Skocz do zawartości
IGNORED

Magico s1 / s1mk2

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Cytrus, ty wiesz co to jest Magic'o czy nie wiesz ? Jak nie wiesz to nie pisz bzdur. Jak masz problem z powierzchnią to kup sobie

monitorki komputerowe - może coś usłyszysz ale wątpię.

Nie rozumiem twojego wpisu. Czy mógłbyś to jakoś prościej wytłumaczyć, proszę?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Mam 20m do tego bardzo neutralny tor który bez problemu poradzi dobie z dużymi kolumnami tylko czy na te 20m mają sens duże klocki. Stad pojawia się S1 bo czasem mniej znaczy więcej, Pozatym jest kilka innych nazw do przetestowania.

PANOWIE !!! Spokojnie!!! Bez wycieczek!!!

Sprzedam VITUS RI100

Dwie kwestie:

1. "Do 20m2 S5 są zdecydowanie za duże" - wcale nie - wszystko zależy od akustyki pokoju i ustawienia. Zawsze to powtarzam - każda kolumna zagra lepiej w dobrze akustycznie zaadoptowanym pokoju 20m2 niż w przypadkowym pokoju np.25m2

2. Zawsze 3-way będzie miało przewagę nad 2-way - to teoretycznie prawda. Tyle tylko, że akurat ja najbardziej wyrafinowany dżwięk to słyszałem z układów 2-way ( SF Extrema, EA1, Guarneri Evolution, Dynaudio C1 Platinum,FS Accordo, Xavian XN250, Gato FM2, Diapason Astera.

Być może nie miałem szczęścia do wielodrożnych wielogłośnikowców, byc może moje ponad 30-letnie doswiadczenie w audio to jeszcze za mało - ale zawsze DUŻE/WIELKIE głośniki jakich słuchałem miały większe bądź mniejsze problemy ze spójnością dzwięku - a to bardzo przedkłada się na odbiór muzyki.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Czekam aż Grzesiek wpadnie na to by zrobić dobre szybkie kolumny do mniejszych pomieszczeń, bo jak na razie po głowie chodzi mi ceramika i wstęga

Imho, to niebezpieczny duet.

W ost. czasie przerobiłem różne aplikacje. Wniosek imho, jeden;

albo cebula w oparciu TT 100, albo 3 Way w papierologii.

Ten pierwszy do 21 m, to żart, RI 100 też i nie uciągnie. Zostaje papierologia. I słusznie..

Słowo na niedzielę:)

Zgrzeszyć z Grzechem lub ATC SCM 40 Active. Idealnie do 21m2, OZ, urocza wisienka na MID 75 mm i perfekcyjne, fabryczne wysterowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powodzenia, M.

Ukryta Zawartość

Podstawowe Gaudery na "chińskich accutonach" się nie sprzedają to chcą chłopaka umoczyć :)

Dzięki za info. Pozostaje tylko pytanie, czy faktycznie w 20m2 to zejście niżej będzie słyszalne czy już tylko "odczuwalne". ;-)

Oj Cytrus, Cytrus :)

Dwie kwestie:

1. "Do 20m2 S5 są zdecydowanie za duże" - wcale nie - wszystko zależy od akustyki pokoju i ustawienia. Zawsze to powtarzam - każda kolumna zagra lepiej w dobrze akustycznie zaadoptowanym pokoju 20m2 niż w przypadkowym pokoju np.25m2

2. Zawsze 3-way będzie miało przewagę nad 2-way - to teoretycznie prawda. Tyle tylko, że akurat ja najbardziej wyrafinowany dżwięk to słyszałem z układów 2-way ( SF Extrema, EA1, Guarneri Evolution, Dynaudio C1 Platinum,FS Accordo, Xavian XN250, Gato FM2, Diapason Astera.

