Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany efekt WOW!

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam trochę podobną sytuację co założyciel wątku. Wlaśnie sprzedałem Hegla H80, grał bardzo ładnie ale trochę brakowało mu mocy w moim pokoju, który ma sporą kubaturę. Teraz zastanawiam się nad kilkoma integrami , które maja dobrą prasę (a kolega Margin nie wymienił) mianowicie Primare I32, Yamaha A-S2100, czy może to samo ale mocniejsze czyli Hegel H160, wszystkie mogę kupić w porównywalnych cenach 1 i 3 - używane (ale z małym przebiegiem) - co radzicie. Sytuacja jest taka że słucham chwilowo na miniwieży i jest kicha :)

W swoim czasie miałem styczność z Musicalem M6si i kolumnami Xavian Ambra

płyta analogowa Diany Krall ( gramofonu nazwy nie pamiętam ) efekt wow moc piękno muzykalność .....

A gdzie założyciel wątku...?

Założyciel przez pół dnia trawił wszystkie sugestie, za które bardzo dziękuje!

No to po kolei...

Osobiście poleciłbym Ci przesłuchać Infinity R90 o ile jeszcze masz Krella, co prawda są lepsze wzmacniacze do tych kolumn ale z posiadanych przez Ciebie ten jest najlepszy.

Będzie impuls, będzie tempo, będzie neutralnie z kulturą i dystansem - może aż za bardzo? Pytanie czy tak właśnie lubisz? W skali bezwzględnej BARDZO wysoko oceniam te kolumny.

Operton, możesz wyjaśnić ten "dystans" i napisać coś więcej, jak grają te Infinity? Zawsze kusiła mnie wstęga, a fakt, że to konstrukcja zamknięta kręci mnie jeszcze bardziej. Pytanie czy ze względu na wiekowość konstrukcji da się kupić pewny okaz...?

Jeżeli będzie okazja posłuchaj...Cayna i to najlepiej na lampch 6550

Z tą okazją jest w Poznaniu kiepsko.

Ja też długo szukałem tego ideału, ale pogodziłem się z tym...że go nie ma :)

Numik, obserwuję od jakiegoś czasu Twoje poczynania i szczerze gratuluję determinacji! :) Swoją drogą, w jednym z postów naprowadziłeś mnie na Aune, za co dziękuję, bo to fajny DAC.

Uzyskanie efektu WOW wymianą wzmacniacza jest, przy wzmacniaczach powyżej pewnego poziomu cenowego, niezwykle rzadkie.

Tak jak już koledzy wspomnieli, jak chcesz prawdziwe WOW - wymień kolumny. Największe szanse na WOW uzyskasz moim zdaniem zmieniając je na np. dualconcentric TANNOY-a z wysokiej serii, może być klasyczna staroć

Mogę prosić o konkretne przykłady?

O ile Twoim głównym źródłem nie będzie gramofon

Jest BARDZO ważny! Jestem fanem funku, soulu, jazzu i fusion z lat 70tych i w dużej mierze zależy mi na znalezieniu magii w brzmieniu tych starych płyt.

Może nie doczytalem...Ale na jakich realizacjach masz braki o jakich piszesz...?

Sorki za infantylne pytanie...ale często ludzie próbują wycisnąć z realizacji rzeczy niemożliwe do osiągnięcia za pomocą systemu...

Pozdrawiam :-)

Muzycznie nie jestem osadzony w jednej bajce. Gramofon, to głównie granie retro- jak napisałem wyżej, Z plików słucham właściwie wszystkiego, oprócz ostrej, gitarowej muzyki i prymitywnego umca-umca.

Po prostu lubię ładną, dobrze wyprodukowaną muzykę... :)

KAV300i jest nieporównywalnie lepszy od pozostałych które miał, Marginowi brakuje magii bo wykop Krell ma

Margin zgadza się z każdym słowem!

Electrocompaniet ECI-1

Chorowałem na ten wzmacniacz, ale sporo naczytałem się na temat jego niedostatków w basie. Z Viennami mogłaby wyjść buła.

