Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wymyślił HIGH END i komu ta dziedzina jest potrzebna

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Porównaj te dwa systemy.

Posłuchaj jak gładko i niemęcząco powinien grać wokal.

Z Twoim doświadczeniem nie spodziewałem się tego po Tobie.

Od kiedy bierzesz przykłady z YT jak powinien grać wokal?

Zastanów się najpierw zanim coś napiszesz. Szczególnie Ty.

Dlatego napisałem całkowicie życzliwie abyś usunął to nagranie bo przynosi więcej szkody niż pożytku.

Chyba naprawdę tak zrobię bo już parę razy miałem "ale to kiepsko gra"

ale jak widzą zdjęcia to wiedzą jak gra, voodoo jak .......

Dlatego napisałem całkowicie życzliwie abyś usunął to nagranie bo przynosi więcej szkody niż pożytku.

Pamiętaj też o sobie.

Też usuń swoje nagranie i wpis "tak powinien grać wokal"

Elbik wie co robi :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie byłem...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy zastanawialiście się kto wymyślił pojęcie HIGH END kiedy ta branża stała się niezłą maszynką do wyciągania dużych pieniędzy. Komu właściwie jest potrzebny High end? Co to takiego właściwie jest ? mi to przypomina rozwinięcie i klon UFO :-) (wersja audio )

A po co produkuje się takie samochody jak Bugatti Veyron? Przecież to wygląda jak UFO, więc czemu to ma służyć?

W przeciwieństwie do dźwięku jakość obrazu w przeciągu ostatnich 20 lat poszła do przodu bardzo dużo( różnica wręcz porażająca )

Odnoszę wrażenie, że od czasów Altusów i Toski to trochę się jednak zmieniło.

Ja uważam, że postęp jest, choć nie raz byłem zaskoczony dźwiękiem starych klocków.

To mnie akurat nie dziwi. A te starsze urządzenia jak były nowe, to z jakiej półki były? ;)

Szymon1,

u Gerarda bywałem kilka razy i jego zestaw w moim odczuciu gra bardzo miło, analogowo, rzekłbym milusio ale i potężnie i dynamicznie. Nie widzę potrzeby aby chodził na jakieś targi bo wilekiego kroku do przodu już się nie zrobi. Ocenianie na podstawie jakiegoś filmiku z prostego aparaciku jest wyjątkowo niesprawiedliwe. Ja też nagrywałem filmiki na MOC najlepszych sprzętów i co? Mielibyśmy na ich podstawie oceniać sprzęty? Jeśli inni ludzie źle oceniają sprzęt na podstawie takich filmików to już ich problem. Każdy mądry będzie wiedział jak to zinterpretować.

Pozdrawiam:)

To żałuj. Dowartościował byś się.

Kompletnie mi to nie potrzebne...

Gość

(Konto usunięte)

Te emocje ich poziom to jednak znów zależność techniczna..czego by się tknąć, zawsze wychodzi tak samo, emocje w przewodzie niesie technika dająca swobodną przestrzeń dla propagacji pola elektromagnetycznego, niech teraz audiofile rozejrzą się po swoich przewodach, niech sprawdzą czy czasem nie mają transformatorów pozamykanych w puszkach, czy zalanych zalewą, jeśli tak to ich emocje teraz sięgają zapewne Zenitu, nich zorientują się czy jest jakiś układ zasilany zbyt wolnym półprzewodnikiem, czy współpracuje z elementem pojemnościowym nie przystosowanym do audio..

Jeśli jest ścieżka powietrzna, jeśli są w zasilaniu elementy aktywne o możliwościach pracy 200Mhz lub więcej, czy lampy, będą i emocje, oczywiście przewodniki w całym układzie muszą być najwyższej klasy zdolne do pracy z małymi sygnałami i wysokimi frekwencjami.

Wytłumaczysz mi w takim razie jakim "cudem" mój system na zwykłych tanich podzespołach "oddaje" więcej emocji niż niejeden na tych znakomitych...?

Wytłumaczysz mi w takim razie jakim "cudem" mój system na zwykłych tanich podzespołach "oddaje" więcej emocji niż niejeden na tych znakomitych...?

A skąd wiesz, że ten niejeden to na znakomitych? :-)

Dopóki nie rozkręcisz - nie wiesz. A nie będziesz komuś przecież dewastował systemu za kupę kasy - bo na aż takie fanaberie cię nie stać.

