Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia z budzetowych wzmacniaczy

kivlov

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem okazji podłączyć u siebie wzmacniacz: Pioneer 656 Mark II. Na samym początku mówię i tak nie będzie szału to podłącze go zwykłymi kabelkami bez DAC'a do laptopa i po chwili myślę sobie, "a nie mówiłem, beznadziejnie", Następnie podłączyłem moje kable i DAC m2tech Young z dedykowanym zasilaniem i okazało się, że to jest całkowicie inne brzmienie. Pioneer 656 Mark II dysponuje bardzo dużą mocą i swobodnym graniem, spodoba się osobą, które potrzebują dużo basu, bo gra naprawdę bardzo potężnie. Nie jest on dokładny, ale bardzo mocny, aż za bardzo czasami. Ciekawie by było no nim oglądać film chyba dzisiaj zrobię próbę. Średnie tony bez polotu, ale tez nie drażni, cieszy mnie, że wysokie tony nie sa takie jak to miało miejsce w Pioneerze 705R pamiętam jak strasznie syczał i pomijał średnie pasmo. Tutaj jest lepiej. Trochę surowo oceniam, ale mój docelowy system jest z innej pólki, jak za ok 500-700zł to bardzo ciekawa propozycja.

5215-Pio-A-656-MKII.jpg

No nie mogę uwierzyć jak wzmacniacz za kilkaset złotych może tak grać i tak pomyślałem, ze jak będę miał chwilkę i okazje to posprawdzam sobie wszystkie tanie i często wystawiane modele na sprzedaż w celu weryfikacji brzmienia. Bo czasami mogą trafić się perełki, a dużo ludzi jak kupuje taki sprzęt zapewne nie myśli o DACu i okablowaniu z wyższego poziomu więc w moim systemie zapewne będzie to w miarę realne ocenianie sprzętu, a nie jak to np. miało miejsce na samym wstępie tego tematu, że podłączyłem byle co bo wzmacniacz NIBY byle co.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

podbijamy ceny wystawowych złomów ???

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dziwna opinia, ja lubię stare sprzęty bo fajnie grają i fajnie się pobawić czasami sprzętem nie zawsze musi być sprzęt TOP. Od jescze gorszych zaczynałem i nie jedna osoba zacznie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Hej, fajny teścik, na jakich kolumnach testowałeś tego Pionka? Na tych co masz w stopce?

Z chęcią poczytam, myślę , że nie tylko ja o kolejnych testowanych wzmacniaczach. Super pomysł ! Pozdrawiam ...

DIY SS od śp. Starego Audiofila.

W budżetowych najłatwiej wyłapać różnicę w jakości - bez żadnego voodoo - ona po prostu jest...

Z tanich soniaczy polecam posłuchać np Sony TA-F661r

Można być przyjemnie zaskoczonym - nie napędzam rynku od razu zaznaczam, a i sam wzmacniacz w Polsce praktycznie już nie do kupienia....

Ja robiłem inne eksperymenty - Hi-Endowy wzmacniacz (no jeśli nie hi-Endowy to już naprawdę b. wysoka półka HI-FI) z budżetowym CD z górnej półki budżetowej....

Tu już naprawdę byłem zaskoczony na plus... (CD jest dostępne, także nazwę pominę)

Przyznam iż bawi mnie połączenie czegoś za xx tysięcy z czymś tanim, czasami jest lipa, ale czasami można szczękę zgubić....

Warto czasem być niekoszernym...Nawet żeby sobie horyzonta poszerzyć ;P

P.S.

Acz też mam przekonanie iż wątek zostanie wykorzystany do napędzenia jeleni na złom z allegro...

Bo sensownych tanich wzmacniaczy już nie ma na allegro. Jest albo złom którego nikt nie chce i któremu trzeba dorobić legendę żeby popędzić frajerów, albo ceny jak za sprzęt z autografem madonny potwierdzonym notarialnie....

Stare integry Onkyo grają całkiem przyzwoicie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Cambridge Audio, NAD, Musical Fidelity, Arcam, Creek, w zasadzie na każdym wzmacniaczu tych angielskich firm można posłuchać muzyki bez poczucia zażenowania.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

podbijamy ceny wystawowych złomów ???

Ludzie skończcie w końcu z tekstami o złomach z wystawek. Polecam sprawdzić ceny na ebay.de. Niemcy nie są aż tak bogaci i głupi, żeby sprzęty warte 150-200 Euro za darmo oddawać.

Aj widzę, że mała burza powstała w temacie. Myślcie co chcecie, ja chętnie sobie posłucham starych sprzętów i porównam jak będę miał okazje. Budżetowe to myślę coś ok 1000zł, ale tak jak mowie, będę miał okazję to pożyczę i zdam krótką relację.

Handlarzem to ja na 100% nie jestem, ale faktycznie mam działalność gospodarczą, ale w innej branży. Audio interesuje się hobbystycznie więc proszę o uszanowanie tego tematu.

Ktos wspomniał, że Pioneer słaby - moze i jest chetnie porównam go z innymi dlatego chce porównać dużo sprzetów w moim jednym systemie, aby nie było, ze....... Kiedyś mialem kilka Denonow i calkowicie nie pasowało mi ich granie, ale chętnie po testuje je na nowo. Jak ktos jest z pomorza to chetnei ugoszczę kogoś na odsłuchy ze swoim "Budżetowym" wzmacniaczem.

