Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  164 członków

Fezz Audio Klub
IGNORED

Klub Fezz Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka wydajność prądowa jest Luny nie wiem, ale wiem, że mimo, że teraz mam 35W na kanał to lepiej to gra niż wcześniej na 90W. Wiem, że przesterowanie na lampie jest łagodniejsze niż na tranzystorze ale czy to tylko taka jest przyczyna, że gra ładnie i głośno?

No i lepiej gra też cicho.

Z tymi watami to dziwna rzecz jest.

Uważam,że Lunie nie barkuje wydajności prądowej,wiadomo,że Titania jest mocniejsza i ma jej jeszcze wiecej ,ale chyba takie było założenie konstruktora.

Słuchałem Luny na Harbethach 40.1 u Miroslava1 i tam Luna nie poległa,a to oznacza,że ma w sobie tego prądu :)

https://tidal.com/album/68714056

Przez tę płytę spoźniłem się dziś na spotkanie. Jako, ze spotkanie miało być zakrapiane poszedłem pieszo. Wcześniej na Lunie odsłuchałem mniej więcej do połowy tę płytę.

Postanowiłem w mrozie odpalić to sobie od początku. Idąc doznałem szoku. To był pierwszy odsłuch iPhone + Audeo 232 po zakupie Luny. No jak z jakiegoś radyjka.

Jak żyć? ;)

Edytowane przez szaman777

Wytłumaczcie mi proszę jak można pisać tak oczywistą nieprawdę w materiałach firmowych:

"Jedyny na świecie wzmacniacz lampowy Single Ended wyprodukowany w oparciu o toroidalne transformatory głośnikowe."

Gość

(Konto usunięte)

Przez tę płytę spoźniłem się dziś na spotkanie. Jako, ze spotkanie miało być zakrapiane poszedłem pieszo. Wcześniej na Lunie odsłuchałem mniej więcej do połowy tę płytę.

Postanowiłem w mrozie odpalić to sobie od początku. Idąc doznałem szoku. To był pierwszy odsłuch iPhone + Audeo 232 po zakupie Luny. No jak z jakiegoś radyjka.

Jak żyć? ;)

...takie słabe te słuchawki...? Ludzie co Wy kupujecie?

Ja tak kiedyś miałem, jak po wstawieniu do domu pierwszego powiedzmy systemu hi-fi, wsiadłem do samochodu ,w którym mam nagłośnienie firmy alpine,włączyłem jedną ze swoich ulubionych płytek i tak zaczełem sie zastanawiać czy to aby napewno jest ta sama plytka...

Wtedy to była dla mnie wielka różnica,teraz gdy pomału kończę dogrywać system na bazie Luny to jest przepaść.

Jak żyć?

Trzeba się przyzwyczaić:)

P.s w samochodzie od dłuższego czasu słucham tylko radia... zawsze jakaś alternatywa

I przynajmniej nie denerwują mi ucha moje ulubione kawałki,a jak puszczą jakiś w radyjku to zmieniam stacje...:)

Gość

(Konto usunięte)

Zacznij w samochodzie regulacji używać to będzie oki...w aucie audiofilstwo ekstremalne raczej nie wskazane...oczywiście w przypadku 3 stopniowej regulacji..."mid" też musi być...w mojej Mazdzie i Oplu na firmowym sprzęcie po regulacji jest bardzo dobrze...dynamiki oczywiście takiej nie ma...ale barwowo...na postoju...jest całkiem nieźle...

U mnie jest kiepsko,i żadna regulacja nie pomaga,kiedyś alpine robił świetne głośniki do car-audio te co mam kupiłem 3lata temu i to był już ten nowy "lepszy" sort:/. Gra to nieciekawie i chodzi mi o całe pasmo,swoją drogą radyjko zintegrowane, również alpine gra bardzo surowo bez polotu,z bassem płaskim i tragicznie dudniącym jak by ktoś walił w zepsuty bęben pałą bambusową...

Kiedyś myślałem że to gra w miarę dobrze.

Do czasu jak zaczełem się wkręcać bardziej w audio...

Takie są niestety efekty uboczne,

Romansu z dobrym brzmieniem :)

Tak jak i w domowym audio tak i w car audio można dojść do super dźwięku, trzeba tylko chcieć.

