Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z dobrym basem do 500 zł.

Mariusz Stypczyński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i oczekuję od Was porady w sprawie wzmacniacza (stereo do 500zł) obecnie posiadam wieżę ONKYO INTEGRA ze wzmacniaczem A 84-50 i do tego Altus 140 i jak na moje ucho trochę mało basu daje to połączenie więc myślę o zmianie na inny wzmak ale taki który zagra dobrze z tymi kolumnami.. Co byście mi doradzili w tym przedziale cenowym .....Kolumny mam w oryginale od 20 lat i raczej na tą chwilę ich nie zmienię.... pozdro..

A ja bym jednak radził wymienić kolumny -w Altusach 140 jest głośnik pseudobasowy-żebyś podłączył monobloki 1000w to nie będzie dobrego basu z tych kolumn....

Z mniejszych 75 też nie miałem basu i nawet mocny ( 120 W ) wzmacniacz im nie pomógł.

Po przeróbce grało jak trzeba, ale to całkiem inny temat, wymagający odrzucenia pewnych

dogmatów dźwiękowych. Pierwszy krok to wysokie na minus ile się da, albo wymiana głośnika.

Później strojenie kolumny basrefleksem min. 10 cm średnicy....

Powodzenia w poszukiwaniach. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na pewno jak kolega wyżej doradzam wymianę kolumn.

Jak mają zostać dobrym rozwiązaniem będzie wymiana głośników niskotonowych na gdn 30/80 .na podwójnym magnesie , siedzą np w altonach 110..Do tego jakaś yamaha np ax 700.

Brat jeszcze wymienił wysokotonowce na kopułkowe z altków produkowanych na zachód (nie pamiętam pod jaką nazwą były) zabieg godny polecenia.

wszystko zależy czego założyciel wątku słucha, jeśli metalu i starego rocka to Altusy są jak znalazł, prosta zwrotnica, wysoko strojony bas w tej muzyce rewelka, większość kolumn na rynku takiej muzyki nie gra bo niski bas ją zabija. W przypadku innych gatunków muzycznych kolumny są zdecydowanie do wymiany. Do tych klasyków polecam jakąś używaną Yamahę, ja grałem kiedyś na takiej i było ok, trochę przekracza budżet ale warto. Koniecznie wzmak musi mieć regulację barwy aby trochę przyciąć wysokie tony, które rzeczywiście są trochę ostre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No muszę przyznać że trochę mi namieszaliście ale szanuję Wasze zdanie tylko trochę szkoda mi tych Altusów z którymi się zrzyłem przez wiele lat no i teraz mam do myślenia.... Zawsze myślałem że Altusy to dobre kolumny do domu zwłaszcza że od młodych lat na nich grałem i przyzwyczaiłem się do nich. Dodam że wcześniej miałem amplituner Onkyo 7530 i basu było sporo a po kupnie wzmacniacza wydaje mi się że basu jest mniej i muszę wspomagać się korektorem... A może coś jest nie tak z tym wzmakiem? można to jakoś sprawdzić domowym sposobem? oczywiście bez słuchania muzyki..... pozdro..

większość kolumn na rynku takiej muzyki nie gra bo niski bas ją zabija

dlatego, ze sobie nie radzi i kompresuje ten bas i gubi dynamike. ale czego oczekiwac od 16cm.

mam glosnik ktory klepie z pelna moca od 22hz i taka muzyka brzmi przecudownie, posluchaj, druga polowa nagrania

Do altusa polecam zapakowac isophona psl 300/50 lub 70 lub 80. to rozwiaze problem basu, bass reflex mozna zatkac. sprawnosc tego przetwornika jest tak duza ze i tak bedzie glosniej i trzeba go wyciszac prawie 100% wytlumieniem z waty mineralnej, tzn. napchac prawie do oporu.

ew mozna wydluzyc o 30% tunel br n a tym glosniku co jest, eksperymentujac. oraz wyjac wygluszenie z altusow.

A wzmacniacz szukaj harmana kardona hk680. na nim nawet male wypierdki pokroju aegis evo 1 czy rogers ls3 poteznie basuja.

Gdyby w ogóle był strojony BR, to przy średnicy 50 mm muszą mieć po ok 18 - 20 cm.

W tych kolumnach są chyba, tak, jak w 75 czy 110 tylko dziury, a nie tunele :-((

Ale to i tak raczej zbyt mała średnica, żeby to dobrze zrobić.

Ale niższy bas powinien się poprawić. Tylko pozostaje kwestia tuby....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A czy jest możliwe np: żeby było to uszkodzenie wzmacniacza że ten bass jest taki powiedzmy słaby? Jakieś kondensatory lub coś w tym rodzaju? ....

