Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - pomysły na rozwój

Roxi

Rekomendowane odpowiedzi

…a niestety otrzymalem tytle punktów karnych za wypowiedz całkowicie bez ataku personalnego na konkretnego moderatora - negując tylko sposób pracy moderacji, że zakrawa to na kpinę. Do tego na bocznicy…gdzie kilka postów dalej czytam "tutaj jest luz wypowiedzi".

Tematyką naszego forum jest ogólnie pojęta dziedzina audio. I w tej dziedzinie prowadzący to forum przewidzieli swobodna dyskusję. Nikt nie oczekuje dyskusji o sposobach prowadzenia forum, czy pracy moderacji.

Jeśli działania moderatorów użytkownik uważa za niesprawiedliwe, zgłasza protest do Administracji forum. Każde wpisy negatywne na temat moderacji czynione w wątku, są atakiem personalnym na moderację forum!

Zatem twoje punkty kary są dokładnym odzwierciedleniem twojego pojmowania tego forum i jego regulaminu.

A na bocznicy jest bardzo dużo swobody. Dla wypowiadających się z zachowaniem kultury dyskusji, wręcz nieograniczonej swobody.

jeśli chcesz podyskutowąć , zlożyc skarge na moderacje ,zaproponować inna moderacje lub jej usunięcie zapraszam do admina

kończysz udział w watku

Nie wiem czy to działanie wpisuje się w temat wątku, a jeśli tak, to na pewno nie pozytywnie.....

Nie wiem czy to działanie wpisuje się w temat wątku, a jeśli tak, to na pewno nie pozytywnie.....

strasznie żałuje że masz takie wrażenie ,niestety druga wersja zgodna z regulaminem forum to kolejne punkty i wtedy juz ban na 14 dni na całe forum

i tak do końca swiata wieczne zale na moderacje . Niestety inaczej nie będzie , jesli ma być inaczej w tym temacie to zapraszam na dyskusje z adminem

przypominam że to nie jest temat wątku

EOT

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Panowie moderatorzy nie wstyd Wam straszyć zwykłych użytkowników i to do tego w stadzie jeszcze ???

Przeginacie i to mocno......

Naprawdę przypominanie co chwilę : "mam kij. mogę Cię uderzyć" nie jest pedagogiczne, może świadczyć co najwyżej o bezsilności....

Z całą moja sympatią do Was....

Poza tym sezon ogórkowy, wakacje, poczekajcie z wojną do zimy...... ;P

P.S. Już kiedyś proponowałem, żeby moderator miał dwa konta. W jednym jako użytkownik, nie miałby praw moderatora, jakby ktoś napisał: :jesteś brzydki, nie lubię Cię" nie mógłby zasłaniać się atakiem na moderatora, tylko jak każdy z nas zgłosić delikwenta. Drugie - powiedzmy kolorowe, wyłącznie do ogłaszania wyroków i tutaj zero dyskusji z nim. Za każda próbę konsekwencje zgodne z regulaminem....

Programistycznie to łatwe do prowadzenia, a raz na zawsze skończyło by podjazdy, wbijanie szpilek, fochy i ogólnie zabawy z pana Tadeusza takiego jednego adasia...

Idę rybkom podokuczać - serdeczności dla wszystkich...

Panowie moderatorzy nie wstyd Wam straszyć zwykłych użytkowników i to do tego w stadzie jeszcze ???

Przeginacie i to mocno......

Kochany Shrek'u 777, gdzie w moim wpisie dopatrzyłeś się straszenia zwykłych użytkowników? Zapewniam Ciebie, że zwykli użytkownicy stosując się do jakże prostego regulaminu forum, nigdy nie mieli żadnej styczności z moderatorami, ani żadnego punktu kary i to nieraz przez wiele lat swej obecności na forum.

Powiem więcej. Problem ilości kar za atak na moderacje jest pokłosiem poprzednich czasów, gdzie moderatorzy a nawet admini pozwolili pewnej części użytkowników na napaści na siebie i dyktowanie jak moderacja i prowadzenie forum ma przebiegać.

Już określiliście jakich zmian ode mnie i reszty moderacji oczekujecie. zatem zmiany są wprowadzane.

Twój przytyk o przeginaniu pozostawię nienagrodzonym, wierze że w dobrej wierze popełniłeś ten wpis.

