Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Ale w czym problem?

Właśnie taki konflikt (niewspółmiernych do siebie mocy) rozwiązuje aktywna zwrotnica. Ja mam u siebie tak połączony ogień z wodą.

U mnie na wzmacniaczu jest napisane 1400W, a w instrukcji lampowca dla wysokich 8W. Jak specjalizacja, to specjalizacja.

Analogicznie do wcześniejszego wpisu można zauważyć, że pobranie np. 60% mocy wzmacniacza dla basowca (przy zwrotnicy pasywnej) wcale nie zawsze oznacza dysponowanie dużą mocą. Ktoś kupuje wzmacniacz 100W i myśli, że ten potencjał gra mu na basie. Zaledwie jakiś procent. Dopiero przy aktywności cały prąd idzie w membranę.

Edytowane przez Wuelem

Aktywna zwrotnica nie połączy magicznie dwóch totalnie różnych wzmacniaczy.

Tu nie chodzi o moc ale impuls który z takiej estradówki zawsze będzie większy niż z małej lampki. Najlepiej mieć dwa identyczne wzmacniacze.

Tu nie chodzi o moc ale impuls który z takiej estradówki zawsze będzie większy niż z małej lampki. Najlepiej mieć dwa identyczne wzmacniacze.

Komu Everesta DD55000 komu bo jedziem do domu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena z kosmosu :(

Ukryta Zawartość

Ja myślę, że takie lampki na górze mogą być OK. Bardziej bałbym sie przesunięć fazowych ale rozumiem, że aktywna zwrotnica sobie z tym poradzi.

Na dzien dzisiejszy przy podziale 300 Hz na bas i resztę na dole JBL 6260 a na reszcie IDHOSy.

Na dzień "jutrzejszy" na dole JBL, na średnicy IDHOSY, na górze Nakamichi (sic! 150W he, he), a na super górze Pass M w klasie A. Mam jeszcze w zapasie 5 szt monobloków Marantz MA-700.

A docelowo? ... będę miał pole do popisu i mnóstwo pozyczania aby wymienić te dwa ostatnie.

Taki jest plan.

PS. zawsze moge dokupić kolejne 6260 :).

Pozdro

Komu Everesta DD55000 komu bo jedziem do domu:

Ukryta Zawartość

Cena z kosmosu :(

Wcale nie uważam, że to cena z kosmosu i sądzę, że nie będą długo czekać.

Jak ktoś chce taki dźwiek to szanse zakupu ma niewielkie.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Doradziłbym jaką końcówkę dać na górę, ale się nie znam. ;(

Skoro robimy wyścig zbrojeń, to też pochwalę się zakupami:

Ukryta Zawartość

Crowny z wbudowanym DSP. Wejścia są analogowe XLR, a wewnątrz klocka jest konwersja AD/DA z filtracją, korektorami i limiterem. Z tego ostatniego raczej nie skorzystam.

Teraz muszę tylko reanimować starego lapka na windzie, bo soft do programowania nie występuje na maca.

Do czego Ci potrzebna tak mostrualna moc jesli wolno spytać?

Pozdro

12.5 tyś to bardzo drogo, nawet w japonii idą za około 8k

Plus transport, ubezpieczenie i 23% VAT.

Ja wolałbym pojechac do Berlina, obejrzeć, posłuchać i ... potargować się :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Tu nie chodzi o moc ale impuls który z takiej estradówki zawsze będzie większy niż z małej lampki.

Ależ to zupełnie błędne myślenie. Sprawność wzmacniacza podłączonego bezpośrednio pod głośnik wygląda zupełnie inaczej, niż przy dodatkowym przefiltrowaniu jego prądu przez zwrotnicę. Jest sporo teoretycznych podstaw to tłumaczących, ale mniejsza o to (jak trzeba to wkleję).

Co do mocy, to zwrotnica podciąga różne wzmacniacze pod jeden mianownik bez żadnego kłopotu - po to ona jest. Czy na koncertach, czy w domu, to dopasowanie i dostrojenie zestawu jest takim samym zadaniem. Zauważ, że w nazwach te urządzenia mają "zarządzanie dźwiękiem systemu".