Miałem kiedyś na krótko model A-757 i to było słabe granie, brzmienie jakby z podbitym basem, słaby środek podbarwiony przez bas i braki w przestrzeni, rozdzielczości, scena ściśnięta... warte to może z 300zł, choć w tej cenie i tak znajdą się lepiej, równiej grające wzmacniacze. Dobry wzmacniacz do kolumn Altus itp :)

Tak mi się wlasnie wydaje, że wyższe modele Pioneera z dawnych lat poszły w podbijanie basu. Mam właśnie dzisiaj na testach Pioneera A-335 i szok gra lepiej niż A-656 bo nie ma tyle basu i jest spokojne słuchanie. Bardzo pozytywne zaskoczenie.

Taki Sony 570 es byłby lepszy od tego Pioneera? Czy może 670 es? A Denon jaki, model 925r? Pytam z ciekawości.

Do 700zl z Denona warto brać tylko PMA-1055R. To takie małe 1500R. Reszta jest taka sobie jak dla mnie, każda seria miała inne wady. Od modelu 1055R jest już lepiej mimo że nie imponuje parametrami.

Cambridge Audio, NAD, Musical Fidelity, Arcam, Creek, w zasadzie na każdym wzmacniaczu tych angielskich firm można posłuchać muzyki bez poczucia zażenowania.

Cos w tym jest. Mialem kiedys jakiegoś podstawowego CA i gral nieźle jak za 250zł.

?👈

Taki Sony 570 es byłby lepszy od tego Pioneera? Czy może 670 es? A Denon jaki, model 925r? Pytam z ciekawości.

570es bedzie leps,a, 670es to juz poziom odpowiadający wzmacniaczom za ok 2k z rynku wtornego.

Budżetowe to myślę coś ok 1000zł, ale tak jak mowie, będę miał okazję to pożyczę i zdam krótką relację.

Do 1000 często można kupić PMA-1500R, a to już kawałek dobrego grania. Budowa tez na wysokim poziomie. W tym przedziale ciężko o konkurencję biorąc pod uwagę wiek, bo nie ma on 20 czy 30lat jak większość pieców za ok 1000zł które jakoś grają.

?👈

Ja właśnie zraziłem się kiedyś modelem PMA 1500R miałem takiego w kolorze szampańskim - pięknie wyglądał, ale gral beznadziejnie, ale może reszta toru nie była gotowa, ale jak przesiadłem się później na NAD'a C372 to już inne granie - dużo lepsze. Jak się uda to posłucham te Denony i Sony ES, o których piszecie.

Był oryginalny stan, następnie miałem jeszcze końcówki POA, o ile dobrze pamiętam i również nie zachwyciło, ale chętnie po testuje.

1500R jest szybki, dynamiczny z super fajnym, kontrolowanym basem. Dla mnie w tej cenie to jeden z lepszych wyborów. Z NADa miałem C356BEE i mnie niczym nie zachwycil. Grał, bo grał.

Nie wiem jakie POA miałeś, ale ja miałem ostatnio monobloki i to w ogóle inne granie.

?👈

Sittek Twoj wpis jest żenujący. I tyle w temacie takich wpisów.

Czy na forum nie można już słuchać sprzętu i dzielić się opinia bo zaraz jesteś handlarzem? Masakra, najpierw sprawdź co mam za sprzęt w podpisie i pomyśl, czy zarabiając na sprzedaży budżetowych sprzęcików (w pojedynczych sztukach) z zyskiem np 100zl dało by się to osiągnąć? Mam inne zajęcie

Życie.

No dobra z innej beczki.

Mając tak zacny sprzęt i zapewne ogromne doświadczenie czego innego spodziewałeś się podłączając laptopa do Pioneera 656 Mark II?

Czy wpięcie DAC-a za sumę ok. 5000 złotych jest tym złotym środkiem? Czy wnioskiem jest więc teza, że nieważne jaki mamy wzmacniacz, jakie kolumny i źródło, wystarczy wpiąć cudowne pudełeczko lub sześcianik z ukłądem scalonym i już pojawimy się w przedsionku hi endu?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Słabo ze zrozumieniem tekstu u Ciebie.

DAC zmienia calkowicie brzmienie i to nie jest nowość, ale aby uzyskac dobre brzmienie nawet z budżetowych sprzetów należy podłączyc go do źródła chociazby podobnej jakości, aby się nie rozczarować. Wiele osób zapewne w tym budżecie przeznacza całą kwotę na kolumny wzmacniacz, a reszt juz mało wazna i wtedy sa różne opinie. Dzisiaj podłączyłem A-656 do kolumn nie wiem nawet jakich - takie stare, i gralo tragicznie i nie było róznicy w dxwieku jak podlączony był wzmacniacz z gotowych wieżyczek.

Po co to robię? Bo jak mam chwile wolnego i checi to lubię sie bawić suchac zdobywac doświadczenie, a przecież wiele nie trzeba, a przy okazji uświadamiam inne osoby.

DAC zmienia calkowicie brzmienie

Naprawdę? I to CAŁKOWICIE?

Wybacz kolego, ale ty może już nie uświadamiaj nikogo.

Wystarczy do starego SONY CDP-XE 220, chyba już gorszych odtwarzaczy nie było, podłączyć jakiś DAC za parę stówek i sprzęt będzie grał już na wysokim poziomie?

Próbowałem jakiś czas temu, tak dla jaj, podpiąć pod Rotela RT-12 oraz RA-12 stare kolumienki (kiedyś ponoć kultowe) Space 86, ale efektu wow jakoś nie było. Co się stało, że nie zadziałał DAC Wolfsona?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

kończę dyskusje bo widzę sensu. Licze ze nie będziesz zaśmiecać tematu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.