Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory....które?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

hi endowy monitor do cichych, audiofilskich odsłuchów...

1. Harbeth p3esr

czy

2. Tannoy Mini Autograph?

...liczę na Wasze opinie, dzięki!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

https://www.audiostereo.pl/topic/129079-ma%C5%82e-monitorykt%C3%B3re/

Poda proszę więcej informacji - wielkość pomieszczenia, współpracująca elektronika.

Tannoy Autograph to bardzo malutkie monitorki, idealne na biurko i odsłuch bliskiego pola. Grają spójnie, gęsto, ciepło, natomiast musimy liczyć się z ograniczeniem w dynamice.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

zapominamy o wielkości pokoju, wzmacniaczach itp. wiem, że to jest kwestia istotna ale odkładamy na bok....

Poda proszę więcej informacji - wielkość pomieszczenia, współpracująca elektronika.

Tannoy Autograph to bardzo malutkie monitorki, idealne na biurko i odsłuch bliskiego pola. Grają spójnie, gęsto, ciepło, natomiast musimy liczyć się z ograniczeniem w dynamice.

Harbeth tez bardzo malutkie głosniczki... wielkościowo niemalże identyczne

zapominamy o wielkości pokoju, wzmacniaczach itp. wiem, że to jest kwestia istotna ale odkładamy na bok....

W takim razie po co ten post....szukasz czegoś teoretycznie?Koledzy zadają istotne pytanie a pomijanie ich w odpowiedzi świadczy o....dopowiedz Sobie sam.

Harbeth tez bardzo malutkie głosniczki... wielkościowo niemalże identyczne

De gustibus non est disputandum

chłopaki, mój wątek to nie żadna prowokacja... potraficie sobie wyobrazić sytuację, w której zaczynamy zabawę od kolumn, nie wiemy z czym zagrają i w jakim pomieszczeniu... ale jest pewne, że ktoś chce kupić dobre monitory, które mają być wyjściową bazą do dalszego budowania systemu... na tym etapie nic więcej nie jest potrzebne, później z czasem poszuka się kolejnych elementów i ułoży układankę:)

jest ktoś kto chce abym pomógł w budowie i mam problem... na początek mają być monitory i to bardzo dobre (najlepiej jak w temacie) tylko brak mi wiedzy które...

nie mówcie mi, że jesteście tak "ograniczeni" w wyobraźni:) musiałem tłumaczyć ideę zakupu?

przepraszam za ograniczeni - nikogo nie miałem zamiaru obrazić...

jest dylemat i chce go rozwiązać - które kolumny są obiektywnie lepsze?? Harbethy czy Tannoye biorąc pod uwagę te najmniejszych rozmiarów - żadnych innych danych nie ma i na razie nie będzie...chodzi mi o: prestiż, renomę, dotychczasowe recenzje, opinie wrażenia z odsłuchów, awaryjność sygnaturę dźwięku, - takie ogólne info....w sieci do diabła aż za dużo natłoku informacji, generalnie obydwa głosniki ok...ale to nic nie pomaga w wyborze

Pomysł rozpoczęcia budowy zestawu od kolumn wydaje się być jak najbardziej racjonalny. Pomijając pomieszczenie, to kolumny mają największy wpływ na brzmienie. Miło przeczytać na tym forum rozsądny post.

Diapason karis, zagrają i w małym pomieszczeniu, ale też nie utoną w 30m2. To dobry i racjonalny wybór i punkt wyjścia do super systemu na monitorach. Sam się do nich przymierzam.

Diapason Karis w 30 metrach? Co Ty piszesz scenariusz do filmu ScienceFiction? Ten monitor jest w ogóle ułomnym wyborem nawet słuchając go 1 metr od siebie, 50Hz przy -25dB???

To nic że te głośniczki nie odtwarzają dwóch pierwszych i połowy trzeciej oktawy - ważne żeby miał do tego dobre kable...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Diapason Karis w 30 metrach? Co Ty piszesz scenariusz do filmu ScienceFiction? Ten monitor jest w ogóle ułomnym wyborem nawet słuchając go 1 metr od siebie, 50Hz przy -25dB???

