Skocz do zawartości
IGNORED

O co chodzi z tymi malutkimi audiofilskimi zestawikami?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

dalej nie rozumiecie ze stereo nie polega na subwooferze lecz wrecz przeciwnie - a jeszcze wciskaja kit ze "posłucha to zatrybi"

chybasicie towarzyszu Sittek spadli z jakiego dywanu;)

nie zatrybi ! BO TO NIE JEST MOZLIWE

wasza propaganda ze zatrybi jest wstetna :p

tak jak wstetni sa wszyscy wymyslacze "nowych wspaniałych idei "

koncze te nieszczęsną gadke o wyszszosci papieru toaletowego nad sedesem - na pewno nie zatrybi

nie "nie posłucha" i nie polubi ....bo nie lubi herezji i heretyków i napewno tez nie zatrybi z heretykami :p

idzcie swoją drogą zguby sami :)

za to wciaz zapytuje wracajac do poprzedniego postu ... a jak by to było gdyby tam, rzeczywiscie skonfigurowac dwa subwoofery

pod monitory

zawsze taniej niz kupic dwa monitory po 15k;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

kancze te nieszczęsną gadke o wyszszosci papieru toaletowego nad sedesem - na pewno nie zatrybi

nie "nie posłucha" i nie polubi ....bo nie lubi herezji i heretyków i napewno tez nie zatrybi z heretykami :p

idzcie swoją drogą zguby sami :)

Czytasz czasami to co ci z pod palców wychodzi?

zadko ino przegladam by literówki skasowac na szybkiego

tak jestescie wrogami dobrego - z pełna odpowoiedzialnoscia to mowie

propagatorami złego

anty idealistami - dla mnie herezja co czynicie, praktycznie niczym wrogowie audio

powinna powstac inkwizycja i was spalic ;)

ps

pomijajm ze inkwizycja paliła dobrych na rządnie złego- inkwizycja to przenosnia

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

anty idealistami - dla mnie herezja co czynicie, praktycznie niczym wrogowie audio

powinna powstac inkwizycja i was spalic ;)

Czy ktoś ci każe używać monitorów studyjnych z subwooferm. To jedna z dróg jaką można wybrać by znaleźć swoje brzmienie systemu, mi akurat ona odpowiada. Przy okazji pewnie takich jak ja paru by się znalazło. Więc wara kolego od tego co mi się podoba. Mi się podoba tobie nie musi.

jesli juz wara to wara mi wmawiac ze ja Tobie wmawiam co ma Ci sie podobac

za to wara głosic swiatu ze sub to ideał

to dwie rozne sprawy - bardzo rozne

kolego, problem jest taki ze Ty myslisz caly czas o sobie a ja cały czas mysle o ideałach a nie o Tobie - w ogole o Tobie nie mysle , słuchaj sobie na czym tylko chesz i jak masz ochote, naprawde nic mi do tego i ani sie przysniło miec co do tego co Tobie sie podoba

szukam gdzie jest ideał a nie co sie komu podoba - mało mnie obchodzi co sie komu podoba , nic mnie to nie obchodzi nawet, ani Ciebie co mnie sie podoba ani mnie co Tobie - tu nie jest mowa o upodobaniach ale o wzorcach

za to wara mi głosic ze subto ideał

A kto mówi że ideał.

Po pierwsze dobrych subów nie ma wiele, a w przystępnych cenach jeszcze mniej. Do pasywnych zestawów raczej będzie problem z subem mającym filtr górnoprzepustowy, bez tego monitory dalej przetwarzają całe pasmo i guzik z ich odciążenia i dodania kolejnej drogi do systemu. Wstawienie suba do nieleczonego pomieszczenia to strzał w kolano. Nie jest łatwo zgrać "na słuch" suba z resztą. Miejsce dla niego nie może być przypadkowe itd.

Nie ma rozwiązań idealnych są tylko bardziej lub mniej problematyczne.

Co nie zmienia mojego zdania o tym sposobie na całkiem niezły system grający pełnym pasmem, w którym nie brakuje na pewno stereofonii.

Przy okazji napiszesz jakich zestawów z subem słuchałeś?

jak to kto ? wez nie rozwalaj systemu :)

pokaz mi płyte nagrana w 2.1 - wez sie w garsc i naprawde nie siej herezji ;)

ja Ci mowie ze muzyka nie jest 2.1 a Ty ciagle to samo- posłuchaj sobie lepszego suba

- my sie nie dogadamy

zycze zdrowia

ide i zostawiam nadal pytanie do rozwiazania poszukajacym zbyt drogich monitorów i tym ktorym nie stac na monitory za "15k"

... a jak by to było gdyby tam, rzeczywiscie skonfigurowac dwa subwoofery

pod monitory

pokaz mi płyte nafgrana w 2.1 - wez sie w garsc i naprawde nie siej herezji ;)

Podaj mi płytę gdzie dźwięk powiedzmy poniżej 100Hz nie jest monofoniczny.

