Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt do spięcia zestawu Onkyo A-9050 i Denon DCD-720AE

Setneck

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

To mój pierwszy post, jestem Andrzej i właśnie wkroczyłem w świat "audiofilstwa" drogą zakupu zestawu jak w temacie :).

Chciałbym spiąć klocki jak najlepszym interkonektem o długości 0,5 m w cenie do 250 zł. Słucham szeroko pojętego rocka, kolumny mam Dali Zensor 7, zapięte do wzmaka kablami Scan Cable Master Flex 2x2,5 mm2. W tej chwili do wygrzania systemu spiąłem wzmak i cd kablem Prolink Exclusive.

Rozważam zakup:

- In-Akustik Premium

- Wireworld Luna 7

- Wireworld Solstice 7

- Qed Performance Audio 40

- Chord Crimson VEE 3.

Chodzi mi o zbalansowane, detaliczne, acz nienachalne i niesyczące w górze brzmienie. Nie mam niestety możliwości odsłuchu wszystkich tych kabli. Który z tych kabli polecacie?

Z góry dzięki za poradę i wyrozumiałość dla początkującego "audiofila" ;).

Pozdrawiam, Andrzej

Jako początkującemu "audiofilowi" polecam długie i owocne poszukiwania "swojego" dźwięku ;-)

Na początek dobry jest Audioquest, Reson, albo jednak solid miedziany DIY z 24 AWG.

Cztery budżetowe wtyczki i kabelek po ok. 1 zł/m 2 x 0,5 mm średnicy.

Dźwięk zbalansowany, detaliczny, niesyczący i nienachalny. Reszta zależy od systemu.

Po posłuchaniu zachęcam do dalszych prób i zakupów IC z wyższych półek, ale na DOBRY

początek ten kabel jest naprawdę najlepszy...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zerknij tutaj - będzie jakość Qeda ale taniej

http://sklep.rms.pl/kabel-2xrca-monkey-cable-mctana0-concept-0-5m

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :).

Jako początkującemu "audiofilowi" polecam długie i owocne poszukiwania "swojego" dźwięku ;-)

Dziękuję bardzo :). Jestem muzykiem, więc sytuacje dźwiękowe wszechobecne w życiu, ale do tej pory całą kasę ładowałem w gitary i wzmacniacze. Przyszedł wreszcie czas na hi-fi ;)

Pozdrawiam, Andrzej :)

Witaj, zgadzam się nieco z bumpalump, kup solidny ale nie drogi interkonekt. Kabel za 250 zł przy tym cdku to przerost formy nad treścią. 90 procent szans że nie usłyszysz różnicy.

Pozdrawiam

Witaj, zgadzam się nieco z bumpalump, kup solidny ale nie drogi interkonekt. Kabel za 250 zł przy tym cdku to przerost formy nad treścią. 90 procent szans że nie usłyszysz różnicy.

Jeżeli tak to rzeczywiście nie ma to sensu. W dobrej cenie mogę kupić Qed Performance Audio plus możliwy odsłuch przed zakupem. Może wybiorę więc ten. Dzięki za hint.

Pozdrawiam, Andrzej

Dzień dobry.

Spójrz na moim zdaniem najbardziej rozsądne rozwiązanie, dające gwarancję dobrego spasowania Twojego systemu - WireWorld Luna 7 (http://q21.pl/wireworld-luna-7-rca-lui.html).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Szczerze kup cokolwiek, a zaoszczedzone pieniadzki odkladaj na lepsza elektronike.

Najlepsza rada jaka mogła paść w tym temacie. Warto czasem dostac kubeł zimnej wody i posłuchac takich rad, wyjdzie zdrowie, taniej i w przyszłości lepiej.

No chyba, żeby już dziś inwestycje zrobić w solidny interkonekt…zostanie do lepszej elektroniki w przyszłości.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Dzień dobry.

Spójrz na moim zdaniem najbardziej rozsądne rozwiązanie, dające gwarancję dobrego spasowania Twojego systemu - WireWorld Luna 7 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Brałem ten interkonekt pod uwagę, tym bardziej że i w tym przypadku mam możliwość odsłuchu. Dzięki za hint.

Najlepsza rada jaka mogła paść w tym temacie. Warto czasem dostac kubeł zimnej wody i posłuchac takich rad, wyjdzie zdrowie, taniej i w przyszłości lepiej.

No chyba, żeby już dziś inwestycje zrobić w solidny interkonekt…zostanie do lepszej elektroniki w przyszłości.

Nikt nie lubi zbędnie wydawać pieniędzy, aczkolwiek chciałbym kupić dobry kabel, który wystarczy na lata i który mógłby pracować także po ewentualnej zmianie systemu. Stąd pytanie o modele wyszczególnione w pierwszym poście, które w moim odczuciu mogłyby spełnić warunek jakość/cena/potrzeba :).

Pozdrawiam, Andrzej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brałem ten interkonekt pod uwagę, tym bardziej że i w tym przypadku mam możliwość odsłuchu. Dzięki za hint.

Nikt nie lubi zbędnie wydawać pieniędzy, aczkolwiek chciałbym kupić dobry kabel, który wystarczy na lata i który mógłby pracować także po ewentualnej zmianie systemu. Stąd pytanie o modele wyszczególnione w pierwszym poście, które w moim odczuciu mogłyby spełnić warunek jakość/cena/potrzeba :).

Pozdrawiam, Andrzej

Z tym "najlepszy mozliwy" będzie ciężko uwzględniając Twój zestaw. Bo na rynku każdy spełni z nawiązką swoje zadanie przy tym CD, więc kwestia tylko wybrania tego pod siebie. Wielkich różnic raczej nie usłyszysz pomiędzy nimi, ale nie zaszkodzić posłuchać kilku pozycji.

AudioQuest (byłem fanem tych kabli) WireWorld i Qed.

Czasem na rynku mozna w dobrych PLN dorwać audionova IC. Warto posłuchać bo to całkiem solidne kabelki w rozsądnych pieniądzach. A na pewno dobre w takim zakresie cenowym o jakim piszesz.

Pozdr.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Z tym "najlepszy mozliwy" będzie ciężko uwzględniając Twój zestaw. Bo na rynku każdy spełni z nawiązką swoje zadanie przy tym CD, więc kwestia tylko wybrania tego pod siebie. Wielkich różnic raczej nie usłyszysz pomiędzy nimi, ale nie zaszkodzić posłuchać kilku pozycji.

Zdaję sobie sprawę z ułomności mojego zestawu, ale akurat zakup tego konkretnego CD był efektem pewnego kompromisu, aby zmieścić się w budżecie. Większą jego część pochłonął zakup kolumn i suba (Dali E-12F), do tego chciałem mieć odtwarzacz z wejściem USB, a więc alternatywą była Yamaha CD-S300 i Pioneer PD-30. Z Onkyo (którego z kolei wybrałem z uwagi na dedykowane wyjście na subwoofer) Denon zagrał subiektywnie najlepiej.

AudioQuest (byłem fanem tych kabli) WireWorld i Qed.

Czasem na rynku mozna w dobrych PLN dorwać audionova IC. Warto posłuchać bo to całkiem solidne kabelki w rozsądnych pieniądzach. A na pewno dobre w takim zakresie cenowym o jakim piszesz.

AQ nie mam możliwości odsłuchu, natomiast WireWorld i Qed tak. Pożyczę więc Lunę i Perf. Audio i z nich wybiorę.

Pozdrawiam, Andrzej

W sumie to ja na Twoim miejscu bym chociaż dla testu wrzucił kabel optyczny miedzy klocki i posłuchaj jak gra przetwornik w onkyo - może będzie znacząco lepszy? Kto wie?

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Polecam Prolink Futura, bdb relacja jakości do ceny.

Prolink Futura kabel przewód 2x RCA Cinch - 1m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja polecę lune 7 dobry interkonekt za nie duże pieniądze sam używam.

Co do długości pomyśl o 1 m. A to w przyszłości szafkę rtv zmienisz a to sprzęt ustawisz w innym miejscu.Różnicy w cenie dużej nie ma , kabla praktycznie z tyłu nie widać a będziesz miał zapas.

Chodzi mi o zbalansowane, detaliczne, acz nienachalne i niesyczące w górze brzmienie. Nie mam niestety możliwości odsłuchu wszystkich tych kabli. Który z tych kabli polecacie?

Łączeniówki które wymieniłeś są dobrej i podobnej klasy, minimalnie może zagrać inaczej coś posrebrzanego. Subtelna różnica brzmienia byłaby jakbyś rozpatrywał też jakiś właśnie tani prolink, czy cienki sznurek rca z marketu. Minimalnie może poprawić się wybrzmiewanie muzyki, czasami jest to warte zachodu stawiam na Wireworld.

a Twoim miejscu bym chociaż dla testu wrzucił kabel optyczny miedzy klocki i posłuchaj jak gra przetwornik w onkyo - może będzie znacząco lepszy? Kto wie?

Jest to w sumie tani eksperyment, zresztą kabel optyczny Setneck pewnie masz . Onkyo 9050 i Denona dcd710 ma znajomy. Po optyku audio przetworzy więc dac Onkyo i będzie nieco detaliczniej, ale chłodniej w średnicy i wysokim basie, nieco gorsza scena. Po rca, czyli z dackiem Denona jest dźwięk lepiej wypełniony z lepszą sceną i stereo.

Jak masz możliwość odsłuchu ale w swoim systemie to ważne to oczywiście że sprawdź taki za 69 zł za 250 i za tysiąc i zobaczysz na czym stoisz. To bez dwóch zdań

Ja polecę lune 7 dobry interkonekt za nie duże pieniądze sam używam.

