całego procesu wygrzewania.

Szukałem, czytałem.. aż natrafiłem na artykuły o tym, jak mózg kompensuje informacje dostarczane przez zmysły.

Tzn. z czasem jedzenia bardzo słonych potraw przestanie Ci przeszkadzać, że są słone.

Jak wyjdziesz z piwnicy (gdzie jest mega ciemno) na zewnątrz, gdy świeci słońce - to po chwili przestajesz być oślepiony.

Gdy nosisz opaskę uciskową, to z czasem jej docisk już tak nie uwiera.

Gdy słuchasz na słuchawkach w których masz przykładowo za dużo basu - z czasem mózg się dostosuje do tego, i tak przetworzy informacje z narządu słuchu że bas będziesz odbierał w mniejszych ilościach.

Tym właśnie jest dla mnie proces tak zwanego "wygrzewania" słuchawek.

Adaptacją mózgu, do nowych bodźców.

sir.jax w HD600 nie stwierdził większej zmiany w brzmieniu, za to kolega sir.jaxa który dopiero co zakupił nowe HD600 i pożyczył od niego jego HD600 w bezpośrednim porównaniu stwierdził dość znaczną różnicę. Nie mogę potwierdzić, bo to była relacja mojego kolegi.

Natomiast kiedy miałem w domu swoje już wysłużone i zrecablowane Senki PX100 na kabelku Canare i dostałem od szwagiera te same słuchawki mniej więcej kupione w tym samym czasie co moje, ale na fabrycznym kablu różnica była ogromna i powiem jak to już nie raz mówiłem nigdy, ale to nigdy nie powiedziałbym że recabling może mieć taki wpływ, ale też wcześniej nie miałem bezpośredniego porównania takich samych słuchawek zrecablowanych ze sluchawkami na fabrycznym kablu.

Nie mów mi tylko o jakiejś adaptacji mózgu!

Jakby co mam obie pary, jednak te drugie tez już zrecablowane kabelkiem Sonolene 3014 i różnice też słychać, chcesz się przekonać podaj adres, albo zapraszam do siebie. :P

P.S.

Widziałeś jakie włosie znajduje się w fabrycznych kabelkach, bo przewodem to nazwać nie można, moje łonowe mają większy przekrój :)

sir.jax w HD600 nie stwierdził większej zmiany w brzmieniu, za to kolega sir.jaxa który dopiero co zakupił nowe HD600 i pożyczył od niego jego HD600 w bezpośrednim porównaniu stwierdził dość znaczną różnicę. Nie mogę potwierdzić, bo to była relacja mojego kolegi.

Natomiast kiedy miałem w domu swoje już wysłużone i zrecablowane Senki PX100 na kabelku Canare i dostałem od szwagiera te same słuchawki mniej więcej kupione w tym samym czasie co moje, ale na fabrycznym kablu różnica była ogromna i powiem jak to już nie raz mówiłem nigdy, ale to nigdy nie powiedziałbym że recabling może mieć taki wpływ, ale też wcześniej nie miałem bezpośredniego porównania takich samych słuchawek zrecablowanych ze sluchawkami na fabrycznym kablu.

Jakby co mam obie pary, jednak te drugie tez już zrecablowane kabelkiem Sonolene 3014 i różnice też słychać, chcesz się przekonać podaj adres, albo zapraszam do siebie. :P

P.S.

Widziałeś jakie włosie znajduje się w fabrycznych kabelkach, bo przewodem to nazwać nie można, moje łonowe mają większy przekrój :)

A czy kolega wie o tym, że pomiędzy róznymi egzemplarzami tego samego typu słuchawek są różnice i potrafia być całkiem duże?

Jak kolega nie wierzy, to niech sobie kolega posłucha pliku udostępnionego przez Bińka w wątku o audio mitach. Plik zawiera nagranie gitary elektrycznej złożone z trzech fragmentów. Każdy z nich jest nagrywany innym egzemplarzem tego samego typu mikrofonu firmy Shure. Różnice między przetwornikami elektroakustycznymi to norma.

Nie mogę potwierdzić, bo to była relacja mojego kolegi.

Dzięki za szczerość :) doceniam.

Ogromna różnica powiadasz?

Rozumiem, że zapewniłeś wyrównanie poziomów głośności w odsłuchiwanych słuchawkach? zero zwiększania głośności?

To w takim razie jaka Twoim zdaniem będzie różnica w dźwięku pomiędzy słuchawkami zamkniętymi a otwartymi, skoro zwykły rekabling daje ponoć OGROMNĄ różnicę w dźwięku?

