Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory aktywne a "holografia"

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

niby cos w tym jest przez centalizowanie punku wyjscia ale jednak wolalbym chyba rozwiazania a'la nautilus i rozmaite z dzwonkami na wiezyczce

gdzie wysoki chodzi w innej przestrzeni powietrznej

tu sie zmniejsza punktowosc lecz tam drgania czasteczek powietrza sa rozdzialne na inne pasma przestrzeni - cos jak latajacy bombowiec nizej nie wpywajacy na mysliwaca wyzej :)

ot tak piszac jak chłop na rozum - nie wnikam w termionologie techniczną byle był przekaz jako taki :)

one centalnie ile zyskuja to i tyle traca - wszystko zalezy od odleglosci słuchacza i jak mamy podzielony trojkat kolmny-słuchacz

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Szkoda że KEF nie wypuścił jakiegoś półprofesjonalnego monitora aktywnego typu LS50-A :) Niby jest X300A ale to taka trochę zabawka, bez możliwości podłączenia przez XLR. W sumie mają świetną technologię, świetne przetworniki - takie coś to by mógł być przebój, zwłaszcza że LS50 są dość trudne dla wzmacniaczy. A wyposażenie ich w jakiejś bardzo dobre, dedykowane końcówki klasy D i aktywną zwrotnicę to sprawa chyba dość łatwa. Ale KEF chyba z założenia od lat nie wchodzi już w rynek profesjonalny i nie bawi się w konstrukcje aktywne, X300A to tylko taki raczej jednorazowy ukłon w stronę fanów głośników biurkowych do kompa...

Przy zastosowanej adaptacji akustycznej dopiero slychac roznice w kwestii budowania sceny 3d. Przy golych scianach faktycznie moze nie byc roznicy miedzy lepszym a gorszym sprzętem

To co mam pokoj dzienny obudowac skorupami wszelkiego rodzaju, aby dostrzec roznice?Tylko po co? No kabaret. Ot wylonilo sie nam na forum akustykow, fachowcow roznej masci co to wiedza jak pokoj akustycznie wyglada. Wystaczy fotografia skrawka (fragmentu) pomieszczenia, a juz samozwanczy "inzynier dzwieku" wie jak to przy "...golych scianach..." gra.

Inny zna brzemienie kolumn z filmu na youtube - nakrecone toto tanim telefonem komorkowym lub innym tabletem odsluchane na hajendowym glosniku wbudowanym w laptoka, no ale pan "fachowiec" doskonale wychwycil mankamety i niedostaki w brzmeniu.

A moze wystarczy wyciagnac korek? :)

3062691111_16b04dfac8.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

czy tam takie poskie ;) z zachodu luzz bluss przychodzi i kultura "hip hopu" - luzooowanie portków wcale nie jest polskie, polacy zawsze maja spiete zady i zawsze zwarci, bym wolał aby tak zostało jak było :)

"murzynskiej kulutury voodoo" u nas nie toleruje chyba ze w gosciach ale nigdy goscie domownikami

dokladnie jak z imigrantami

nas sie tym karmi i dalatego mnie to wkurza ze sie przyjmuje ten pokarm jako maliny i niesie jak orzeszki sąsiadom by poczestowac - "wyluzowanym społeczenstwem"

spoleczenstwo otwarte - obsmarkane a nie otwarte ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

tu masz racje i to mocna zagadka czasów - wszystko pochodzi z rejonu czarowników , od wejscia bluesa jest rytmem "czarnym"

mam na mysli ruchy jakie czyni Grucha vs Bolec (chłopaki nie płaczą)

słucha ale w krew nie wchodzi a bolec jest czarnuchem ;)

-goscie sie zadomowili

słucham vivaldiego ;)

atak personalny ? - moderatorze z "bozej" łaski

ciekawe co dostał pajac kichatandeta - własnie przez wasze nie pozwalanie atakowac personalnie atakujacych personalnie takie kichatandety czuja sie bezkarnie

propaguja "murzynską" kulture na kazdym kroku i kwitną kwaitki

wpis kichatandety powinien zniknac i to przy swietym oburzeniu moderatora po ingerencji a nie mi ostrzezenia wysyłac pajce

moderator z mózgiem zaglada i kasuje a moderator kolezka zadglada i wysyła ostrzeznia

profesjonalizm moderatora wprost ... z ksiezyca marsa lub plutona czy tam dalszych zakamarków kosmosu