Z xavanami różnie bywa, ale ten konkretny model rzeczywiście warto posłuchać.

Nie za małe do 25 metrów?

Panowie, biorę też pod uwagę danie szansy Viennom i pójście w stronę lampy. Ale czy na KT 88 lub 6550 znajdę coś godnego w budżecie 7/8 koła?

W sumie byłem o krok od wypożyczenia z poznańskiego Korisu Fezz Titania, ale sprzedawca skutecznie zniechęcił mnie do łączenia Mozartów z lampą.

Największym oporem przed wejściem w temat lamp, jest obawa przed rozlanym bez rytmiki basem...

Gość numik

(Konto usunięte)

Największym oporem przed wejściem w temat lamp, jest obawa przed rozlanym bez rytmiki basem...

ja właśnie się już uspokoiłem :), jedynie końcówkę może zmienię, bo Audiolab jest bezpieczny i uniwersalny - bardzo go lubię, ale nie zawsze daje wow!! :), a co do lamp, w nowych za 8.000 tak, musiałbyś trafić używkę. Już koło 5-6 tysięcy chodzi Cayin a-88 na przykład, a gdyby Ars Sonum się trafił.....bomba. Primaluna Prologue Premium chyba też i nie wiem przypadkiem czy ktoś jej nie wystawia. Audio Fezz? poszedłbym w lepsze używki...., też dlatego, że jeśli jednak masz dość kolumn.....nie stracisz paru tysięcy na tym eksperymencie :).

Warto wyszukiwać sprzętów na hifi shark

Gość

(Konto usunięte)

Muzycznie nie jestem osadzony w jednej bajce. Gramofon, to głównie granie retro- jak napisałem wyżej, Z plików słucham właściwie wszystkiego, oprócz ostrej, gitarowej muzyki i prymitywnego umca-umca.

Po prostu lubię ładną, dobrze wyprodukowaną muzykę... :)

Podaj proszę pare przykładów...realizacja to bardzo ważna sprawa...moim zdaniem oczywiście...

Pozdrawiam

proponuje kupic lampe. jakas pp, ze 100 do 200W na kanal. rozwiaze to wiekszosc problemow. ja mam i w koncu zakonczyly sie moje problemy ze wzmacniaczem. nic mnie nie drazni ani nie przeszkadza, niczego ani za malo ani za duzo, w zasadzie w koncu moge zapomniec ze w torze istnieje takie cos jak wzmacniacz. Do tego piekna barwa i dzwiek ruszajacy mury obojetnie czy to bas, czy wokal, gitara lub trojkat. Jaka kupic moze niech doradza koledzy, bo ja mam ukrainska estradowa.

<br />Mogę prosić o konkretne przykłady?<br />

Z kolumn nowych lub prawie nowych - cała seria Tannoy Prestige, im wyższy model tym lepiej. Podobno również seria Definition , ale nie miałem okazji posłuchać. Doskonałe są Kensington-y, ale cena zabija.

Jeżeli nie boisz się staroci to klasyczne Tannoy-e , ja osobiście preferuję serię HPD ( Pepperpot , magnesy AlNiCo ), do Twojego pokoju idealne były by Chevioty, Berkleye lub nawet potężne Ardeny . Możesz też spróbować seri SRM ( Super Red Monitor ). Niestety , klasyczne Tannoy-e to bardzo szeroki temat i nie da się go omówić "na szybko" , polecam lekturę klubu Tannoya w odpowiedniej zakładce.

Zapytałeś o efekt WOW - gdy przyniosłem do domu swoje pierwsze Tannoye HPD ( były to niewielkie - bo z głośnikiem zaledwie niecałe 30cm - Eatony ) i podłączyłem je w miejsce posiadanych wówczas Infinity R90 to powiedziałem :WOW! to jest nareszcie coś!

Dla większości ludzi szukających magii wszystkie drogi prowadzą do Tannoy-a ( jest tylko pytanie czy dla każdego magia to to samo). Bezpośredniość, oddech, łatwość grania , energia na średnicy - tego nie dadzą ci wielogłośnikowe wąskie słupki.