Jeśli się mylę, wyprowadź mnie z błędu.

No fakt, ja przesadziłem, mea culpa.... Sorry. Ogry się się umieją przyznać jak przesadzą :(

Ale tytułem usprawiedliwienia, często i gęsto tak bywało iż "kolorowy" - hi, hi a co taki lekki rasizm ;) wchodził w gorącą polemikę, trafiał na mniejszego, lub większego buraka, dochodziło do spięcia i sypały się punkty za atak.....

A gdyby kolorku nie było, pies z kulawą noga by nie zwrócił uwagi na tą scysję...

I dlatego takie dwukolorowe konta to nie głupi pomysł (a co autopromocja dźwignią handlu).

Bo dlaczego moderator ma byc upośledzony i pozbawiony prawa głosu w dyskusjach ???

A z drugiej strony dlaczego szaraczek ma miec stresssa iż kolorek ma zły dzień i za nic łupnie mu w nos ???

Oki letem na Altusy zarabiać ;P

Serdeczności dla wszystkich

Sugerujesz, że obrażenie kolorowego w dyskusji ma być niekarane? A obrażanie niekolorowego - to znaczy zwykłego interlokutora - tak, w sposób standardowy?

Dwa konta dla moderatorów? To znaczy, takie na którym można i niemożna obrażać? Czy takie na którym obrażać się nie opłaci i takie na którym można poświęcić te kilka punktów, aby zgnoić (i tak moderatora) i zabłysnąć swym heroizmem wśród popleczników?

Pomysł chybiony. Rozwiązanie proste i ściśle podane w regulaminie Forum i netykiecie.

- Należy dyskutować w sposób kulturalny nie obrażając rozmówców. I nie ma w tym żadnego znaczenia, czy rozmówca jest kolorowy, czy nie! Co do ataków personalnych i odwetowych na moderacje i administracje forum, to jest od bardzo dawna przewidziana kara w regulaminie i to z uwagi na fakt, że te ataki to działania nagminne na tym forum.

Dla tych, którzy nas atakują nagminnie i tych których obecność na tym forum, podyktowana jest wyłącznie "uzdrawianiem forum" i naprawą moderacji, zawsze - obojętnie pod jakim kontem - prywatnym czy moderatora, będziemy atakowani jako znienawidzeni modowie.

Serdeczności.

W.

Co do ataków personalnych i odwetowych na moderacje i administracje forum, to jest od bardzo dawna przewidziana kara w regulaminie i to z uwagi na fakt, że te ataki to działania nagminne na tym forum.

Dla tych, którzy nas atakują nagminnie i tych których obecność na tym forum, podyktowana jest wyłącznie "uzdrawianiem forum" i naprawą moderacji, zawsze - obojętnie pod jakim kontem - prywatnym czy moderatora, będziemy atakowani jako znienawidzeni modowie.

Serdeczności.

W.

No wlasnie Vlado tak sobie mysle, ze z powodu tych nagminnych atakow na moderacje szanowni modowie (czy moderzy?) czasem nadinterpretuja jakies wypowiedzi jako ataki personalne i zamiast z gosciem cos wyjasnic to wygodniej jest przyznac punkty karne - czasem za nadinterpretacje jakiegos wpisu. Jestesmy ludzmi i oczywiscie Moderzy tez nimi sa :) wobec czego takze daja sie unosic emocjom - no chyba ze to jednak rasa nadludzi (taki zart - dodaje zeby bylo jasne ze to zart - na wszelki wypadek zeby nikt sie nie uniosl ;).

Sugerujesz, że obrażenie kolorowego w dyskusji ma być niekarane? A obrażanie niekolorowego - to znaczy zwykłego interlokutora - tak, w sposób standardowy?

Dwa konta dla moderatorów? To znaczy, takie na którym można i niemożna obrażać? Czy takie na którym obrażać się nie opłaci i takie na którym można poświęcić te kilka punktów, aby zgnoić (i tak moderatora) i zabłysnąć swym heroizmem wśród popleczników?

Pomysł chybiony. Rozwiązanie proste i ściśle podane w regulaminie Forum i netykiecie.