Buczy Ci bo pewnie boczek i drzwi masz nie wygłuszone, czyli akustyka i nic więcej. Ja sobie to zrobiłem, wrzuciłem dwudrożny system morela, do tego piec steg, nowe radio i bez subwoofera gra to pięknie.

Przyjemnie się jeździ, choć normalne, że wolę system w domu;)

...takie słabe te słuchawki...? Ludzie co Wy kupujecie?

Słuchawki dobre. :) Raczej telefon jest tu słabym ogniwem. Może jakieś ifi audio bym musiał dokupić.

Dotychczas mi się podobało takie słuchanie ale teraz różnica jest zbyt spora.

....znowu dane mi było słuchać muzyki u Domin01....jak przeprowadza jakieś zmiany u siebie

to dzwoni z pytaniem .... '' może posłuchamy'' ;-) .....widzę że serce wkłada w ten system

...teraz żongluje lampami.....wczorajszy dzwięk był najlepszy jaki usłyszałem od zakupu Luny

wiem że za jakiś czas Domin chce pobawić się kablami...wstępnie mamy już punkt zaczepienia ;-)

brzmienie zrobiło się równe, żadne pasmo sie nie wybija czy nie próbuje dominować

jest solidna podstawa basowa (tu zaszły spore zmiany) dzwięk dostał odpowiednią ''wagę''

wysokie tony były największą słabością tego grania ....teraz brzmią dość gładko - wiem że tu można

jeszcze coś poprawić....

granie zrobiło się wciągające, chce się słuchać muzyki i co ważne ....sprawia przyjemność

.....kibicuję chłopaczynie ;-)

Gość

(Konto usunięte)

....znowu dane mi było słuchać muzyki u Domin01....jak przeprowadza jakieś zmiany u siebie

to dzwoni z pytaniem .... '' może posłuchamy'' ;-) .....widzę że serce wkłada w ten system

...teraz żongluje lampami.....wczorajszy dzwięk był najlepszy jaki usłyszałem od zakupu Luny

wiem że za jakiś czas Domin chce pobawić się kablami...wstępnie mamy już punkt zaczepienia ;-)

brzmienie zrobiło się równe, żadne pasmo sie nie wybija czy nie próbuje dominować

jest solidna podstawa basowa (tu zaszły spore zmiany) dzwięk dostał odpowiednią ''wagę''

wysokie tony były największą słabością tego grania ....teraz brzmią dość gładko - wiem że tu można

jeszcze coś poprawić....

granie zrobiło się wciągające, chce się słuchać muzyki i co ważne ....sprawia przyjemność

.....kibicuję chłopaczynie ;-)

I ja również...

Głowne zmiany to kwadra lamp El34 rtf

oraz dwie ecc82 rft (wczesne lata 70-te)

na wyjściu odtwarzacza cd

Napiszę pare zdań, ale chce najpierw dać dobrze wygrzać się lampkom:) choć już teraz słychać znaczące różnice.

Jak ktoś z Luniarzy chce trochę czarów to niech puści sobie te dwie płyty:

No Need To Argue (The Complete Sessions 1994-1995) - The Cranberries

http://tidal.com/album/569791

Dokładnie tę wersję. Nie pierwotną.

To co Luna zrobiła z tymi kawałkami i wokalem (!!) to się w pale nie mieści. Serducho nadal szybciej mi bije. :)

Druga płytka:

Brodmann: Musica Sacra - Percussion Fantasies - Hans-Gunter Brodmann

http://tidal.com/album/12675352

To w sumie moje wczorajsze odkrycie. Gwarancja niesamowitych wrażeń.

Bardzo ciekawa ta druga płytka,fajnie,że się pochwaliłeś bo już jest zamówiona:)

Ogólnie jak by ,ktoś chciał się podzielić swoimi najlepszymi płytkami, to był by to taki mały off topic w klubie,ale myśle jak najbardziej mile widziany z pożytkiem dla każdego,można by znaleść dla siebie jakieś perełki krążki:)

Ja polecam płytke Kungs-Layers (takie moje nowe odkrycie)

Edytowane przez Domin01

Jak żyć? ;)

Biedaczek , łącze się z Tobą w bulu.

Kungs - Layers trochę nie moje klimaty ale i tak było czego posłuchać. :)

Zamówiłem komplet lamp.

12AX7TII PSVANE Gold

6CA7TII PSVANE Gold

Ciekawe jak z Luną zagrają.