Ty sie moderatorze zastanoiw na solidniscią swojej roboty a nie nad moją "netetykietą" i basniami ktore mi wciskasz o braku etykiety

w basnie to sam wierzysz i je pielegnujesz -to jest brak etykiety, jestes wzorem braku etykiety nie tylko net ale kazdej

wiec czemu nie zgłaszasz korków z dupy? i pozwalasz by leciały?

mnie tez sie nie podoba sprowadzanie dyskusji do wyciagania korków z dupy

i to rola moderatora by to porzadkowac a ten tu ma jakis ubaw chyba - moze pijany? i juz długoweekenduje "moderator"

jakich privach skoro tu jest publicznie i nie znika - doputy nie zniknie nie ma na privach

sytuacja jest bezczelna i nie przechodzi sie obok obojetnie

ale ze na moderatora nie ma co liczyc bo pijany wiec rzeczywiscie coz zrobic mozna tylko udac ze nie widac i isc dalej

>kichanadeta

Ile byś tych korków nie wkleił, to jeśli widzę, że monitory masz przy ścianie (może je odsuwasz do odsłuchów - nie wiem), a jeden wręcz w kącie pokoju - to jakoś trudno mi uwierzyć w tę Twoją holografię. Moim zdaniem przy takim ustawieniu nawet ustroje nie pomogą. Broń Boże nie krytykuję Twojego zestawu grającego - jedynie samo ustawienie kolumn.

Panowie nie sadzilem, iz wpis moj wywola tyle emocji. Poprosilem moderacje o ususniecie calosci mojej "tworczosci" w niniejszym watku. Nie bylo moim zamiarem nikogo personalnie urazic jesli tak sie stalo to bardzo przepraszam. Po odrobinie alkoholu czasami czlwoiek "palnie" jakies glupstwo i tak tez sie stalo tym razem. Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

Osobiscie nie uwazam sie za audiofila lubie poprostu posluchac muzyki na w miare przyzwoitym pozimie i tyle.

Pozdrawiam i zycze dalszej owocnej dyskusji i jeszcze raz tym razem oficjalnie - tu, prosze moderatora o usuniecie moich wpisow. Obiecuje, ze nie bede wiecej udzielal sie w temacie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zdrowy dystans i pytania retoryczne z ukrytą acz trafną treścią (czyli inteligentne) nie powinny być piętnowane. A tym bardziej usuwane. Oby tylko taka forma wypowiedzi nie była zbyt częstą i wtedy wszystko jest ok.

W polskich ststystycznie spotykanych warunkach niemal każde ustawienie można uznać za "w rogu".

Bo potrzeba 3 metry od tylnej ściany i 2 od bocznych, aby pojawił się odedch i 3D. Te granice można przesuwać, ale na pewno do 1 metra jest to ewidentny kompromis. W studiach z kolei mały monitor jest sam w dużej przestrzeni, bo chyba zakłada się bezpośrednie promieniowanie wprost w uszy. To wtedy ten narożnik raczej aż tak nie przeszkadza. Podbicia basu i tak nie ma, bo strojenie jest pod maksymalną kontrolę (albo obudowa zamknięta). Jeśli dwie drogi mają się zbliżać do osiągów szerokopasmowca to z doświadczenia wiem, że tego drugiego najlepiej jest słuchać z bardzo bliska.

Nie słuchałem np. monitorów Dynaudio - teraz wchodzi nowa seria LYD ze wzmocnieniem w klasie D, ale bywają też fajne używki.

Nie słuchałem nowej serii Dynaudio. Ale jeśli powtórzy się sytuacja po premierze mkIII to jest szansa na wyprzedaż starej serii w dobrych cenach.

Miałem u siebie w domu bm5a mkIII i mkII zostały mkII, które wg. mnie grają trochę dokładniej i bardziej szczegółowo. Nie były to duże różnicę ale słyszalne. Dół pasma wspomagam w nich dedykowanym do nich subem co robi z nich całkiem fajny pełno pasmowy ZG.

Co do holografii to jak w nagraniu jest to ją słyszę.