Sugeruję iż często i gęsto jest dyskusja w której bierze moderator. I w toku dyskusji ktoś publicznie napisze np. moderatorowi: " nie znasz się, nie masz pojęcia, słuchałeś co najwyżej - powiedzmy altusów. ;P (sorki fani)

I w tym momencie następuje podział na równych i równiejszych.

I to już pisze bardzo, ale to bardzo serio !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I teraz co mamy w sytuacji gdy powyższy tekst zostanie skierowany do zwykłego użytkownika.

Nic nie mamy, ot szpilka wbita w kolegę z forum, może odwdzięczyć się szpilką, zignorować, albo polemizować na argumenty.....Albo zacząć się wyzywać i ktoś kliknie zgłaszam....

Teraz ta sama sytuacja kiedy ten sam tekst poda pod adresem moderatora, najpierw wrzask jestem moderatorem, jeśli delikwent napisze jeszcze coś - ban za atak personalny na moderatora....

I to już wg mnie jest świństwo i draństwo czystej wody. A takie zagrywki widziałem na tym forum nie raz !!!!

To trochę tak jakby ktoś zaczepiał ludzi na ulicy, trafił na mocnego i pobiegł po kumpli, w tym wypadku schował się za tarczą moderator...

Dla mnie jest to dość tchórzliwe zachowanie - bardzo delikatnie rzecz nazywam.

..............................................................................................................................................

Oki o co chodziło mi z tymi kontami

Mamy np Kolegę vlado. (to nie atak na Ciebie, my rozmawiamy, Ciebie używam jako przykład, dyskutowałbym z innym moderatorem - jego podałbym za przykład.)

i teraz oba konta nazywają się identycznie - vlado.

Z tym że jedno jest z naklejką moderator. I z tego konta Kolega vlado nie ma prawa brać udziału w żadnych dyskusjach, awanturach, itd.

To konto służy wyłącznie do np. takich komunikatów - posty od 7 do 13 usunięte, regulamin ten i ten punkt ci i ci ban, albo punkty. Albo lakoniczne ostrzegam, bo posypią się bany....

I zero, podkreślam zero dyskusji zwykłego jasia z tym kontem, (pardon Kolegą) za każdą próbę - kara wg. regulaminu.

I tak samo jeśli z takiego konta vlado chciałby porozrabiać. Kara dla niego.

Drugie konto vlado bez plakietki moderator, masz pełnię prawa członka tego forum, czujesz się obrażany - używasz jak my wszyscy opcji zgłoś.

Mam zaufanie do pozostałych kolegów moderatorów, nie sądzę żeby zadziałała tu republika kolesi. Do Ciebie również jeśli sprawa byłaby z innego działu.

Nikt nie pozbawia Cię żadnych praw na tym koncie !!! Masz takie same jak każdy z tu obecnych.

Czego Cię pozbawiamy ? Ano możliwości schowania się jak Ci temat nie pasuje, albo dyskutant dowód iż nie masz racji, albo bzdurki opowiadasz za płaszczykiem moderatora i w ten sposób - siłą, ale nie siłą argumentów dokopania oponentowi.

To znaczy, takie na którym można i niemożna obrażać? Czy takie na którym obrażać się nie opłaci i takie na którym można poświęcić te kilka punktów, aby zgnoić (i tak moderatora) i zabłysnąć swym heroizmem wśród popleczników?

Powyżej najprościej jak mogłem napisałem iż nie w tym rzecz.... Sorry jaśniej już nie umiem.... :(

Chodzi o to że w dyskusji - a jakiś poziom złośliwości, szpilek i przytyków zawsze będzie - obie strony były równe.... Sorry, ale nawet papież potrafi być diablo złośliwy....

A net etykieta to bardzo płynne pojęcie i jak w każdym płynnym raz: jak chcesz psa.....

i dwa diabeł tkwi w szczegółach....

Albo w mój kpiący sposób: Chcesz być królem - siedź na tronie jak zejdziesz między lud - możesz się ubrudzić....