To nic że te głośniczki nie odtwarzają dwóch pierwszych i połowy trzeciej oktawy - ważne żeby miał do tego dobre kable...

Ehh, nie wiem może i mają braki ale nie będę podczas słuchania poddawał ich analizie laboratoryjnej. Słucha się ich natomiast bardzo przyjemnie, a chyba o to chodzi. Kable zostawię bez komentarza, bo temat dotyczy czegoś innego niż zajmowanie się bzdurami.

Nie każę autorowi tematu ich kupować, piszę tylko, że mi się spodobało ich brzmienie, to nie są monitorki do łupania ale dają relaks.

bez odbioru :) ...

Chyba turbo korbą napędzisz albo myślolotem na dopalaczu.

Skoro nie wiesz czym i gdzie a piszesz "obiektywnie lepsze"

Następny temat o filozofii ogórka.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Teraz bez podania toru,pokoju itp nikt nie jest w stanie doradzić i wyrazić opinię o produktcie???. hahah

Masakra jakaś o kolor firanek zapytajcie

Pomysł rozpoczęcia budowy zestawu od kolumn wydaje się być jak najbardziej racjonalny. Pomijając pomieszczenie, to kolumny mają największy wpływ na brzmienie. Miło przeczytać na tym forum rozsądny post.

Tak można i tak,ja kupiłem pierw wzmacniacz bo łatwiej go zataszczyć do salonu czy innego mieszkania w celu nabycia kolumn,chociaż waży 16kg

Tutaj są mikrusy,pewnie sugeruje się autor gabarytami i dizajnem :)

Ale popieram takowe rozumowanie.

Łokmen Saba

E.. tam prosty wybór przecież.. mnie podobają się bardziej Harbeth p3esr..

..te Tannoye takie jakieś antyczne ale to rzecz gustu i wystroju..

:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

hi endowy monitor do cichych, audiofilskich odsłuchów...

To nie hi-end, tylko średnia półka i to lekko nagięta. ;)

2. Tannoy Mini Autograph?

Są sympatyczne, ale niedostatki zwłaszcza w dole będą wyczuwalne.

1. Harbeth p3esr

Popytaj ludzi z lokalnego klubu. W moim odczuciu spokojnie możesz się umówić na odsłuch, przy czym piecyk musi być odpowiedni.

Zaliczyłbym jeszcze odsłuch jakichś małych Spendor i Sonus Faber Minima. W tej cenie nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Oj, bardzo, bardzo byś się zdziwił, gdybyś posłuchał Karisów w 30 metrach, w pomieszczeniu przygotowanym akustycznie z dobrą elektroniką. Słuchałem ich w kilku konfiguracjach i zawsze było przynajmniej bardzo dobrze. Oczywiście mogą być braki w basie czy dyynamice, ale przy minimonitorach są zawsze.

Pozdrawiam Stempur

Słaaawek,

Nie irytuj się, ale Twój post faktycznie jest dość dziwny. Pytasz o minimonitory, a nie piszesz nic o tym czego szukasz: jak dźwięk lubisz, czego szukasz w brzmieniu, jakie aspekty są dla Ciebie najważniejsze. Bez tego trudno poradzić, bo np. małe Diapaaony i małe Elecki różnią się od siebie DIAMETRALNIE, a oba to świetne monitorowe konstrukcje.

Nie denerwuj się, jeśli pytamy o pokój, bo to sprawa podstawowa: ma mieć 9 metrów czy 19?

Jakiej muzyki słuchasz: rocka czy muzyki dawnej i fortepianu solo? To są istotne rzeczy.

