Skocz do zawartości
IGNORED

Program Trzeci Polskiego Radia - Trójka

qot

Rekomendowane odpowiedzi

A jak ktoś lubi Skaldów, Filipinki ect. - OK - niech się sięgnie do swych zbiorów - nie muszą wszyscy tego słuchać :)

A ten ktoś odpowie Ci: jak ktoś lubi (i tu wstawi Twoją muzykę i Twoich ulubionych wykonawców) i poradzi Ci to samo ???

Bo niby czemu ma słuchać tego co Ty lubisz ???

Chyba nie tędy droga......

Bo niby czemu ma słuchać tego co Ty lubisz ???

Shrek77 -> chyba mnie nie zrozumiałeś wiec napisze jeszcze raz:

>>Stacje radiowe powinny kształtować i rozwijać nasze gusta muzyczne. Poznawać nowe. Stare, znane i dobre utwory mamy przecież w swoich kolekcjach płyt. standardy jazzu, bluesa, rocka - to wszystko już znamy.<<

Nikogo nie zmuszam do słuchania mojej muzyki - bo tą mam na płytach i nie oczekuję od radia by mi to prezentowała.

Pozdrawiam wszystkich fanów trójki...

Zrozumiałem co napisałeś...

Poza tym przypominam Koledze iż się starzejemy z każdym dniem, następuje zmiana pokoleniowa. A idąc Twoim tokiem myślenia obecne pokolenie 20 latków i mniej powinno znać tylko Rihanne i podobne artystki.

A choćby wspomniane wcześniej PinkFloyd powinno być dla nich czarną magią, o metalu i rocku to już nawet nie wspomnę...

Dwa ja dziękuję za kształtowanie i rozwijanie moich gustów - jakoś tak to mi pachnie systemem minionym.

Wolę już niech radio puszcza cały przekrój i ja sobie wybiorę co mi leży... Acz uczciwie przyznając to też można nazwać kształtowaniem gustów...

Zresztą jak pamiętam jeszcze swoje nastolatkowe lata i wybory muzyczne jakich dokonują nastolatki to cała dyskusja jest bezprzedmiotowa.... Po prostu to tak nie działa....

Pozdrawiam serdecznie

P.S. A wracając do trójki - ja nigdy nie słuchałem programów informacyjnych tego radia, to zawsze dla mnie było radio muzyczne, może nie idealne, ale jeśli porównać trójkę i komercyjne stacje na FM - to różnica jest kosmiczna wręcz.

Cóż, a że przy "dobrej zmianie" słynna już stronniczość TVN jest niczym ziarenko przy plaży - niech się prezes martwi, ja wiem iż ludzie nie zniosą jak ich ktoś nimi tak nachalnie manipuluje i odgryzą się przy pierwszej okazji, czyli w tym wypadku wyborach...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

>>Stacje radiowe powinny kształtować i rozwijać nasze gusta muzyczne. Poznawać nowe. Stare, znane i dobre utwory mamy przecież w swoich kolekcjach płyt. standardy jazzu, bluesa, rocka - to wszystko już znamy.<<

Nikogo nie zmuszam do słuchania mojej muzyki - bo tą mam na płytach i nie oczekuję od radia by mi to prezentowała.

Zamiast "kształtować i rozwijać" wolę proponować. W czasach świetności Trójki próbowano kształtować i rozwijać mnie na siłę. Od Wojnickiego i Filipinek rozwinąłem się do (alfabetycznie - bo tak układam swoje płyty) do The Clash czy Jane's Addiction". Kształtu (czy całokształtu) moich wypowiedzi do dzisiaj wielu nie cierpi na Bocznicy, a kiedyś także w PRL-u.

(...)

P.S. A wracając do trójki - ja nigdy nie słuchałem programów informacyjnych tego radia, to zawsze dla mnie było radio muzyczne, może nie idealne, ale jeśli porównać trójkę i komercyjne stacje na FM - to różnica jest kosmiczna wręcz.

Cóż, a że przy "dobrej zmianie" słynna już stronniczość TVN jest niczym ziarenko przy plaży - niech się prezes martwi, ja wiem iż ludzie nie zniosą jak ich ktoś nimi tak nachalnie manipuluje i odgryzą się przy pierwszej okazji, czyli w tym wypadku wyborach...