Jeszcze jedno pomimo tego że słucham ich w bliskim polu, to w pomieszczeniu (14m) ma zamontowane sporo absorberów szerokopasmowych. Głównie po to by zapanować nad basem ale, przy okazji nad pierwszymi odbiciami, które bardo skutecznie potrafią zaburzyć prawidłową lokalizację źródeł pozornych a co za tym idzie budowanie sceny stereo.

Wracając do dynaudio, ta firma robi moim zdaniem monitory, które fajnie zdają egzamin w domowym słuchaniu muzyki bo pomimo tego że są dosyć dokładne nie męczą przy dłuższym słuchaniu (np. APS Aeon z tytanową kopułką, nie wytrzymał u mnie długo).

Dzięki! Coraz częściej myślę o aktywnych Dynaudio, choć chciałbym też jeszcze dać szansę moim podłogowym PMC FB1, które brzmią naprawdę pięknie (genialna średnica, głosy, bardzo fajna przestrzeń) - choć bywa za dużo basu. Może jakiś mocnym wzmacniacz weźmie bas linii transmisyjnej w ryzy. Niemniej, jak wspominałem, ta zabawa w dopasowywanie wzmacniaczy i kolumn już mnie męczy.

Może jakiś mocnym wzmacniacz weźmie bas linii transmisyjnej w ryzy

Dopóki pomiędzy głośnikiem a wzmacniaczem będzie zwrotnica pasywna z dużą ilością drutu w cewkach szeregowych to ryzy dla głośnika będą mocno ograniczone. To też będzie sprzyjało zabarwieniom basu od wpływu rezonansów wynikających z przyjętego rozwiązania dla zestawu skrzynka głośnik. Tego drutu w tych cewkach potrafi być nawet kilkadziesiąt metrów (zależy od rzędu zwrotnicy i częstotliwości podziału).

Niemniej, jak wspominałem, ta zabawa w dopasowywanie wzmacniaczy i kolumn już mnie męczy.

Przecież to najprzyjemniejsze w hobby ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Też tak uważałem. Jeszcze z siedem wzmacniaczy temu ;)

To zostaje Tobie układ aktywny z DSP. Tam eksperymenty są dużo łatwiejsze i przyjemniejsze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• 3 tygodnie później...

To co mam pokoj dzienny obudowac skorupami wszelkiego rodzaju, aby dostrzec roznice?Tylko po co? No kabaret. Ot wylonilo sie nam na forum akustykow, fachowcow roznej masci co to wiedza jak pokoj akustycznie wyglada. Wystaczy fotografia skrawka (fragmentu) pomieszczenia, a juz samozwanczy "inzynier dzwieku" wie jak to przy "...golych scianach..." gra.

Inny zna brzemienie kolumn z filmu na youtube - nakrecone toto tanim telefonem komorkowym lub innym tabletem odsluchane na hajendowym glosniku wbudowanym w laptoka, no ale pan "fachowiec" doskonale wychwycil mankamety i niedostaki w brzmeniu.

A moze wystarczy wyciagnac korek? :)

3062691111_16b04dfac8.jpg

Wielce Czcigodny Vlado pousuwał posty, które jemu nie pasowały. Zastanawiam się, dlaczego tego, zacytowanego powyżej nie usunął, a jeszcze go lajkuje. Tyle obiektywizmu w jego moderacji się przelało, że serdecznie dziękuję za zmotywowanie mnie do podjęcia słusznych kroków. Rób tak dalej, to same trolle tu zostaną.

U mnie powoli zbliża się czas na zmiany. 1.5 roku przy jednym zestawie to sporo.

Słuchał ktoś może u siebie Focali csm69 lub solo6?

Przy okazji jak kogoś by interesowało, będą do wzięcia dynaudio bm5a mkii stan idealny w symbolicznej cenie info na PW.

Testuję właśnie Aeony :) (te z jedwabną kopułką). Napędzone tanim ale miłym Matrixem mini-i PRO dają pewien przedsmak holografii, choć głębia nie jest nadnaturalna. Może dlatego, że właśnie jest "naturalna" bez jakichś fazowych sztuczek. W porównaniu do Klasików tej firmy są mniej męczące, łagodniejsze, może odrobinę kosztem "żyletowatej" rozdzielczości, ale dla odsłuchów domowych warto to chyba poświęcić. Klasiki były świetne w bliskim polu. W średnim - już mniej. Aeony tu czują się lepiej. Myślę że dobrze dobrane źródło wyciśnie z nich dużo więcej - to naprawdę świetne monitory.