I jeszcze jedno - klasyczne Tannoy-e to również specyficzna estetyka wykonania , którą niektórzy kochają, a niektórzy nie

W sumie byłem o krok od wypożyczenia z poznańskiego Korisu Fezz Titania, ale sprzedawca skutecznie zniechęcił mnie do łączenia Mozartów z lampą.

Czego od nas wymagasz , tego że za Ciebie posłuchamy takiego zestawienia ? Wypożycz i sprawdź.

Ta bym tam kupił ( posłuchał ) lepiej jakieś triody w pp :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Nie za małe do 25 metrów?

Accordo są podobnej wielkości, na podobnych przetwornikach, na Audioshow wystawiane są w sporym pokoju i nie widziałem, żeby ktoś narzekał :-) Tak więc moim zdaniem posłuchać warto. Swoją drogą niedługo znowu AS więc może Xavian będzie coś wystawiał - może będzie szansa posłuchać.

Na Audioshow większym problemem nie są pokoje tylko te tłumy ludzi.. ;)

Pakują do pomieszczenia zazwyczaj najlepsze co mają by wywołać czasem ten efekt.. wow..;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Naturalne ustroje akustyczne - tu akurat "tłuszcza" się przydaje. Czasem nawet są cukierki, by dłużej została :-)

Podaj proszę pare przykładów...realizacja to bardzo ważna sprawa...moim zdaniem oczywiście...

Pozdrawiam

Jest mnóstwo świetnie wyprodukowanych płyt i ciężko wybrać te ulubione. Ale postaram się...

Ze staroci:

I tak dalej, i tak dalej...

Pozdrawiam

Teraz coś ze współczesnych rzeczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie długo mógłbym siedzieć i wymieniać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze i wzmacniacze ,oczywiście ,że to bardzo ważny element napędzający,ale tym co równie ważne to żródło ,aune ok ale żeby uzyskać barwy i nasycenie oraz dynamikę trzeba czegoś lepszego,zainteresuj się dackiem Protagonist ,na duelundach wyjściowych gra zajebiście ,tu zaczynają się już emocje a nie tylko granie muzy

Wzmacniacze i wzmacniacze ,oczywiście ,że to bardzo ważny element napędzający,ale tym co równie ważne to żródło ,aune ok ale żeby uzyskać barwy i nasycenie oraz dynamikę trzeba czegoś lepszego,zainteresuj się dackiem Protagonist ,na duelundach wyjściowych gra zajebiście ,tu zaczynają się już emocje a nie tylko granie muzy

No daj spokój, źródła przecież wszystkie grają tak samo, lampa tylko wprowadza zniekształcenia, a kondensatory to audio voodoo, a emocje to człowiek można mieć jak się naje fasoli po bretońsku.

Z xavanami różnie bywa, ale ten konkretny model rzeczywiście warto posłuchać.

Accordo są podobnej wielkości, na podobnych przetwornikach, na Audioshow wystawiane są w sporym pokoju i nie widziałem, żeby ktoś narzekał :-) Tak więc moim zdaniem posłuchać warto. Swoją drogą niedługo znowu AS więc może Xavian będzie coś wystawiał - może będzie szansa posłuchać.

Potwierdzam słuchałem Xaviany 250 w 24 metrach grały bardzo dobrze nie brakowało im mocy warto wziąć je pod uwagę

• 2 tygodnie później...

Postanowiłem pomieszać w inny sposób.

Zrobiłem skok w bok i wymieniłem Aune na Audionemesis DC-1 VLE. Funkcjonalnie i technologicznie się uwsteczniłem, ale Panowie- muzyka gra! I to jak gra... Jest barwa, jest sporo powietrza, przestrzeni i detali!

Z gramofonem natomiast (jak już nasłucham się daca), zrobię taki myk, że wepnę mu w tor taki bajer, który nazywa się iFi iTube- zobaczymy co się wydarzy.

Będę raportował...

Postanowiłem pomieszać w inny sposób.