I sorry za post kobyłę - jak ktoś usnął szatnia zwraca płaszcz, za bilety - NIE

No wlasnie Vlado tak sobie mysle, ze z powodu tych nagminnych atakow na moderacje szanowni modowie (czy moderzy?) czasem nadinterpretuja jakies wypowiedzi jako ataki personalne i zamiast z gosciem cos wyjasnic to wygodniej jest przyznac punkty karne - czasem za nadinterpretacje jakiegos wpisu. Jestesmy ludzmi i oczywiscie Moderzy tez nimi sa :) wobec czego takze daja sie unosic emocjom - no chyba ze to jednak rasa nadludzi (taki zart - dodaje zeby bylo jasne ze to zart - na wszelki wypadek zeby nikt sie nie uniosl ;).

Zaczne od watpliwosci jezykowych. Oczywiscie ze, ani nie modowie, anie nie moderzy, a moderatorzy. Internetowa mania skarcania slow rowniez mnie sie udzielila. Przepraszam.

Tak, jestesmy przede wszystkim takimi samymi uzytkownikami jak wszyscy na forum, oraz posiadamy takie same cechy charakteru jak wszyscy ludzie. Ale i sedzia jest tylko czlowiekiem i choc jego werdykty rowniez moga byc skazone nadinterpretacja popelnionego wykroczenia, to wyrok jego jest prawomocny i niezawisly.

Tutaj ta sprawa wygladala tak, ze kiedy za przewinienie wpisu prowokujacego klotnie, dawalem ostrzezenie za jden punkcik, aby ostrzezony sie opamietal, to we wpisie zwrotnym, juz tresc wielkigo oburzenia i dobor inwektyw natychmiast wymagal kary za atak personalny na moderatorze. Po tym ukaraniu jeszcze bardziej rozjuszony "bezczelnoscia" moderatora, niewinny uzytkownik, zamieszczal w watku lub na pw swj protest, z uzyciem jeszce dosaniejszych opinii o moderatorze a bardzo czesto dolaczal grozby karalne pod jego adresem. A taki atak furii zawsze konczy sie banem na cale forum.

Wszystkie te dokuczliwe kary, sa jedynie nastepstwem zachowania usera po otrzymaniu pierwszego drobnego ostrzezenia. I nie sa nadinterpretacja moderatora. I tak tutaj jest w 90% przypadkow. Zapytaj tych, ktorzy sa zbanowani na forum, co maja podane jako powod wykluczenia.

pozdrawiam.

sorry za brak polskich fontow.

Nie bronię nikogo, ale swego czasu chwaliłem elektrodę... (za porządek)

Swego czasu potrzebowałem coś z tego portalu (elektroda) i dużo czytałem.

I niestety po bliższym poznaniu, porządek na pewno tam jest, ale jest też "stalowa linia partii" i każdy kto się choć odważy spojrzeć w złą stronę dostaje w łeb.

Da się znaleźć rozwiązania pośrednie pomiędzy elektrodą i AS...

Powyżej najprościej jak mogłem napisałem iż nie w tym rzecz.... Sorry jaśniej już nie umiem.... :(

Chodzi o to że w dyskusji - a jakiś poziom złośliwości, szpilek i przytyków zawsze będzie - obie strony były równe.... Sorry, ale nawet papież potrafi być diablo złośliwy....

A net etykieta to bardzo płynne pojęcie i jak w każdym płynnym raz: jak chcesz psa.....

i dwa diabeł tkwi w szczegółach....

Albo w mój kpiący sposób: Chcesz być królem - siedź na tronie jak zejdziesz między lud - możesz się ubrudzić....

I sorry za post kobyłę - jak ktoś usnął szatnia zwraca płaszcz, za bilety - NIE

To prawidlowe spostrzezenia Shreku Drogi.

Jednak juz nieaktualne. Zaden z obecnych moderatorow nie bierze udzialu w dyskusjach, czy sprzeczkach na forum tematycznym.

Ostatnio wylacznie ja na zyczenie wielu z Was i takze wlasnego przekonania, probowalem prowadzic moderacje otwarta. Gdzie wpierw ostrzegalem slownie przed daniem kary, a po jej nalozeniu pozostawialem wpis, ze tego dokonalem. Czesto rowniez prowadzilem dyskusje z ukaranym i popierajacymi jego "niewinnosc" kolegami, o przeslankach mej decyzji.

