Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo ns-6170 nowy odtwarzacz strumieniowy

Rekomendowane odpowiedzi

A przypadkiem nie jest tak, że Atoll podaje z RCA 2.5V, natomiast Onkyo równe 2V? Przy takiej różnicy, ucho inaczej odbierze dźwięk...

Ta uwaga kolegi dementor o różnicy napięć na wyjściach obu urządzeń potwierdza się w specyfikacjach.

Czy to wystarczyłoby, aby wyjaśnić różnice soniczne dźwięku ? Nie wiem. 

Cichsze połączenie zawsze można podgłośnić;

mnie się jednak wydaje, że sygnał z Onkyo przepuszczany przez DAC-a w Atollu daje dźwięk po prostu bogatszy, pełniejszy,.

Edytowane przez geboren_1991

Zadam bardzo mało liberalne i kontrowersyjne pytanie - jakimi kablami podpinałeś Onkyo analogiem? 

Sorry, doczytałem teraz. Masz jakiś inny IC?

Edytowane przez dementor

Aha czyli warto wydać 3000pln na jakiegoś klocka który w środku ma głównie powietrze,, ma niewygodną apkę sterującą z sieci, muli po usb, ma kiepski wyświetlacz, nie ma nawet multiroomu... wystarczy że fajnie wygląda ? Gdzie w tym rigcz ?

42 minuty temu, Krzaku666 napisał:

Aha czyli warto wydać 3000pln na jakiegoś klocka który w środku ma głównie powietrze,, ma niewygodną apkę sterującą z sieci, muli po usb, ma kiepski wyświetlacz, nie ma nawet multiroomu... wystarczy że fajnie wygląda ? Gdzie w tym rigcz ?

Warto:D !!

I nie dlatego fajnie wygląda, ale przede wszystkim dlatego, że fajnie gra.

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

1 godzinę temu, Krzaku666 napisał:

Witam.

Czy warto ? Każdy sam musi podjąć decyzje. Tutaj opisujemy wady i zalety tego urządzenia. Co z tym ma wspólnego "gcz" .... ?

Moim zdaniem warto. 

Widziałem w środku. Czym się różni od innych sieciowców? ilość elementów taka sama jak w innych, w dodatku bardzo dobrej jakości. Proszę nie powielać zasłyszanych legend, tylko samemu sprawdzić. Płytki są umieszczone 3-piętrowo jedna nad drugą w tylnej części urządzenia a po ich rozłożeniu spokojnie pokrywają całą przestrzeń w środku, łącznie z płytką zasilacza, która jest zamontowana pionowo. Gdyby pomniejszyli obudowę, to ktoś się obudzi i stwierdzi, że 3.000 za takie małe g.... Nie dogodzisz.

Co do "mulenia" Wszystko będzie się przycinać jeśli ktoś ma tani i parszywy router w dodatku w sieci 100Mb, a już nie raz widziałem kwiatki w postaci 10Mb. Zacznijcie od zrobienia porządnej sieci a później oceniajcie.

49 minut temu, gatar napisał:

Moim zdaniem warto.

Tym bardziej, że bliżej już mu jest do 2 kzl niż do 3 klz.

1 minutę temu, dementor napisał:

Co do "mulenia" Wszystko będzie się przycinać jeśli ktoś ma tani i parszywy router w dodatku w sieci 100Mb, a już nie raz widziałem kwiatki w postaci 10Mb. Zacznijcie od zrobienia porządnej sieci a później oceniajcie.

Ja mam sieć podpiętą skrętką i to jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż po WiFi.

26 minut temu, Maraudio napisał:

Ja mam sieć podpiętą skrętką i to jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż po WiFi.

I tak, i nie. Nie wszystkie tanie routery i switche mają pełną izolację galwaniczną, tak więc istnieje możliwość zaśmiecenia i dosyłu pakietów danych, co w audio nie jest wskazane raczej. Gdyby było tak idealnie, to w przypadku bardzo drogich i wrażliwych urządzeń nie stosowałoby się dodatkowych izolatorów galwanicznych. Jeśli jednak ethernet jest w pełni izolowany, to oczywiście nie ma nawet co porównywać z WiFi.

