Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Największym  postępem to by były trzydrożne podłogówki z 10 cali na basie. Powiedzmy Beszele 4. A tak to tylko małe kroki. Coś widzę, że konstruktor broni się przed dodaniem nowej obudowy do portfolio.

16 minut temu, Seb1 napisał:

Największym  postępem to by były trzydrożne podłogówki

Myśle ze wtedy bardzo rzadko spotkalibyśmy używane bmn np na olx . Z tego co widzę  ktoś kto decyduje się na ich sprzedaż to w większości przypadków chodzi o wymianę na modele trójdrożne . Gdyby firma zdecydowała się na modele trójdrożne w swoim asortymencie , byłby to potężny krok na przód i co by nie mówić ogromna konkurencja dla rynku.

45 minut temu, darek13322 napisał:

Myśle ze wtedy bardzo rzadko spotkalibyśmy używane bmn np na olx . Z tego co widzę  ktoś kto decyduje się na ich sprzedaż to w większości przypadków chodzi o wymianę na modele trójdrożne . Gdyby firma zdecydowała się na modele trójdrożne w swoim asortymencie , byłby to potężny krok na przód i co by nie mówić ogromna konkurencja dla rynku.

Ja akurat zmieniłem na 2 drogi 🙂 Zwróć uwagę jak też dużo jest bardzo drogich kolumn, które bazują na 2 drogach właśnie.  3 to nie jedyny kierunek 🙂

A co do jakości i brzmienie BMNów to mogę tylko potwierdzić słowa kolegów. Genialne. I nie piszę tego dlatego, że mam BMNy na sprzedaż:) Pisałem już o tym dawno kiedy jeszcze nie myślałem o żadnej zmianie.

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

1 godzinę temu, Seb1 napisał:

Największym  postępem to by były trzydrożne podłogówki z 10 cali na basie. Powiedzmy Beszele 4. A tak to tylko małe kroki. Coś widzę, że konstruktor broni się przed dodaniem nowej obudowy do portfolio.

Zgadzam sie. Nawet bardzo sie zgadzam. 

Godzinę temu, darek13322 napisał:

to w większości przypadków chodzi o wymianę na modele trójdrożne . Gdyby firma zdecydowała się na modele trójdrożne w swoim asortymencie , byłby to potężny krok na przód i co by nie mówić ogromna konkurencja dla rynku.

Wlasnie dlatego ........ 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Obserwuję firmę od dłuższego czasu. Pamiętam, że na początku najwyższy model to było chyba Fx. Teraz mamy Beszele. Różnica w jakości dźwięku na pewno bardzo duża, ale chyba powoli wyczerpują się możliwości rozwoju. Zresztą jako społeczeństwo stać nas na coraz więcej, więc i domy są coraz większe, a takie mikruski w dużym salonie to słabo widać. Fajnie było by widzieć coś pokroju Yb Zephyr , albo suby strojone do kolumn obecnie występujących.  

Cześć

dzisiaj także gościłem u Bogdana i miałem okazję posłuchać brzmienia tych samych kolumn co koledzy. Mogę potwierdzić to co wyżej. Grają rewelacyjnie. Modyfikacje które wprowadził kosztują swoje - pieniędzy i czas pracy przy tym i pewnie cena takich kolumn będzie inna, ale uważam że warto szukając teraz kolumn przemyśleć ich zakup. Proszę tylko zobaczyć co w salonach oferuje konkurencja i porównać kolumny w warunkach domowych.

Co do pomieszczenia docelowego - radzę posłuchać u siebie. Ja mam duże pomieszczenie, ale miejsce odsłuchu u mnie jest wydzielone i wystarczają takie podłogówki, tym bardziej że słucham wieczorem.

Fajne jest także, że u Bogdana można posłuchać kabli PAD, bo z pewnością "grają" i są dobrym wyborem do kolumn.

Czeka nas więc chyba następny model kolumn BMN i może jakieś recenzje? Trzymam kciuki za tę firmę!