Witam

MacP podzielam zdanie,że im lepsza elektronika towarzyszącą monitorów aktywnym tym dźwięk zyskuje na wartości

Jakiś czas temu kupiłem audio gd master 11 do hifiman he-6 i z ciekawości podłączyłem moje monitory aktywne

PMC DB1S-AII mkII . Efekt był niesamowicie na plus ,poprawiło się w każdym aspekcie ,wcześniej planowane kupno subwoofera okazało się zbędne

Master 11 zastąpił zestaw pre+ dac Mcgyvera

albo takie brzydale Geneleca, aż trójdrożne wbrew pozorom:

Tak!!! Genelec to dobry kierunek! Miejsce, w którym pracuję wyposażone jest w starszy, też na wstędze monitor- S30D i bardzo lubię jego brzmienie!

Jeśli chodzi o brzydkie monitory to będę miał u siebie takie brzydactwa

Mam nadzieję że będą u mnie przynajmniej tyle co obecne.

Swoją drogą jeśli chodzi o holografię to współosiowe to chyba dobry kierunek, tylko mało popularny ze względu na poziom skomplikowania konstrukcji.

Podobno presonus całkiem zgrabnie poradził sobie z problemami tego typu konstrukcji.

Pożyjemy usłyszymy ;)

Doszły do mnie Presonus S8 na testy.

Mają sporę szansę zostać na dłużej.

W porównaniu do bm5a dźwięk o wiele bardziej szczegółowy w średnicy, dół bardziej zwarty, wysokie szczegółowe ale nie męczące i bardziej obecne niż w bm. No i to co najbardziej się rzuca na uszy to scena stereo o wiele szersza, głębsza a instrumenty i głos niesłuchanie łatwe do lokalizacji.

Bałem się trochę tej firmy ale ten projekt wyszedł im naprawdę fajnie.

Słucham sobie Massive Attack i nigdy wcześniej nie było wszystko tak czytelne i podane prosto przed nos.

K..wa jestem stanowczo na tak.

Uwaga monitory to spore krowy.

Co do holografii monitorów studyjnych -aktywnych . Jestem w posiadaniu takowych , z autopsji mogę stwierdzić iż opinie kolegi z pierwszej styrony , że jakoby nie tworzą dźwięku hologfraficznego są mocno wyssane z palca. U mnie, w moim systemie tworzą wręcz wzorcową scenę , z potężną przestrzenną stereofonią , gradacją planów , mikro i makro dynamiką , oraz z dużą zawartością tak zwanego planktonu muzycznego . Kwestia dobrego źródła i najlepiej po XLR.

Jakie to monitory?

Klein&Hummel z serii OZ na Altecach Alnico.kleinundhummel_oz_quer_hq.jpgNa dzisiejsze wymagania rynku, wygląd mało komercyjny. Bardzo duża skuteczność coś ponad113 dB /SPL. Dżwięk potężny,przestrzenny, niemal żę live. Bardzo żadko spotykane wręcz unikatowe.

dzisiejsze wymagania rynku, wygląd mało komercyjny.

To prawda. Trudno ten sprzęt wyobrazić sobie w domu, choć patrząc na niektóre mieszkania audiofilów japońskich to kto wie może i taki można zastosować na 25 m kw. Znakomity aparat przymusu dla sąsiadów. Oczywiście w godzinach dopuszczalnych ;-).

To prawda. Trudno ten sprzęt wyobrazić sobie w domu, choć patrząc na niektóre mieszkania audiofilów japońskich to kto wie może i taki można zastosować na 25 m kw. Znakomity aparat przymusu dla sąsiadów. Oczywiście w godzinach dopuszczalnych ;-).

Ja na szczęście w promieniu 200m nie mam żadnego sąsiada , mam nieograniczone możliwości i niczym nie skrępowaną swobodę do przyczadowania tymi skrzyniami ,a jest czym . Swoją drogą to nie jedyne które mam , ale jeśli chodzi o dźwięk który by przypominał brzmienie jak na koncercie, to tylko te.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.