Co do impulsu, to właśnie aktywność go wyzwala. Ciche informacje są tak samo czytelne jak głośne. Natychmiastowość narastania dźwięków i wygaszania niemal nabiera fizyczności, bo coś wbija się w mózg i trzewia (jak jest głośniej).

Nie ma znaczenia, czy osiągniemy to za pomocą lampy czy tranzystora - na pewno nie zabraknie mocy, a sama jakość odbioru muzyki jest tylko kwestią indywidualnego gustu (brzmienie lampy jest okrąglejsze, bardziej płynne).

Lampy nie należy dawać na bas i nie należy mieszać tranzystora z lampą, gdy chodzi o sterowanie głośnikiem średnio- i wysokotonowym. Ponieważ gram na co dzień w takiej konfiguracji, więc ani nie mam podobnych obaw i co więcej, mogę zapewnić, że przewidywane kłopoty (dopasowanie mocy, impuls) na pewno się nie pojawią (przy tym typie DBX-a).

Najlepiej samemu spróbować - jeśli nie będzie dodatkowych szumów i szczęśliwie nie pojawi się przydźwięk sieciowy z powodu konflikt mas różnej podłączonej elektroniki, to muzyka powinna dostarczyć dużo niespotykanej wcześniej frajdy.

Następny wydatek, to inwestycja w kiosk do sprzedaży biletów na koncert :-)

Pozdro

Plus transport, ubezpieczenie i 23% VAT.

Ja wolałbym pojechac do Berlina, obejrzeć, posłuchać i ... potargować się :).

Pozdro

Jakiś czas temu do sprzedania były K2-9800SE poniżej 10k i chyba nikt się jeszcze nie połakomił. ;)

K2-S9800SE nie były na marktplaats za 10k Euro, tylko za €12,500.00 i zapewne zostały sprzedane.

To było w tym czasie kiedy kupowałeś Minuety L75, czyli pod koniec stycznia br.

W linku podanym przez Ciebie z Everest DD55000 za 12.5 Euro-koła :-) ...to faktycznie nie jest tanio, bo 04.06.2012 r. DD55000 poszły na eBay'u za $11,700.00 ...a na giełdzie hifi DD55000 były za 80 000,00 zł

Ukryta Zawartość

Pamiętam, wtedy Stary Audiofil odpisał na to, tak:

''Piszesz prawdę, tylko, ze te za 80000 poszły do Moskwy-wtedy euro=4,4pln-tam kasę mają, więc 19000 euro to kwota właściwa jak ktoś chce je mieć.

Natomiast te 11700 usd=3,5pln-dolicz do tego cło, vat i paczkę na palecie o objętości 1,9 m sześciennego-więc pieniądz bardzo podobny.

Bierz to realnie-bo takie kolumny aby kupić tanio to trzeba mieć dużo szczęścia.''

Więc widzisz Marek, trzeba oczywiście wliczyć/doliczyć koszty: cło, vat i paczkę na palecie o objętości 1,9 m sześciennego – bo same się nie przeteleportują.

W tamtym czasie również za 80 tys. złotych (tak jak DD55000) wystawiał Hartsfield'y na giełdzie hifi. Swego czasu były także K2 S9800 w pierwszej wersji i również za 80 tys. PLN, a jeszcze wcześniej w cenie bliskiej 100 tys. złotych.

Były również 4343B za 18 tys. PLN ...ale ostatecznie chyba poszły taniej i nie były wcale w idealnym stanie.

Pmcomp, chcesz 2-5 watową lampową końcówką małej mocy, pociągnąć 1'' drivery 2420 i Slot tweetery 2405.

W SAC Thailand wszystkich JBL'i (4348, 4343, Century Gold) słuchają z lampowymi monoblokami na GM-70:

Ukryta Zawartość

4343 grają z takowymi lampowymi monoblokami:

Ukryta Zawartość

...''6SL7 input tube, 2A3 driving tube, SILK I-311S interstage coupling, GM-70 output tube, SILK S-1050 output transformer, 80 Rectifier tube for driving stage''.

Gdybyś to podłączył do bezpośredniego zasilania głośników HF i UHF w JBL 4343, to byłbym spokojny :-)

Ba, nawet łącznie z mid-bass'ami 2121H, a woofery 2231H z JBL UREI 6260.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Headroom ;). 2235h ma obciążalność mocową 300W, więc 800W będzie akurat z drobnym zapasem... ;)

A tak bardziej poważnie: szukałem czegoś niestarego, znanej marki i w rozsądnej cenie no i padło na te Crowny. Dodatkowo mają DSP, więc decyzja była łatwa.