Jest wiele "przepakowanych", przeszacowanych systemów - które mają kilka niewykrytych słabych punktów. I to one właśnie ciągną całość w dół, gdzie wachlowanie sieciówkami już nie pomoże np.

I to trzeba wykryć, wiedzieć, doświadczyć - nie wystarczy co parę miesięcy wymienić jakiś klocek na "z półki wyżej". To może nawet pogarszać sprawę.

Czasem proste, nieprzekombinowane systemy grają lepiej niż drogie i rozbudowane - ale to raczej przypadek niż reguła. Nawet niezależnie od ceny / wartości elementów.

Potrzebna synergia, trafienie, droga we właściwą stronę. Majątek nic tu nie zagwarantuje :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Przepraszam, oj zawinił ja, oj zawinił...

Gość

(Konto usunięte)

Czasem proste, nieprzekombinowane systemy grają lepiej niż drogie i rozbudowane - ale to raczej przypadek niż reguła. Nawet niezależnie od ceny / wartości elementów.

Potrzebna synergia, trafienie, droga we właściwą stronę. Majątek nic tu nie zagwarantuje :-)

:-)

Jak czytam czasem, że ktoś wydał kupę kasy na sprzęt i brakuje mu basu,

to śmieszy mnie ten cały hi-end. ;-)

Nie potrzeba wydawać miliona na sprzęt aby odebrać emocje.

Pewnie, że nie, i w przykładach muzyki które wkleiłeś są emocje, ale nie są one jednak miarodajne, żeby oceniać tylko na ich podstawie jakość gry systemów audio....

Pojecie Hi-End to wymysl na potrzeby marketingu i zarabiania ogromnych pieniedzy. Wystarczy podac jeden z przykladow np.

Pierwszy przedwzmacniacz gramofonowy Gryphona z 1988 roku. Niby jednostkowa sztuka ktora potem "kupil Hi-End", wiele przykladow firm Hi-End owych to jednoosobowe firmy ktore potem przeksztalcaly sie w przedsiebiorstwa z ogromnych dochodem. Oczywiscie nikt nie jest wycenic wiedze, "know-how", to tez i brak barier nieprzeszkadza w sprzedawaniu sprzetu za zawrotne ilosci pieniedzy.

Ja jestem zdania ze spora czesc klientow na "hajend" niekoniecznie szuka najlepszego brzmienia. Po prostu szuka "psychologicznego Hi-Endu".

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W Niemczech kupuje sie powszechnie rzeczy, ktore sa "günstig" (czyli dobra jakosc do ceny). Niestety czesto wychodzi z tego "billig" czyli tanio i kiepsko. Sam nie lubie kupowac drogo i jesli cos zamierzam kupic to duzo czytam fora, internet, pytam ludzi a na konca oceniam swoimi zmyslami. Po takich doswiadczeniach czlowiek albo sie przychyla do wiekszych wydatkow albo je redukuje. Kazdy sam musi ocenic. Uwazam, ze nie kazdy, kto chce kupic HiEnd od razu jest bogaty i chce tym cos komus udowodnic. Kiedys za Mercedesa placilo sie duzo i to auto bylo warte kazdej DM. Teraz placi sie tez duzo, ale czy warto? Sa tez inne marki, ktore jednak ciagle trzymaja dobry poziom. W kazdej dziedzinie.

Merc kiedys byl lepiej robiony, potem firma miala spadek formy, modele miedzy 2008 a 2014 rokiem (np. model W204 z klasy C). Teraz znow Merc pomalu powraca do starej chwaly. Wiec to taki troche podchwytliwy przyklad. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W Niemczech kupuje sie powszechnie rzeczy, ktore sa "günstig" (czyli dobra jakosc do ceny). Niestety czesto wychodzi z tego "billig" czyli tanio i kiepsko. Sam nie lubie kupowac drogo i jesli cos zamierzam kupic to duzo czytam fora, internet, pytam ludzi a na konca oceniam swoimi zmyslami. Po takich doswiadczeniach czlowiek albo sie przychyla do wiekszych wydatkow albo je redukuje. Kazdy sam musi ocenic. Uwazam, ze nie kazdy, kto chce kupic HiEnd od razu jest bogaty i chce tym cos komus udowodnic. Kiedys za Mercedesa placilo sie duzo i to auto bylo warte kazdej DM. Teraz placi sie tez duzo, ale czy warto? Sa tez inne marki, ktore jednak ciagle trzymaja dobry poziom. W kazdej dziedzinie.

Napisz lepiej jakie paczki kupiłeś :)

+

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.