Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wszystkie współczesne kolumny są do dupy?

Misio38

Rekomendowane odpowiedzi

Spędza mi sen z powiek jeszcze jedna sprawa. Wiele osób, nie ma możliwości odsłuchu sprzętu gdzieś w salonie. Kieruje się recenzjami lub poradami tu na forum. Tylko są gusta i guściki, i każdy doradza coś innego. Moje kolumny to PA RTi A5. Grają dość przyzwoicie jak za te 4K. Bas, mimo tych swoich 2X6,5" głośników też jest do zaakceptowania. Wiemy też jak wygląda krzywa tych fonów którą słyszymy. Przy niskim natężeniu dźwięku, średnie częstotliwości słyszymy, ale brakuje nam basu, bo żeby decybelami trochę dogonił średnicę, trzeba przekręcić gałę wzmacniacza ostro w prawo. Wtedy ta krzywa bardziej się wyrównuje i bas już nie ma takiej ogromnej słabości w szrankach ze średnicą. PA RTi A7 posiada jeden średniotonowiec i dwa 7" niskotononowce. To z pewnością zapewniłoby lepszą słyszalność basu przy niższej głośności.

Wytłumaczcie mi teraz koledzy jedną rzecz. Audio.com często w swoich recenzjach pokazuje charakterystykę przetwarzania w pasmie akustycznym na różnych osiach. Jeśli chodzi o RTi A7, jeden z kolegów napisał, że nigdy by ich nie kupił, bo to podbicie w okolicach 100Hz skutecznie maskuje niższy bas. Widać też niezły uśmiech dyskoteki. Dla porównania wybrałem jakieś dwa razy droższe Focal ARIA 926. Tam też widzę podbicie. Wkleję teraz obrazki charakterystyk obu kolumn. Podpowiedzcie koledzy, jak to odczytywać. Czy te Focal też skutecznie maskują bas? W przypadku innych kolumn często jest podobnie. Wasze sugestie przydałyby się osobom, którzy wybierają kolumny na podstawie recenzji, a takich z pewnością jest wielu.

PA RTi A7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal

post-59127-0-44186500-1482999947_thumb.jpg

..i jeszcze ta krzywa poziomu głośności, bo pewnie niezrozumiale to opisałem.

post-59127-0-99399500-1483000167_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spędza mi sen z powiek jeszcze jedna sprawa. Wiele osób, nie ma możliwości odsłuchu sprzętu gdzieś w salonie. Kieruje się recenzjami lub poradami tu na forum. Tylko są gusta i guściki, i każdy doradza coś innego. Moje kolumny to PA RTi A5. Grają dość przyzwoicie jak za te 4K. Bas, mimo tych swoich 2X6,5" głośników też jest do zaakceptowania. Wiemy też jak wygląda krzywa tych fonów którą słyszymy. Przy niskim natężeniu dźwięku, średnie częstotliwości słyszymy, ale brakuje nam basu, bo żeby decybelami trochę dogonił średnicę, trzeba przekręcić gałę wzmacniacza ostro w prawo. Wtedy ta krzywa bardziej się wyrównuje i bas już nie ma takiej ogromnej słabości w szrankach ze średnicą. PA RTi A7 posiada jeden średniotonowiec i dwa 7" niskotononowce. To z pewnością zapewniłoby lepszą słyszalność basu przy niższej głośności.

Wytłumaczcie mi teraz koledzy jedną rzecz. Audio.com często w swoich recenzjach pokazuje charakterystykę przetwarzania w pasmie akustycznym na różnych osiach. Jeśli chodzi o RTi A7, jeden z kolegów napisał, że nigdy by ich nie kupił, bo to podbicie w okolicach 100Hz skutecznie maskuje niższy bas. Widać też niezły uśmiech dyskoteki. Dla porównania wybrałem jakieś dwa razy droższe Focal ARIA 926. Tam też widzę podbicie. Wkleję teraz obrazki charakterystyk obu kolumn. Podpowiedzcie koledzy, jak to odczytywać. Czy te Focal też skutecznie maskują bas? W przypadku innych kolumn często jest podobnie. Wasze sugestie przydałyby się osobom, którzy wybierają kolumny na podstawie recenzji, a takich z pewnością jest wielu.

PA RTi A7

Ukryta Zawartość

Focal

post-59127-0-44186500-1482999947_thumb.jpg

post-59127-0-99399500-1483000167_thumb.png

Na papierze i jedna i drugie kolumny mają nieco wycofany środek pasma, a generalnie krzywe są b. podobne. Dla mnie krzywe producenta nie nie są wyznacznikiem a jedynie dodatkową informacją bo są wykonywane w komorach bezechowych, a w warunkach domowych z uwagi na współpracę z otoczeniem mogą wyglądać inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli chcesz mieć lepsze to płać więcej.