Pmcomp, chcesz 2-5 watową lampową końcówką małej mocy, pociągnąć 1'' drivery 2420 i Slot tweetery 2405.

Oddzielnie 2420 i 2405. Potrzebuję dwie takie stereofoniczne końcówki.

W SAC Thailand wszystkich JBL'i (4348, 4343, Century Gold) słuchają z lampowymi monoblokami na GM-70:

Ukryta Zawartość

4343 grają z takowymi lampowymi monoblokami:

Ukryta Zawartość

...''6SL7 input tube, 2A3 driving tube, SILK I-311S interstage coupling, GM-70 output tube, SILK S-1050 output transformer, 80 Rectifier tube for driving stage''.

Tak, tylko ta lampa robi w całym paśmie i dodatkowo traci moc na pasywnej zwrotnicy.

U mnie pasywki nie będzie tylko bezpośrednie napędzanie driverów, każdego z osobna.

Hmm, tak czytam:

Ukryta Zawartość

Skuteczność 105 dB. Skoro do wysterowania wszystkich głosników potrzeba 75W to biorąc pod uwagę straty na zwrotnicy myślę, że 5W wzmak da radę napędzić ten gwizdek. Ale mogę się mylić. Moje monobloki 2 x 50W w klasie A napędzają te kolumny, wszystkie 4 głośniki plus pasywną zwrotnicę bez większego problemu.

Dla 2420 podają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 118dB.

Stawiam, że będzie jw. choć trochę trudniej bo głosnik ma impedancję 16 ohm.

Ale pewności i przede wszystkim doświadczenia nie mam, dlatego pytam.

Zapewne da się to nawet obliczyć.

Gdybyś to podłączył do bezpośredniego zasilania głośników HF i UHF w JBL 4343, to byłbym spokojny :-)

Ba, nawet łącznie z mid-bass'ami 2121H, a woofery 2231H z JBL UREI 6260.

Pozdro

Jak pisałem mniej więcej tak zrobię na początku: 6260 na bas a IDHOS na MID/HF/UHF.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy łączeniu lampy na środku i górze oraz tranzystora na basie bardzo często recenzenci pospołu z producentami zalecają łączenie sygnałem wysokopoziomowym.

Onacza to że wyjście na bas z zacisków głośnikowych lampowca, przejście sygnału przez dzielnik napięcia (bardzo prosta przejściówka) i dopiero do tranzystorowego wzmaka basowego.

Pozwala to zachować spójność dźwięku. Pozwala uniknąć sytuacji gdzie mamy lekko zmiękczony środek/górę i robotyczny/zbyt suchy bas.

Oczywiście każda kolumna to inna sytuacja i nie zawsze może się to sprawdzić, jednak warto sprawdzić taką opcję.

PS. Zaleca się to m.in. przy Avantgarde'ach

Przy łączeniu lampy na środku i górze oraz tranzystora na basie bardzo często recenzenci pospołu z producentami zalecają łączenie sygnałem wysokopoziomowym.

Onacza to że wyjście na bas z zacisków głośnikowych lampowca, przejście sygnału przez dzielnik napięcia (bardzo prosta przejściówka) i dopiero do tranzystorowego wzmaka basowego.

Pozwala to zachować spójność dźwięku. Pozwala uniknąć sytuacji gdzie mamy lekko zmiękczony środek/górę i robotyczny/zbyt suchy bas.

Oczywiście każda kolumna to inna sytuacja i nie zawsze może się to sprawdzić, jednak warto sprawdzić taką opcję.

PS. Zaleca się to m.in. przy Avantgarde'ach

Wychodzenie ze wzmaka lampowego może pogorszyć kontrolę basu, sprawdzałem taki patent z aktywny subem.

Pmcomp,

Jak mówisz, że Twe lampowe monobloki IDHOS o mocy 50W w klasie A napędzały 4343 bez większego problemu, no to rób jak zaplanowałeś i podłączaj 5-watową lampową stereofoniczną końcówkę mocy do 2420, a drugą taką samą do 2405.