Nie tak dawno, kilku koledgow dalo mi do zrozumienia, ze nie powinienm tak czynic, a w istocie rzeczy swym dzialaniem lamie rowniez regulamin forum. I tu musialem przyznac im racje. Zatem nie dyskutuje juz o karaniu uzytkownikow. Kazdy ukarany niezgadzajacy sie z decyzja moderatora ma sie odwolac do Administracji forum.

Rowniez nie biore udzialu w dyskusjach w watkach tematycznych w zakresie ich tematyki. Czasem kogos zalajkuje i to wszystko.

Pomysl z dwoma kontami dla moderatorow przekazywalismy adminom pod uwage, jednak wprowadzenie go w zycie nie bylo mozliwym.

I to wszystko w tym temacie.

Watek do zamkniecia

To nie jest forum sportowe

Watek do zamkniecia

(wiem - brak polskich liter bardzo utrudnia czytanie, za co przepraszam)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ale gdyby poziom kultury i przejrzystość (tzn. brak osób niby prywatnych, a powiązanych biznesowo z różnymi firmami) kont użytkowników oraz mniej agresji i prowadzenia wojenek, to znaczna część problemów by znikła....

Internetowa mania skarcania

Ach ta nasza natura;-)

"Skarcanie" mialo byc "skracaniem"

Polemiki i bencki sie przydaja - wtedy jest wiecej zycia

Byle tyczyly tresci a nie uzytkownika

Nielicznym sie ta trudna sztuka udaje

"Skarcanie" mialo byc "skracaniem"

Wybaczcie, "czeski błąd" :-)

W.

Ale gdyby poziom kultury i przejrzystość (tzn. brak osób niby prywatnych, a powiązanych biznesowo z różnymi firmami) kont użytkowników oraz mniej agresji i prowadzenia wojenek, to znaczna część problemów by znikła....

Ale tak się nie da Witku. To największe forum branżowe w Polsce. Forum budujące swój status wiele lat. Ma ono tak duża moc opiniotwórczą, a zatem również marketingową, że wszyscy powiązani z branżą chcą z tej dźwigni korzystać.

Jedni z otwartą przyłbicą dbając o swój wizerunek, a inni po kosztach, lub za friko swym cwaniactwem. Obecni dywersanci również, mając założone kontr-forum będą z niego pluć na nas i całe AS, jednak wciąż będą tutaj pilnować swych interesików. Oczywiście tracąc wiele, bo pod innymi nickami i klonami jak już się przekonujemy :-) Ale to była ich decyzja.

My moderatorzy dalej będziemy robić swoje, aby zapewnić równowagę stron i nie pozwolić zdominować forum przez interesownych userów.

Ale zapewniam Cię, że już nie biedzie nigdy, tak jak było dotąd w tej kwestii.

W.

Włodku! Takem tu długo, a nic o tym nie wiedziałem!!!:-

Ponieważ prawda aby stać się ogólnie dostępna, musi często czekać długo na sprzyjające okoliczności. A prawdy nie lubią nawet ci, którym wydaje się że o nią walczą. Prawda to bezlitosna suka, potrafi zabić nawet tego, który ją niesie.

Dobranoc wszystkim.

W.

Wybaczcie, "czeski błąd" :-)

Ale wyszło zabawnie;-)

Ma ono tak duża moc opiniotwórczą, a zatem również marketingową, że wszyscy powiązani z branżą chcą z tej dźwigni korzystać.

Chciałoby się, ale wiele działań ciągnie forum w drugą stronę.....

inni po kosztach, lub za friko swym cwaniactwem

Niestety, ale tu masz rację.

Ale to była ich decyzja.

Trudno, po niezbyt udanym eksperymencie zwanym "salonik", który bardzo niektórym przeszkadzał, spodziewać się innego rozwiązania.

My moderatorzy dalej będziemy robić swoje, aby zapewnić równowagę stron i nie pozwolić zdominować forum przez interesownych userów.

Mam taką nadzieję, choć grono moderatorów mocno się zmieniło, a Wy też jesteście tylko ludźmi, w dodatku mającymi "szefostwo"

Ale zapewniam Cię, że już nie biedzie nigdy, tak jak było dotąd w tej kwestii.