Być może nie miałem szczęścia do wielodrożnych wielogłośnikowców, byc może moje ponad 30-letnie doswiadczenie w audio to jeszcze za mało - ale zawsze DUŻE/WIELKIE głośniki jakich słuchałem miały większe bądź mniejsze problemy ze spójnością dzwięku - a to bardzo przedkłada się na odbiór muzyki.

Uważam że Studio 16hz Ethos Ultimo , zmieniły by twoje spojrzenie co do spójności podłogowych konstrukcji 3-way. Jakby co to zapraszam do siebie, ocenisz sam.

Pozdrawiam.

"Do 20m2 S5 są zdecydowanie za duże" - wcale nie - wszystko zależy od akustyki pokoju i ustawienia. Zawsze to powtarzam - każda kolumna zagra lepiej w dobrze akustycznie zaadoptowanym pokoju 20m2 niż w przypadkowym pokoju np.25m2

A czy ja pisałem coś o zrobionej akustyce na wysokim poziomie? Skoro nie pisałem to znaczy, że była to opinia dotycząca pokoju - salonu a nie dedykowanego tylko do odsłuchu...

Każdy kto tu zagląda zdaje sobie sprawę, że jak ma się super zrobioną akustykę to można eksperymentować nawet ze sporymi kolumnami. To jest oczywista oczywistość...

S5 to kawał kolumny i po prostu zdominują wizualnie te 20m2 ale co kto lubi...są różne preferencje łącznie z japońskimi miłośnikami estradowych JBLów w klitkach...

A co do akustyki to Śp. Stary Audiofil miał u siebie na pięterku pokój wyłożony gąbką i to tak sprytnie że w kilkunastu metrach kwadratowych kolumny podłogowe brzmiały doskonale. Mi się bardziej podobał dźwięk w tym małym pokoiku niż w jego dużym salonie na parterze...

Uważam że Studio 16hz Ethos Ultimo , zmieniły by twoje spojrzenie co do spójności podłogowych konstrukcji 3-way. Jakby co to zapraszam do siebie, ocenisz sam.

Pozdrawiam.

Nie tylko one...Jest trochę kolumn trójdrożnych o dobrej spójności brzmienia ale z drugiej strony w tym konkretnym temacie częściej i taniej można kupić monitory, które potrafią zabłysnąć...

Oj Cytrus, Cytrus :)

Co? Ja to napisałem mając na myśli własne doświadczenia z 22-kami w tym metrażu.

Nie szukaj drugiego dna ani zaczepki.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A czy ja pisałem coś o zrobionej akustyce na wysokim poziomie? Skoro nie pisałem to znaczy, że była to opinia dotycząca pokoju - salonu a nie dedykowanego tylko do odsłuchu...

Każdy kto tu zagląda zdaje sobie sprawę, że jak ma się super zrobioną akustykę to można eksperymentować nawet ze sporymi kolumnami. To jest oczywista oczywistość...

S5 to kawał kolumny i po prostu zdominują wizualnie te 20m2 ale co kto lubi...są różne preferencje łącznie z japońskimi miłośnikami estradowych JBLów w klitkach...

A co do akustyki to Śp. Stary Audiofil miał u siebie na pięterku pokój wyłożony gąbką i to tak sprytnie że w kilkunastu metrach kwadratowych kolumny podłogowe brzmiały doskonale. Mi się bardziej podobał dźwięk w tym małym pokoiku niż w jego dużym salonie na parterze...

Nie tylko one...Jest trochę kolumn trójdrożnych o dobrej spójności brzmienia ale z drugiej strony w tym konkretnym temacie częściej i taniej można kupić monitory, które potrafią zabłysnąć...

Moreno - ale ja nie cytowałem Ciebie - sprawdź i poszukaj w tym wątku kogo zacytowałem :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

>Marcin Sz

W ofercie Audio Fast pojawiły się kolumny Russell K. Jeżeli masz blisko to myślę, że powinieneś posłuchać modelu RED 150. Zupełnie inna filozofia projektowania. Cena tylko 20 910 zł.