…i masz szczęście, bo to nie są tak bardzo wymagające głośniki w kwestii wysterowania, dużo bardziej wymagające są wielkie drivery 375/2440. Ale tak czy siak, musisz zapodać im otwarty, selektywny sygnał najwyższej próby!

Z JBL najlepiej grają monobloki i to z dwoma zewnętrznymi zasilaczami ...tak aby wszystko było rozdzielone na maksa!

Wtedy jest najlepsza uniwersalność, dynamika, separacja detali, otwartość, neutralność, naturalność, swoboda i scena! A przy tym oczywiście znika coś takiego jak klejenie/lepienie się dźwięku...bo jest tak piekielna dynamika i transparentność :-)

Super to słychać przy JBL'ach ...one po prostu uwielbiają 4-tero elementowe piece :-)

No i tak, abyś podłączył w Quad-ampingu, cztery, cztero elementowe monobloki, to miałbyś jazdę bez trzymanki, aż by z wrażenia beret Tobie z głowy spadał hehe he :-)

Do tego rozdzielone linie zasilające dla każdego monofonicznego kanału – czyli wychodzi 8 osobnych linii od licznika dla samych wzmacniaczy.

Plus jeszcze z 5 ...bo przedwzmacniacz, DAC, transport, gramiak, szpulowiec :-) ...i miałbyś 13 osobnych linii, ale satysfakcja gwarantowana :-)

Więc na początek podłączasz 6260 do LF, a IDHOS'y na MID/HF/UHF.

Piec do basu musowo podłącz do osobnej linii! ...aby nie siedział w jednej listwie z cała resztą :-) ...bo wszystko osłabnie.

Tutaj masz 4-tero elementowe monobloki do basu za $32,000.00 i niech woofery błagają o litość :D :-)

To jest najnowsza (udoskonalona/poprawiona) i największa wersja Carvera Silver 7 z 20-stoma lampami 6550 na stronę!

Ukryta Zawartość

Specs:

Rated Power: 700 watts RMS continuous. Typically 1000 watts w/speech & music @ 8 ohms

Frequency Response: 2 Hz to 85 kHz (-3 dB)

Distortion: Less than 0.5%

Power Bandwidth: 18 Hz to 28 kHz

Line Inputs: 2 (RCA); Normal (AC coupled) or Lab Direct (DC coupled)

Input impedance:100 kohms

Gain: 36 dB

Tube complement: One 12GN7, one 12AL5, three 12BY7A, and twenty 6550

Hum and Noise: Better than 120 dB, referred to 700 watts, A-weighted

Bias: Rear panel potentiometer adjust

Source Impedance: 1.7 ohms

Speaker Output Taps: 2, 4, and 8 ohms. Designed to drive ANY load 1 ohm and higher Color: Deep Burgundy with Gloss Black, Natural Aluminum, and Bright Chrome highlights

Dimensions/Weight (approx.):

Amplifier Chassis: 9” x 13” x 20” / 55 lbs. each (2)

Power Supply Chassis: 9” x 11” x 20” / 45 lbs. Each (2)

Country of Origin: United States of America

Warranty: 20 years, including the tubes Specifications subject to change without notice

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pmcomp,

Jak mówisz, że Twe lampowe monobloki IDHOS o mocy 50W w klasie A napędzały 4343 bez większego problemu, no to rób jak zaplanowałeś i podłączaj 5-watową lampową stereofoniczną końcówkę mocy do 2420, a drugą taką samą do 2405.

…i masz szczęście, bo to nie są tak bardzo wymagające głośniki w kwestii wysterowania, dużo bardziej wymagające są wielkie drivery 375/2440. Ale tak czy siak, musisz zapodać im otwarty, selektywny sygnał najwyższej próby!

Z JBL najlepiej grają monobloki i to z dwoma zewnętrznymi zasilaczami ...tak aby wszystko było rozdzielone na maksa!

Wtedy jest najlepsza uniwersalność, dynamika, separacja detali, otwartość, neutralność, naturalność, swoboda i scena! A przy tym oczywiście znika coś takiego jak klejenie/lepienie się dźwięku...bo jest tak piekielna dynamika i transparentność :-)

Super to słychać przy JBL'ach ...one po prostu uwielbiają 4-tero elementowe piece :-)

No i tak, abyś podłączył w Quad-ampingu, cztery, cztero elementowe monobloki, to miałbyś jazdę bez trzymanki, aż by z wrażenia beret Tobie z głowy spadał hehe he :-)

Do tego rozdzielone linie zasilające dla każdego monofonicznego kanału – czyli wychodzi 8 osobnych linii od licznika dla samych wzmacniaczy.