Ale żeby nie pisać na pusto, tu lista moim zdaniem kilku bardzo dobrych minimonitorów, i nie jest ważna cena (część z nich już tylko z rynku wtórnego):

- Sonus Faber Electra Amator

- ProAc response 1sc

- RLS Callisto tu recka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- cała gama Dynaudio

- Elac 501

- Usher 520

- Totem Model 1 tu recka:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Oj, bardzo, bardzo byś się zdziwił, gdybyś posłuchał Karisów w 30 metrach, w pomieszczeniu przygotowanym akustycznie z dobrą elektroniką. Słuchałem ich w kilku konfiguracjach i zawsze było przynajmniej bardzo dobrze. Oczywiście mogą być braki w basie czy dyynamice, ale przy minimonitorach są zawsze.

Pozdrawiam Stempur

Słaaawek,

Nie irytuj się, ale Twój post faktycznie jest dość dziwny. Pytasz o minimonitory, a nie piszesz nic o tym czego szukasz: jak dźwięk lubisz, czego szukasz w brzmieniu, jakie aspekty są dla Ciebie najważniejsze. Bez tego trudno poradzić, bo np. małe Diapaaony i małe Elecki różnią się od siebie DIAMETRALNIE, a oba to świetne monitorowe konstrukcje.

Nie denerwuj się, jeśli pytamy o pokój, bo to sprawa podstawowa: ma mieć 9 metrów czy 19?

Jakiej muzyki słuchasz: rocka czy muzyki dawnej i fortepianu solo? To są istotne rzeczy.

Ale żeby nie pisać na pusto, tu lista moim zdaniem kilku bardzo dobrych minimonitorów, i nie jest ważna cena (część z nich już tylko z rynku wtórnego):

- Sonus Faber Electra Amator

- ProAc response 1sc

- RLS Callisto tu recka:

Ukryta Zawartość

- cała gama Dynaudio

- Elac 501

- Usher 520

- Totem Model 1 tu recka:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Wczoraj mialem okazje sluchac Karis w kawalerce i rowniez uwazam ,ze wiecej przestrzeni wcale by im nie zaszkodzilo.Bardzo ladny dzwiek sie z nich wydobywa.ahoj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj mialem okazje sluchac Karis w kawalerce i rowniez uwazam ,ze wiecej przestrzeni wcale by im nie zaszkodzilo.Bardzo ladny dzwiek sie z nich wydobywa.ahoj

Nowe Totemy to zapewne ciekawy kąsek.

Posłuchaj ATC SCM 7. Bardzo dobry monitor !

Wlasnie ten model spowodowal u mnie chec kupna angielskich monitorow.Kapitalne.Przez przypadek trafilem na Proac 1sc i tak zostalo.serwus

Nowe Totemy to zapewne ciekawy kąsek.

Rowniez jestem b.ciekaw.Wygladaja zacnie.ahoy

Wlasnie ten model spowodowal u mnie chec kupna angielskich monitorow.Kapitalne.Przez przypadek trafilem na Proac 1sc i tak zostalo.serwus

Rowniez jestem b.ciekaw.Wygladaja zacnie.ahoy

Ile w tym Dynaudio a ile Totemów?

Ile w tym Dynaudio a ile Totemów?

ale które nowe Totemy? poprosze przykłady, no i gdzie można odsłuchac w naszym pięknym kraju ?

ale które nowe Totemy? poprosze przykłady, no i gdzie można odsłuchac w naszym pięknym kraju ?

Totem Model 1 tu recka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z Twojego postu.

To rzeczywiscie intrygujace gdyz dunczycy od lat nikomu nie sprzedaja juz swoich glosnikow.

Widocznie na układy nie ma rady.Bas Dynaudio przestrzeń Totema może się podobać!

Ukryta Zawartość

Totem Model 1 tu recka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Twojego postu.

Widocznie na układy nie ma rady.Bas Dynaudio przestrzeń Totema może się podobać!

Uklad ukladem-ale kiedy lata temu Sonu Faber zaczal konstruowac znakomite zestawy na dunskich glosnikach-szefostwo Dynaudio wyraznie spanikowalo i zalozyli embargo na swoje produkty.ahoy

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.