Jakiej częstotliwości dźwięki jesteś w stanie lokalizować?

kazda jedna tylko tego nie słyszysz na swoich "cudach"

a czemu ponizej a myslisz ze na swoich miniaturach te 200 hz słyszysz dobrze tak jak tylko mozna- bardzo sie myslisz, kolo tak jak tylko mozna nawet nie stałes jesli bazujesz "cudach"

nie ma płyty nagranej monofonicznie do ilus hz - to ze sobie cos wymysliłes to juz Twoj problem

skad te herezje sie biorą :)

skoncz mnie udowaddniac ile hz słysze i te teorie z lasu wszystkie

prawda ktorej nie akceptujesz jest taka

ze kazdy "1hz" jest stereofoniczny BO TAK JEST NAGRANY, NA KTORYMS Z KANAŁOW - chvba ze specjalnie i z zamysłem jest na obu

i zacznij to akceptowac a nie odwracac prawde w nieprawde a z nieprawdy czynic cnote

subwoofer to zło "konieczne"

Z tym się zgodzę. Tylko nie potrafię zrozumieć Twojego aroganckiego stylu wymiany poglądów. Za mną od dawna chodzi chęć kupna tego "zła koniecznego". Wiesz dlaczego? Chciałbym, żeby moim uszom dane było usłyszeć niski, kulturalny bas a tego nie da się uświadczyć z kolumn z 6,5-7" przetwornikami, które są montowane w większości kolumn nowego milenium. Pudeł z 8 calowcami jak na lekarstwo a nawet 8'' woofer to jeszcze nie jest głośnik basowy, w całym tego słowa znaczeniu.

a czemu ponizej a myslisz ze na swoich miniaturach te 200 hz słyszysz dobrze tak jak tylko mozna- bardzo sie myslisz, kolo tak jak tylko mozna nawet nie stałes jesli bazujesz "cudach"

O czym mówisz? Jakieś konkrety?

nie ma płyty nagranej monofonicznie do ilus hz - to ze sobie cos wymysliłes to juz Twoj problem

Nie wiesz to nie pisz bo się kompromitujesz.

prawda ktorej nie akceptujesz jest taka

ze kazdy "1hz" jest stereofoniczny BO TAK JEST NAGRANY, NA KTORYMS Z KANAŁOW - chvba ze specjalnie i z zamysłem jest na obu

Nagranie na obu kanałach tego samego bez przesunięć czasowych czy zmiany natężenia to według ciebie stereo?

Patrz wyżej.

I tu link może coś ci się rozjaśni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

chłopie to ze słuchasz bum bum to mnie nic obchodzi

i ze na subie Ci to obojetne gdzie "bum bum" wystąpi byle wystąpiło

mi nie jest obojetne gdzie gra gitara basowa i orkiestra symfoniczna = mowie Ci ze nie graja na subwoofer i tyle i po ki grzyb mnie przekonujesz ze symfonika jest na subwoofer

powionno sie takich wieszac na suchej gałezi nad rzeką;)

pierdziela sawoją teorią "z techniawki" wyjetą a nigdy w zyciu basu nie słyszeli poza bum bum i im sie wydaje ze brum bum bum to bass - nie to nie jest bass

bas to instrument a nie brum bum i brum brum wyzszej klasy- obojetnie jak wysokiej klasy brum bum

bo bas TO INSTRUMENT KTORY GRA NA KANALE a nie cos od robienia burumm

G.. wiesz czego słucham. Nie masz zielonego pojęcia jak nagrywa się płyty nie mówiąc o tym że nie wiesz jaki zakres częstotliwości dźwięku da się zlokalizować.

mi nie jest obohjetne gdzie gra gitara basowa i orkiestra symfoniczna = mowie ci ze nie graja na subwoofer i tyle i ppo ki grzyb mnie przekonujesz ze symfonika jest na subowoofer

Lokalizujesz ok 40Hz?

Mam suba ciętego od góry na 80Hz.

Zlokalizujesz dźwięk poniżej 80Hz?

powionno sie takich wieszac na suchej gałezi nad rzeką;)

Hitlerek forumowy się znalazł.