Plus jeszcze z 5 ...bo przedwzmacniacz, DAC, transport, gramiak, szpulowiec :-) ...i miałbyś 13 osobnych linii, ale satysfakcja gwarantowana :-)

Więc na początek podłączasz 6260 do LF, a IDHOS'y na MID/HF/UHF.

Piec do basu musowo podłącz do osobnej linii! ...aby nie siedział w jednej listwie z cała resztą :-) ...bo wszystko osłabnie.

Tutaj masz 4-tero elementowe monobloki do basu za $32,000.00 i niech woofery błagają o litość :D :-)

To jest najnowsza (udoskonalona/poprawiona) i największa wersja Carvera Silver 7 z 20-stoma lampami 6550 na stronę!

Ukryta Zawartość

Specs:

Rated Power: 700 watts RMS continuous. Typically 1000 watts w/speech & music @ 8 ohms

Frequency Response: 2 Hz to 85 kHz (-3 dB)

Distortion: Less than 0.5%

Power Bandwidth: 18 Hz to 28 kHz

Line Inputs: 2 (RCA); Normal (AC coupled) or Lab Direct (DC coupled)

Input impedance:100 kohms

Gain: 36 dB

Tube complement: One 12GN7, one 12AL5, three 12BY7A, and twenty 6550

Hum and Noise: Better than 120 dB, referred to 700 watts, A-weighted

Bias: Rear panel potentiometer adjust

Source Impedance: 1.7 ohms

Speaker Output Taps: 2, 4, and 8 ohms. Designed to drive ANY load 1 ohm and higher Color: Deep Burgundy with Gloss Black, Natural Aluminum, and Bright Chrome highlights

Dimensions/Weight (approx.):

Amplifier Chassis: 9” x 13” x 20” / 55 lbs. each (2)

Power Supply Chassis: 9” x 11” x 20” / 45 lbs. Each (2)

Country of Origin: United States of America

Warranty: 20 years, including the tubes Specifications subject to change without notice

Ukryta Zawartość

He, he,

dzięki za rady. Ścian pruć nie będę, na szczęście mam do salonu poprowadzone oddzielne linie zasilające.

A jak będę zamierzał pozbyć się ... teściowej to kupię takie monobloki :).

Mam juz pewne lampki na HF/UHF upatrzone ale na razie cicho sza.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też fajny i juz 24/96.

Pozdro

Szkoda tylko że jest niezbalansowany.

Wejścia i wyjścia zbalansowane ma:

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak układ.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Skąd mozna pobrać aplikację do programowania i sterowania tym? Ma być też na Maca.

Na stronie nie widzę.

Pozdro

Użytkownik Marek.S dnia 24.07.2014 - 23:39 napisał

''Tak, mam tu 4m SCS-12 który...uwaga....był sprzedawany przez Kharmę! Kupiłem kiedyś z ciekawości kable głośnikowe Kharmy, jakiś starszy model i myślę sobie - to musi być jakiś Hi-Endzior a tu pod ładnym oplotem moim oczom ukazał się taniutki drut VdH :))))''

Zamaskowali ładnym oplotem przewody VDH, bo nie wypada dla Kharmy przyznawać się, że biorą jakieś przewody od zewnętrznego dostawcy. Nic złego w tym nie ma, ale po co maskować się...może dla tego oplotu z nazwą Kharma :-)

Sprawdzałeś u siebie w kolumnach srebrzone Van Den Hul'e z serii SCS-12 / 16 / 18.

To może dla Pmcomp'a się przyda, bo on szuka przewodów (m.in. do wewnętrznego okablowania kolumn) dla porównania i ew. wymiany. Mógłby sobie sprawdzić Belden'y Studio 497 Mk2, o których wcześniej pisałeś, iż w Japonii są bardzo popularne:

Ukryta Zawartość

Ja tam mu do 2231H i 2121H poleciłbym do stestowania Audio Note Japan QSSC Speaker Cable, lub Kondo KSL-SPz, a do 2420 i 2405 coś z miedzi cynowanej (jak w oryginale) lub srebrzonej jak QED Silver 25th Anniversary. Wszystkie typu multi-strand!

