Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wszystkie współczesne kolumny są do dupy?

Misio38

Rekomendowane odpowiedzi

Tak fajnie się czytało Wasze posty i tylko zastanawiałem się kto pierwszy rzuci hasło kable, kabelki:)

Jakoś tak samo wyszło!

De gustibus non est disputandum

Tak fajnie się czytało Wasze posty i tylko zastanawiałem się kto pierwszy rzuci hasło kable, kabelki:)

Powinieneś być mi wdzięczny, ponieważ prawdopodobnie zdusiłem ogień jeszcze w zarodku, a przynajmniej mam taką nadzieję :-) Podejrzewam, że było tylko kwestią czasu, kiedy jakiś kablarz wyjaśniłby dlaczego ''wszystkie współczesne kolumny są do dupy". Twój post nr. 3 dużo wyjaśnia i przychylam się do tego. Napisałeś "Wielokrotnie spotkałem się z takim podejściem", a czy nie spotkałeś się wielokrotnie z podejściem- (mały głośnik, mało basu), nie przejmuj się, da się to naprawić, tylko wymień kable! Jak bym słyszał telemarketera :-) Mam nadzieję, że nikt nie podniesie wrzasku. Napisałem już. Jeśli ktoś słyszy kable i stać go na takie, których cena prawie zrównuje się z wartością kolumn to nie moja broszka jeśli takie sobie kupi, tylko niech mi nikt nie pociska, że np. 13cm popierdułki zaczną grać od 30Hz, jeśli kupię kable CardasChordasTaralala ;-)

Bynajmniej :-) Zdaję sobie sprawę, jaki to niebezpieczny temat, ale są fotki, więc nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie wykorzystać, i pozwolić niektórym dokonać rewizji odnośnie sensu ładowania kasy w bardzo drogie druty, choć zamiarem moim nie jest powstrzymywać kogoś przed takimi wydatkami. Jeśli ktoś słyszy kable, i stać go na te audiofilskie, to co mi do tego. Nie z mojej to kieszeni przecie :-)

Właśnie. Tęsknie za takim rozwiązaniem, ale takich skrzynek nimo w rozsądnych cenach :-( Do 10K, prawie wszystkie zbudowane są z max 6,5". Dla niektórych 10 tysiaków to niewielki wydatek, ale dla przeciętnego Kowalskiego... Jeszcze te wygórowane ceny w Polsce. W czarny piątek można było kupić elektronikę w super cenach. Uśmiałem się z niektórych przecen w znanych sklepach audio. Już dwa lata temu można było to kupić bez obniżki, w sklepach, które nie reklamują się na tym forum. Wystarczy sprawdzić np. w Ceneo. Te ich marże są niebotyczne. Kolega był kierownikiem w jednym z sieciówek RTV/AGD. Jakież było jego zdziwienie, kiedy dostał telefon od szefostwa, żeby wysprzedać pewną markę telewizorów za 1/3 ceny, bo wchodzi nowa linia podobnego modelu. Nie sądzę, żeby sklep na tym stracił.

Poczekaj np. na używane Dynaudio Exite 44

Powinieneś być mi wdzięczny, ponieważ prawdopodobnie zdusiłem ogień jeszcze w zarodku, a przynajmniej mam taką nadzieję :-) Podejrzewam, że było tylko kwestią czasu, kiedy jakiś kablarz wyjaśniłby dlaczego ''wszystkie współczesne kolumny są do dupy". Twój post nr. 3 dużo wyjaśnia i przychylam się do tego. Napisałeś "Wielokrotnie spotkałem się z takim podejściem", a czy nie spotkałeś się wielokrotnie z podejściem- (mały głośnik, mało basu), nie przejmuj się, da się to naprawić, tylko wymień kable! Jak bym słyszał telemarketera :-) Mam nadzieję, że nikt nie podniesie wrzasku. Napisałem już. Jeśli ktoś słyszy kable i stać go na takie, których cena prawie zrównuje się z wartością kolumn to nie moja broszka jeśli takie sobie kupi, tylko niech mi nikt nie pociska, że np. 13cm popierdułki zaczną grać od 30Hz, jeśli kupię kable CardasChordasTaralala ;-)

Niektórzy słuchają na granicy światów...dlatego słyszą!

...niech mi nikt nie pociska, że np. 13cm popierdułki zaczną grać od 30Hz, jeśli kupię kable CardasChordasTaralala ;-)

Dlaczego niby nie? Wystarczy znalezc matematyka, ktory wbrew powszechnemu przekonaniu, ze 2+2=4 stwierdzi ze 2+2=5 i fizyka, ktory wynajdzie jakies nowe prawo olewajac prawa juz wynalezione.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dlaczego niby nie? Wystarczy znalezc matematyka, ktory wbrew powszechnemu przekonaniu, ze 2+2=4 stwierdzi ze 2+2=5 i fizyka, ktory wynajdzie jakies nowe prawo olewajac prawa juz wynalezione.

Matematyka to ścisła nauki dziedzina, jak i fizyka podobno. Tak nam od podstawówki mędrcy prawili. Nie są to jednak dziedziny zamknięte, twierdzą. Na pewno jeśli chodzi o fizykę powiadają, więc mają tu pole do popisu spece od audiofilskich bajek. "Dzięki specjalnej konstrukcji, elektrony w przewodniku...bla, bla, bla...dzięki temu dźwięk jest bla, bla, bla..." No i co? Zaprzeczysz? Fizyka nie jest dziedziną zamkniętą :-)

Zaprzeczysz?