> Marcin_Sz

Wprawdzie w watku pytasz o opinie dotyczace Magico S1/S1Mk2, ale wnioskuje, ze myslisz o jakis kolumnach dla siebie. Proponuje wiec przede wszystkim posluchac starszych Tannoy-i i przekonac sie na jakim poziomie dzwiek oferuja. Nie mowie o wspolczesnych z linii Prestige, bo wyzsze modele drozsze sa nawet od Magico, ale np. stare Super Red Monitor SRM 12X na 12-to calowych wspolosiowych dualconcentric-ach, ktore kupisz za 13-15 % ceny nowych S1. A czy S1 zagraja lepiej...? Nie sluchalem, ale smiem watpic - chociazby jakosc basu z 7-mio calowego glosnika w S1. Zreszta jesli stac Cie na wydanie wiekszych kwot, to proponuje np. z linii Prestige model Kensington na 10-cio calowym d.c. ale nie z najnowszej serii GR,a poprzedniej SE z drugiej reki. Tak wiec bedzie nieporownywalnie taniej, a dzwiek wybitny - moim i nie tylko zdaniem. Osobiscie slucham w takim pokoju jak Twoj (ok 21m) na 12-calowych dualconcentricach Tannoy-a, a graly w tym pokoju takze 15-to calowe. Dzwiek bezposredni, otwarty, szczegolowy, o ladnej barwie, dzwieczny, dajacy zludzenie obecnosci muzykow w pomieszczeniu odsluchowym, rozdzielczy z bardzo dobra lokalizacja zrodel pozornych, wokalisci spiewaja "waskimi ustami". Bardzo dobra odpowiedz impulsowa, wiec bas szybki. Nie ma dudnienia czy jakis jego rezonansow, lecz jest konturowy o ladnej barwie. W ogole barwy dajace pewne zludzenie brzmienia instrumentow na zywo.

Jak mialbys ochote posluchac u mnie, to nie ma problemu - zapraszam. Przy okazji mozna rowniez posluchac u mnie Rehdeko 125 RK S-5. To sa kolumny dla kogos kto lubi otwarta, bezposraednia, dosadna srednice, dajaca rowniez poczucie obecnosci muzykow, bas jednak nie schodzi nisko i nie jest gleboki, tyle, ze bardzo szybki, punktowy, a zjawisko dudnienia i rezonansow tych kolumn nie dotyczy. Ja, z racji tego, ze kupe lat pogrywalem na basie wole bas nizej schodzacy i glebszy, ale sa tacy, ktorym na takim basie zupelnie nie zalezy lecz na takiej srednicy, ktora im odpowiada. Mi akurat to granie nie odpowiada ale jest wielu zakochanych w Rehdeko, wiec niech ci zakochani je biora ode mnie :-)

Ale nasmarowalo mi sie tekstu... :-)

>Marcin Sz

W ofercie Audio Fast pojawiły się kolumny Russell K. Jeżeli masz blisko to myślę, że powinieneś posłuchać modelu RED 150. Zupełnie inna filozofia projektowania. Cena tylko 20 910 zł.

Dobrze, że Pan wspomniał o Russell K. W pierwszej chwili nie wierzyłem, że Audiofast wziął to w dystrybucję.

Jeżeli wcześniej pisałem o kiepskiej jakości to te paczki to kwintesencja tandety. Co najlepsze te kolumny produkowane są w... Polsce. Koncepcja podobna do S-Hi-End.

Jedyną ich zaletą jest wysoka marża dystrybutora.

Wisi jedna para R100 za 3900zł!

Ukryta Zawartość

Sprzedający na aukcji napisał prawdę: "Odstają swoją klasą od reszty podobnych produktów na rynku!".

To jest typowy przykład chłamu w abstrakcyjnej cenie. Paczki produkowane w Unibudzie, przetworniki noname typu Alphard, zwrotnica na wysmakowanych elementach znanych ze starych Tonsili czyli najtańszych kondów Mant. Wytłumienie? A po co, przecież to kolejne 20zł, a czego oczy nie widzą...

Całość warta w produkcji max 1-1,5kzł. Przetworniki oparte o blaszane kosze tak słabe, że gną się pod naciskiem wkrętów mocujących. Wielki magnes, tak słaby, że nie utrzyma nawet łyżki. Granie typowe dla 5 minutowej prezentacji, później łeb jak przetak. Czyli dużo góry, basu i łupania.

Podana cena ponad 20 000zł to nawet nie jest żart z kupującego to jest totalna KPINA! Dźwiękowo przegrywają z Pylonem za 1500zł.

Takie "wypasy" są dowodem na to, że nasze hobby umiera. Chętnie poznałbym kogoś kto zakupił świadomie te cudaki.

Z jednym się z Panem zgodzę: To "Zupełnie inna filozofia projektowania"

post-58347-0-13703700-1472124681_thumb.jpg

post-58347-0-76898300-1472124683_thumb.jpg

post-58347-0-12133500-1472124686_thumb.jpg

post-58347-0-65702200-1472124689_thumb.jpg

post-58347-0-52542700-1472124692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przetworniki noname typu Alphard

Firmowe ;)

STX :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Firmowy STX produkowany w PL to przy tym hi-tech na aluminiowym koszu i 6 śrubach. Powyższy STX to najtańszy chinolec za 10zl. Cena w Polsce w detalu całe 38 złociszy w kolumnach za 10 -20 000zł! STX kupuje najtańsze serie w Chinach bo tego się nie opłaca wytwarzać nawet w biednej Polsce.

Ukryta Zawartość

Znaczy się zawyżyłem cenę produkcji, wynosi poniżej 1 kzł para :) Komplet przetworników do topowego modelu kosztuje w hurcie max 120zł. To jest dopiero bicie.

Na stronie nie mogę się doszukać danych adresowych "producenta" numeru telefonu, emeila. Może pomożecie szukac? Ciekawe czy Kaufman wie, że ktoś firmuje jego zdjęciem sciągniętym z netu (www.my-hiend.com) te paczki. Sprytnie piszą Russell K.

Ukryta Zawartość

Może z jakimś wysokim Transparentem by zagrały? Z Opusem to może nie, ale jakby tak podłączyć do nich jakiegoś Referenca XLa, albo najwyższego MITa, to kto wie? Kto wie?

Parker's Mood

nr tel. jest na fejsbuku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marcin_Sz

Kolega Elebroth miał S1 - założył chyba nawet specjalny wątek - choc jakoś nie mogę sobie przypomnieć by opisał brzmienie tych S1(może coś przeoczyłem). Chyba miał też Dynaudio S25 porównać do Magico S1 - ale jakoś też nie doczytałem..............

Jak znajdę trochę czasu to napiszę ... choć nie wiem kiedy to się może wydarzyć. Miałem też kilka innych modeli kolumn.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tannoy więcej nie powtórzę. Znam ich stare kolumny i nawet posiadałem. Ze starszych brytyjskich firm dałbym sie namówić na Proac z serii response ale nie obecne.

Sprzedam VITUS RI100

Posłuchaj nowej serii ATC. Co Ci szkodzi...

Ich nowa linia jest imho, warta przyjrzeniu się bliżej.

Klasyczna, solidna obudowa, średniak, to absolutna czołówka na rynku, nowy tweeter i papierologia na pokładzie. Masz do wyboru activ i pasywkę. Imho, lepsza aktywna. Oszczędzasz na wzmacniaczu, głośnikowych. Skracasz tor, sygnał.., lecisz XLR z dobrego Pre.

Początkowo przechodziłem obojętnie, ale odsłuch mnie mocno pozytywnie zaskoczył(!)

W 21m2 SCM 40 lub SCM 50.