19 godzin temu, dementor napisał:

Widziałem w środku. Czym się różni od innych sieciowców? ilość elementów taka sama jak w innych, w dodatku bardzo dobrej jakości. Proszę nie powielać zasłyszanych legend, tylko samemu sprawdzić. Płytki są umieszczone 3-piętrowo jedna nad drugą w tylnej części urządzenia a po ich rozłożeniu spokojnie pokrywają całą przestrzeń w środku, łącznie z płytką zasilacza, która jest zamontowana pionowo. Gdyby pomniejszyli obudowę, to ktoś się obudzi i stwierdzi, że 3.000 za takie małe g.... Nie dogodzisz.

Dokładnie. Jakby wszystkie płytki rozłożono obok siebie, zajęły by cała podłogę. Teraz śmiesznie to wygląda ale ma też plusy. Np krótka droga sygnału. 

?👈

Konstrukcja dual mono, oddzielny przetwornik najwyższej klasy na każdy kanał, obsługa wszystkich formatów. Źle? Dla mnie to jest hit. Wolę Onkyo niż przereklamowany Pioneer czy CA

@szczypior88

Hej, mam dość duża kolekcję plików flac na dysku sieciowym Synology i zastanawiam się czy ta natywna aplikacja na iOS ładnie obsługuje serwer muzyczny DLNA. Czy np. wyświetla okładki, jak wygląda szybkość wczytywania utworów, etc ... 

Jeśli dobrze pójdzie, to w piątek będzie u mnie na testach 6170 i dokładnie napiszę jak działa apka na iOS z Synology.

W ubiegłym roku pomagałem koledze ogarnąć temat 6130 i pamiętam, że apka na androidzie nie pokazywała okładek i trochę wolno wczytywało pliki z Synology, ale..... po zmianie routera i całej sieci z 100Mb na 1Gb oraz doinstalowaniu jakiejś biblioteki i ponownym zindeksowaniu na nasie, pokazały się okładki, a pliki bardzo szybko wchodziły w Onkyo. Pamiętajmy, że sieć 100Mb - to 12.5 MB/s, a realnie ok 8-9MB. Plik Flac to powiedzmy śrdenio 25MB (już pomijam Hi-res i DSD), więc samo wstępne zabuforowanie trochę trwa. Inaczej wygląda sieć 1Gb - to już 10x szybszy transfer. 

I jeszcze o wifi. Standardowo współczesne routery działają jako g/n, przy lepszych lotach ac, jednak domyślnie ustawione są w działaniu jako mix, problem w tym, że jeśli wszystkie urządzenia łączą się protokołem n lub ac, a jedno z nich będzie posiadać starszą kartę sieciową i połączy się jako g, wtedy cała sieć wifi będzie działać z prędkością najwolniejszego urządzenia wpiętego w sieć. Niby nic a często się o tym zapomina i płacze, że coś wolno działa.

Bez przesady z tą wolną aplikacja Onkyo. Wiadomo że np przełączanie utworów nie jest tak szybkie jak na klasycznym odtwarzaczu CD, ale na pewno nie wolniejsze niż na jakimś DVD czy też CD z popularnym CDRomem wewnątrz. Natomiast albumy wybiera odrazu. Jedynie źródła przeskakuja wolno. Jak np przechodzimy z dysku na radio to trzeba trochę poczekać i to chyba jedyne co trochę denerwuje. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Pytanie mam do kolegów.
Czy Malina i DigiOne to koszt 800 zł
I do tego dac może być używany do 1500zł jest w stanie lepiej zagrać niż Onkyo czy raczej niema szans ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

26 minut temu, tomassy napisał:

Pytanie mam do kolegów.
Czy Malina i DigiOne to koszt 800 zł
I do tego dac może być używany do 1500zł jest w stanie lepiej zagrać niż Onkyo czy raczej niema szans ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pewnie zagrają lepiej. Zależy jaki DAC też. Dorzuc jeszcze do ceny kable polaczeniowe i miejsce na stoliku

Witam.

tomassy, nie jestem pewien, czy każda Malina + DAC zagra lepiej.