Trójkę słuchałem kiedyś dla muzyki. Później dla muzyki i programów informacyjnych. Teraz nie słucham sporadycznie.

Ps. Shrek777

Pamiętasz co dawna Trójka zawsze grała z okazji Bożego Narodzenia?

Wolę już niech radio puszcza cały przekrój i ja sobie wybiorę co mi leży...

Jak coś jest do wszystkiego to jest...

Różnica Trójki od innych rozgłośni polegała na tym, że prezentowany repertuar jest szeroki ale również dobrze wyselekcjonowany. Dotychczasowi słuchacze tej rozgłośni to nie nastoletni zjadacze fast foodów. Do trójki trzeba było dojrzeć. A raczej kształtować swój światopogląd muzyczny wraz z prezentowana w niej muzyką.

Każda stacja ma swoich odbiorców i tego nie neguję. Każdy ma swój gust. Może zmienić fale FM... Puki co dla trójki nie ma alternatywy... i to najbardziej boli...

Zarzucam jedynie rozgłośni Polskiego Radia PR3 to, że zaczyna iść w populizm...

Może rzeczywiście jestem jedynym, który to dostrzega... ale chciałem się podzielić spostrzeżeniem.

I życzę dobrych wyborów na Liście Trójki jak choćby taki - bo jak widać zaczyna być to standard programu trzeciego:

A to jesteś w stanie sklasyfikować ?

A to jesteś w stanie sklasyfikować ?

jezz - po co mam klasyfikować?

Pytasz mnie o prywatne zdanie?: Wychowałem się na Zeppelinach, Animalsach, Pink Floydach i całej masie klasyki rocka... Ale to przeszłość... czasem wrzucę sobie zremasterowana taka czy inna płyt (czasem Vinyl - ale klasyki rocka mam niewiele na czarnym krążku). Ale uważam, że świat się nie powinien zatrzymywać, a nawet cofać (jak w tym przypadku). Banalne riffy i nudne śpiewanie - nie są moimi ulubionymi dźwiękami.

No i pytanie - co to ma się do PR3? Kaczkowski puszczał? No to "szacun", że ma poczucie humoru :) - ale nie lansuje tego w dopołudniowych blokach i nie śle jako propozycje do listy...

Banalne riffy i nudne śpiewanie - nie są moimi ulubionymi dźwiękami.

A ja za to lubię Dylana.

No i pytanie - co to ma się do PR3? Kaczkowski puszczał? No to "szacun", że ma poczucie humoru :)

Co ma Dylan wspólnego z PR3? Pewnie nic ale lepsze to niż np. Yes i inna progresywna tandeta lansowana kiedyś przez trójkę.

Co ma Dylan wspólnego z PR3? Pewnie nic ale lepsze to niż np. Yes i inna progresywna tandeta lansowana kiedyś przez trójkę.

No i tu się różnimy :)

Dylan jest spoko (nawet "Tempest" mam na vinylu :) ) - ale w/g mnie to artysta, który lepiej wypada, gdy gra go ktoś inny...

A Yesów bardzo sobie cenie właśnie za poszukiwanie w meandrach muzycznych... Choć teraz też to już historia, która słabo się broni...

Jak widać trójka kształtowała każdego słuchacza indywidualnie :). Boje się o współczesne pokolenie...

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za udział w wątku.

Współczesne pokolenie ma dużo lepiej, pod warunkiem, że akurat interesuje się muzyką. Łatwośc dostępu i wybór jest ogromny i nie jest się skazanym tylko na radiowe wyrocznie. Dla mnie to plus.

Choć teraz też to już historia, która słabo się broni

Polecam koncert na BD z Montreux w Szwajcarii. To wprawdzie już sporo lat temu (2003), ale bronią się do dziś. Oczywiście trzeba coś wiedzieć o klimacie czasów w których ta muzyka powstała.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Polecam koncert na BD z Montreux w Szwajcarii. To wprawdzie już sporo lat temu (2003), ale bronią się do dziś. Oczywiście trzeba coś wiedzieć o klimacie czasów w których ta muzyka powstała.