Te 4-tero elementowe nowe A-klasowe Passy w SE muszą mieć potencjał i ''powinny'' już radzić sobie (jako nieliczne Passy) z JBL na średnich i wysokich, o ile nie mają ciemnego Pass'owatego nalotu, zabierającego otwartość góry/sceny i blask/dźwięczność detali.

Pass Xs-300, $85,000 per pair

Pass Xs-150, $65,000 per pair

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy przejrzystym układzie/komponentach jeszcze dobitniej słychać, iż Pass najlepiej gra z JBL gdy ma monobloki z zewnętrznymi/osobnymi dwoma zasilaczami! Sprawdzone! Swoboda, scena, holografia i najlepszy detal, doświetlenie, rozdzielczość, otwartość, błysk. Choć u mnie tylko 80W w SE.

Można umieścić oba power supply w jednej obudowie, tak aby było pod jedną sieciówkę, ale to już nie to samo... Wtedy Pass dostaje swego stylu:( …i zaczyna siadać scena, głębia, doświetlenie, precyzja, góra traci wyrazistość, selekcję, atak, robi się zbytnio zagęszczona, przesycona, przesłodzona, upiększona i zakłamana.

Oba kanały muszą być całkowicie niezależne od siebie. W układzie z monoblokami i dwoma osobnymi niezależnymi zasilaczami...jest największy potencjał! I tylko to gra! Tutaj przy przezroczystym układzie/komponentach elegancko słychać każdą najdrobniejszą zmianę...i można wyciskać maksimum z pieców i innych elementów toru audio, eliminując najsłabsze ogniwa.

Fajnie, bo można sobie samemu dostroić na średnie i wysokie do Bi-ampingu, wydobywając maksimum informacji i sceny, bez zwracania uwagi na bas, na którym nie grają :-) ...więc są same plusy, bo ładujesz cały potencjał w pasmo średnio-wysokotonowe!

Oprócz nowych Pass'ów z serii Xs, również 4-tero elementowe są topowe Jeff'y Rowland'y w klasie D :D na modułach Hypex NCore NC1200:

Ukryta Zawartość

Jeff Rowland Model 925, $48,000 per pair

Jeff Rowland Model 825, $32,000 per pair

Ukryta Zawartość

Choć McIntosh MC2KW ($70,000.00) ma jeszcze lepiej, bo 2 kanały w 6-ciu obudowach, czyli 2 wyjściowe moduły i 4 zasilające :-) ...w sam raz na średnie i wysokie do Bi-ampingu.

Ukryta Zawartość

Można (jak w tym przypadku) i na całe pasmo podłączyć Maki MC2KW:

Ukryta Zawartość

...w Dżakarcie:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne rady dajesz ludziom do JBL, tylko jest mały problem. Nie miałeś okazji słuchać sprzętów, które polecasz. Równie dobrze możesz polecać lot ma marsa albo wyprawę w Himalaje. Poza tym dla kogo te porady? Podajesz przykłady sprzętów za 50-100 tys.dolarów za parę i do tego sugerujesz kilka par, a z tego co czytam to użytkownicy tych kolumn szukają znacznie tańszych rozwiązań, wielokrotnie tańszych. Czy kogoś tu interesują sugestie zakupu wzmacniaczy za kilkaset tysięcy złotych polecanych przez kogoś kto na oczy ich nie widział, nie mówiąc już o słuchaniu.Sądzisz, że nawet gdyby kogoś było tu na to stać to kupiłby zestaw wzmacniaczy za pół miliona do kolumn za 10tys.pln? A takie w większości ludzie mają, może niektórzy takie za 20 tys.

Edytowane przez sly30

Fajne rady dajesz ludziom do JBL, tylko jest mały problem. Nie miałeś okazji słuchać sprzętów, które polecasz. Równie dobrze możesz polecać lot ma marsa albo wyprawę w Himalaje. Poza tym dla kogo te porady? Podajesz przykłady sprzętów za 50-100 tys.dolarów za parę i do tego sugerujesz kilka par, a z tego co czytam to użytkownicy tych kolumn szukają znacznie tańszych rozwiązań, wielokrotnie tańszych. Czy kogoś tu interesują sugestie zakupu wzmacniaczy za kilkaset tysięcy złotych polecanych przez kogoś kto na oczy ich nie widział, nie mówiąc już o słuchaniu.Sądzisz, że nawet gdyby kogoś było tu na to stać to kupiłby zestaw wzmacniaczy za pół miliona do kolumn za 10tys.pln? A takie w większości ludzie mają, może niektórzy takie za 20 tys.