Nie wiem czy to obietnica, czy groźba, ale mam nadzieję, że "za ten wpis pozostanę nienagrodzony"

(choć z drugiej strony byłoby to niezwykle ekscytująca sytuacja , jak każda pierwsza w życiu;-)

Ponieważ prawda aby stać się ogólnie dostępna, musi często czekać długo na sprzyjające okoliczności. A prawdy nie lubią nawet ci, którym wydaje się że o nią walczą. Prawda to bezlitosna suka, potrafi zabić nawet tego, który ją niesie.

Toc to zupełnie jak Ewangelia ;)

Kazanie na Górze.

Moja propozycja opiera się na zasadach często nazywanych grywalizacja. Powszechnie stosowaną w programach lojalnościowych, wewnątrz firm, tam gdzie jest potrzebna rywalizacja itd.

Zamiast eliminować kogokolwiek, bo ma tylko jamnika i do tego nie słyszy kabli itd. To forum powinno stanowić jedną całość, jak rodzina :)

To nie jest kwestia kto ma jaki sprzęt. To jest jak próba pogodzenia astronomów z astrologami. Niestety, bez szans.

Tematyką naszego forum jest ogólnie pojęta dziedzina audio.

Z naciskiem na ogólnie ;-)

Kolejna sprawa Salonik, czyli wydzielona część forum, została źle załatwiona u podstaw. Można było to rozwiązać na wzór innych forów możliwością zakładania "pokojów" w których założyciel miałby opcję rozpatrywania prośby o przyjęcie do wybranej grupy i o tym czy pokój jest widoczny czy nie dla innych. W ten sposób zostałaby zrealizowana sprawa dowolnego wydzielenia części userów i możliwości pisania "w spokoju" ale w sposób zrównoważony, bo równocześnie mogłaby powstać np. Zamknięta grupa "audio mity" itd. Założyciel, widoczny dla innych, jednoosobowa decyzyjność. Nie byłoby takiego kwasu na forum w której wybrana grupa userów wyłącznie decyduje o wartościowości tylko pewne narzędzia są powszechnie dostępne. Jak widać po innych forach, to głównie służą do ustanowienia nowego ośrodka władzy i kontroli nad innymi userami pod sztandarem szlachetnych idei. Proszę rozważyć moją propozycję, bo wychodzi na przeciw pewnym potrzebom i jest wolna od błędnych założeń.

Vlado - czasem troche pokory przydaloby sie i moderatorom...

Czas pokornych moderatorów doprowadził do przejęcia tego forum przez trolli. Kiedy wszystko wróci do normy, a użytkownicy będą korzystać z forum zgodnie z jego przeznaczeniem i regulaminem w ogóle nie będziesz miał żadnej styczności z moderatorami.

Możesz uwierzyć w taki raj???

użytkownicy będą korzystać z forum zgodnie z jego przeznaczeniem i regulaminem

Nadal jesteś takim idealistą ?

Co dzień rodzę się na nowo - raz wyspany, raz gorzej ale z każdym dniem i krzyżykiem na karku narastają u mnie resentymenty. Uprzedziłem się - pożądany stan wspomniany w cytowanym poście - nie nastąpi nigdy.

Prowokator z ciebie :)

Utopie są wielce kuszące, choć niezbyt realne do utrzymania. Jednak dążenie do zbliżenia się do takiego stanu synergii, zawsze poprawia komfort istnienia społeczności.

Marzenie o zgodzie i wzajemnym poszanowaniu na naszym forum, nie jest prowokacją. Chyba dla tych, których zadaniem jest destrukcja tego forum.

W.

Twój ogląd rzeczywistości nie przestaje mnie zadziwiać... ;-)

Zdaje sobie z tego sprawę. Wszak jedyny troll na forum to @bum1234 :-)

Forum, które było prywatna platformą reklamową kilku zakolegowanych producentów i handlarzy, to również jedynie moja aberracja :-)

Kilka "świętych krów", które na forum orzekały a nie wypowiadały się, będąc NIETYKALNYMI dla maluczkich, to również specyfika mojego skrzywianego oglądu rzeczywistości.

Knucie za plecami Właścicieli i Administracji forum uwieńczone otwarciem kontr-forum, to także wyłącznie moja wyobraźnia.

Działania prowadzone obecnie w celu degradacji, a najlepiej całkowitego zniszczenia AS, również są moim wymysłem.

Mnie Twoja selektywność oglądu rzeczywistości również zadziwia :-)

serdeczności.

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.