Wziąłbym jakieś NOSy ale naczytałem się o podróbkach i jako początkujący nie chciałem wpakować się na minę a koszt podobny.

Tu wiem co biorę, a jestem niestety świadomy ich awaryjności.

To trochę inne czary ale Lunka powinna stanąć na wysokości zadania :)

Renaud Garcia-Fons - Oriental Bass - Ghazali

Zakolejkowałem. :)

Grałem chwile na psvane i to nie moja bajka grają jasno,przestrzennie i szczegółowo,ale za to mają szczuplejszy basS

Wszystko zależy też jak w pasują się w twój system,U mnie było za jasno

Na pewno dużo lepsze od eh

Obadamy. Wygrzane miałeś?

Bas nie jest u mnie priorytetem ale powietrze i przestrzeń owszem.

Co miałeś Psvane? Sterujące czy mocy? Czy jedno i drugie?

miałem wygrzane sterujące

Tak więc grają u mnie 12AX7TII PSVANE Gold w Lunie.

Mimo, że to dopiero kilka godzin to się wypowiem trochę.

Największe zmiany słyszę na basie i w wokalach.

Ta lampa to jakby inna szkoła grania. Jest bardzo dokładna nie słodka.

Na pewno nie jest zbyt jasno.

Bas jest o wiele bardziej poukładany i da się słyszeć jego strukturę. Nie rozłazi się tak jak w przypadku 12AX7 EH.

Co ciekawe teraz lepiej dostrzegam różnice między trybem pentody i tetrody w Lunie Prestige.

Na tetrodzie bas jest bardziej rozlazły ale nadal pod pełną kontrolą. Na pentodzie natomiast basik staje się wręcz taki analityczny, bardziej dokładny, punktowy. I tak jak poprzednio (na EH) wolałem tetrodę tak teraz skłaniam się ku pentodzie, przynajmniej w niektórych nagraniach.

Co do wokali. Wykazują się o wiele lepszą rozdzielczością niż w przypadku EH. Są może trochę bardziej suche ale nie bez przesady. Za to słychać każde zawahanie czy zadrżenie głosu wokalistki.

Góra jest jakby bardziej zaokrąglona ale to się może jeszcze zmienić.

Z resztą wszystko się jeszcze może zmienić. :)

Zobaczymy co te lampki pokażą po ustawowych 60 godzinach grania.

Póki co jest też trochę więcej przestrzeni i muzyka gra bardziej 3D.

Ciekaw jestem co w przyszłym tygodniu dołożą od siebie 6CA7TII PSVANE Gold.

W każdym razie jest odczuwalny niezaprzeczalny i słyszalny progres i osobiście jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Domin01, naprawdę nie nazwałbym tych lamp jasnymi. W trybie pentody, którego nie masz u siebie jeszcze można na upartego tak powiedzieć. Może miałeś inne Psvane? :)

Też się zgodzę. Zamulenie gdzieś zniknęło ale człowiek nawet nie wiedział, że było dopóki nie posłuchał. ;)

Jak długo je masz?

Lampy mocy też masz Psvane?

Trochę się obawiam bo wszędzie piszą, że długo one nie żyją.

Generalnie mam jeszcze możliwość wzięcia czarnych Treasure i się zastanawiam. Sklep i tak czeka na towar.

U mnie było za jasno,ale myślę że to wina trochę mojego odtwarzacza.

Tak jak napisałem u mnie się nie zgrały z systemem co nie znaczy,że źle grały.Ja szukam czegoś na złagodzenie góry,a psvane mi w tym nie pomogły :)

Ja jestem zachwycony. Poprzeczka poszła wyżej. Te lampy mają znacznie lepsze kopnięcie.

Behemot, na którym Luna padła teraz pracuje jak trzeba.

Nie mogę się doczekać ostatniego szlifu i wymiany lamp mocy.

Ja jestem zachwycony. Poprzeczka poszła wyżej. Te lampy mają znacznie lepsze kopnięcie.

Behemot, na którym Luna padła teraz pracuje jak trzeba.

Nie mogę się doczekać ostatniego szlifu i wymiany lamp mocy.

sam jestem ciekaw co wniosą te lampy mocy.

Ja po wymianie na El34 Rft poczułem lepszą

Przestrzeń,głębię i podstawę bassową

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.