Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wymyślił HIGH END i komu ta dziedzina jest potrzebna

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jest małe wytłumaczenie dlaczego moc ma znacznie. Jeżeli @raven1985 zagra swoje ulubione kawałki to potrzebuje 2,5kW aby uzyskać odpowiednią wierność kontrolę i nasycenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nowa klasa wzmacniaczy - moc "napisana" M jak marketing :)

PMPO (ang. peak music power output) – parametr w specyfikacji sprzętu elektroakustycznego, np. kolumn głośnikowych, wzmacniaczy elektroakustycznych, określający chwilową moc szczytową.

W ten sposób określa się moc dźwięku, którą może wyemitować urządzenie w idealnych warunkach (zazwyczaj nieosiągalnych w normalnym użytkowaniu) przez bardzo krótki czas (np. milisekundę). Wartość ta ma głównie znaczenie marketingowe – ponieważ nie istnieje wspólna metoda pomiaru, dlatego wartość ta może być w zasadzie dowolnie wielka. Co za tym idzie – porównywanie wartości PMPO nie ma sensu. Porównywalną wartością opisującą urządzenie jest moc skuteczna dźwięku (RMS – Root Mean Square) bądź ciągła (RMS najczęściej jest o około 20% większy od mocy ciągłej).

A póżniej się dziwicie, że wielu audiofilów nie słyszy, podobnie zresztą jak i muzyków rockowich. Co to za przyjemność słuchać koncertowych poziomów głośności w M4? Chyba nie rozumiem hi-endu? A myślałem, że rozumiem.

Parker's Mood

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

w M4

W M4 - to tylko HI-FI....

Poziom natężenia dżwięku to nierozłączna cech zbliżająca do brzmienia na żywo.

W Hi-END ....raczej wymagana / jeżeli mówimy o LIVE.

jesli uważasz że sie myle to napisz co znaczy sprawdzić każdą żyłe jak gra i jak to Ty robisz???

Odpowiedzi bez mojego udziału udzielił kolega 747 w poście nr 313. Jeden z ważniejszych wpisów na tym forum. Lepiej bym nie potrafił.

Wiem, że badanie kierunkowości kabli/żył jest czasochłonne - ilość kombinacji/prób, wymaga doświadczenia, osłuchania itd, ale wynik jest zadziwiający dla użytkownika. Polecam!

Tu jest małe wytłumaczenie dlaczego moc ma znacznie. Jeżeli @raven1985 zagra swoje ulubione kawałki to potrzebuje 2,5kW aby uzyskać odpowiednią wierność kontrolę i nasycenie.

Ukryta Zawartość

Nieno ja Ciebie rozumiem :)

Każdy lubi sobie głośno posłuchać muzyczki :D

Dwa i pół tysiąca wat styka na codzień do słuchania.

Ale jak chcesz zrobić w domu takie małe party dla znajomych, to bez 6 kW nie ma zaczynać zapuszczać mjuzik

noiselimiter.jpg

Na koncert to tak około miliona wat i powinno być bez clippingu.

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Co to znaczy?

Zclipuje miało być ;)

O przesterowanie chodziło .

liczy się wydajność prądowa oraz stabilność i ewentualna możliwość kompensacji spadku impedancji zwłaszcza w zakresie basu

Lampa SET raczej tego nie ma .

Typowo impedancja wyjściowa to nawet kilka om i prąd po prostu ograniczy prawo Ohma .

Może wydawać się, że ma więcej mocy przez rezonansowe podbicie basu od piku impedancji kolumny .

Ten sam efekt uzyskasz wpinając rezystor kilka om w szereg z kolumnami .

Przykład :

Ukryta Zawartość

9dB podbicia basu darmo (no prawie bo ile to cudo kosztuje ? )

I kolejny :

Ukryta Zawartość

Kilka om wyjściowej .

Poziom przesterowania jest też rozmyty nie tak ostro zdefiniowany jak w tranzystorze .

Chociaż są wyjątki :

Ukryta Zawartość

0.22W :) i przester .

W lampie punkt przesterowania da się przegapić w tranzystorze na pewno nie .