Jak "ładnie zestroisz" :-) z dobrym używanym DACem  to zapewne tak.

"Postrzeganie" muzyki jest bardzo subiektywne :-) 

Onkyo to koszt 2100 zł 

Malina DigiOne to koszt 800 zł

I chodzi po prostu o to, czy w tym przedziale cenowym mogę dobrać dac który dorówna Onkyo

a może inaczej, który będzie lepszy od 6170 ?

Chodzi głównie o Tidala .Bo jeżeli żaden dac nie zagra na tym poziomie to niema sensu się bawić tylko brać 6170.

To trzeba porównać chociaż sam jestem ciekawy. Może w wątku o malinie pomogą ja ostatnio pytałem kto porowmywal tylko mnie ciekawila wersja digione signature a to z malina zasilaniem kablami to koszt bliski onkyo. Do tego dac to już jest drożej.

chwilowy brak działalności w audio.

Zakładając, że w odtwarzaczu CD jest czytnik "streamu" zapisanego na CD, a następnie DAC przetwarzający zapis cyfrowy na sygnał analogowy mogę powiedzieć, że Onkyo NS-6170 streamując Spotify serwuje więcej szczegółów i detalicznego dźwięku niż Denona DCD-700AE. Różnica jest zauważalna, choć w miarę delikatna.

Natomiast w porównaniu do Spotify odpalanego na telewizorze i serwowanego do wzmacniacza poprzez DAC TAGA Harmony DA-300 różnica to kilka klas jakości w przejrzystości, szerokości sceny, etc.

Czy ktoś z Was posiada konto w Tidal ze znakiem "+" w adresie email?

Na moim NS-6170, z najnowszym firmware nie mogę się zalogować do Tidal, mimo że podaję właściwy adres email i hasło.  Otrzymuję komunikat o niepoprawnym loginie lub haśle. Podejrzewam, że problemem może ów znak "+" jaki mam w adresie email. Zaznaczę przy tym, że nie mam problemów z zalogowaniem do aplikacji Tidal na komputerze, bądź smartfonie. Mam jedynie problem z zalogowaniem na konto Tidal bezpośrednio na urządzeniu, bądź poprzez aplikację Onkyo Controller na smartfonie android.

Jeżeli ktoś miał podobne problemy, bądź ma adres email z plusem w Tidal - proszę o informację.

Z plusami bywa czasem problem.

Chodzi Ci o adres z aliasem po plusie? Różnie to jest interpretowane przez różne aplikacje czy urządzenia i czasem trzeba dać adres bez plusa. Niektóre sprawdzarki adresów email nie przewidują, że ktoś może mieć plus przed małpką. 

W dniu 24.02.2019 o 19:32, rafal735r napisał:

Zawsze wybieramy to co gra głośniej jako lepsze. 

Może nie zawsze wybieramy, ale prawie zawsze "odruchowo" dźwięk głośniejszy wydaje się lepszy

20 godzin temu, stondrek napisał:

Natomiast w porównaniu do Spotify odpalanego na telewizorze i serwowanego do wzmacniacza poprzez DAC TAGA Harmony DA-300 różnica to kilka klas jakości

Musiałby telewizor wysyłać sygnał bitperfect, czyli występować w roli czystego transportu, a to chyba niemożliwe.

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie do użytkowników Onkyo ns 6170:)

Czy jest możliwość zmiany koloru wyświetlacza? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji. Zauważyłem, że na zdjęciach w ogłoszeniach w niektórych odtwarzaczach czcionka jest niebieska, a  w innych zielona. Szczerze wątpię, czy istnieje techniczna możliwość zmiany koloru czcionki. To chyba loteria jest co się trafi.

• Pokaż nowe odpowiedzi