Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon i chiińskie głośniki...

Adamskip

Rekomendowane odpowiedzi

A co to za różnica gdzie wyprodukowane, jeżeli tylko głośniki są solidnie zrobione i dobrze grają ?

ZTCW to w Chinach robią też iPhony i MacBooki - absolutnych liderów wzornictwa, jakości wykonania i trwałości. Jak również większość najlepszych kabli świata (ponieważ mają najnowocześniejsze maszyny kablarskie na świecie).

Oczywiście, Chińczycy robią też całą masę szmelcu - co tylko pokazuje, że jakiekolwiek uogólnienia, a tym bardziej stygmatyzowanie są bez sensu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słyszałem ze Pylon aplikuje chińskie głośniki takie jak Seas i Visaton. Ma ktoś wiedzę szerszą na ten temat?

Audio Academy na jakich przetwornikach jest wytwarzane?

Raczej opierają się na głośnikach Tonsila na przykład pearl. Niby recenzowane bardzo dobrze Highdelity przez p. W. Pacułę. Tak swoja drogą to już dawno Seas jest chiński o visatonie nie wspomnę. Która została europejska? Eton , BMS? Tak jak pisze Elberoth są bardzo dobre produkty z chin jak i zwykłe śmieci. Dla przykładu jak Vifa zaczęła produkcję w chinach to lepiej o tym tu nie wspominać.

ZTCW to w Chinach robią też iPhony i MacBooki - absolutnych liderów wzornictwa, jakości wykonania i trwałości.

Niestety to "liderowanie w zakresie jakości wykonania i trwałości" (jaka piękna polszczyzna) to już przeszłość. Przyczyny są różne, ale być może jedną z nich jest lokalizacja produkcji.

Jak również większość najlepszych kabli świata (ponieważ mają najnowocześniejsze maszyny kablarskie na świecie).

A tojest zupełnie nie trafiony przykład. Kabel można zrobić nawet w kuchni ;)

Onten, poczytaj ze zrozumieniem, bo przekazujesz nieprawdziwe informacje. Cytuję fragment recenzji Pylonów Pearl z High Fidelity : "Głośniki sygnowane są nazwą Pylon Audio, ale to nie oni je produkują: przetworniki w systemie OEM wykonywane są przez firmy Monacor oraz STX. Ponieważ jednak do tego projektu przygotowano w Pylonie daleko idące zmiany w podstawowej konstrukcji głośnika, nadanie własnej nazwy wydaje się uzasadnione. Na górze pracuje miękka, tekstylna kopułka Pylon Audio PST T-80/8, na której plastikowym froncie znalazł się fragment wyłożony miękkim materiałem. Ma on pomóc kontrolować odbicia najwyższych częstotliwości. To przystosowana do potrzeb Pylona wersja głośnika Monacor DT-101SK. Poniżej są dwa głośniki nisko-średniotonowe Pylon Audio PSW 18-80/S, z membranami wykonanymi z plecionki włókna szklanego, gumowym zawieszeniem i z solidnym, odlewanym koszem. Podobne przetworniki firma stosowała wcześniej w modelach Pearl i Pearl Monitor, jeszcze wcześniej robił to ProTonsil w modelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a przed nimi firma Revolver z Wielkiej Brytanii w swoich kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Te tutaj to kolejna wersja głośnika produkowanego dla Pylona firmę STX".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie zaraz ktoś wyleje na mnie wiadro pomyj, ale IHMO te monacory które pylon stosuje zabijają te kolumny. Razem to się robi takie misiowate granie bez detalu. Jak ktoś lubi to ok, ale dla mnie to granie zza koca.

Słyszałem ze Pylon aplikuje chińskie głośniki takie jak Seas i Visaton. Ma ktoś wiedzę szerszą na ten temat?

Rozumiem, że jesteś gorącym zwolennikiem firmy Seas. W klubie Audio Academy zachwycasz się brzmieniem kolumn Rhea (cyt.:"Rhea potrfiła oczarować nawet z tranzystorem ze starej serii BEe Nada...") wyposażonych w wysokotonówkę Seasa.

Rozumiem, że jesteś gorącym zwolennikiem firmy Seas. W klubie Audio Academy zachwycasz się brzmieniem kolumn Rhea (cyt.:"Rhea potrfiła oczarować nawet z tranzystorem ze starej serii BEe Nada...") wyposażonych w wysokotonówkę Seasa.

Audio Academy Phoebe Visaton + Seas :)

Jeszcze kilka lat i ciężko będzie znaleźć urządzenie audio.. mające podzespoły produkowane poza Chinami..

Niestety "wszyscy" na świecie promują tamten region.. a za kilkanaście lat będzie opinia że jak nie jest z Chin to oznacza słabą jakość..:|

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Za kilka lat Chiny będą wyznacznikiem urządzeń dobrych i dobrze wykonanych.

Opinia słabych i tandetnie zrobionych spadnie na indie.

Podzespoły to myślę że już większość jest tam robionych, tylko niektóre są jeszcze składane w Europie w całość dlatego mogą mieć dumna plakietkę "made in EU"

A ja jakos jestem przekonany, ze tacy giganci audio jak dynaudio, naim, rega czy mniejsi jak moj atoll i wielu, wielu innych producentow pozostanie ze swoimi fabrykami w ich ojczyznach. Nasz pylon tez rozbudowuje sie w kraju, jak widac mozna.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

A ja jakos jestem przekonany, ze tacy giganci audio jak dynaudio, naim, rega czy mniejsi jak moj atoll i wielu, wielu innych producentow pozostanie ze swoimi fabrykami w ich ojczyznach. Nasz pylon tez rozbudowuje sie w kraju, jak widac mozna.