Ciekawą rzeczą jaką zaobserwowałem to podczas podgłaszania, od pewnego momentu praktycznie nie odczuwamy już wzrostu natężenia dźwięku a "mocarze" zaczynają się drzeć, zniekształcać i siać plastikowym graniem nie do zniesienia. Tak jakby im już pary zabrakło i nie miały z czego grać. Moje lampki mogę rozkręcić na max i nadal można przyjemnie, chociaż bardzo głośno słuchać.

Może nie takie mocarze były , może tylko papierowe . Papier przyjmie dowolną ilość watów .

W tranzystorze przesteru nie przegapisz .

Nie ważne czy kończy się napięcie czy prąd .

No nie wiem. Być może. Z tego co widziałem na dość dokładnym mierniku w Accuphase A-200 różnice między normalnym graniem a pikiem w basie to było 2-3x. Ale może czasem jest to i 10x. Trudno mi w to jednak uwierzyć. Generalnie jestem raczej przeciwnikiem słabych wzmacniaczy, bo wiem że kolumny powinny być złapane przez wzmacniacz za mordę. Z drugiej strony moje odczucia co do D-klasowych wzmacniaczy są takie, że tam niby jest 600W a sprzęt jest wyraźnie słabszy niż np A-klasowy wzmacniacz o mocy 100W. Czyli te waty albo niewiele mówią albo nie są sobie równe.

Typowo tak jest niestety bo większość nagrań jest nagranych z mocną kompresją .

Dochodzą też wspomniane wcześniej potrzeby bo może nie lubisz grać głośno albo masz na tyle efektywne kolumny, że 100W przestawia już ściany ;)

Wskaźniki w Accu są dokładne , jeśli są wychył-owe mogą jednak nie zdążyć pokazać piku .

Po prostu mierniki wskazówkowe mają pewną bezwładność .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

W M4 - to tylko HI-FI....

Poziom natężenia dżwięku to bardzo ważna cech zbliżająca do brzmienia na żywo.

Jak u siebie na 16.5 m² dałem 100 dB, to mi się sąsiadka z góry z sąsiadem z dołu pod drzwiami spotkali :D

Wskaźniki w Accu są dokładne , jeśli są wychył-owe mogą jednak nie zdążyć pokazać piku .

Po prostu mierniki wskazówkowe mają pewną bezwładność .

W Accu A-200 są diodowe i jeszcze dodatkowo wyświetla cyferkami jaką właśnie oddał moc. Max co udało mi się z niego wydusić to było jakieś chyba 115W ale wtedy cała wielka chata tańczyła wraz z sąsiednimi budynkami. Nie wyobrażam sobie zagrać np 300W. Musiałbym uciekać z chaty... :-)

Widać nie rozumiecie tego filmu. Chodzi o te piki w danym gatunku muzyki, a nie wartości uśrednione w przedziale 1s. Przy małych składach i wokalach nie ma to aż tak dużego znaczenia. Ale jeżeli chcesz usłyszeć prawidłową stopę to potrzebujesz 300W w tym ułamku sekundy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Widać nie rozumiecie tego filmu. Chodzi o te piki w danym gatunku muzyki, a nie wartości uśrednione w przedziale 1s. Przy małych składach i wokalach nie ma to aż tak dużego znaczenia. Ale jeżeli chcesz usłyszeć prawidłową stopę to potrzebujesz 300W w tym ułamku sekundy.

W ten sposób określa się moc dźwięku, którą może wyemitować urządzenie w idealnych warunkach (zazwyczaj nieosiągalnych w normalnym użytkowaniu) przez bardzo krótki czas (np. milisekundę). Wartość ta ma głównie znaczenie marketingowe – ponieważ nie istnieje wspólna metoda pomiaru, dlatego wartość ta może być w zasadzie dowolnie wielka. Co za tym idzie – porównywanie wartości PMPO nie ma sensu. Porównywalną wartością opisującą urządzenie jest moc skuteczna dźwięku (RMS – Root Mean Square) bądź ciągła (RMS najczęściej jest o około 20% większy od mocy ciągłej).

Przecież objaśniono już ten filmik.

