Skocz do zawartości
IGNORED

Dynamika, a detaliczność dźwięku

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

No i słucham...jest gęsto, bardzo w partiach gitarowych połączonych z elektroniką, ale brzmi nieźle...wykop, drive, szybkość...scena poukladana, wszystko ma swoje miejsce perkusja sobie nieźle poczynia, stopa pięknie i szybko "kopie", elektronika z efektami tworzy potężną scenę w głąb... jest "ostro"...ale myślę, że takie brzmienie jest celowe w tego rodzaju rocka, w death metalu "darcie" gęby jest ostrzejsze ;-)...podobne do 30 Second To Mars...podoba mi się...szczególnie partie elektroniki i perkusji...

Pozdrawiam serdecznie A.

gratulacje i zazdro w takim razie :)

Pozdrawiam również!

a co do zespołu to dwie ostatnie płyty są bardzo dobre choć w porównaniu do wcześniejszej twórczości bardzo komercyjne

Płyta Sempiternal ma nieziemską realizację - byłem w studiu które miało oryginalne scieżki z tej sesji i werbel jest chyba najlepiej na swiecie nagrany :)

Jeśli wybieram spokojny element systemu to podkreślane są detale, scena, ogólne piękno dźwięku ale traci na tym dynamika, drive, szybkość, pojawia się nuda przy szybszych utworach.

Tak czasami w wypadku tańszych rozwiązań. Dużo (a nawet b.dużo) zależy od jakości nagrań i wydajności zestawu. Jeśli ten ostatni gra z dużą swobodą, to efekt będzie marginalny. Nie zapominaj też o uszach. Zbytnie ich katowanie osłabia percepcję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Muzyka zapisana na płycie CD z rozdzielczością 16-bitową ma zakres dynamiki ok. 96dB. Często jednak w wyniku kompresji dynamiki zakres ten wynosi zaledwie około 12dB."

To jest dobre. ;) I weź tu dobierz sprzęt. :)

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Co do DR:

z tej muzy, którą słucham to najwięcej było dla klamry spinającej I część trylogii Carla Orffa "Trionfi"

Chodzi o "O Fortuna" - początek i koniec Carmina Burana (żal na kilkaset osób do losu).

Tam było szczytowo względem przeciętnej na poziomie kilkunastu.

A te wartości ze specyfikacji producentów (90-120 dB) dotyczą skrajnych poziomów i sygnałów testowych ( raczej nie muzycznych) chyba ?

W tym wątku chyba pasuje obrazek odnośnie kodowania w układzie słuchowym percepcji dynamiki:

[ z książki "Wykłady z psychoakustyki" ]

Tu : suma ( kiedy głośno) powstaje przez przyspieszenie impulsów

Stąd musi mieć ograniczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

U siebie to marginalne - gdzie indziej bardziej.

Kto szuka ten znajdzie.

Małe i zagracone meblami - nieważne.

- polepszyłoby mi się gdyby łatwiejsze było to, że mniej słychać (np. za oknem z ulicy).

"Muzyka zapisana na płycie CD z rozdzielczością 16-bitową ma zakres dynamiki ok. 96dB. Często jednak w wyniku kompresji dynamiki zakres ten wynosi zaledwie około 12dB."

12dB to jest bardzo dobry wynik. Często mamy kilka (1) dB np. 3 ;)

Kto nie wierzy, może sobie sprawdzić tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ sonic 990 Masz:

Wymiana przewodów

Zgodnie z powyższym punktem oraz wspomnianym wcześniej "wygrzewaniem" przewody głośnikowe ulegają procesowi "starzenia". Dlatego warto je wymieniać co około 5 lat. Nie jest to termin krytyczny, gdyż zależy on od jakości miedzi, złączy, warunków pracy (tych w pokoju oraz elektrycznych).

Z:

Ukryta Zawartość

Zauważalność zmian zależy od nastroju, hałasu z ulicy, pory dnia.

Ukryta Zawartość

Ponieważ stare Quedy wysypały mi się kiedyś czarnym pyłem z koszulki szukałem

innego rozwiązania i wreszcie mam spokój, bo trzeba kilkudziesięciu lat, żeby się

żyły o średnicy 0,5 mm utleniły do stopnia uniemożliwiającego komfortowe słuchanie.

Nawet pod względem psychicznej stabilności mojej oraz systemu ;-)))

A lepsza detaliczność nie istnieje z żadnymi innymi drutami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wracając do początku wątku. Trochę mnie nie było. Coś w tym jest że w pewnych pieniądzach są pewne ograniczenia. W drugą stronę tak samo. Czyli wyglądasz więcej dostajesz zaledwie procent lepszy dźwięk. Jednak w budżecie którym się obracasz da się dobrać sprzęt na prawdę kompromisowy i wciągający na każdym kroku. Jednak trzeba wbrew pozorom sprawdzić więcej sprzętu niz w droższych systemach. Dlatego szukaj, sprawdzaj. Chodź nie daj się wciągnąć. Widzę po forum że wielu użytkowników odchodzi. Tych którzy kiedys dużo pisali sprawdzili dużo sprzętu, w końcu dla siebie coś odnaleźli. Wtedy warto przestać gonić królika.

Co do kabli, to zgadzam się z przedmowca. Mam w domu kable które grały u mnie jeszcze za czasów dzieciaka. Nadal zachowują swój standard. Nic się nie utlenilo i grają tak samo dobrze.

@ # 128

Uwaga! Wrzucam (tylko i wyłącznie dla wygody na życzenie forumowicza) zdjęcią swojego bałaganu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ustawienie to kompromis osiągnięty ze współlokatoramipost-46285-0-82507200-1498144101_thumb.jpg - zmienne przy okazji odkurzania sierści i kurzu, a ulicy wokół (żeby nie zaśmiecać dobrego tematu) widzianej zza okna nie opublikuję .

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.