18 godzin temu, PatiJ napisał:

Cześć

dzisiaj także gościłem u Bogdana i miałem okazję posłuchać brzmienia tych samych kolumn co koledzy. Mogę potwierdzić to co wyżej. Grają rewelacyjnie. [...] Proszę tylko zobaczyć co w salonach oferuje konkurencja i porównać kolumny w warunkach domowych. [...]

To prawda, za te same pieniądze seryjnych kolumn o takim brzmieniu - co BMN - się nie kupi!!!

• 3 tygodnie później...

Fajnie że BMNy potrafią zabrzmieć naturalnie. W ostatni weekend byłem na dwóch koncertach. Pierwszy z formacją Fijalkowski Project prezentującą muzykę instrumentalną - jazz z pogranicza blues-rocka. Drugi z Krzysztofem Pełech grającym solo na gitarze klasycznej. Wiadomo na żywo to co innego, było bardzo fajnie, ale słucham dzisiaj w domu i choć nagrania tych samych utworów są nieco inaczej zrealizowane można doświadczyć po części tego co na koncercie. A słuchanie w zaciszu i wygodnym fotelu też ma swoje plusy...

Polecam:

Fijalkowski Project -    https://listen.tidal.com/artist/27739774

Krzysztof Pełech -       https://listen.tidal.com/album/34846607

W dniu 11.09.2021 o 19:50, karfied napisał:

Fajnie że BMNy potrafią zabrzmieć naturalnie. W ostatni weekend byłem na dwóch koncertach. Pierwszy z formacją Fijalkowski Project prezentującą muzykę instrumentalną - jazz z pogranicza blues-rocka. Drugi z Krzysztofem Pełech grającym solo na gitarze klasycznej. Wiadomo na żywo to co innego, było bardzo fajnie, ale słucham dzisiaj w domu i choć nagrania tych samych utworów są nieco inaczej zrealizowane można doświadczyć po części tego co na koncercie. A słuchanie w zaciszu i wygodnym fotelu też ma swoje plusy...

Ja to bym chciał być na koncercie z którego później zrealizowano płytę, ale.. Wiadomo, że akustyka sali to jedno, mastering - to drugie, a nasz sprzęt/akustyka i preferencje, to trzecie. 

Ale ciekawe doświadczenie, biorąc pod uwagę to, czy grały instrumenty bez "wspomagaczy"... Kiedy czasami mogę posłuchać u Bogdana jakiejś nowej konfiguracji Jego skromnego zestawu w towarzystwie innej elektroniki, czy okablowania, to wyłapuję, że pewne instrumenty zagrane przez BMNy potrafią wzbudzić niekontrolowane emocje, za którymi idzie w parze zazwyczaj wyższa cena, ale wrażenia są bezcenne i najczęściej nie osiągalne u masowej konkurencji... Muzyka niesie ze sobą tyle emocji i nie ważne gdzie jej słuchamy - czasami ważniejsze, z kim jej słuchamy...

17 godzin temu, Marko Polo napisał:

Ja to bym chciał być na koncercie z którego później zrealizowano płytę, ale.. Wiadomo, że akustyka sali to jedno, mastering - to drugie, a nasz sprzęt/akustyka i preferencje, to trzecie. 

Ale ciekawe doświadczenie, biorąc pod uwagę to, czy grały instrumenty bez "wspomagaczy"...

17 godzin temu, Marko Polo napisał:

Muzyka niesie ze sobą tyle emocji i nie ważne gdzie jej słuchamy - czasami ważniejsze, z kim jej słuchamy...

Na koncercie Fijalkowski Project wszystkie instrumenty z osobna były połączone kablem do nagłośnienia, jednak mimo to wszystko bardzo ładnie brzmiało. Kawałki z dużą głośnością też brzmiały świetnie. Natomiast kilka tygodni temu jak byłem na koncercie na zewnątrz (Tomasz Organek, Kamil Bednarek, Małgorzata Ostrowska, Piasek) to dla mnie nie dało się tego słuchać, stopa jak wybuchy na poligonie, walenie w werbel jak z karabinu, średnica i soprany jeden jazgot a w tym gdzieś schowany wokal, wszystko podkręcone na maks. Ale to tak ma być, działa to na emocje i taki przekaz wielu się podoba.