Rekablowałem HE-500, za jakiś ponoć wypas kabel zapłaciłem 300 pln tylko po to, żeby się przekonać że G to daje.

akby co mam obie pary, jednak te drugie tez już zrecablowane kabelkiem Sonolene 3014 i różnice też słychać, chcesz się przekonać podaj adres, albo zapraszam do siebie. :P

Skorzystam z wysyłki do mnie :)

Będzie wygodniej.

Jutro odezwę się na PW i na mój koszt zgłoszę się do wypożyczenia słuchawek.

Rozumiem, że zapewniłeś wyrównanie poziomów głośności w odsłuchiwanych słuchawkach? zero zwiększania głośności?

Kolego, nie mów mi o rzeczach oczywistych. Tak głośność nie była ruszana, było też sprawdzane na Fiio 07k z dwoma gniazdami jack i tylko słuchawki przekładane jedne na drugie.

Z drugiej strony najlepszy efekt gdybyś dysponował drugimi PX100 na fabrycznym kabelku tu była przepaść.

Nie mówię też, że nie mżna się z Tobą zgodzić nie każde słuchafony mogą reagować na recabling to inna para kaloszy i z tym tez trza się liczyć.

Na AS w W-wie słuchałem Audeze LCDx z Chordem Mojo jedne były na fabrycznym -brzmienie bułowate drugie na kabelku 1,5m od FAW tu brzmienie otwarte, przestrzeń i plany do tego mój kolega nie słuchawkowiec z którym byłem na wystawie też był pozamiatany tą różnicą.

P.S.

Jakaś kaucja za słuchawy? :)

Nie znam Cę, wiec zawsze jest jakaś doza ryzyka. :P

Oczywiście, że mogę wysłać Ci kaucję.

Pytanie tylko, czy mi ją odeślesz (kaucję) ;)

Nie znam Cię, więc zawsze jest jakaś doza ryzyka :)

Przy porównaniach słuchawek nowych ze starszymi "wygrzanymi" dochodzi jeszcze jedna ważna kwestia - zużycie padów, które ma duże znaczenie dla ogólnego brzmienia słuchawek.

Przy porównaniach słuchawek nowych ze starszymi "wygrzanymi" dochodzi jeszcze jedna ważna kwestia - zużycie padów, które ma duże znaczenie dla ogólnego brzmienia słuchawek.

W przypadku PX 100 miałem założone nowe gąbki na swoich i na tych od szwagiera :)

Brzmienie kabli słuchawkowych? - j/w

Ja - stwierdziłem.

Byle jakie, choć w metrze i na rowerze dobrze grające Kossy Porta Pro - zawsze lepiej brzmiały po miesiącu(?) słuchania, lub jakoś tak.

Nie te same. Inne.

Miałem z sześć par.

Stąd wiem.

Oczywiście, że mogę wysłać Ci kaucję.

Pytanie tylko, czy mi ją odeślesz (kaucję) ;)

Nie znam Cię, więc zawsze jest jakaś doza ryzyka :)

Wiem, to działa w obie strony :)

Co do słyszenia lub nie słyszenia różnic z tym u każdego jest różnie mam kolegę, który nie odróżnia kabli głośnikowych i to nie popierdółek podobnie z IC. Cóż zdarza się.

W odróżnieniu pomaga też materiał muzyczny np. instrumentalna muza, jazz, smooth jazz nie wyobrażam sobie słuchania ostrego rocka, metalu w takich porównaniach oraz to na jakie aspekty zwracamy uwagę np. wybrzmienia kontrabasu, struny gitary, wysokie tony ale nie wszystko na raz tylko w każdym podejściu konkretne pasmo.

Jednak PX100 na Canare, a PX 100 na zwykłym fabrycznym nie trzeba niczego robić, ani się skupiać - troszkę inaczej wygląda już w porównaniu z PX100 na kablu Sonolene 3014, ale nie trzeba większego wysiłku naprawdę.

Pozdrawiam

Słyszałeś adaptacji mózgu w odniesieniu do bodźców docierających do naszych zmysłów?

(...)

W Twojej sytuacji relacja jest równie prawdziwa, co opowieści przy piwie :)

To ciekawe, ze wiesz lepiej co słyszałem a czego nie słyszałem. Jednak będę obstawał przy swoim i twierdzę, że słuchawki się wygrzewają.

Ja swoje AKG K240 monitor, kupione 24 lata temu w Austrii, zdaje się wygrzewałem kilka razy poprzez ulokowanie ich na pewien czas w nasłonecznionym miejscu, ale te zabiegi, podobnie jak długotrwały okres użytkowania, nie zmieniły odczuwalnie charakteru ich brzmienia, a jeśli nawet cokolwiek zmieniły, mam to głęboko gdzieś.

A może zaproponuję Ci coś co już sprawdzałem? :) Audio-Technica ATH-T500 to naprawdę ciekawy model.

Zapraszam do mojej recenzji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.