Co do długości pomyśl o 1 m. A to w przyszłości szafkę rtv zmienisz a to sprzęt ustawisz w innym miejscu.Różnicy w cenie dużej nie ma , kabla praktycznie z tyłu nie widać a będziesz miał zapas.

Dzięki, rzeczywiście warto mieć ewentualne pole manewru. Szafkę będę miał na zamówienie, a zmiana ustawienia sprzętu raczej tylko wtedy gdybym zmienił lokum, na co się raczej nie zanosi :). Ale od przybytku faktycznie głowa nie boli :).

Łączeniówki które wymieniłeś są dobrej i podobnej klasy, minimalnie może zagrać inaczej coś posrebrzanego. Subtelna różnica brzmienia byłaby jakbyś rozpatrywał też jakiś właśnie tani prolink, czy cienki sznurek rca z marketu. Minimalnie może poprawić się wybrzmiewanie muzyki, czasami jest to warte zachodu stawiam na Wireworld.

Czytałem bardzo dużo dobrych opinii o Lunie, a poza tym będę miał możliwość odsłuchu i porównania z Qedem oraz - jak się dziś okazało - z In-Akustik Premium. Nie oczekuję cudów nawet w stosunku do Prolinka Exclusive za 25 zł, ale zobaczymy, myślę, że określona różnica będzie :).

Jest to w sumie tani eksperyment, zresztą kabel optyczny Setneck pewnie masz . Onkyo 9050 i Denona dcd710 ma znajomy. Po optyku audio przetworzy więc dac Onkyo i będzie nieco detaliczniej, ale chłodniej w średnicy i wysokim basie, nieco gorsza scena. Po rca, czyli z dackiem Denona jest dźwięk lepiej wypełniony z lepszą sceną i stereo.

To skoro ma byc tak jak piszesz to chyba daruję sobie ten eksperyment i pozostanę przy połączeniu analogowym. Kabla Toslink jeszcze nie mam, planuję jego zakup by połączyć TV z Onkyo. Może z ciekawości sprawdzę wtenczas różnicę przy połączeniu CD ze wzmakiem :).

Jak masz możliwość odsłuchu ale w swoim systemie to ważne to oczywiście że sprawdź taki za 69 zł za 250 i za tysiąc i zobaczysz na czym stoisz. To bez dwóch zdań

Z samych eksperymentów i odsłuchów też można czerpać frajdę, więc na pewno kilka kabelków przetestuję :). Może nie za 1000 zł, ale pułap 250 zł traktuję przy moim systemie jako górny.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi :).

Pozdrawiam, Andrzej

Trochę mnie zaskoczyłeś tą opinią bo zazwyczaj na Wolfstonie jest dobrze średnica wypełniona. Ja własne stawiam bardziej, że po optyku może zagrać lepiej, ale to zależy też od kilku innych czynników. Generalnie też jestem zaskoczony, że autor nawet nie pomyślał o takim teście.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Nie oczekuję cudów nawet w stosunku do Prolinka Exclusive za 25 zł, ale zobaczymy, myślę, że określona różnica będzie :).

Różnicę łatwiej wyłapać ( o ile w ogóle) jak po jakimś czasie wepniesz po dobrym na powrót coś nieciekawego i kiepskiego.

Ja własne stawiam bardziej, że po optyku może zagrać lepiej, ale to zależy też od kilku innych czynników.

To skoro ma byc tak jak piszesz to chyba daruję sobie ten eksperyment i pozostanę przy połączeniu analogowym. Kabla Toslink jeszcze nie mam, planuję jego zakup by połączyć TV z Onkyo. Może z ciekawości sprawdzę wtenczas różnicę przy połączeniu CD ze wzmakiem :)

Setneck koniecznie sprawdź, sam wybierz co ci się spodoba, kwestia gustu, kolumn. Koszt optyka jest śmieszny wobec niezłego rca.

Gokar83 nie napisałem że było gorzej, dla wielu osób, więcej detali, tzw. czystość po optyku do przyzwoitego DACa będzie lepszym kierunkiem, niż troszkę lepsza scena i muzykalność po rca.

Co do innych wpływających czynników to jak najbardziej. Zależy jaki DAC zamontowali we wzmacniaczu, ja pamiętam jakiś starszy amplituner kinowy i różnicy na plus po optyku w ogóle względem rca nie zauważyłem, bo pewnie dac w tej taniej kinówce był kiepski . Przecież może być też tak, że dac odtwarzacza jest zwyczajnie lepszy niż w jakimś amplitunerku kinowym.

Wracając też do sytuacji i Onkyo 9050 może być też tak, że jak kolumny byłyby z tych detalicznych i raczej chłodno grających to tej dokładności i blasku byłoby za dużo, jednak z kolumnami autora Dali 7 może być to krok w dobrą stronę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.