Ukryta Zawartość

Wiedziałem ;) Pozdrawiam :)

Tylko wybierać nie ma z czego :(

Ja wprost przeciwnie, nie wiem za co się złapać :)

Ukryta Zawartość

Eeeeech, ta Trójka...

Łza się w oku łobkrynco...

Słuchałem lata całe; w domu na codzień, z koleżkas & koleżankas - co sobotę Lista Przebojów. Mieliśmy system ("banda" z kilku krakowskich liceów, mocno się kochająca): co tydzień spotkanie u kogoś innego; raz u onej, potem u owego. Było nas - wtedy naprawdę znakomitych przyjaciół na tyle wielu, że nasze Familie zbytnio nie cierpiały najazdu Tatarów ni Hunów. Fajnie było - bez alko, bez prochów, ot - czasem papieros...

Kilka lat to trwało.

I umarło, jak wszystko na tym świecie.

Dziś - nauczyciele, lekarze, bezrobotni, nawet kierowca rajdowy (pozdro, Czoper!), wyjechani na wszelakie globu strony...

Jakie to pyszne chwile były...

Ech, ta Trójka!

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.

Jacek.

Ci którzy słuchają tej przechowalni różnych TW myślą, że są inteligentami, bo słuchają nadawanego tam pseudo inteligenckiego bełkotu. Ale gdy słucha się telefonów od słuchaczy wychodzi na jaw kim są w rzeczywistości.

Ukryta Zawartość

nie umiem nawet tego sklasyfikować

Ukryta Zawartość

Szanuje raz dwa trzy za ich pierwsze płyty - ale coś takiego?

Ukryta Zawartość

Kozidrak bez Bajmu jest festiwalową gwiazdką dla emerytów...

Ukryta Zawartość

pioseneczka z Eskarock lub RMFmaxxxx...

Sorry - przejrzałem tylko propozycje do najnowszej LP3 do literki D... bałem się szukać dalej...

A to są TYLKO propozycje do listy...

Nie czepiam się bloków muzycznych, które od lat są autorskie i wiemy czego się w nich spodziewać...

Ale w pracy przy biurku staramy się wypełnić przestrzeń czymś co sprawia przyjemność - dla mnie Trójka to wciąż najlepsza stacja radiowa - ale odczuwam dyskomfort gdy pojawiają się takie rzeczy...

Stacje radiowe powinny kształtować i rozwijać nasze gusta muzyczne. Poznawać nowe. Stare, znane i dobre utwory mamy przecież w swoich kolekcjach płyt. standardy jazzu, bluesa, rocka - to wszystko już znamy.

Jestem wdzięczny trójce, że dzięki niej odkryłem Nephew, Alt-J, John Butler Trio i wiele wiele innych...

Z drugiej strony:

A jak ktoś lubi Skaldów, Filipinki ect. - OK - niech się sięgnie do swych zbiorów - nie muszą wszyscy tego słuchać :)

To pierwsze to BoB Dylan po polsku...Przynajmniej tak wynika z ich strony

Myślę, że przesadzasz, podobna muzyka zawsze była w trójce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ludzie różnią się gustami muzycznymi to raczej nic nadzwyczajnego.

Również pozdrawiam :-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Słuchałem lata całe; w domu na codzień, z koleżkas & koleżankas - co sobotę Lista Przebojów. Mieliśmy system ("banda" z kilku krakowskich liceów, mocno się kochająca): co tydzień spotkanie u kogoś innego; raz u onej, potem u owego

Wielu z nas tak słuchało.

Kolega qot ubolewa natomiast nad aktualną listą przebojów, a jej treść wynika z ogólnych trendów ,

a w szczególności tego co słuchać można właśnie w "3".

Czyli smutek w kopalni cynku rzeczywiście.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Użytkownik jezz dnia 01.08.2016 - 12:40 napisał

Współczesne pokolenie ma dużo lepiej (...) Łatwośc dostępu i wybór jest ogromny

Tylko wybierać nie ma z czego :(

Ależ ma, tylko musi chcieć - wystarczy wklepać dwa słowa google i YT i wpisać..... Nie dość że zobaczysz to i usłyszysz - albo odwrotnie...

