Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe lub duże półkowe z wooferem 25 cm bądź więcej

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Już wszystko rozumiem. Bas nie ma być dobry, tylko głośnik basowy ma być duży.

Czyli jednak Altus, będzie duży i tani:):)

cerwin vega może i są "stare" ale jare :) nie porównywał bym ich do altusów

jeśli zależy ci głównie na basie to cerwin vega jak znalazł , sam bym je dawno kupił niestety nie mam miejsca na podłogówki

zobacz sobie na youtube co one potrafią zrobić ludziom w mieszkaniach :D

szukam sam nie wiem czego :P

Mowisz o tych starych rzechach czy o nowszych konstrukcjach do naglosnienia remizy? :) wolalbym chyba Logitech sobie kupic...

Wieza STEREO Technics :)

Pomieszczenie nie ma znaczenia .... hah juz dawno sie tak nie usmialem, w takim przypadku zostaje tylko altus, kolega zabral ostatnio ojcu z piwnicy, posklejal itd. jak jestes zainteresowany to priv. Bas jest pooootezny i chyba nigdy sie nie konczy...a jaki mieciutki, jak kaczuszka...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Pomieszczenie nie ma znaczenia .... hah juz dawno sie tak nie usmialem...

Tak, nie ma znaczenia. Już to pisałem ale jak widzę, niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Więc raz jeszcze: pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia o ile nie jest to schowek na szczotki typu metr na półtora

I to powinno wystarczyć jeśli chodzi o lokum. Wiadomo, że chodzi o pokój mieszkalny a nie halę. Pokój mieszkalny to pomieszczenie ustandaryzowane - kanapa, fotele, dywany, ściany, obrazy, lampy, książki.

Te pytania o wielkość pokoju a wielkość głośnika basowego przyprawiają mnie już o mdłości. Nie wiem skąd się wzięło na forum tutejszym przekonanie, że duży głośnik basowy nie może stać w pokoju mieszkalnym. Przecież nie chodzi o łubudubu tylko o pomruk niskich częstotliwości uzyskanych via membrana a nie via wylot bas refleks. Czy wy słuchacie wielkiej orkiestry symfonicznej na głośnikach z wooferem 15 cm? Przecież to wówczas gra jak orkiestra odpustowa.

Te rady o youtube o oglądanie głośników w akcji przemilczę.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Ehhh...pozdrawiam i powodzenia.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Generalnie ciężko z kolumnami na wooferach które pozwolą zagrać fortissimo jak dyrygent by chciał...

Infinity R90, stare kappy, czy seria RS (RS1, RS2) to chyba ostatni bastion prawdziwego, pełnowymiarowego i nieskompresowanego dźwięku w normalnych pieniądzach.

Oraz Quadral z serii Phonologue - Titan, Vulkan, Montan.

a nawet podstawkowy Wotan - też 10" woofer i 3-way.

We wszystkich wstęga-legenda Technics ST 400 lub 800

Woofery i mid na Isophonach.

Pokój mieszkalny może mieć 14 metrów kwadratowych i 40 metrów kwadratowych. Ale to bez różnicy ....

Jesteś bardzo agresywny... A my chcemy tylko pomóc.

Dynaudio DM 2/10.

Bardzo fajny monitor, mam i polecam.

Głośnik 24cm (z wieńcem).

Bas schodzi naprawdę nisko 36Hz przy -6db.

Zawstydzą każdy dziadowski subwoofer.

Gram na 17m kw. i basu jest sporo, ale nic nie buczy. Świetnie się też sprawdzają w kinie domowym.

To jest jawne oszustwo.

Średnica głośnika zawsze podawana jest razem z koszem. To jest zewnętrzny rozmiar.

?👈

Więc raz jeszcze: pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia o ile nie jest to schowek na szczotki typu metr na półtora

Jest całkiem odwrotnie, w BARDZO małym pokoju problemu z basem nie będzie w ogóle, określa się to mianem basu ciśnieniowego. W większych zaczną się schody, zacznij od teorii czyli co to jest MOD, fala stojąca, strzałka i węzeł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Potem do łapki mikrofon i pomierzyć co się dzieje z częstotliwościami 20-80Hz w typowych pomieszczeniach używając najzwyklejszego generatora komputerowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość

(Konto usunięte)

Mowisz o tych starych rzechach czy o nowszych konstrukcjach do naglosnienia remizy? :) wolalbym chyba Logitech sobie kupic...

Ale on mówi o darmowym skuwaniu tynku...całkiem niezła metoda...jest muzyka i jest remont... ;-)

Coś sensownego za 1500? "no way, Jose"

Najtaniej to niestety ponad 3 kzł, Icon KF-28 powystawowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, nie ma znaczenia. Już to pisałem ale jak widzę, niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.

I to powinno wystarczyć jeśli chodzi o lokum. Wiadomo, że chodzi o pokój mieszkalny a nie halę. Pokój mieszkalny to pomieszczenie ustandaryzowane - kanapa, fotele, dywany, ściany, obrazy, lampy, książki.

Te pytania o wielkość pokoju a wielkość głośnika basowego przyprawiają mnie już o mdłości. Nie wiem skąd się wzięło na forum tutejszym przekonanie, że duży głośnik basowy nie może stać w pokoju mieszkalnym. Przecież nie chodzi o łubudubu tylko o pomruk niskich częstotliwości uzyskanych via membrana a nie via wylot bas refleks. Czy wy słuchacie wielkiej orkiestry symfonicznej na głośnikach z wooferem 15 cm? Przecież to wówczas gra jak orkiestra odpustowa.

Te rady o youtube o oglądanie głośników w akcji przemilczę.

Nie masz pojęcia o czym piszesz.

W czasach popularności kolumn na malutkich głośniczkach basowych, razem z nią musi istnieć propaganda głosząca jakie to one mają superhiper nadfizyczne parametry.

Jak się okazuje, właściciele takich wynalazków mają duże problemy z uzyskaniem nawet w miarę poprawnego odtwarzania niskiego pasma.

Podbicie pasma w okolicach 80hz, słaba jego jakość i użycie kilku przetworników tylko pogarsza problem z dolnym pasmem.

Mały przetwornik nie odtworzy poprawnie basu ze wzgledu na małą powierzchnie membrany i potrzebną w związku z tym dużą jej amplitudą.

Duży głośnik jest zdecydowanie szybszy przy najniższych hz i jego parametry pozwalają na zaprojektowanie zespołu z liniowym, szybkim i głęboki basem.

Jak masz blisko spróbuj przetestować Cerwin-Vega.

Jazzu Ci to nie zagra, ale rock/metal/część elektroniki już być może tak.

• 2 tygodnie później...

ciekawe czy autor coś wykombinował :P chociaż z tym budżetem trochę cienko to widzę

szukam sam nie wiem czego :P

• 2 tygodnie później...

Witam,

A może nowe STX Electrino 500? Były prezentowane na ostatnim AudioShow. Głośnik basowy chyba 2x10" , zakres 29Hz-25kHz przy -3dB. Cana również przyzwoita 3680zł/parę. Konstrukcja 3-drożna.

Miał ktoś okazję ich słuchać?

Dynaudio DM 2/10.

Bardzo fajny monitor, mam i polecam.

Głośnik 24cm (z wieńcem).

Bas schodzi naprawdę nisko 36Hz przy -6db.

Zawstydzą każdy dziadowski subwoofer.

Gram na 17m kw. i basu jest sporo, ale nic nie buczy. Świetnie się też sprawdzają w kinie domowym.

Przeważnie każde Dynaudio bardzo lubi niskie klimaty tylko niekoniecznie prawdziwe.

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.