Czasem chodzę na koncerty muzyki klasycznej i fajnie jest jak grają instrumenty bez żadnych wzmacniaczy, chociaż ostatnio wyjątkowo Krzysztof Pełech miał podłączoną gitarę klasyczną kablem do małego głośniczka. Jednak było to bardzo subtelne wzmocnienie.

W domu Fijalkowski Project z płyty prezentuje się nieco inaczej, niektóre instrumenty są bardziej zaznaczone, a perkusja, szczególnie talerze mniej wyraźne. Fajnie, że Bmny potrafią oddać atmosferę nagrania i sprawić wrażenie grania na żywo. A takie jazzowe klimaty ostatnio lubię najbardziej 🙂

W moim zestawie audio pojawiło się niedawno kilka nowych elementów: kabel zasilający do wzmacniacza Solid Core Audio Power No.2Pro, zasilacz liniowy MuzgAudio do maliny pi2AES i nowe opampy Muzga w DACu Nostromo. Najwięcej wniosły opampy. Oczywiście to nie zmiany fundamentalne, ale to co głównie wniosły to właśnie lepszy wgląd w emocje kryjące się w muzyce. Atmosfera nagrania jest jeszcze lepiej oddana i BMNy wydają z siebie więcej szczegółów i smaczków.   

Edytowane przez karfied

I jak 😉👍? Pzdr 

Ps. Fajna szafka RTV 👌

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wrażenia jak najbardziej pozytywne, ale trudno się dziwić w porównaniu do mojego Nad-a, Titania jest 3 razy droższa. Na razie od piątku non-stop BMN-y napędza Titania i mam tylko nadzieję że poniedziałkowy powrót do rzeczywistości i NAD-a nie będzie zbyt bolesny 😉 Dam znać jak było 🤪

Stolik idealny aby zabezpieczyć sprzęt prze ciekawskimi, małymi rączkami 🙂 Żona wybrała, za co jestem jej bardzo wdzięczny 👍

A gdzie konkretnie taki stolik można nabyć ? I co masz za NADa przypomnij 😉

Edytowane przez dedal75

44 minuty temu, dedal75 napisał:

A gdzie konkretnie taki stolik można nabyć ? I co masz za NADa przypomnij 😉

NAD C356 po modzie u kolegi muda44.

Stolik rtv można nabyć w IKEA, seria FJÄLLBO  🙂

Nawet dwie jedna za drugą 😏

2xfi11 tak chciałem .

9 minut temu, urkoni napisał:

NAD C356 po modzie u kolegi muda44.

Stolik rtv można nabyć w IKEA, seria FJÄLLBO  🙂

Znalazłem jakieś innej firmy za 3650😳 

https://www.francke-art.pl/produkty/staten-island-r-szafka-rtv-pod-telewizor

Edytowane przez dedal75

7 godzin temu, urkoni napisał:

Na weekendowe granie zagościła u mnie taka oto lampa 🙂 

img_20210919075721_20210919_102529_zmniejszamy_pl.jpg

img_20210919075647_20210919_105530_zmniejszamy_pl.jpg

Żałuję, że sprzedałem te BMN, bylyby idealne do syna do pokoju, prosze o prawo „pierwoodkupu”;-)

10 godzin temu, LOBO_M napisał:

Żałuję, że sprzedałem te BMN, bylyby idealne do syna do pokoju, prosze o prawo „pierwoodkupu”;-)

Witaj Marcin 

Natomiast ja absolutnie nie żałuję że je od Ciebie kupiłem 😀  Oczywiście powiadomię Cię pierwszego gdy będę kiedyś sprzedawać BMN-y 😉  Chociaż to pewnie nie będą już te same EX2 II, bo noszę się z zamiarem upgradu. Serdecznie Cię pozdrawiamy 🖐️

W dniu 26.08.2021 o 10:28, dedal75 napisał:

Muszę się do @Marko Polo wybrać i odwiedzić siedzibę , może ta wizyta skłoni mnie do upgradu . Bo ciężko uwierzyć w to co tu czytam 😉 . Pzdr

Zrobiłem upgrade BMN S3. Odebrałem je w piątek a od soboty zacząłem słuchać.

