Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa dla Pylon DIamond 28

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie macie jakieś propozycję ? Cena Diamondów to około 5700. Jeśli móżna prosić o opinie to bardziej osłuchane osoby, które słyszały więcej niż jedną parę kolumn. Metraż jak dla diamondów. Eletronikii trochę mam. Wiadomo z jedną będzie lepiej z drugą gorzej. Chyba, że w tej cenie Diamond wyróżnia się najbardziej waszym zdaniem ? Z ciekawości jak możecie napisać to z czym macie podłączone. Może bardziej się opłaca zrobić kolumny ??? u kogoś renomowanego ...

Czy czasam w diamondach mocniejszy wzmacniacz nie wyrządzi im krzywdy przy głośniejszym graniu? Gdzieś czytałem , że mają z tym problem. Słuchałem ich ze wzmakiem 2x60 pracującym w klasie D. Tam problemu nie było. Nie chciał bym się ewentualnie rozczarować , że przy głośniejszycm słuchaniu kolumna się będzie "dławić" brakiem energii dynamiki. Pomijam tutaj kwestie roździelczości bo dla roździelczośći nie słucha się głośno.

https://www.audiostereo.pl/topic/128111-alternatywa-dla-pylon-diamond-28/

Witam

Przez ostatnie pół roku odsłuchałem:

- Dali zensor 7

- Dali Ikon 6

- Paradigm monitor 11v7

- B&W 683

- Focal Aria 926 i 946

- Polk Audio A9

- Monitor Audio silver 6 i 8

- Monitor Audio bronze 5 i 6

- Elac FS 78 i 77

- Boston Acoustics m350

- Canton Chrono, modelu nie pamiętam

- Tannoy Mercury 7.4, xt6f i xt8f

- Pylon audio sapphire 25

i oczywiście Pylon Audio Diamond 28 i te kolumny były moim numerem 1 na liście... do czasu odsłuchania Triangle Esprit Antal EZ, które teraz prowadzą na mojej liście. Diamondy mają lekkie podbicie góry, grają przyjemnie i z wykopem. Taka jest ich główna cecha rozpoznawcza. Też gdzieś czytałem, że jakiś dziwak z forum (fan Tonsila czy unitry) wypisywał bzdury, że przesterowuje gwizdek przy głośniejszym słuchaniu. Bzdura. Te kolumn mają podział pasma bardzo wysoko dlatego zastosowali taki mały gwizdek. Słuchałem przez chwilę głośno Metallicę Load w salonie i nic niepokojącego nie było słychać, mimo że membrany mają dość skromne wychylenie.

60 watowy piec? zależy ile daje mocy przy 4ohm. Jak będzie za słaby to na szybkich rockowych jak i metalowych utworach bas się pogubi. Jak dasz na całą pare to nawet słabym wzmacniaczem je uszkodzisz. Wzmacniacz najlepiej jak ma duży zapas mocy.

Przy bezpośrednim porównaniu Diamond 28 na integrach 2x80w oraz 2x100w (Atoll) znacznie lepiej z wysterowaniem poradziły sobie model IN 80. Problem nie pojawia się tylko przy głośniejszym odsłuchu, ale ale już od najmniejszych częstotliwości. Druga sprawa to kwestia wielkości pomieszczenia jakim dysponujemy. Diamond 28 zdecydowanie powyżej 25-30 m2

Nie rozumiem sensu Twojego postu.

Czy szukasz konkurencyjnych kolumn w cenie tych diamondów 5700zł, cena nie piwinna być wyznacznikem, bo w dniu rynkowej premiery kolumny mogą być po 6 tys., a za jakiś czas utargujesz je za 2,5k i co z realną wartością ? Ocenisz je na podstawie ceny? Kolumny albo grają dobrze, albo nie, cena nie powinna być wyznacznikiem.

Kolejna rzecz, czy w tym dziwnym założeniu podobnej ceny szukasz kolumn podobnie do nich grających, czy w jakimś aspekcie inaczej ?

Doceniam jak grają, chociaż sam wolę inne brzmienie, na AS wydawało mi się nazbyt analityczne( nie pamiętam z czym grały).

Ostatnio słuchałem koło 20-30 modeli w większości z ceną 1,5- 7 tys tylko co ma wynikać jak je wymienię?

Przy bezpośrednim porównaniu Diamond 28 na integrach 2x80w oraz 2x100w (Atoll) znacznie lepiej z wysterowaniem poradziły sobie model IN 80. Problem nie pojawia się tylko przy głośniejszym odsłuchu, ale ale już od najmniejszych częstotliwości. Druga sprawa to kwestia wielkości pomieszczenia jakim dysponujemy. Diamond 28 zdecydowanie powyżej 25-30 m2

Mam różne integry moc przy 8ohm 100-135w tak, więc zapas będą miały. Co do safirów 25 też je słuchałem. 31 też i odpadła przy odłsuchu - bardzo słabe ogniowo przynajmniej w tej konfiguracji w jakiej było podpięte.

