Skocz do zawartości
IGNORED

Surround i back - dipol czy zwykłe?

osaczony30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój pierwszy post i od razu prośba do Was o radę.

Rozbudowuje kino domowe o 2 dodatkowe głosniki. Obecnie mam 5.1.

Rozkład głosników na poniższym rysunku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośniki na tylnej ścianie mam już powieszone, dochodza na bocznych. Wysokość powieszenia 180 cm.

I teraz pytanie: Czy na boczne, powinienem dać tak jak na rysunku normalne kolumny, a dipolowe na tył?

Wg zalecen THX powinno być odwrotnie, ale ze względu na na to że siedzę blisko tyłu dźwięk z tylnych zwykłych mógłby mijać moje uszy a dipolowe na boku rozpraszały by się w róg i przód. Przesunięcie miejsca siedzenia do przodu nie wchodzi w rachubę. Jakie jest wasze zdanie?

Amplituner Sony ES a głośniki Jamo

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/127046-surround-i-back-dipol-czy-zwyk%C5%82e/

Moim zdaniem dipole są dobre przy opcji "5.1" żeby było szerzej z tyłu...

w "7.1" taka charakterystyka może przeszkadzać...

Ale przy tym ułożeniu chyba dipole dałbym na tył, to będą najmniej ważne głośniki i będą prawie na kanapie :)

Najlepiej przetestuj różne ustawienia :)

Przede wszystkim, do tego 16-metrowego pokoiku 7.1 to przerost formy nad treścią, zwłaszcza że kanapa na ścianie to najgorsze miejsce, gdzie można ją postawić. Tu 5,1 to aż nadto.

Jakbym mógł postawić kanapę w idealnym miejscu to bym tak zrobił i nie pytał na forum. Pytam dlatego na forum, ze mam nie do końca prawidłowy układ. Chyba mało kto ma idealne warunki na kino domowe. Czasami trzeba wystroić z tego co się ma.

Moje pytanie było, czy na tył mam dawać dipol czy lepiej klasyczne. Pytam ponieważ kanapa jest blisko ściany na której są (będą) tylne kolumny. Przy klasycznych kolumnach na tyle obawiam się że dźwięk z nich może mnie omijać a dipolowe z boku nie będą trafiać na uszy. Porada że 5.1 jest aż nadto chyba nie jest na miejscu, skoro chce mieć kino domowe a nie stereo. Nie każdego stać na mieszkanie (dom) z pokojem pow 25 m2. Czy z tego powodu mam nie mieć kina domowego??

Pozdrawiam

Dipole to takie ustrojstwo, które potrzebuje przestrzeni i specyficznej lokalizacji, więc w Twoim układzie się nie sprawdzą. Mają one wisieć dokładnie z boku słuchacza, gdyż z zasady działania mają być wtedy nielokalizowalne, tworząc tylko rozproszone pole dźwiękowe.

Oczywiście, tu nie ma jak ich powiesić, bo jeden z głośników promieniował by w narożnik pomieszczenia, do tego zbyt blisko niego, co zniszczyłoby jego charakterystykę działania. Na tylnej ścianie dipol to totalnie chybiony pomysł, bo jeden z głośników "patrzy" w słuchacza, a tak dipoli z zasady się nie wiesza.

Gdybyś za kanapą miał jeszcze ze 2 m do tylnej ściany i na miejscu głośników bocznych powiesił dipole, a std. kolumny w miejscu dipoli (rys.) byłoby idealnie.

Osaczony kolega ma trochę rację. Pytanie które masz jamo? Czy może wymiana na lepsze kolumny spowoduje wieksza poprawę nic dokładanie kolejnych głośników? Które konkretnie jamo grają u ciebie?

Jamo mam z półki raczej ekonomicznej i już swoje lata maja ale uwazam że dobrze sie trzymają. Model to E850 2.5 drożne., Dokupuję C 601 jako boczne.

Myslałem o wymianie na C97 ale obecnie mnie nie stac na wydatek 3 tysi.

osaczony30, może ja Ci pomogę, mam taki sam pokój i rozmieszczenie głośników oraz sofę jak na rysunku. Dipole umieszczone na tylnej ścianie, efekt jest taki, że przy ścieżce 7.1 jest w miarę ale szału nie ma, przy ścieżce 5.1 i sztucznym miksowaniu do 7.1 jest tragedia i wyłączam sztuczne miksowanie do 7.1. Pytanie czemu tak zrobiłem, a no dla tego, iż miałem stare dipole Jamo E6, kable, ampli 7.1 i remont i tak się skończyło. Moim zdaniem dipole na bocznych ścianach są idealnym rozwiązaniem w układzie 5.1. Może Tobie bardziej przypadnie do gustu taki układ, ja tak zostawiłem bo i tak nie mam co zrobić z starymi głośnikami.

Dipole na bokach - dokładnie na wysokości odsłuchowej, a zwykłe kolumny z tyłu.

Musiałbyś jednak odsunąć kanapę, bo w tym wypadku 7.1 nie ma sensu.

Pozostałbym zatem przy 5.1 z dipolami po bokach - choć tutaj pokusiłbym się o konfrontację obu rodzajów kolumn. Może być różnie.

osaczony30, może nie dokońca dobrze ubrałem w słowa moją wypowiedź, dipole były i są na tyle a to dla tego,że pozostałe głośniki to komplet JBL L890,820,LC1. W poprzednim zestawie Jamo miałem te dipole w systemie 5.1 na bokach, na wysokości 180cm w lini słuchacza i naprawdę dawały radę, czasami się zastanawiam czy nie dawały lepszego efektu surround do zwykłych JBL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.