Chyba znowu leków zapomniałeś wziąć.

po kij mnie gadasz o 40 hz ?

ja ja ci mowie ze twoje cuda nie graja dobrze nawe 200 - a ten mnie wmowi ze 20 hz nie słysze to moge suba nie nie moge bo mini kolumienki nie garaj dobrze 150 a nie 20

to "gowno od przestrzeni" nie garuje na gitare by odtworzyc a nie ze tak mocno potrzebuje 20 hz

potrzebuje 100 i po to mam "jbl L90" a nie po to by 10 mnie leczyło ale by 200 było malinowe

tu nie chodzi o schodzenie coraz nizej dobijajac do iluzji ale o malinonowosc :p

"gowna na biurko" sie nie nadaja dla gitary nawet a jesli do gitary sie nie nadają to sie nadaja do kibla

po kij komu monitor audio bx1 - skoro gitary nie słychac?

a po kij komu inne skoro dokladnmie ta sama wada gitary nie słychac - slychac poł gitary - poł to za mało

a skoro nie słychac to subem tego nie wylecze zwyczajnie i poprostu bo cała gitara jest na lewym a na prawym druga a nie ta sama - nie mge zmieszac ich razem ale subiak nie jest w stanie pojac

- krzyz na droge oby was mniej było to moze zaczna robic kolumny a nie modny smietnik na biurko za grube pieniadze

mam wyleczyc dwa kanały gitarowe ktorych nie mam przez braki kolumienkowe subem - czys upadł na rozum ? co z tego wychodzi - PAPKA taka sama jak to całe bredzenie o cudach i lekach

a ja ci mowie ze twoje cuda nie graja dobrze nawe 200 - a tenm nlnmnoie wmowi ze 20 hz nie słysze to moge suba nie nie moga bo mini kolumienki nie ngaraj dobrze 150 a nie 20

Masz kogoś pod ręką kto to przetłumaczy na język polski?

na polski to pewnie wyłozy dziura w budzie zwana reflexem - bo pwewnie tez przenosi odpowiednio instrumeny wg teorii cudów

wg waszej teori subów to nie macie ani poł glosnika ktory dałby rade cokolwiek

- kiedys "dziura" dopełniała instrumeny ktore przenosił głosnik ale on byl i to było ok kiedy dziura robiła za pomruk

dzis dziura zastapiła glosnik a to juz nie stoi obok ok

powiesz ze kolumna szerokosci 15-17cm oddaje 150hz bardzo dobrze - owszem oddaje 150.....buczen na sekunde do kwadratu

jesli dziura oddaje a nie głosnki to znaczy - ze tak naprawde, to nic nie oddaje

i mamy kolumne ktora nic nie oddaje bo zwyczajnie nie moze i subwoofer ktory papczy wszystko do kupy - i to sie dzis nazywa ideał

poszukujcie ludy ideału - klaniajcie sie przed cudami

a ile mamy kolumn 15cm na głosnikach chocby klasy ilumiantora ktory tez nie moze

malo

bo grom czyli 90% w uzyciu jest na głosnikach ktore moga o wiele mniej i nawet nie podchodza do iluminatorów itp.

co te koumienki mogą - NIC nie mogą ... czarują iluzją - bucza z dziury i mowia oto hertze ktorych chciałes ;)

one nie moga , subwoofer nie moze ....... i mamy zestaw ktory kosztuje krocie ... a nie moze

ale jest razda zapłac wiecej bo prawdziwe kolumny stały sie towarem luksusowym dla "wybranych"... wiesz przez co ? - przez wasze pieprzenie

<br /> ... a jak by to było gdyby tam, rzeczywiscie skonfigurowac dwa subwoofery<br />pod monitory<br />

Owszem jest stosowane takie rozwiązanie, zwrotnica aktywna z niskim podziałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "jeden kanał"

oczywiście trzeba to idealnie zestroić, zaletą takiego rozwiązania jest bardzo prosta zwrotnica pasywna,

brak sporych pojemności i indukcyjności.

ps.

po co tyle agresji, to ma być dyskusja merytoryczna, każdy ma prawo przedstawiać swoje subiektywne odczucia, ale po co te kłótnie.