Uwierz - to działa. Nie umiem pisać kwieciście ale różnica w dźwięku jest kolosalna, a Bogdan powiedział aby dać trochę czasu na "wygrzanie".

Jak będziesz jechał do Bydgoszczy, to po drodze zapraszam do Torunia. 

@xyz4691Jak mnie kiedyś @Marko Polo zaprosi to i może o Toruń zahaczę , w sumie bym przejeżdżał 😂 . Pzdr

Edytowane przez dedal75

3 godziny temu, dedal75 napisał:

@xyz4691Jak mnie kiedyś @Marko Polo zaprosi to i może o Toruń zahaczę , w sumie bym przejeżdżał 😂 . Pzdr

No to było by fajowskie popołudnie, które zapewne przeciągnęło by się do rana, a i tak wszystkiego byśmy nie obgadali. Z Żoną można by podyskutować o muzykach, zespołach i sztuce - warunkiem jest odpowiedni litraż wytrawności, który będzie proporcjonalny do litrażu kolumn i (po)wagi słuchanej muzyki...  heheh

A swoją drogą, za każdym razem - gdy tylko mogę - kiedy uda mi się posłuchać zmian w BMNach dokonywanych przez Konstruktora i za pomocą przeróżnych kabelków, to tylko żałuję, że nie mam lepszego wzmacniacza i lepiej przygotowanego pokoju... Ale cały czas nie przestaję marzyć, a już najbardziej to o zdrowiuuuuuuu... bo znowuż szwankuje.

3 godziny temu, xyz4691 napisał:

Zrobiłem upgrade BMN S3. Odebrałem je w piątek a od soboty zacząłem słuchać.

Uwierz - to działa. Nie umiem pisać kwieciście ale różnica w dźwięku jest kolosalna, a Bogdan powiedział aby dać trochę czasu na "wygrzanie"[...]

Koniecznie niech pograją około 150-250 godzin. Przewody podobnie potrafią "zaskakiwać" po dłuższym czasie grania.

13 godzin temu, urkoni napisał:

Witaj Marcin 

Natomiast ja absolutnie nie żałuję że je od Ciebie kupiłem 😀  Oczywiście powiadomię Cię pierwszego gdy będę kiedyś sprzedawać BMN-y 😉  Chociaż to pewnie nie będą już te same EX2 II, bo noszę się z zamiarem upgradu. Serdecznie Cię pozdrawiamy 🖐️

Też miałem taki zamiar, ale skończyło się inaczej. Nie jestem zwolennikiem upgrade. Teraz też bym tego nie zrobił, wersja pierwotna za te pieniądze była ok. Upgrade ok, jeżeli ktoś chce zostać z ww kolumnami na stale. Taki zabieg się nie zwróci przy odsprzedaży.

10 godzin temu, LOBO_M napisał:

Taki zabieg się nie zwróci przy odsprzedaży.

Zgadzam się z Tobą że upgrade przy odsprzedaży się w całości nie zwróci. Ale dla kogoś kto ma dosyć ograniczony budżet to chyba jedyna droga by dalej rozwijać swój system i cieszyć się lepszym brzmieniem. 🙂

1 godzinę temu, urkoni napisał:

Zgadzam się z Tobą że upgrade przy odsprzedaży się w całości nie zwróci. Ale dla kogoś kto ma dosyć ograniczony budżet to chyba jedyna droga by dalej rozwijać swój system i cieszyć się lepszym brzmieniem. 🙂

W takim przypadku jest to bardzo dobre rozwiązanie

Miałem przyjemność wczoraj odwiedzić @xyz4691 i posłuchać BMNów podłogowych S3 (modyfikowana elektronika) i muszę powiedzieć, że jeszcze tak podobającej mi się prezentacji sceny przez BMNy nie słyszałem. Szeroko, głęboko, plany poukładane, te dalsze dobrze słyszalne i wyciągające różne smaczki - GRA TO ZACHWYCAJĄCO. To niewątpliwie zasługa dobranych elementów toru i przystosowanego akustycznie pokoju. Co ciekawe pokój niewielki, kolumny stoją dosyć blisko dłuższej ściany i odległość z miejsca odsłuchowego do kolumn niewielka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.