To my, dzisiejsze pokolenie 50 latków nie mieliśmy z czego wybierać - a mimo to nie ma tu np. klubu pani mandaryny. Były 3 programy radiowe na UKF, płyty polskich wytwórni, a zachodnia muza jak ktoś przywiózł, albo kupił za zielone płytę, czy nawet kasetę...

Ci którzy słuchają tej przechowalni różnych TW myślą, że są inteligentami, bo słuchają nadawanego tam pseudo inteligenckiego bełkotu. Ale gdy słucha się telefonów od słuchaczy wychodzi na jaw kim są w rzeczywistości.

Sugeruję zmianę lekarza Koledze....

Pamiętasz co dawna Trójka zawsze grała z okazji Bożego Narodzenia?

Ja wszystkich swoich dziewczyn nie pamiętam, a Ty mnie takie trudne pytania......

W sumie panowie ja jestem wiekowy a to Wy wyskakujecie z niesmiertelnym:

"............A za moich czasów to i to to było .........*** a teraz - błeeeeee"

*** wstaw tu co za twoich czasów było super, albo x razy lepsze niż obecnie ;-P

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

(...)

Ja wszystkich swoich dziewczyn nie pamiętam, a Ty mnie takie trudne pytania......

W sumie panowie ja jestem wiekowy a to Wy wyskakujecie z niesmiertelnym:

"............A za moich czasów to i to to było .........*** a teraz - błeeeeee"

*** wstaw tu co za twoich czasów było super, albo x razy lepsze niż obecnie ;-P

Jeśli chodzi o pamięć o... , to mam chyba jednak lepszą, niemal fotograficzną. Co czasami nawet przeszkadza.

Kolega qot ubolewa natomiast nad aktualną listą przebojów, a jej treść wynika z ogólnych trendów

A wtedy trendy były jakieś inne ? Też była masa słabizny na liście czyli w trójce.

Jeszce raz, to nie jest mój ulubiony zespół, ale to jest koncert po którym mam do twórczości grupy Yes zupełnie inne podejście emocjonalne. Czasami wykonawca jednym koncertem potrafi wywołać takie wrażenie, które zostaje na dłużej ;-). Zwłaszcza w ramach festiwalu jazzowego w Montreux.

Pewnie nic ale lepsze to niż np. Yes i inna progresywna tandeta lansowana kiedyś przez trójkę.

Powiedz mi po co na każdym kroku i przy dowolnej okazji plujesz na YES?

Jakaś niezaleczona trauma z lat wcześniejszych? Nie zrozumiałeś taj muzyki, za trudna była...to się zdarza, nie dla każdego ona jest.

Ale po cóż namolnie robić wokół tego takie żenujące zagrywki?

A ty oprocz personalnego ataku masz cos do powiedzenia ? A gdzie to ja pluję niby ? Yes to dla mnie kwintesencja kiczu i dobry przykład na to co napisalem wczesniej . Mogę mieć swoje zdanie ? Szanowny pan pozwoli mi na to ?

Dla zaspokojenia Twojej ciekawości, w tej muzyce dla mnie nie ma nic trudnego do zrozumienia. Ot zwykła megalomania muzyczna.

Poza tym na ten temat wole dyskutować z Lechem36 ;) Przynajmniej się rozumiemy.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

W swoim zbiorze płyt mam "Biały album". Dostanę za niego plusa? Nadmieniam, że bardzo mi zależy.

Wracając do tematu.Niedawno prof. Adam Strzembosz powiedział o "Gazecie Wyborczej", że wiele osób, ze strachu przed nią jej nie krytykowało, choć produkowała poglądy dominujące. Ktoś inny o Tok FM ktoś inny powiedział, że zaprasza się tam głownie osoby popierające głoszone tam poglądy. Ja, o "polityce" nawet nie wspomnę.Taka jest obecnie tendencja...

Poza tym na ten temat wole dyskutować z Lechem36 ;) Przynajmniej się rozumiemy.

Moim zdaniem występ w ramach festiwalu jazzowego w Montreux nobilituje. Oczywiście nie w Montreux tylko w ramach festiwalu jazzowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.