Ukryta Zawartość

jakiej agresji ?

agresji do basni ze subwoofer gra tak samo dobrze jak 2.0?

no do basni musi byc agresja

bo zeby ktos powiedział o z vbraku lkaku proponuje subwoofer no i pieknie ale tu takj sie nie mowi - tu sie mowi oto cud i musicie przyznac ze to cufd bo to prawda i niech cał7y swiat wierzy

oo wowczas agresja jest niezbedna - nie ma zadnego pokoju z basniami ;)

basnie trzeba ciąc i walic mieczem :)

ja sie nie obrazam, Przemek chyba tez nie -jak siedzisz w pokoju z kumplem to tez gadasz a przestan pierdzileic itp - jakos nikt sie nie obraza, najwyzej usłyszysz to samo "sam pierdzielisz" no i git grunt nie udawac ze sie zgadzamy i jest pokój - udawactwa nie lubie :)

nie nie zgadzamy sie i idzie "na noze" :) po co mowic o ty dobrze mowisz i ty dobrze - nie, ktos nie dobrze , nie moga wszystkie tezy byc dobre, tak to nie ma - niezfgoda musi byc jawna i pełana nie ma konformizmu i nie ma tu miejsca na kompromis

@ Erazm2

Jakich zestawów z subem sluchales?

Wiesz jak strojona jest dziura w np. moich monitorach podpowiem 60Hz.

Wiesz cokolwiek o zwrotnicach aktywnych i w ogóle systemach aktywnych?

Wiesz co to dyskusja na argumenty?

wiem ale Ty nie uznajesz argumentów wiec nie ma sensu udawac - twierdzisz ze płyty sa 2.1 i tak nalezy ich słuchac

dla mnie to jest ponizej sesnownej debaty wiec nie biore udziału w rozwazaniach o niczym

dopuki nie uznasz ze całosc jest steroeofoniczna nie ma zadnej debaty

przypomne ciekawszy wpis

( bo Twoje argumenty w ogole mnie nie ciekawia ) ciekawi mnie czy to sie rozwinie i moze przynajmniej ktos skorzysta z tych ktorzy nie chca sie dac nabrac na 2.1- a jak kto chce - szerokiej mu

Owszem jest stosowane takie rozwiązanie, zwrotnica aktywna z niskim podziałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "jeden kanał"

oczywiście trzeba to idealnie zestroić, zaletą takiego rozwiązania jest bardzo prosta zwrotnica pasywna,

brak sporych pojemności i indukcyjności.

pomijajac budowanie zwrotnic na subach studyjnych i monitorach studyjnych isnieja juz wbudowane podzialy ustawialne - mozna je wykorzystac do dobrego zestrojenia

Ukryta Zawartość

powiesz ze kolumna szerokosci 15-17cm oddaje 150hz bardzo dobrze - owszem oddaje 150.....buczen na sekunde do kwadratu

Genelec 8320A (szerokość 15,1cm) zagra bardzo dobrze 150Hz (bardzo dobrze, to znaczy niskie THD, przy tych 85dB z jednego metra, brak podbić, impuls bez zarzutu itd.). 150Hz, to jeszcze nie jest taki problematyczny obszar, dla małych głośników.

co te koumienki mogą - NIC nie mogą ... czarują iluzją - bucza z dziury i mowia oto hertze ktorych chciałes ;)

Mowa była o 150Hz, a nawet dosyć małe monitorki BassReflex nie mają tak wysoko strojonego tunelu (150Hz nie jest grane przez tunel, tylko przez głośnik). Kolejna sprawa, to bassreflex daje ogromne możliwosci strojenia - ogromne, to znaczy mozna go bardzo źle zestroić pod wzgl. impulsu czy równomierności pasma, lub wręcz przeciwnie. Widziałem bassreflex, który praktycznie nie ustępował impulsem obudowie zamkniętej (KRK Expose E8B), jak i bassreflex, który był pod tym wzgl. tragicznym burczysynem (KRK VXT8)

... także wsadzanie wszystkich kolumn z BR, do worka z napisem "rozmyty pierdzioch" jest nieporozumieniem, bo między jednym BR, a innym, pod wzgl. impulsu jest przepaść.

ps. nie zapominaj, że BR pozwala zmniejszyć THD, z powodu mniejszego wychylenia mechanicznego głośnika w obszarze częstotliwosci rezonansowej tunelu - tylko wszystko musi być robione z głową, by nie zrobić kupy na impulsie w obszarze słyszalnym

Nie przetrwały? Pomysl do dupy? A to ciekawe. Pierwszy lepszy z brzegu- zestawy Soundtouch -1.1, 2.1, 5.1 firmy Bose. Jest tego mnóstwo. Polecam odsłuch takiego grajka. Mnie za każdym razem opadała szczena. Nie przetrwały ....... :-)

My tu o prawdziwym sprzęcie audio...:) A ty z samograjami wyjeżdżasz, albo kinem domowym...