Wydaję mi się,że nie podaje się do publicznej wiadomości gdzie dane komponenty zostały wykonane.Widomo jednak,że zdecydowana większość klepie wszystko za Wielkim Murem.Z czasów szkolnych to pamiętam jedynie chińskie gumki i długopisy.

De gustibus non est disputandum

Gość aqs

(Konto usunięte)

Niech będzie z Chin tam potrafiła robić wspaniałe rzeczy o bardzo wysokiej jakości. Ale jak ktoś przenosi produkcję w tamte rejony żeby zaoszczędzić to wiadomo że jakość będzie niska

A po co przenosi się produkcję np. z Europy do Chin? Głównie po to, żeby zaoszczędzić. Oszczędza się jednak na kosztach produkcji a nie na materiałach więc nie zaniża się jakości. Gwarantem jakości są standardy jakościowe firmy i dobry nadzór techniczny. Firma AKG przeniosła część swojej produkcji do Chin. Porównywałem słuchawki q701 wyprodukowane w Austrii i ten sam model zrobiony w Chinach. I wygląd i brzmienie nie do odróżnienia.

A po co przenosi się produkcję np. z Europy do Chin? Głównie po to, żeby zaoszczędzić. Oszczędza się jednak na kosztach produkcji a nie na materiałach więc nie zaniża się jakości. Gwarantem jakości są standardy jakościowe firmy i dobry nadzór techniczny. Firma AKG przeniosła część swojej produkcji do Chin. Porównywałem słuchawki q701 wyprodukowane w Austrii i ten sam model zrobiony w Chinach. I wygląd i brzmienie nie do odróżnienia.

Jeżeli miałbym wybór to wybrałbym inny napis niż Made in China.

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile rzeczy zniknęłoby z naszego otoczenia gdybyśmy wybrali inny napis niż Made in China :)

zgadza się...

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile rzeczy zniknęłoby z naszego otoczenia gdybyśmy wybrali inny napis niż Made in China :)

zgadza się...

???

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Hehe :)

Myślę że wiele osób patrzy na Chiny przez pryzmat fabryk które pokazują w telewizji. Jakiegoś plastiku i parasolek za 6 zł.

Chiny dysponują jednak technologia i halami produkcyjnymi z najwyższej półki. Wspomniane wyżej produkty Apple, samsunga itp. Nowoczesne zaplecze i maszyny. Dali przezucilo tam serię zensor a sonus faber venere i pewnie nikt by nie zwrócił uwagi gdyby nie napis.

Dali przezucilo tam serię zensor a sonus faber venere i pewnie nikt by nie zwrócił uwagi gdyby nie napis.

I... Brzmienie ale kto by na to zwracał w dzisiejszych czasach uwagę.

Hehe :)

Myślę że wiele osób patrzy na Chiny przez pryzmat fabryk które pokazują w telewizji. Jakiegoś plastiku i parasolek za 6 zł.

Chiny dysponują jednak technologia i halami produkcyjnymi z najwyższej półki. Wspomniane wyżej produkty Apple, samsunga itp. Nowoczesne zaplecze i maszyny. Dali przezucilo tam serię zensor a sonus faber venere i pewnie nikt by nie zwrócił uwagi gdyby nie napis.

Kiedyś ogladalem dokument z ukrytej kamery o apple. Pokazano jak montuje najnowsze w tedy iPhony, iPady itp. Były to prawie drewniane szopy z klepichem zamiast podłóg, a ludzie pracowali po 12-14h i spali ze zmęczenia przy stolach montażowych. Dokument dotyczył łamania praw człowieka itd. A doczepili się ich dlatego że ciągle reklamowali się jako super uczciwa firma stająca w obronie ludzi. Już nie wspomnę o tuszowanych zgonach w fabryce młodzieży po 16lat.

?👈

Kiedyś ogladalem dokument z ukrytej kamery o apple. Pokazano jak montuje najnowsze w tedy iPhony, iPady itp. Były to prawie drewniane szopy z klepichem zamiast podłóg, a ludzie pracowali po 12-14h i spali ze zmęczenia przy stolach montażowych. Dokument dotyczył łamania praw człowieka itd. A doczepili się ich dlatego że ciągle reklamowali się jako super uczciwa firma stająca w obronie ludzi. Już nie wspomnę o tuszowanych zgonach w fabryce młodzieży po 16lat.

Dosłownie brakuje kulturalnych słów aby nazwać to sku.....two!

Oczywiście nie mówię że tak jest zawsze. Jednak widziałem fabryki w Chinach na najwyższym poziomie. Żeby zrobić reportaż trzeba mieć z czego prawda ?:)

Absolutnie nie bronie tu Chin bo wygląda że to robię.

Prawdę mówiąc wolał bym żeby sprzet był robiony w Polsce. :)

Szymon1 polityka firm które kiedyś były uważane za bardziej audiofilskie się zmienia. To że venere gra inaczej niż stare sonusy nie jest wynikiem produkcji w chinach tylko speców, inżynierów z fine Sound Group.

Dla przypomnienia, w latach 50. synonimem tandety była japońszczyzna...

Jesteś przekonany,że tak było.Japończycy zawsze słynęli z jakości wykonania.

Też kilka lat temu go widziałem.. i nie mogę pojąć że 'cały świat' pozwala na takie rzeczy i jeszcze wspiera.. delikatnie mówiąc taki wyzysk.. :\

Jedynie ja po takim reportażu.. nie kupię iphona.. ale tu potrzebna jest globalna zmiana..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.