Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe około 1000 zł

szymeG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, założyłem konto specjalnie żeby zapytać osób ogarniętych i znających się na sprzęcie audio.

Szukam kolumn podstawkowych które miałyby grać w średniej wielkośći pokoju z wzmacniaczem którego używam teraz tj. onkyo a-9155 ok. 60 W na kanał.

Teraz gra cały czas ze starymi ? nwm nawet ile mogą mieć lat te kolumny Technics Sb-CS 5.

Wszystko gra fajnie dzwięk jest dla mnie w porządku, czysty itp ale chciałbym jakieś nowsze kolumny bo wzmacniacz kupowałem też niedawno.

Słucham głównie rapu ale nie sezonowo (ogarniam temat i trochę w tym siedzę, nie jestem kolejnym gościem który słucha typowej łupanki) tzn.

trap, jazz-rap, g-funk, itd. Czasami też trochę jazz, jakieś klasyki.

Co do dzwięku lubię kiedy bas schodzi nisko i jakby wypełnia całe wnętrze, góra nie jest zbyt ostra ale też nie za bardzo stłumiona (w moich technicsach jest troche stłumiona) no i nie mogą być to kolumny jakieś typowe pierdziawki z marketu, żeby nie okazało się że grają gorzej od Technicsów.

Kiedyś miałem jeszcze Tannoy M 2 i wydaje mi się że grały podobnie ale jakby bardziej miękko (bardzo fajne).

Wiadomo najlepiej nowe ale używane też wchodzą w grę.

Może ktoś coś poleci do tej kwoty, patrząc na to co napisałem wyżej. :D

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem będą trzy modele kolumn: polska konstrukcja Pylon Audio Pearl Monitor (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html), Monitor Audio MR2 (http://q21.pl/monitor-audio-mr2.html) oraz na koniec znacznie droższa propozycja Tannoy Mercury 7.2 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html). Pylon Audio i Monitor Audio to stosunkowo równe granie z bardzo dobrą podstawą basową (szczególnie w polskim moitorku), dobrym wypełnieniem i analityczną, ale na pewno nie ostrą górą pasma. W połączeniu z integrą Onkyo uzyskasz brzmienie zgodne z Twoimi wymaganiami. Tannoy Merucyr 7.2 to dobra klasa wyżej. W tym przypadku możesz liczyć na znacznie większą swobodę grania, dokładną scenę muzyczną i dobry, mocny, punktowy bas.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za 1000 pln to raczej nie odczujesz różnicy pomiędzy tymi co masz a nowymi.

Na Twoim miejscu albo dołożyłbym jakieś 500/800 zł do używanych np. Dynaudio Audience , lub Monitor Audio RX 2.

Miałem kiedyś RX2 od Monitor Audio i bas tam jest rzeczywiście imponujący.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Miałem Tannoye M2 razem z Onkyo A9210 i to był bardzo udany dobrany duet.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 2 miesiące później...

Z nowych warto wziąć pod uwagę monitor audio bx2 i magnat quantum 673. Obecnie niższa cena na tannoy 7.2 powoduje że również warto wziąć je pod uwagę.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Nie kupiłem narazie nic, ale niedługo na pewno coś będę myślał, w sumie już postawiłem na jbl studio 230 ale nwm na 100% czy to jest dobry wybór. Tannoy 7.2 faktycznie potaniały ale one są jakieś małe ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.