Właśnie w tym cała zagrywka producentów. Chcesz to płać, ale jest jeszcze jedna, nazwałbym to parszywa zagrywka, którą znam z autopsji. Jak Ci się wydaje, ile to jest warte? Zapewniam te rurki to nie żaden tytan czy coś, tylko zwykła stal, lub aluminium, a koła takie jak od najtańszego roweru. Jedynie niewielka waga i koła lekko pochylone, tak jak przednie koła w samochodzie, utrzymują prostoliniową jazdę oraz zapewniają lepszą zwrotność. Wąskie opony i wysokie ciśnienie zapewniają natomiast to, że wózek lekko się toczy po twardej nawierzchni, jak w kolarzówce. Żadna kosmiczna technologia. To daje możliwość poruszania się osobie niepełnosprawnej z porażeniem czterokończynowym, który ma w rękach tyle siły co dziesięciolatek. Chcesz się poruszać to płać.

Oto to cudo techniki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego wszystkie współczesne kolumny są do dupy... moze dlatego, ze wspolczesne srajfonowe produkcje lepiej brzmia na wspolczesnych kolumnach niz tych tradycyjnych?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dlaczego wszystkie współczesne kolumny są do dupy... moze dlatego, ze wspolczesne srajfonowe produkcje lepiej brzmia na wspolczesnych kolumnach niz tych tradycyjnych?

Jest w tym sporo prawdy.

Właśnie w tym cała zagrywka producentów. Chcesz to płać, ale jest jeszcze jedna, nazwałbym to parszywa zagrywka, którą znam z autopsji. Jak Ci się wydaje, ile to jest warte? Zapewniam te rurki to nie żaden tytan czy coś, tylko zwykła stal, lub aluminium, a koła takie jak od najtańszego roweru. Jedynie niewielka waga i koła lekko pochylone, tak jak przednie koła w samochodzie, utrzymują prostoliniową jazdę oraz zapewniają lepszą zwrotność. Wąskie opony i wysokie ciśnienie zapewniają natomiast to, że wózek lekko się toczy po twardej nawierzchni, jak w kolarzówce. Żadna kosmiczna technologia. To daje możliwość poruszania się osobie niepełnosprawnej z porażeniem czterokończynowym, który ma w rękach tyle siły co dziesięciolatek. Chcesz się poruszać to płać.

Oto to cudo techniki :)

Ukryta Zawartość

Niestety rozmiar podukcji naogół oznacza nieracjonalne koszty. Kiedyś sprawdziłem cenę licznika tempa do łodzi wioślarskiej. Jest to ustrojstwo działające na tej samej zasadzie co licznik do roweru. różnica jest taka że liczników do rowerów sprzedaje się setki tysięcy, a liczników do łodzi może tysiące. licznik do roweru można kupić od 30 zł, licznik do łodzi od 150 euro bo jest "specjalistyczny" ;-)

Ukryta Zawartość

Niestety rozmiar podukcji naogół oznacza nieracjonalne koszty. Kiedyś sprawdziłem cenę licznika tempa do łodzi wioślarskiej. Jest to ustrojstwo działające na tej samej zasadzie co licznik do roweru. różnica jest taka że liczników do rowerów sprzedaje się setki tysięcy, a liczników do łodzi może tysiące. licznik do roweru można kupić od 30 zł, licznik do łodzi od 150 euro bo jest "specjalistyczny" ;-)

Właśnie. Gdyby na ziemi, złota było tyle co żelaza, to cena by się odwróciła. Z kolei gdyby ludzi potrzebujących wózki aktywne, było tyle co ludzi potrzebujących rowery, te kilka zespawanych rurek nie kosztowałoby 8K. Tzn. gdyby było wąskie grono osób, dla których wyłącznie rower dawałby możliwość samodzielnego przemieszczania się.

Ten oto pojazd kosztuje jedyne 18K.

Ukryta Zawartość

Nie, powąchałem :P

Pachniało miękko, czy rzadko ;-)))) ?

Ukryta Zawartość

Tą krzywą się nie przejmuj. Jej kształt nie ma żadnego znaczenia. Jedyne co ma znaczenie, to że nieco się zmienia w zależności od głośności z jaką słuchasz. Jak przy głośniejszym słuchaniu jest wszystko ok a przy cichym brakuje Ci basów i sopranów to je podkręć lub wciśnij loudness. To wszystko. Nic więcej na temat tej krzywej wiedzieć nie musisz.

...nigdy by ich nie kupił, bo to podbicie w okolicach 100Hz skutecznie maskuje niższy bas.

Nie znam się zbytnio na tym, ale jak na mój gust wolę podbicie w okolicy 100Hz, bo wszystko co poniżej:

- odbija się od ścian,

- słychać zwłaszcza w pokoju obok.