Tez kiedyś jechałem na Altusach, tylko 300. Długo mi się podobało ich granie.Też nie chcialem sprzedawać. Ale co się później stało? W moim przypadku zmieniłem je na Eltax Liberty 5+ no i już na zawsze zapomniałem o tych szafach. Nie nakłaniam do wymiany, ale czasem trwanie w przekonaniu że jest dobrze oraz do tego sentyment bo mam je już 20 lat narobi Ci tylko więcej problemu w poszukiwaniu zadowalającego brzmienia.pozdrawiam

Witam no cóż wychodzi na to że chyba czas na zmianę.... Szczerze mówiąc nie jestem teraz na bieżąco co by można było kupić w przedziale powiedzmy 500 zł ale znalazłem coś takiego ARCUS TS 45 ??? Czy ten zestaw jest Wam znany i co o nim sądzicie??? ... pozdro...

Na dobrych głośnikach; istotny jest tylko stan, bo grają dobrze - tu też:

Ukryta Zawartość

a poszukaj kolejnych opinii. Przeskok powinien być od razu zauważalny.

Bas bez dudnienia i jakieś klasyczne wysokie tony, a nie jazgot.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam i oczekuję od Was porady w sprawie wzmacniacza (stereo do 500zł) obecnie posiadam wieżę ONKYO INTEGRA ze wzmacniaczem A 84-50 i do tego Altus 140 i jak na moje ucho trochę mało basu daje to połączenie więc myślę o zmianie na inny wzmak ale taki który zagra dobrze z tymi kolumnami.. Co byście mi doradzili w tym przedziale cenowym .....Kolumny mam w oryginale od 20 lat i raczej na tą chwilę ich nie zmienię.... pozdro..

NAD-a 306/314 itp

Musica curat cor meum et animam meam delenit

jesli oczekujesz dobrego basu moge polecic Ci Grundig Fine Arts V3 oraz V4 (oba na sankenach- notabene te wzmacniacze produkowal Marantz), oba graja bardzo duzym ale nie meczacym basem.

Punktowe uderzenia, bez huczenia, buczenia czy meczacych plam. Ten klocek + odpowiednie kolumny oczywiscie potrafi sprawic, ze flaki zadrza, sub zbedny.

Drugim, ktory moge polecic jest Kenwood KA 7010 (2 transformatory, sankeny i elac'i w srodku oraz 16kg wagi) jeszcze wiecej basu, doslownie ogrom...ale przyznam, ze FineArtsy lepiej go kontroluja. Grundigowy bas jest bardziej "suchy", ale wiadomo, co kto lubi. Pamietaj jednak, ze mozesz przegiac z iloscia niskich i nie wyregulujesz tego pokretlami:) Altusy raczej dudnia..

Reasumujac wszystkie te wzmacniacze kupisz w dysponowanej kwocie, wszystkie mialem/mam wiec jako tako moge sie wypowiedziec w temacie.

Wyżej wymienione wzmacniacze grundiga to dobry wybór za tą cenę.

a ja jeszcze dodam, ze Grundigi graja basem (jesli moge tak to okreslic) glebokim, czuc mega przestrzen, niepokojace wibracje, ogolnie bardzo ciekawe uczucie.

Widzialem pare dni temu V3 na olx. Bodaj 6stow.

No muszę przyznać że trochę mi namieszaliście ale szanuję Wasze zdanie tylko trochę szkoda mi tych Altusów z którymi się zrzyłem przez wiele lat no i teraz mam do myślenia.... Zawsze myślałem że Altusy to dobre kolumny do domu zwłaszcza że od młodych lat na nich grałem i przyzwyczaiłem się do nich. Dodam że wcześniej miałem amplituner Onkyo 7530 i basu było sporo a po kupnie wzmacniacza wydaje mi się że basu jest mniej i muszę wspomagać się korektorem... A może coś jest nie tak z tym wzmakiem? można to jakoś sprawdzić domowym sposobem? oczywiście bez słuchania muzyki..... pozdro..

Basu jest mniej, ale jest lepszy. Jak piszesz że po zmianie wzmaka ubyło ci basu to po zmianie kolumn będzie jeszcze gorzej. Przez te lata przyzwyczailes się do tego buczenia, które zaglusza resztę pasma.

?👈

Niee no 600zł to już za dużo.

A nie wiesz, ze zawsze mozna cos utargowac?:) moze zapacisz 550zl? a masz serio swietny sprzet, z brzmieniem, ktorego mozesz nie uswiadczyc w klocku za 1500zl.

Jak uwazasz.

Jak pisza inni forumowicze- kolumny tez do zmiany, raczej. No i wywal korektor, po co Ci on. Dobre glosniki + wzmak i mozesz ten element zestawu do piwnicy zniesc.

Wersja 2- zorganizuj od kogos inne kolumny, aby podpiac do swojego zestawu, byc moze okaze sie, ze wcale nie musisz wydawac na wzmacniacz..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.