Zrobiłem skok w bok i wymieniłem Aune na Audionemesis DC-1 VLE. Funkcjonalnie i technologicznie się uwsteczniłem, ale Panowie- muzyka gra! I to jak gra... Jest barwa, jest sporo powietrza, przestrzeni i detali!

Mądra decyzja. Czasem trudno dojść o co chodzi, więc warto eksperymentować. Sam efekt wow bywa szalenie iluzoryczny. Jest, a dwa tygodnie później już go nie ma.

A teraz do rzeczy :

Jeżeli będzie okazja posłuchaj...Cayna i to najlepiej na lampch 6550 jeżeli zalerzy Tobie również na pulsie i motoryce ...

Reszta czyli kultura, elegancja, przestrzeń, głębia, gładka góra - będzie gratis...

Moim zdaniem oczywiście / wymagany odsłuch / wypożyczenie - sam rozumiesz - gust to dziwna sprawa.... :)

Tak jak już koledzy wspomnieli, jak chcesz prawdziwe WOW - wymień kolumny. Największe szanse na WOW uzyskasz moim zdaniem zmieniając je na np. dualconcentric TANNOY-a z wysokiej serii, może być klasyczna staroć.

Wszelkie inne zmiany sprzętu , a było ich w moim życiu sporo, to w porównaniu z tymi powyżej jakieś popierdółki.

Calkowita zgoda z kolegami !

Margin !

Pisales, ze w Poznaniu sa problemy z posluchaniem Cayina..., ale juz nie daleko od Poznania nie ma problemu. Malo tego... Z tym mocnym Cayin-em (A88T na 6550) mozesz jednoczesnie posluchac starych klasyncznych Tannoy-i na 12-calowych glosnikach wspolosiowych Dual Concentric, jak i kolumn Rehdeko - 102 dB. Malo tego..., mozesz przywiezc rowniez swoje Vienny, odsluchac z Cayin-em oraz bezposrednio sobie porownac z Tannoy-ami. Przyznasz, ze taka okazja juz Ci sie raczej nie nadarzy. Tak, ze zapraszam. Moze dzieki temu skoncza sie Twoje problemy z niezadawalajacym wciaz brzmieniem i w koncu przestaniesz sie z tym meczyc :-)

Co do Tannoy-i i Cayina moge tylko powiedziec jedno: Jak od dziesieciu lat jezdze na rozne odsluchy do Kolegow i oni przywoza swoje sprzety, tak jeszcze nic i nigdzie - uwazam - nie zagralo na takim poziomie, a sluchane byly kolumny za kilka, kilkanascie, kilkadziesiat, a jedna parka za 120 tys, choc musze przyznac, ze z tych najdrozszych to jakosc basu byla wysmienita i na taki bas moglbym sie zamienic - ale tylko na sam bas, jesli istnialaby taka mozliwosc, lecz na same kolumny juz nie :-)

Pozdrawiam i jak co, to na PW,

Lutek

Pakują do pomieszczenia zazwyczaj najlepsze co mają by wywołać czasem ten efekt.. wow..;)

Kilka razy miałem okazję być ale z tego co mogłem zasłyszeć i usłyszeć to,że duża część wystawców narzekała na akustykę.

De gustibus non est disputandum

Kilka razy miałem okazję być ale z tego co mogłem zasłyszeć i usłyszeć to,że duża część wystawców narzekała na akustykę

Wcale się nie dziwię..bo na swój sprzęt nie będą narzekać..;)

Oo.. i 500 się zrobiło.. jeszcze chwilka i będę miał 500+ ;))

przyznasz jednak,że znaczna część pomieszczeń to niezbyt dobrze.

Oo.. i 500 się zrobiło.. jeszcze chwilka i będę miał 500+ ;))

Gratuluję.Dodatek dla audiofila.

De gustibus non est disputandum

Tak.. dlatego niektórzy stosują jakieś tam ''tymczasowe adaptacje'' pomieszczeń by trochę pomóc.. a w sumie to powinni wszyscy się postarać..

..bardziej.. w końcu powinno grać na.. WOW

:)

Dzięki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.