No nie wiem. Być może. Z tego co widziałem na dość dokładnym mierniku w Accuphase A-200 różnice między normalnym graniem a pikiem w basie to było 2-3x. Ale może czasem jest to i 10x. Trudno mi w to jednak uwierzyć. Generalnie jestem raczej przeciwnikiem słabych wzmacniaczy, bo wiem że kolumny powinny być złapane przez wzmacniacz za mordę. Z drugiej strony moje odczucia co do D-klasowych wzmacniaczy są takie, że tam niby jest 600W a sprzęt jest wyraźnie słabszy niż np A-klasowy wzmacniacz o mocy 100W. Czyli te waty albo niewiele mówią albo nie są sobie równe.

Mierniki we wzmacniaczach mają bezwładność, po to by ładnie się wychylały w takt muzyki. I nie pokazują wartości szczytowej. Takie zabawki bywały w magnetofonach kasetowych - wskaźniki z funkcją peak hold.

Widać nie rozumiecie tego filmu. Chodzi o te piki w danym gatunku muzyki,

Ale też pisałem o pikach. Normalnie pokazywało 40-50W ale w piku na basie dochodziło do 115W.

Tak się zapytam, z jakiej odległosci i jak duzych pomieszczeniach słuchacie?

Chyba nie uzyskujecie ciśnienia akustycznego rozwalającego bębenki? :)

Też mnie to zastanawia gdy czytam o tych gigantycznych mocach. U mnie pokój 56m2, 3m wysoki, odległość od kolumn to 3.5m i nie wyobrażam sobie słuchać dłużej na 50 gdzie pik jest na powiedzmy 120W, niech będzie że na 150W. Tak więc po co aż tak wielkie moce?

Też mnie to zastanawia gdy czytam o tych gigantycznych mocach. U mnie pokój 56m2, 3m wysoki, odległość od kolumn to 3.5m i nie wyobrażam sobie słuchać dłużej na 50 gdzie pik jest na powiedzmy 120W, niech będzie że na 150W. Tak więc po co aż tak wielkie moce?

To zamień na końcówki o max 150W to sie dowiesz :-)

Jakie jest pasmo przenoszenia przy danym poziomie mocy ? może tu leży odpowiedz

U mnie pokój 56m2, 3m wysoki

To przy Twojej kubaturze, licząc wg mojego wzmacniacza, Twój wzmacniacz powinien mieć jakieś 200-300 W na 8 Ohm lub 300-400 na 4 Ohm.

Nie,no wiadomo, że wzmacniacze powinny być wyraźnie mocniejsze niż max głośność jakiej chcemy czasem posłuchać nawet w piku. Ale w A-klasie 200W to potęga.

Na basie mam Accuphase M-6200 czyli jakieś 430W/4 ohm i jeszcze nie udało mi się odkręcić ponad połowę nawet przy bardzo głośnym graniu czego generalnie unikam i nie lubię.

W Accu A-200 są diodowe i jeszcze dodatkowo wyświetla cyferkami jaką właśnie oddał moc. Max co udało mi się z niego wydusić to było jakieś chyba 115W ale wtedy cała wielka chata tańczyła wraz z sąsiednimi budynkami. Nie wyobrażam sobie zagrać np 300W. Musiałbym uciekać z chaty... :-)

No właśnie pytanie czy pokazuje wartość chwilową czy już uśrednioną jakoś .

Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu nic nie jest wyjaśnione .

Wygląda na to że chwilową ale równie dobrze może być uśredniona za jakiś czas .

( W sumie nie miało by sensu wstawianie wyświetlacza cyfrowego jak by była uśredniona )

Tu kluczowa sprawa żeby odróżnić wartość chwilową od uśrednionej .

Wiele osób niestety nie rozumie różnicy .

Żeby to zmierzyć potrzebny jest szybki miernik z funkcją peak hold bo inaczej nie uda się zobaczyć wskazania :)

To że wartość chwilowa będzie miała setki W to nie znaczy że głośność będzie duża..

Bob Cordell zanany konstruktor wzmacniaczy kiedyś też to demonstrował na jakimś Show .