Oczywiscie, ze zaprzecze! To, ze sa zjawiska fizyczne niewyjasnione nie oznacza, ze dzieja sie one wbrew poznanym juz prawo fizyki. Wiec jakby sie matematycy i fizycy nie naglowili to kablem nie sprawia, ze 13 zagrzmi basem jak 20. A jak ktos tu pisze, ze zasiano mu ziarnko niepownosci czy aby na pewno 2+2=4 powinien najpierw sie zastanowic czy nie stal sie gwiazda programu "Mamy Cię".

Według mnie w nowych konstrukcjach brakuje swobody grania.

Nowe kolumny grają jakoś tak nachalnie bez tej swobody dzięki której zapominamy że muzyka gra z kolumn.

"Mniejsze woofery nie pozwolą kolumnom zejść bardzo nisko, ale dzięki temu bas jest szybszy". Często spotykam się z taką opinią. Podejrzewam, że w droższych konstrukcjach takiego problemu by nie było. W serwisie TIDAL znalazłem takie coś. Stopa jest szybka i słychać ją bardzo wyraźnie. "Nie zlewa się". Brakuje tu tylko masy. Jest też dość jasno. Co o tym myślicie koledzy? Woofery, (6,5") "jasny" wzmacniacz (CA), czy taka realizacja? Dodam tylko, że w kawałku "Another One Bites the Dust"- Queen od 1,40 min, kiedy gra perkusja solo, stopa brzmi przyjemniej, tzn. niżej, ciężej, naturalniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba sam znalazłem odpowiedź. Realizacja. Ściągnąłem próbkę "Kick drum" i jest dużo lepiej. Tzn. nie tak blado, jak długopisem w karton po butach.

"Mniejsze woofery nie pozwolą kolumnom zejść bardzo nisko, ale dzięki temu bas jest szybszy". Często spotykam się z taką opinią

Takie opinie to wymysł marketingu aby usprawiedliwić jakoś to co jest w ofercie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

W pewnym sensie jest to prawda. Osobiscie nad rozlazly niski bas z taniej podlogowki wole brak niskiego basu w Tannoy Mercury M1. A w moim budzecie dobrego niskiego basu raczej nie znajde.

Z reszta, o czym w ogole mowa skoro tzw. charakter brzmienia sprzetu to nic innego jak kwestia uroku sumy jego wszystkich niedoskonalosci? Kiedys za urocze powszechnie uznawano brzmienie takie (altus140), pozniej inne (Tannoy Mercury M), a teraz pewnie jeszcze jakies inne (nie wiem jakie).

A biorac pod uwage inflacje to budzetowy sprzet jest spoooro tanszy. Za to sprzet aspirujacy do klasy sredniej ma pewnie wartosc zblizona do dawnej dobrej budzetowki.

tzw. charakter brzmienia sprzetu to nic innego jak kwestia uroku sumy jego wszystkich niedoskonalosci?

Dobrze powiedziane, za to dostajesz lajka :)))

tzw. charakter brzmienia sprzetu to nic innego jak kwestia uroku sumy jego wszystkich niedoskonalosci?

Głównie materiału na płycie. Niedoskonałości masteringu podniósł bym do potęgi. Posiadam budżetowe zabawki i codziennie przeszukuje zbiory na TIDAL. Bywają takie albumy, że przykro słuchać, ale i trafiają się takie, które koją uszy, bez względu na to, że gra zestaw firmy "kosimazaki".

A ja się przyczepie ogólnie do kolumn podłogowych. Niby głośniki wysokotonowe powinny być na wysokości uszu a przeważnie kolumny są niskie i przy wygodnym siedzeniu np na fotelu są w linii, nie wiem - brzucha? Monitory rozumiem, podstawki trzeba i wysokość się dopasuje. A przy podłogówkach trzeba siedzieć na podłodze, nauczyć się słuchać brzuchem lub wg mnie najlepsze wyjście to zrobić niskie podstawki. Sam zrobiłem takie koło 30cm i jest o wiele lepiej.

Niby głośniki wysokotonowe powinny być na wysokości uszu a przeważnie kolumny są niskie i przy wygodnym siedzeniu np na fotelu są w linii, nie wiem - brzucha?

Ja muszę w zasadzie stać żeby mieć superwysokotonowy na poziomie ucha :)))

Kurde, teraz na pytanie o pomoc w doborze kolumn, ludziska nie będą pytać wyłącznie o metraż pokoju i gatunek muzyki jakiej słuchamy, ale koniecznie też o wysokość siedziska i wzrost ;-)

Ale zamiast zwiekszac wydatki dokupujac stojaki mozna przeciez wydatki zmniejszyc, kupujac zamiast nowej kanapy uzywana, taka z wypierdzianymi juz zaglebieniami. Trzeba pomyslec a nie marudzic po forach!

Ale zamiast zwiekszac wydatki dokupujac stojaki mozna przeciez wydatki zmniejszyc, kupujac zamiast nowej kanapy uzywana, taka z wypierdzianymi juz zaglebieniami. Trzeba pomyslec a nie marudzic po forach!

Jeśli kolumny do dupy, jak w temacie, to rzecz jasna wypierdziany dołek musi być również do dupy ;-)

podpisuje się że są do dupy nawet te drogie, sporo włosów i kasy człowiek na tym stracił a to ciągle muliło podwójną stopę, ci konstruktorzy to na muzie się zwykle nie znają tylko na plumkaniu jakimś Altus 140 rulez:)

A ja jestem zadowolony z moich F260 to raczej współczesne paczki:)

Przydałoby się takie porównanie...stare paczki kontra nowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.