Zajrzyj do swojego wątku o wzmakach i popatrz co ty ostatnio opisywałeś i proponowałeś.

Nie widzisz analogii?

Pozdro

Sprawdzałeś u siebie w kolumnach srebrzone Van Den Hul'e z serii SCS-12 / 16 / 18.

To może dla Pmcomp'a się przyda, bo on szuka przewodów (m.in. do wewnętrznego okablowania kolumn) dla porównania i ew. wymiany. Mógłby sobie sprawdzić Belden'y Studio 497 Mk2, o których wcześniej pisałeś, iż w Japonii są bardzo popularne:

Ukryta Zawartość

Ja tam mu do 2231H i 2121H poleciłbym do stestowania Audio Note Japan QSSC Speaker Cable, lub Kondo KSL-SPz, a do 2420 i 2405 coś z miedzi cynowanej (jak w oryginale) lub srebrzonej jak QED Silver 25th Anniversary. Wszystkie typu multi-strand!

jak rozumiem oryginalny wewnętrzny kabel zastosowany przez JBL też jest OK?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Chyba nie rozróżniasz oczywistej różnicy. Po 1- nigdzie nie sugerowałem by te drogie sprzety kupować, nie namawialem ani nie polecałem do takich czy innych kolumn.

Po 2- opisywałem tylko to co u siebie miałem i realnie testowałem. Atlon poleca sprzęty, które widział na zdjęciach. Nie widzisz zasadniczej różnicy?

Po pierwsze poleca do zakupu okablowanie.

Po drugie o końcówkach Passa pisze, że sprawdzone.

Po trzecie wszystkie polecenia, odsłuchy i informacje na tego typu forach należy filtrować i podchodzić do nich zdroworozsądkowo. Nie ma pewności czego słuchałeś Ty i nie ma pewności czego słuchałem ja. NIGDY !!!

Z przymrużeniem oka.

Dlatego cenię sobie spotkania i odsłuchy w realu, najlepiej u mnie w domu.

Na szczęście nie mam potrzeby, ochoty i czasu na słuchanie "wszystkiego", wolę słuchac muzyki, a nie sprzętu.

Pozdro

Mówisz, że Atlon sprawdził te dzielone Passy za 80000$.... :-))) skoro tak, to nie mam pytań.... :-) też bym je chętnie przetestował ale ponoć nie ma ich w Polsce.

Edytowane przez sly30

Mówisz, że Atlon sprawdził te dzielone Passy za 80000$.... :-))) skoro tak, to nie mam pytań.... :-) też bym je chętnie przetestował ale ponoć nie ma ich w Polsce.

A gdzie ja to napisałem ??? !!!

Maleńka róznica między słowami sprawdzone, a sprawdził.

Poza tym napisałem wyraźnie, że NIGDY nie ma pewności że ktoś coś sprawdził sam bo tak napisał.

A jeśli już "czepiaj się" jego, a nie mnie.

--------------------------------------------------------------------

MGtYZv.jpg

Mój ci on, mój ci :).

Ukryta Zawartość

Produkcja maj 2003 co mnie cieszy bo myślałem, że jest starszy.

Pozdro

Ukryta Zawartość

No to się odbyło. A nie odbyło się bez stresu i rozwiązywania problemów.

Możecie poczytać.

Melduję, że urządzenie gotowe do eksploatacji, podłączone do PCa, firmware zaktualizowany.

:).

Pozdro

@atlon11,

VdH grają tylko na basie, na górze jest Audioquest CV8 72V DBS.

Planuję upgrade na AQ Volcano / Gibraltar / Mont Blanc

Jak rozumuję to kable zewnętrzne. A co masz w skrzynce?

Pozdro

Dajcie pokój ...

Jakieś straszne przetworniki tam nie siedzą ale opampy w części analogowej to słabo jest.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi