Skocz do zawartości
IGNORED

Magico s1 / s1mk2

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie jest Twoje zdanie o S1MKII ?

Kilka wrażeń.

Wysokie tony są bardzo w porządku. Olśnienia nie przeżyłem ale na pewno słychać jakość tego tweetera. Natomiast niższa średnica i bas wymagają jeszcze wygrzania. 4 dni po 8 godzin wygrzewania na wysokich obrotach to jeszcze za mało IMO. Chętnie posłucham tych kolumn za 2 miesiące...aby się przekonać, czy woofer się rozegrał czy też ten typ tak ma, że jest po ciemniejszej stronie księżyca;-)

Generalnie zdziwiła mnie trochę całościowa dość ciemna prezentacja dźwięku. Kiedyś słuchałem S1 i wtedy te kolumny wydały mi się sporo jaśniejsze niż obecne S1 mkII.

Na pewno te nowe Magico potrafią wypełnić 20m2 w wystarczającym stopniu dźwiękiem. Słuchałem dwóch utworów o sporych skokach dynamicznych i nie odnotowałem znaczącej kompresji. Na pewno nic złego nie dzieje się w tym wooferze nawet gdy słuchamy nieprzyzwoicie głośno. (a działo się kiedyś podczas odsłuchu Accordo od Serblina). Tweeter cały czas wyraźnie przekazuje wokal a my możemy podgłaśniać do woli. Ta kolumna lubi grać głośno.

Spodziewałem się więcej rewelacji na basie a tu było tylko ok. Żadnych rewelacji. Scena muzyczna jest bardzo szeroka, natomiast nie bardzo głęboka.

Cena tych kolumn jest oczywiście absurdalna (w polskich realiach) bowiem za takie pieniądze powinno się oferować CUDA Soniczne i palpitację serca...a tu niczego takiego nie doświadczyłem (a takie Guarneri Evolution oferowały np. sporo emocji). Ale one są skierowane do tych samych klientów, którzy kupują samochody takie jak nowe Audi Q2 za 110 tyś PLN. Malutki samochód z malutkim silnikiem do parkowania w centrum a na wyjazdy poza miasto mamy Q7. W Londynie te S1 mkII na pewno będą się super sprzedawać do garsonier za milion funtów. Tam każdy m2 wart jest tyle co koszt tych kolumn, więc ludziom zależy na czymś kompaktowym i jednocześnie nieźle grającym. Zapewne w swoich domach pod Londynem mają M7 lub Q7;-)

Piano poruszył istotną kwestię - ceny urządzeń hi-end. Obecnie to już jest obłęd. Choćby tytułowe kolumny - Magico S1 MkII w wykończeniu połysk - 103 500 zł !!!!

Ale żeby nie było że tylko kolumny - a kable np: interkonekt Tara Labs The Grand Master Evolution (IC) - 2x 1m 112 000 zł czy np zasilający Harmonix X-DC Million Maestro - 2m - 42900zł czy np zasilający The Grand Master Evolution (PC) - 1,8m za jedyne 63 000zł !!!!

Co najgorsze producenci za byle gówno słabej jakości żądają coraz większych sum

Może ceny nie są chore, tylko My za mało zarabiamy ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Znaczy się Ze Moreno słuchał tych kolumn z Devialetem?????

U siebie w domu ? Raczej wątpliwe ale możliwe że przytargał Magico S1 mk.2 do swojego domu .Moreno słucha sprzętu najczęściej

w audio salonach W-wy o czym wielokrotnie wspominał. Aby dostać takie kolumny do odsłuchu w swoim systemie trzeba zostawić kaucję.Dodatkowo pojawia się problem wożenia i dźwigania sprzętu co zawsze stwarza pewne problemy

Posłuchaj nowej serii ATC. Co Ci szkodzi...

Ich nowa linia jest imho, warta przyjrzeniu się bliżej.

Klasyczna, solidna obudowa, średniak, to absolutna czołówka na rynku, nowy tweeter i papierologia na pokładzie. Masz do wyboru activ i pasywkę. Imho, lepsza aktywna. Oszczędzasz na wzmacniaczu, głośnikowych. Skracasz tor, sygnał.., lecisz XLR z dobrego Pre.

Początkowo przechodziłem obojętnie, ale odsłuch mnie mocno pozytywnie zaskoczył(!)

W 21m2 SCM 40 lub SCM 50.

Poniewaz MBLa i nie tylko pogięło z cenami, to jest duża szansa, ze sam wejdę w ATC, choć osobiście myślę o SCM 100 lub 150 active, bo mam trochę więcej powietrza:)

tylko że ja bardzo lubię swój wzmacniacz

Sprzedam VITUS RI100

Moje wrażenia z tygodniowych odsłuchów u siebie w domu są takie:

Góra jest świetna. Moim zdaniem jest to najlepsza obecnie dostępna na rynku kopułka. Szybka, rozdzielcza i niesamowicie gładka. Nie ma co prawda jeszcze tej lekkości i zwiewności, którą potrafią pokazać najlepsze wstęgi, ale też gra znacznie bardziej liniowo i nie staje się krzykliwa przy wyższych poziomach głośności, wraz ze wzrostem zniekształceń (co jest moim zdaniem największym minusem wstęg jako takich). No ale coś za coś. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś lubi kopułki - czy to jedwabne czy też twarde, będzie bardzo zadowolony.

Średnica jest bardzo czysta i niepodbarwiona. Bardzo ładnie różnicuje nagrania, pokazując naturalną barwę instrumentów. Nie jest ani chłodna, ani specjalnie ocieplona. Myślę, że wiele będzie tu zależeć od podłączonego wzmacniacza. Z Devialetem będzie zapewne po chłodniejszej stronie mocy, z moimi A-klasowymi monosami MSB minimalnie po cieplejszej. Obiektywnie ciężko jej coś zarzucić, choć niedawny odsłuch Vividów K-1 uświadomił mi, że można jeszcze pójść dalej pod względem przejrzystości i szybkości.

Bas jest dość szybki, i schodzi bardzo nisko jak na wielkość kolumn i średnicę zastosowanego głośnika niskotonowego. Nawet nie wiem czy nie za nisko, bo bardzo się to odbija się to na efektywności i możliwościach dynamicznych kolumn, które są ograniczone. Słuchając sountracków z filmów Gladiator i Braveheart, udało mi się dojść do fizycznych limitów głośnika niskotonowego przy wysokich, ale wcale nie jakiś dyskotekowych poziomach głośności. Moim zdaniem kilka litrów mniej objętości obudowy, pozytywnie wpłynęłoby zarówno odciążenie głośnika niskotonowego, wzrost efektywności jak i lepszą mikrodynamikę, gdyż ta jest także co najwyżej średnia. Na plus zaliczyć trzeba typowy dla obudowy zamkniętej brak podbarwień i buczenia.

Stereofonia jaką udało mi się u siebie uzyskać była natomiast naprawdę świetna - bez problemu w gronie 2-3 najlepszych głośników jakie miałem u siebie. Zarówno szerokość sceny, głębia, oddanie planów, budowanie realistycznych obrazów 3D jak i oderwanie dźwięków od kolumn były w klasie najlepszych minimonitorów. Moim zdaniem właśnie stereofonia (a w przypadku S5 mk 2 także mikrodynamika) to elementy, które najbardziej różnią wersje mk 2 od mk 1. Być może jest to efekt zastosowania tweetera pokrytego diamentem, a być może grafenowej membrany niskotonowego. Albo obu tych czynników naraz.

Moim zdaniem przez ewentualnym zakupem koniecznie posłuchać jeszcze trzeba Vividów K-1 i YG Carmel. U mnie Vividy K-1 zagrały w moim odczuciu jednak lepiej - były bardziej transparentne na średnicy, szybsze i bardziej dynamiczne.

Trochę szkoda, że w ofercie Magico nie ma modelu S-2 - podobnej wielkości, ale z dwoma takimi wooferami. Przeskok do modelu S-3 jest jak dla mnie trochę zbyt duży.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 3 tygodnie później...

Przesłuchalem u dystrybutora S1 mk2. Świetna góra i średnica. bas szybki i naturalny. Dopskonała lokalizacja ale bez zmęczenia które towarzyszy głośnikom zbyt analitycznym. Ogólnie tonalnie wielkie łoł! jedyny duży problem - dynamika. Skutek uboczny obudowy zamkniętej i towarzyszącego sprzętu. Grało to pod zacnym Gryphon'em Diablo 300, ale ponoć z RI100 gra dynamiczniej... Nie wiem, potwierdzę po słuchaniu w domu.

Sprzedam VITUS RI100

Przesłuchalem u dystrybutora S1 mk2. Świetna góra i średnica. bas szybki i naturalny. Dopskonała lokalizacja ale bez zmęczenia które towarzyszy głośnikom zbyt analitycznym. Ogólnie tonalnie wielkie łoł! jedyny duży problem - dynamika. Skutek uboczny obudowy zamkniętej i towarzyszącego sprzętu. Grało to pod zacnym Gryphon'em Diablo 300, ale ponoć z RI100 gra dynamiczniej... Nie wiem, potwierdzę po słuchaniu w domu.

I co? Posłuchałeś już w domu?

Moja ocena S1 mk2 może uchodzić za pozytywną, jednak tak nie jest. Proszę pamiętać że mówimy o ewidentne bardzo drogich kolumnach od których wymagać należy wiele. Tu kompletny brak dynamiki dyskwalifikuje je w moich oczach. Poprawności tonalnej towarzyszy potworna nuda. Dla mnie w ogólnym rozrachunku mimo plusów których należy sie po takim produkcie spodziewać ta kolumna jest kolosalną pomyłką. Zatem szukam dalej

Sprzedam VITUS RI100

Płasko, bez dynamiki to gra radio kuchenne i... Magico. Każdy słyszący to wie. Magico to wydmuszki do łapania naiwnych snobów na aluminiowe obudowy i "kosmiczną" technologię przebranych przetworników.

Pamiętam jak Audiofast płakał, że wziął to w dystrybucję. Dodam jeszcze matowe i szare granie, o barwie można pomarzyć. Jedynym plusem są wysokie marże pośredników i dystrybutora. Można też zastosować barter i wymienić je na inne dobra lub usługi targowe. Tyle, że klient raczej na tym nie skorzysta. Jak ktoś chciałby porównać swoje Magico z paczkami kilka razy tańszymi to zapraszam serdecznie.

Dystrybutor liczy, że jak drogie to ludziska będą się bali pisać prawdę a tu patrz niespodzianka.

Moja ocena S1 mk2 może uchodzić za pozytywną, jednak tak nie jest. Proszę pamiętać że mówimy o ewidentne bardzo drogich kolumnach od których wymagać należy wiele. Tu kompletny brak dynamiki dyskwalifikuje je w moich oczach. Poprawności tonalnej towarzyszy potworna nuda. Dla mnie w ogólnym rozrachunku mimo plusów których należy sie po takim produkcie spodziewać ta kolumna jest kolosalną pomyłką. Zatem szukam dalej

Z tym kompletnym brakiem dynamiki to mocna przesada. Słuchałem tych kolumn i czegoś takiego nie zanotowałem. Może nie lubią Gryphona? Ja mam z Diablo (co prawda poprzednim modelem) fatalne doświadczenia...

Trzeba pamiętać, że to konstrukcja dwudrożna a nie dwumetrowe kolumny, które można sobie kupić za mniejszą kasę. Tyle tylko, że są różne potrzeby. Jedni wydają 100 tyś na Skodę Superb bo lubią tanio mieć limuzynę i pakować do środka całą rodzinkę i namiot a drudzy za 100 tyś kupują sobie MINI Coopera bo lubią małe, zgrabne i nietypowe.

Polska to biedny jeszcze kraj w Europie i wiele rzeczy szokuje. Jak średnia realnych zarobków będzie na poziomie 10 tyś PLN to ludzie trochę inaczej będą patrzeć na świat.

W latach 70 za pensję można było sobie kupić 3 płyty winylowe z Zachodu. I tak wiele się zmieniło na lepsze;-)

Polska to biedny jeszcze kraj w Europie i wiele rzeczy szokuje.

Mnie najbardziej szokuje badziewie za 100 000zł grające na poziomie kolumn za 10 000zł. Wydatek takiej kwoty to nie kwestia biedy tylko bycia idiotą. Równie dobrze możesz kupić skarpety z metką za 1000zł.

Jedni wydają 100 tyś na Skodę Superb bo lubią tanio mieć limuzynę i pakować do środka całą rodzinkę i namiot a drudzy za 100 tyś kupują sobie MINI Coopera bo lubią małe, zgrabne i nietypowe.

Raczej przypomina mi to zakup skody superb lub taczki za te same pieniądze. Sugerujesz jednakową jakość a inny wygląd. W Magico masz jakość brzmienia, którą otrzymasz z 10 razy tańszych konstrukcji.

W Magico masz jakość brzmienia, którą otrzymasz z 10 razy tańszych konstrukcji.

Chętnie kupię za 8 tyś PLN kolumny z takim tweeterem jak jest w Magico. Czekam na ofertę. KONKRETNĄ a nie bicie piany.

Tylko przy tej cenie nie czuć było tych technologii. Dwudrożna kolumna tez potrafi zagrać, a Magico jest po prostu przebajerzona i gra nijako.

A kto był autorem opinii o tej kolumnie: ,,Świetna góra i średnica. bas szybki i naturalny. Dopskonała lokalizacja ale bez zmęczenia które towarzyszy głośnikom zbyt analitycznym."

Ludzie zastanówcie się nim coś napiszecie bo robi się potem nieciekawie.

Mnie Magico ani grzeje ani chłodzi. Ale u niektórych wywołuje jakąś furię. Może to ukryta forma rekamy, według zasady ważne aby mówić.;-)

@moreno1973. Czyli za ten tweeter jesteś gotów dać 90tyś PLN?

Jestem gotów dać 8 tyś PLN za kolumny z tym tweeterem. Lub za kolumny oferujące ,,górę" o takiej jakości. Kolega Szymon takie zna skoro pisze o nich. Czekam po prostu na konkretną informację. Bicie piany mnie nie interesuje, interesuje mnie za to wysoka jakość wysokich tonów w promocyjnej cenie;-)

poczatkowo napisałem "dyplomatyczną" recenzję- taką jak dziesiątki recenzji pisanych w gazetach i popuralnych portalach. Po czym, po przemyśleniu napisalem to co myślę bez owijania w bawełnę. Ten tweeter niech oni sobie w D... wkręcą Bo jako całość funduje to potwornie nudne granie

Sprzedam VITUS RI100

Moreno weź w łapki te S1 i przyjeżdżaj a ja zaprezentuję Ci 10 razy tańsze kolumny grające na tym samym poziomie. Weź devialeta, przy okazji też dostanie baty.

Później posłuchasz kolumny za 50 i 100kzł. Zobaczysz gdzie jest miejsce w szeregu magicznej technologii.

Chętnie kupię za 8 tyś PLN kolumny z takim tweeterem jak jest w Magico.

Czyżbyś mniemał że samo zastosowanie określonego typu tweetera załatwia sprawę jakości? O święta naiwności! default_ohmy.png

Czyżbyś mniemał że samo zastosowanie określonego typu tweetera załatwia sprawę jakości? O święta naiwności! default_ohmy.png

Pewnie, że nie...

Chodziło o uzyskanie konkretnej informacji, której oczywiście nie uzyskałem. Zamiast tego zaoferowano baty. A mnie klimaty Sado-Maso nie rajcują;-)

Czy mógłbyś sprecyzować jakiej konkretnie informacji poszukujesz? Boz Twoic uprzednich postów nie potrafię wywnioskować.

,,W Magico masz jakość brzmienia, którą otrzymasz z 10 razy tańszych konstrukcji."

Chodzi o podanie nazwy tych 10 razy tańszych konstrukcji.

Hejt Szymona na Magico (i jeszcze kilka innych brandów, z którymi mu nie po drodze, którymi nie handluje, lub których po cichu akurat nie promuje) jest bezwarunkowy. Szczerze mówiąc, to zdziwiłbym się, gdyby było inaczej.

Osoby poszukującej kolumnach o dużych możliwościach dynamicznych powinny szukać gdzie indziej. Tak samo jak osoby, mieszkające na wsi, powinny się raczej rozejrzeć za terenowym samochodem 4x4, a nie obniżonym sportowym coupe z tylnym napędem.

Dokładnie takie same zastrzeżenia jakie tu zostały wytoczone względem Magico można mieć np. do Sonusów Guarnieri, ale jednak te głośniki jakoś nie wzbudzają takich emocji ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tu kompletny brak dynamiki dyskwalifikuje je w moich oczach.

Kurcze kolumny za tyle kasy bez dynamiki? Nie mam doświadczenia z hi-endem i pewnie piszecie tu mając inny punkt odniesienia. Ja gram na tanich monitorach i w niedużym pomieszczeniu dynamiki mi nie brakuje.

Marcin, a jak duże pomieszczenie było w Top Hi-fi?

Kurcze kolumny za tyle kasy bez dynamiki? Nie mam doświadczenia z hi-endem i pewnie piszecie tu mając inny punkt odniesienia. Ja gram na tanich monitorach i w niedużym pomieszczeniu dynamiki mi nie brakuje.

to byla ich mniejsza sala - zaadaptowany akustycznie kwadrat 20-24m.

Sprzedam VITUS RI100

Wszystko jest względne. Jeżeli porównałbyś swoje monitory do konstrukcji z 20-ką na basie, to również byś stwierdził, że nie mają dynamiki.

Problemem S1 jest ich cena. W US S1 mk 2 mają rewelacyjne opinie wśród osób które ich słuchały (polecam opinie na forach), ale tam nikt nie stawia im nierealistycznych wymagań i nie twierdzi, że niewielki 2-way z 16-ka na basie ma dysponować niczym nieskrępowaną dynamiką. Po prostu każdy ma trochę oleju w głowie i wie czego się po tego typu konstrukcji spodziewać.

Tylko u nas - cena dla wielu osób jest tak wysoka, że zaczynają je porównywać do znacznie większych kolumn które możesz kupić za te pieniądze. No i spoko - za 80kzł, możesz sobie kupić B&W 802D z dwoma 20-kami (25?) na basie które pod względem dynamiki zabija S1 mk 2. Tyle, że nie będą tak liniowe, niepodbarwione i transparentne, nie będą miały tej góry i stereofonii.

Recenzję kolegi Marcin_sz mógłbym przepisać w następujący sposób:

Wczoraj miałem okazję pojeździć Arielem Atom. Świetne przyspieszenie i prowadzenie. Trzyma się w zakrętach jak przyklejony. Bardzo neutralne prowadzenie w zakręcie. Świetna przyczepność na wyjściu z zakrętów i kosmiczne hamulce. Ogólnie tonalnie wielkie łoł! jedyny duży problem - brak dachu i bagażnika.

a dzień później:

Moja ocena Ariel Atom może uchodzić za pozytywną, jednak tak nie jest. Proszę pamiętać że mówimy o ewidentne bardzo drogim samochodzie, od którego wymagać należy wiele. Tu kompletny brak dachu dyskwalifikuje go w moich oczach. Dla mnie w ogólnym rozrachunku mimo plusów których należy sie po takim aucie spodziewać, ten samochód jest kolosalną pomyłką. Zatem szukam dalej.

I jeszcze Ariel Atom:

ariel-atom-from-brian.jpg

Dla takich osób, za 200kzł, jest BMW 3/5. Koniec i kropka. Cena nie ma tu nic do rzeczy.

Wszystko jest względne. Jeżeli porównałbyś swoje monitory do konstrukcji z 20-ką na basie, to również byś stwierdził, że nie mają dynamiki.

Dlatego napisałem, że macie inny punkt odniesienia. Fajnie by było odnieść się do podobnych konstrukcji do S1 (niedużych podłogówek na szesnastce) i wtedy będzie wiadomo czy się bronią pod względem dynamiki.

Jeśli o motoryzacji. Jeśli ktoś ma Ariela Atom to jest to jego pewnie 2 czy 3 auto. Czyli można powiedzieć, że S1 są dla ludzi zamożnych którzy posiadają inny główny (duży) system i S1 kupują jako drugi bo nie jest uniwersalny, ale ma pewne wybitne cechy?

Elberoth nie traktuj tego jako atak na Ciebie. Staram się zrozumieć dla kogo i po co są takie kolumny jak S1.

Absolutnie tego tak nie potraktowałem :)

To są kolumny do małych pomieszczeń, do małych składów / kameralistyki. Można je oceniać w porównaniu np. do starych Sonusów Guarnieri lub np. do Raidho D1.1 z aktualnych modeli, które także dynamiką nie grzeszą, a mają na świecie rzesze fanów.

Przy okazji, wczoraj się dowiedziałem, że tydzień temu sprzedali w Audio Systemie tę ostatnią parę S1 mk 2, którą mieli. Kupił jakiś człowiek do małego pomieszczenia który głośno nie słucha. Podłączył do Maca 8000 i podobno zagrało to mega. Powiedział mi to pracownik AS. Zakładam, że nie miał powodu koloryzować, bo raz że kolumny sprzedane, a przede wszystkim - nie maja już Magico w dystrybucji.

To dobre kolumny, ale bardzo specyficzne, można wręcz powiedzieć - niszowe.

Prawdziwą uniwersalność dostajesz dopiero z S3 - tam są dwie 20-ki na basie i to jest już męskie granie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.