Z tego co czytałem to fala o niższych częstotliwościach w małym pomieszczeniu się nie zmieści.

Osobiście zamieniłem podłogówki z niskim basem na monitory z podbiciem około 100Hz i zmiast nisko schodzącym basem ciesze się basem średnio schodzącym, za to pozbawionym niekontrolowanego dudnienia i buczenia. Ale to chyba już kwestia gustu.

Nie, powąchałem :P

Z tym że czterdziestoletni głośnik 10" to miękki papier - czyli musiał być duży, a mimo to dobrego zejścia wcale mieć nie musi.

Membran głośnikowych nikt nie robi z miękkich materiałów dlatego stosuje się najczęściej papier, bardzo interesuje mnie więc jak Ty stwierdziłeś to co wyżej, czyli że czterdziestoletni głośnik to miękki papier???

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ten oto pojazd kosztuje jedyne 18K.

Ukryta Zawartość

Amelinium stylizowane na carbon, to i cena musi być - taki Hi-End.

Membran głośnikowych nikt nie robi z miękkich materiałów dlatego stosuje się najczęściej papier, bardzo interesuje mnie więc jak Ty stwierdziłeś to co wyżej, czyli że czterdziestoletni głośnik to miękki papier???

Jak już napisałem, organoleptycznie.

A jeżeli nie robili z miękkiego papieru, to czemu membrany mają usztywniające przetłoczenia?

Ukryta Zawartość

Z tego co czytałem to fala o niższych częstotliwościach w małym pomieszczeniu się nie zmieści.

Rozumiem, że to swego rodzaju żart, prawda? W przeciwnym razie nawet przy 100Hz niektórzy mieliby kłopot, bo długość fali dźwiękowej dla 100Hz to 3,4m. Dla 40Hz to już 8,5m, więc jaki trzeba mieć salon, żeby słuchać choćby gitary basowej, o innych instrumentach nie wspomnę :-)

Tak czy siak w pomieszczeniach zamkniętych zawsze będzie problem w postaci odbijających się fal dźwiękowych. Dźwięki pierwszego odbicia, fale stojące, itp. Akustyka to jeden z najbardziej problematycznych wątków. Prawa fizyki są bezlitosne. Nawet bardzo dobre kolumny nie zapewnią nam przyjemności z odsłuchu, kiedy postawimy je w pierwszym lepszym kącie, lub w pokoju o wyjątkowo wrednej akustyce.

Rozumiem, że to swego rodzaju żart, prawda?

Przykro mi bardzo ale to prawda. Doświadczyłem tego przenosząc kolumny podłogowe z salonu o powierzchni ok. 35 m2 (prostokąt o wym. 7 x 5) do pokoju o powierzchni ok. 20 m2 (kwadrat). Elektronik nie zmieniałem. Niestety teraz brzmienie szczególnie w dolnych rejestrach jest beznadziejne i właśnie myślę o kupnie monitorów. Powrót do poprzedniego stanu raczej nie wchodzi w rachubę.

Rozumiem, że to swego rodzaju żart, prawda?

Raczej proba przekazania w dwoch slowach nie tylko samego faktu ale i istoty skomplikowanego zagadnienia.

Przykro mi bardzo ale to prawda.

No żartujcie sobie. Nie zmieścić to się może samochód w schowku na szczotki :-) "Długość fali dźwiękowej" to tylko teoria, o której uczymy się na lekcjach fizyki już w podstawówce. Prosty wzór na jej obliczenie i wykres na którego poziomej osi można ją zobrazować. To zaś, że w praktyce (tutaj akustyce) sprawia nam trudności w postaci np. interferencji to inna para kaloszy :-)

...przenosząc kolumny podłogowe z salonu o powierzchni ok. 35 m2 (prostokąt o wym. 7 x 5) do pokoju o powierzchni ok. 20 m2...teraz brzmienie szczególnie w dolnych rejestrach jest beznadziejne...

Zaloze sie, ze bas brzmi "elegancko" ale w pokoju obok :-)

Jak już napisałem, organoleptycznie.

Więc napisz co to znaczy organoleptycznie? Jak stwierdziłeś że papier jest miękki? Jaki to był model głośnika? Pewnie aluminium wg Ciebie też jest miękkie bo da się zawinąć w niego kanapkę?

Tak jak pisałem wcześniej, nie znam żadnego przypadku ani w praktyce ani w teorii aby ktoś zastosował miękki materiał na membranę głośnika niskotonowego.

A jeżeli nie robili z miękkiego papieru, to czemu membrany mają usztywniające przetłoczenia?

A po co utwardza się stal skoro sama w sobie jest i tak już twarda?