Gdzieś na necie jest pełny artykuł . Na jego stronie jest tylko krótki opis :

Ukryta Zawartość

This demonstration was a real "Wow" for the attendees. The Rickie Lee Jones (RLJ) cut was played at realistic, but certainly not unpleasant, levels in the relatively small hotel exhibit room on speakers with an estimated sensitivity of about 89 dB. The average power typically read 1-2 Watts, while the power on peaks often topped 250 Watts (the power display monitored only one channel, so these numbers should be interpreted as Watts per channel). On this cut, most peaks occurred with an aggressive "thwack" to a snare drum positioned dead center.

Mam tą płytę i crest factor na tym utworze to 22dB :)

Sam kiedyś śmiałem się z tych setek watów .

Trzeba się przekonać na własne uszy co się traci .

A można się o tym przekonać tylko mając mocniejszy wzmacniacz .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się zapytam, z jakiej odległosci i jak duzych pomieszczeniach słuchacie?

Chyba nie uzyskujecie ciśnienia akustycznego rozwalającego bębenki? :)

2m

15m2

Ja mam

- 24m^2

- 3m

- 130W w klasie A

Zdarza mi się słuchać głośniej, bardzo głośno się nie da.

@raven1985

mnie zastanawia inna kwestia. Czy aby kW nie powodują lekkiego "odrealnienia" przekazu. Kontrola, kontrolą, czy stopa jest dalej stopą czy zaczyna być impulsem.

Mamy kolumny np. 100W o skuteczności 98dB

podłączamy końcówkę 100W i ustawiamy na pre polowe, 50%, jaka głośnością dB zagrają kolumny ?

to samo z końcówką 1000W ?

jakie pasmo przenoszenia i % wydajność mocy będą miały końcówki przy tym poziomie ?

Sam kiedyś śmiałem się z tych setek watów .

Trzeba się przekonać na własne uszy co się traci .

A można się o tym przekonać tylko mając mocniejszy wzmacniacz .

Ależ podzielam pogląd kolegi. Nie jestem zwolennikiem słabych wzmacniaczy, a już nie daj Boże na basie. Nadal uważam, że lampa na bas się nie nadaje. Wiem, że wiele osób nie zgodzi się ze mną i OK. Ich prawo. Lampa na średnicę TAK, ale tylko możliwie najlepsza, ale już nie na bas. Pewnie, że jakiś ten bas będzie ale nie ma szans być taki jak z dobrego tranzystora. Natomiast pytanie czy gigantyczne moce rzędu 1000-2000 W to nie przegięcie w drugą stronę? Szczególnie, że wiele wzmacniaczy, a może większość wcale nie pracują najlepiej na 10% swojej mocy. Trudno jednak na 50% mocy słuchać wzmacniacza o mocy 1000W, czy więcej.

No właśnie pytanie czy pokazuje wartość chwilową czy już uśrednioną jakoś .

Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu nic nie jest wyjaśnione .

Wygląda na to że chwilową ale równie dobrze może być uśredniona za jakiś czas .

( W sumie nie miało by sensu wstawianie wyświetlacza cyfrowego jak by była uśredniona )

Tu kluczowa sprawa żeby odróżnić wartość chwilową od uśrednionej .

Wiele osób niestety nie rozumie różnicy .

Żeby to zmierzyć potrzebny jest szybki miernik z funkcją peak hold bo inaczej nie uda się zobaczyć wskazania :)

To że wartość chwilowa będzie miała setki W to nie znaczy że głośność będzie duża.

No ale jest Hold Time, 1 sekunda lub nieskończoność (o ile dobrze widzę na zdjęciu).

Ukryta Zawartość

Elektronicznie można zeralizować takie nagrania, nie dziwi wtedy, ze część ludzi używająca słuchawek szybko traci słuch. ;)

W normalnych realizacjach i realnych warunkach coś takiego praktycznie nie występuje. Filmik należy traktować jako pokazowy, głównie marketingową prezentację potrzeby ogromnych mocy.

Poza tym, średni poiom słuchania też należałoby odnieść do piku a nie rms;)

Filmik należy traktować jako pokazowy, głównie marketingową prezentację potrzeby ogromnych mocy.

idąc tym tokiem myślenia, prezentowane kolumny są "ułomne" a klienci zrobieni w bambuko?.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.