Poniewaz MBLa i nie tylko pogięło z cenami, to jest duża szansa, ze sam wejdę w ATC, choć osobiście myślę o SCM 100 lub 150 active, bo mam trochę więcej powietrza:)

Klasyczne setki (nie wspominając o wyższych modelach) to spore kolumny (szerokie, głębokie) i mają dość specyficzny wygląd (przez co dość mocno rzucają się w oczy), ale nadrabiają dźwiękiem. Te nowe wersje SE np. 50 są pod względem wyglądu wydają się ciekawsze, choć i sporo droższe.

Ukryta Zawartość

Jeśli kogoś stać to powinien wybrać wersję aktywną- popieram piano w tym względzie.

Ukryta Zawartość

.

Zgadza się. I ten najlepszy dźwięk powstał w oparciu o wzmocnienie Phasta na 6C33 i kolumienki DIY na Scanach i budżetowych obudowach z kolumn TDL RTL3 oraz w pokoju wyłożonym od podłogi do sufitu gąbkami co trudno nazwać profesjonalną adaptacją. Ten dźwięk bił na głowę wszystkie wynalazki z dołu włącznie z Thielami, GM 70, 2A3 itd.

Zgadza się. I ten najlepszy dźwięk powstał w oparciu o wzmocnienie Phasta na 6C33 i kolumienki DIY na Scanach i budżetowych obudowach z kolumn TDL RTL3 oraz w pokoju wyłożonym od podłogi do sufitu gąbkami co trudno nazwać profesjonalną adaptacją. Ten dźwięk bił na głowę wszystkie wynalazki z dołu włącznie z Thielami, GM 70, 2A3 itd.

Tak, ale spróbuj słuchać muzyki w takim pokoju codziennie - po miesiącu masz dość takiego tłumienia. W mocno wytłumionych pokojach muzyka nie oddycha i nie ma w niej życia. Faktycznie pierwsze wrażenie może być mocno na plus, ale to sę zmienia bardzo szybko w funkcji czasu.

Parker's Mood

Piano poruszył istotną kwestię - ceny urządzeń hi-end. Obecnie to już jest obłęd. Choćby tytułowe kolumny - Magico S1 MkII w wykończeniu połysk - 103 500 zł !!!!

Ale żeby nie było że tylko kolumny - a kable np: interkonekt Tara Labs The Grand Master Evolution (IC) - 2x 1m 112 000 zł czy np zasilający Harmonix X-DC Million Maestro - 2m - 42900zł czy np zasilający The Grand Master Evolution (PC) - 1,8m za jedyne 63 000zł !!!!

Co najgorsze producenci za byle gówno słabej jakości żądają coraz większych sum

Piano poruszył istotną kwestię - ceny urządzeń hi-end. Obecnie to już jest obłęd. Choćby tytułowe kolumny - Magico S1 MkII w wykończeniu połysk - 103 500 zł !!!!

Ale żeby nie było że tylko kolumny - a kable np: interkonekt Tara Labs The Grand Master Evolution (IC) - 2x 1m 112 000 zł czy np zasilający Harmonix X-DC Million Maestro - 2m - 42900zł czy np zasilający The Grand Master Evolution (PC) - 1,8m za jedyne 63 000zł !!!!

Co najgorsze producenci za byle gówno słabej jakości żądają coraz większych sum

Lampizator na tym tle jawi się jako okazja. Czeska wersja złote gate za jedyne 92000zł.

Obecne urządzenia typu Big7 to już nowa jakość :) Łukasz wziął sobie do serca nasze utyskiwania i popracował nad PPOŻ, zaowocowało to innowacyjnymi rozwiązaniami z tego zakresu.

Poprzednie wersje też były niczego sobie.

Ukryta Zawartość

post-58347-0-98205400-1472209337_thumb.jpeg

post-58347-0-45711800-1472209343_thumb.jpeg

post-58347-0-89017600-1472209354_thumb.jpg

post-58347-0-43574300-1472209358_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moreno1973

Napisz proszę o wrażeniach z odsłuchu S1MKII - bardzo jestem ciekawy Twoich wrażeń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.