Po pierwsze dobrych subów nie ma wiele, a w przystępnych cenach jeszcze mniej.

Jak można grać _dobre_ stereo na jednym głosniku niskotonowym?

Samo koncepcja jest do D i pieniądze tutaj niczego nie zmienią.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jak można grać _dobre_ stereo na jednym głosniku niskotonowym?

Samo koncepcja jest do D i pieniądze tutaj niczego nie zmienią.

JA jestem przeciwnikiem subów, jednak trzeba przyznać, że jeśli ten głośnik niskotonowy będzie kończył słyszalną pracę dostatecznie nisko, to znaczy tam, gdzie człowiek nie jest w stanie określić kierunkowości, to "będzie to grało", pomimo tylko jednego basu. Oczywiście niejeden powie, że słyszał przy kilkudziesięciu HZ kierunek z którego to kilkadziesiąt HZ dochodziło - mam wiadomość: słyszał to, bo owy sub siał sporymi THD, czyli zniekształceniami w postaci harmonicznych, które leżą przy wyższych częstotliwościach ... i to po tych zniekształceniach określał kierunek.

My tu o prawdziwym sprzęcie audio...:) A ty z samograjami wyjeżdżasz, albo kinem domowym...

A co to jest "prawdziwy sprzęt"? Nie należy zamykać się w pewnych schematach, a gdy dyskutuje się na jakiś temat warto wcześniej zapoznać się z możliwościami, posłuchać, porównać. Nie zapominaj, że te "samograje" Bose czy Bang& Olufsen'a kosztują nierzadko ok. 15.000/25.000 zł. A w przypadku tych firm jakość idzie z ceną. Samograje na pewno to nie są. Przez ostatnich kilka lat miałem okazję nausznie zweryfikować swoje spostrzeżenia.

Myślałem, że jest z ciebie niezły audio zawodnik, który zjadł zęby na różnym sprzęcie. Ale jak widzę po tych ostatnich wpisach jest raczej cieniutko. Zwykły forumowy teoretyk z nikłym doświadczeniem.. Szkoda, bo myślałem że sobie ciekawie podyskutujemy.

Gdy nabierzesz ogłady i praktycznego doświadczenia, to może kiedyś?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

widzisz, tak o juz jest -kolejny raz sie pomyliłes

tez kiedys myslałem ześ " ogładzony" ale widac tez sie pomyliłem, całe zycie sie mylimy ;)

p.s

problem w tym z niekoniecznie my sami z siebie, ale nacisk spoleczny wywierany przez marketing nas myli - nie zamierzam byc jego czescią

ze wiekszosc chce i lubi byc dymana iluzjami to mam prawo miec to w dupie.. i mam i jasno to wyrazam, mam nadzieje a nie zakamuflowanie .. własnie o to chodzi by był jasny podział - dokladnie o podział chodzi

ps2

czyli kiedy ? wtedy kiedy sie ogarne i zaczne klaskac miniaturom z subwooferem ? - rzeczywiscie wlelce Cię bchodzi doswiadczenie, akurat

wiesz co Cie obchodzi? - propagowanie iluzji ktora Tobie sie spodobała i to wszystko

a mnie nie obchodzi co mnie sie spodobało, mnie obchodzi idealizowanie i to jest roznica

ciebie obchodzi podobanie sie czegos komus

mnie stereo i ZADNEJ zmiany nie przymujmuje do wiadomosci - na zmiany znaczenia słowa sterero jestem zabity dechami na dziesiec spustów i tak pozostanie poki sie ten swiat nie skonczy.

Jakiekolwiek podobanie nie wpłynie, nawet grube pieniadze by na to nie wplyneły - nic na to nie wplynie bo cokolwiek by sie zmieniło to juz nie jest idealizowanie a konformizm

a nienawidze konformizmu :)

.

udawanie ogłdy nie pomoze, pozmoze co innego - jawna wojna, bo to jest wojna i nie jestesmy po tej samej stronie tylko inaczej ubrani

i to wasnie uparcie czynie nie udaje przyjazni i poklepywania sie po ramieniu z wrogam, i nie dlatego ze ich nie lubiue, dlatego by przypadkiem nie uznano ze moze wojny nie ma - owszem jest i musi byc to widoczne bo kiedy przestanie byc widoczne to przegralismy - nie wy czy my ale przegralismy jako ludzkosc oznaczało by to ze zostalismy zaprogramowani do jednego celu a ja sie z nim nie zgadzam i tak pozostanie az do konca wojny :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.