Więc napisz co to znaczy organoleptycznie? Jak stwierdziłeś że papier jest miękki? Jaki to był model głośnika? Pewnie aluminium wg Ciebie też jest miękkie bo da się zawinąć w niego kanapkę?

Tak jak pisałem wcześniej, nie znam żadnego przypadku ani w praktyce ani w teorii aby ktoś zastosował miękki materiał na membranę głośnika niskotonowego.

A po co utwardza się stal skoro sama w sobie jest i tak już twarda?

Trolluj sobie gdzie indziej, ja odpadam :P

EOD.

Patrząc na wykresy to praktycznie wszystkie kolumny mają uśmiech dyskoteki, mniejszy lub większy. Niestety wiele to nie mówi o brzmieniu ani o jakości, pokazuje jedynie z grubsza zbalansowanie danej kolumny. W praktyce dochodzi jeszcze akustyka pomieszczenia a ta sporo potrafi namieszać. Mocne podbicie basu jest typowe dla kolumn z bas refleksem, w zależności od strojenia, poszukaj wykresów dla kolumn w obudowie zamkniętej to zobaczysz łagodniejszy spadek, łagodniejsze kolano. Kolumny z mocniejszym podbiciem w okolicy 100hz dają zwykle wrażenie grających bardziej żwawo i rytmicznie.

Trolluj sobie gdzie indziej, ja odpadam :P

EOD.

Pytanie cię przerosło żeś się do troli odwołał? Brawo...

Mocne podbicie basu jest typowe dla kolumn z bas refleksem, w zależności od strojenia, poszukaj wykresów dla kolumn w obudowie zamkniętej to zobaczysz łagodniejszy spadek, łagodniejsze kolano. Kolumny z mocniejszym podbiciem w okolicy 100hz dają zwykle wrażenie grających bardziej żwawo i rytmicznie.

BR też się da zestroić liniowo. Tylko raz że rzeczywiście na pierwszy rzut ucha większości ludzi się podoba takie podbicie, a dwa ma to tę zaletę, że można mniejszą skrzynkę robić i tą metodą masz dwie pieczenie na jednym ogniu. Dodatkowo przy za małej objętości w BR masz zwiększoną wytrzymałość głośnika...

Zawsze się zastanawiałem czemu tylu producentów daje zatyczki, skoro zwykle optymalny BR powinien być ok. 2x większy niż optymalna zamknięta dla tego samego głośnika..

Po prostu BR dają trochę za mały, po zatkaniu closed jest trochę za duży i ogólnie wychodzi z grubsza OK :)

Można też tak zaprojektować bass reflex aby mieć dobre zejście, ale i nie stracić na szybkości.

"Tannoy claims a sensitivity of 89dB, which if anything seems a tad conservative: we’d happily award 90dB here, which is a very healthy figure, especially since the bass extension is an exceptional -3dB at 20Hz under in-room far-field conditions, helped by very low (sub-30Hz) port tuning.

Some compromise is, perhaps, inevitably involved here and is seen in the load presented to the amplifier which is rather demanding at low frequencies.

An important element in the bass reproduction is that it seems to be unusually free from the mid-bass boom or thickening that is so widespread amongst inexpensive commercial speakers."

Ukryta Zawartość

d56e7ef9fae27bf444984d53d346667e.jpg

Ukryta Zawartość

Ja tam nie mierzyłem. Tannoy podaje -6 dB na 34 Hz i skuteczność 89 dB.

To prawie tak samo jak moje bo mam -6dB na 30Hz ale na to pracują dwa 20 cm woofery. W tym Tannoy-u to jakieś cuda wyprawiają:)

Jak kilka lat temu szukałem monitorów do 17m2 to każdy mówił, że nie większe jak 18cm na basie bo będzie dudniło itp. Nie posłuchałem, bo wiedziałem, że zależy mi na zejściu w dół. Wziąłem Dynaudio DM 2/10 z 24-ma cm na basie. I nie żałuję. Przynajmniej mam wykop i swobodę grania, nawet przy cichym odsłuchu. Głośniki wg pomiarów schodzą na 36Hz na -6dB. Co ciekawe w ich charakterystyce nie ma podbicia w średnim zakresie, bo nie ma takiej potrzeby. Większy głośnik schodzi siłą rzeczy niżej, bez sztuczek. Powiedział bym nawet, że jest osłabienie na średnim basie. I to słychać. Na starszych nagraniach z lat 70-80 basu jest umiarkowanie. Nie są to jakieś audiofilskie zestawy, ale dają radość słuchania. Wielkość jednak ma znaczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawie tak samo jak moje bo mam -6dB na 30Hz ale na to pracują dwa 20 cm woofery. W tym Tannoy-u to jakieś cuda wyprawiają:)

Broszury dają radę :) Nie którzy lubią taką paplanine i co poradzisz?

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.