Nie rozumiem sensu Twojego postu.

Czy szukasz konkurencyjnych kolumn w cenie tych diamondów 5700zł, cena nie piwinna być wyznacznikem, bo w dniu rynkowej premiery kolumny mogą być po 6 tys., a za jakiś czas utargujesz je za 2,5k i co z realną wartością ? Ocenisz je na podstawie ceny? Kolumny albo grają dobrze, albo nie, cena nie powinna być wyznacznikiem.

Kolejna rzecz, czy w tym dziwnym założeniu podobnej ceny szukasz kolumn podobnie do nich grających, czy w jakimś aspekcie inaczej ?

Doceniam jak grają, chociaż sam wolę inne brzmienie, na AS wydawało mi się nazbyt analityczne( nie pamiętam z czym grały).

Ostatnio słuchałem koło 20-30 modeli w większości z ceną 1,5- 7 tys tylko co ma wynikać jak je wymienię?

Nie wiem jaką mają marże te kolumny pewnie sporą. Pytam o kolumne w tej cenie jaka jest konkurencja. Słyszałem kolumny robione cena ciut mniejsza. Dac i wzmak modyfikowany. Ogromna przestrzeń trójwymiarowość wydobywała się z nich. Pewnie była to zasługa modów. W każdym badz razie na pewno kopa ani dynamiki nie miały były do czegoś innego bardzo fajnie na nich słuchalo się jazzu, Cóż gdybym się nie bał wziąłbym 4 drożne inifinity, ale się boje dlatego pytam o nowe. Nie będę ukrywał , że wole konstrukcje 3 czy 4 drożną od 2 drożnej, ale w tej cenie ciężko. Na pewno chciałbym trójwymiarowość :) i energię tyle ,że przy takim budżecie raczej to mało możliwe. Niestety obawiam się o 2x18 (licząc z obwódką) to mało. Jestem zwolennikiem dużych woferów,a le nie ta cena. Mam stx fx 300 2x18 z tego co pamiętam w porównaniu do diamondów bas twardszy , szbszy, ale zmienny . Kolumna spójna chociaż to wszystko kwestia elektroniki bardziej można je porównywać do saphirów z tym, że nie porównywałem ich bezpośrednio tylko z pamięci i z innym wzmakiem. Patrząc stosunek cena jakość to dobra paczka., ale szukam czegoś bardziej analitycznego , przestrzennego. Diamond o góry był jasniejszy , ale nie kłół po uszach jak model 31.

Dwie budżetowe 15-tki w za dużej obudowie do 30 metrów? - To na pewno będzie super kontrola, szybkość i dynamika.

No właśnie chodzi ci o Pylona i 2x18 licząc z obudową ? Nie wierzę w granie tej konstrukcji na 30-40m. Dlatego pytam i szukam,

Mam różne integry moc przy 8ohm 100-135w tak, więc zapas będą miały. Co do safirów 25 też je słuchałem. 31 też i odpadła przy odłsuchu - bardzo słabe ogniowo przynajmniej w tej konfiguracji w jakiej było podpięte.

No właśnie może się zdażyć ,że ocenisz negatywnie dobre kolumny przez pryzmat źle dobranego wznacniacza( choć dobrego) finalnie dźwięk nieciekawy.

Ps. W tym samym czasie co pisałem już nieco wyjaśniłeś.

Nie mylisz aby 4 drożności z 4 głośnikami ? Sam rozmiar jak to podajesz 16, czy 18 nie daje gwarancji brzmienia ilości czy nasycenia basem. Widzisz sam po stx , są mniejsze konstrukcje grające bardziej nasyconym dołem. Wiem ze sporo osób napisze, że duży woofer to lepszy bas, ok ale nie zawsze. Lepszy bas to jaki, bo jeden woli tylko dużo, a inny mniej, a nisko schodzący.

Może zejdę na inny temat nie wiem czy nie powinie być nowy wątek. Czy np Takie Kappy 8.2 da się naprawić chodzi mi o głośniki np jak się rozlecą ? kolumna ma już 25 lat. Czy istnieją zamienniki równie dobre ?

Kappy 8.xx są 4 drożne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sczerze powiem, że bas stx nie jest zły podoba mi się. Potrafi zejść nisko. w 16m. przy odp. muzyce pod niego czuć je w piersiach co prawda w altus 200 czułem bardziej dynamikę i moc, ale tam szczególnie góra bardzo słaba do normalnego słuchania (co prawda to konstrukcja do czego innego). w 380 jest już zupełnie inaczej i mimo że stx ma 2x18 z obudową a 380 wufer 30 do za przeproszeniem łupania wolę stx. Natomiast do spokojnej muzyki bez dwóch zdań 380, ale jak już pisałem wszystko zależy od zestawienia ze wzmacniaczem. Kusi mnie coś lepszego dlatego też pytam / szukam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.