Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do Tannoy Mercury M1

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Sub ma tu pelnic role trzeciego glosnika kolumny 3 droznej, delikatnie podjreslac to, co wydobywa sie z m1. Ma byc maly, cichy, szybki i... malo basowy :-)

Dzieki Przemek, gabki to luzne przemyslenia a wszystko wyjdzie w praniu jak juz bede mial suba.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie wiem, czy to słuszna koncepcja, chociaż... Koledzy produkujący zestawy głośnikowe w swoim flagowym trójdrożnym modelu z podziałam na 260Hz zmieniali podział na 120Hz - tylko, że faktycznie, te wersje szły na rynek hifi a nie pro, także ten... ;)

nagrywamy.com

Musi to być odpowiedni przetwornik, nic subbasowego. Tylko porządny niskotonowy dobrej skuteczności, radzę w budzie zamkniętej i nisko ciąć 80-90 Hz, chyba, że dwa to i do 200 Hz ale aktywna zwrotnica będzie potrzebna. Ogólnie tak mam teraz, tylko i wyłącznie dla tej stopy perkusji... no i wyszło dobrze

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Skad wyczarowac aktywna zwrotnice i za ile?

Na razie kombinuje skad pozyczyc jakiegos suba, nawet KD aby wstepnie ocenic sens takiego zestawienia. Ale skoro Tobie sie udalo to i mi sie uda. A jaki masz zestaw?

Aktywna zwrotnica to nie problem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale cięcie subwoofera na 200Hz to raczej żart. Przy tych częstotliwościach nie można już mówić o nierozpoznawalności kierunku czyli o subwooferze, muszą to być wtedy normalne dwa głośniki, po prostu zestaw trzydrożny.

A w studyjnych subach taka zwrotnica po prostu jest wbudowana, o tym właśnie pisałem.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Nie znam sie na tym, ale 200hz wydaje sie za duzo. Chcialbym, zeby sub zaczynal tam, gdzie m1 przestaja dawac rade a to wyjdzie ponizej 100hz chyba? Bede strzelal ze wyjdzie 80-100hz. Zeby wyzej ustawic suba to trzeba by zwrotnice inaczej bas z suba pokryje sie z tym z m1 a to na pewno nie bedzie dobrze brzmialo. O lokalizacji zrodla nawet nie wspominam.

Ma ktos wykres tannoy mercury m1 - szukalem, ale nie moge znalezc.

.....

W hifi jest watek "Ostre brzmienia", raczej nie dla mnie z moim budzetem, ale wlasnie znalazlem tam taka bardzo ciekawa wypowiedz autorsta Przemysław_51508:

"Gitara basowa to zakres od ok 40-100Hz (czyste struny). Stopa to chyba ok 60Hz. Oczywiście to podstawowe dźwięki.

Po za tym odtworzenie najniższych dźwięków najmocniej obciąża wzmacniacz co pewnie też nie jest bez znaczenia dla grania całego systemu."

Pasmo 50hz-100hz to podejzewam wlasnie to, czego m1 brakuje i sprobowano zastapic buczeniem wydobywajacym sie z wetknietej w obudowe rurki.

na papierze mają niby Pasmo przenoszenai 55 Hz - 20 kHz (+/- 3 dB) więc sub bym odciął na 60/70 hz

btw. nie wiem co to za stopa perkusyjna na 60 hz , dla mnie przypominało by to już walenie młotkiem

szukam sam nie wiem czego :P

Nie znam sie na tym, ale 200hz wydaje sie za duzo. Chcialbym, zeby sub zaczynal tam, gdzie m1 przestaja dawac rade a to wyjdzie ponizej 100hz chyba?

To trzeba właśnie zastosować taką zwrotnicę, jak podał przemak, która obetnie kolumny z odpowiednim nachyleniem, aby sub mógł się jakoś zszyć. Bez tego raczej nie ma mowy o dokładnym zestrojeniu, bo będzie zawsze gdzieś dziura w pasmie lub podbicie. Mało tego, żeby ładnie to zestroić kolumny muszą zostać przycięte przed spadkiem wynikającym z ich strojenia, a nie tam gdzie już nie dają rady.

Wydaje mi się, że to trochę za daleko zaszło ;) To nie apteka ani wojsko, ma po prostu fajniej brzmieć. Domowe suby są robione tak a nie inaczej, i nie ma co wymyślać, tylko kupić jakiś niedrogi i używać. Przypomnę tylko, że sub służy do poszerzenia pasma przenoszenia, a nie zwiększenia ilości basu ;)

nagrywamy.com

Malikali: czywiscie masz racje i mniej wiecej jestem swiadom tego, co napisales. Mam jednak nadzieje ze ustawiajac suba dosc cicho i dosc nisko go obcinajac nie spowoduje zbytniego podbicia czegos, co jeszcze wydostaje sie z m1, za to pojawi sie troszke tego, czego w m1 wlasciwie nie ma. Raczej biore pod uwage dziure niz zbytnie podbicie. Aktualnie i tak jest daleko od idealu.

Ma ktos pomysl na jakis maly sub najlepiej w OZ dla mnie? Na razie mam dwa typy:

- tannnoy mercury msub10,

- REL quake 2.

Moze cos innego z REL? Albo o jakich parametrach?

Ps. Jak patrze na wykresy innych monitorow (m1 nie moge znalezc) to najwieksze podbicie powinno wyjsc akurat w tych czestotliwosciach, w ktorych gra gitara basowa i stopa, obok moga byc dolki.

Tannoya kiedyś mierzyłem przy okazji jakiejś, dokładność, powiedzmy, orientacyjna. Na oko sub cięty w okolicy 100Hz powinien być OK

TannoyM1.jpg

Ten mój pomiar niewiele warty, bo M1 według producenta ma pasmo do 55Hz przy spadku 3dB ;)

Ale znalazłem, że mSub ma filtr 75Hz na wyjściu na satelity, więc nie jest taki zły ;)

Ukryta Zawartość

Edit - nie pamiętam, czy ten tannoy nie był przypadkiem zatkany, mam tylko jeden taki pomiar niewiadomoskąd, także ten... Ale te 55Hz przy spadku 3dB to też bym raczej nie wierzył, bardziej w mój pomiar, jak już ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Juz przy 150 idzie w dol? To

idealna charakterystyk pod suba!

"...mSub ma filtr 75Hz na wyjściu na satelity..." Czyli jak? Podlaczam suba pod wzmacniacz jak glosniki, a w subie do wyjsc na satelity podlaczam m1? Jak to wtedy dziala? Wsystko powyzej 75 idzie prosto do m1, a wszystko ponizej 75 do wzmacniacza suba i dalej do glosnika w subie? Czy teoretycznie mozna uznac, ze sub pozostsje wtedy bez wplywu na sygnal dochodzacy do m1?

"M1 według producenta ma pasmo do 55Hz przy spadku 3dB ;)"Ale ubaw!

No nie, to jest niskopoziomowe, musisz mieć jakiś insert we wzmacniaczu, po regulatorze głośności i barwy a przed końcówką. Są takie cywilne wzmacniacze? Nie wiem...

nagrywamy.com

Kupic gotowy, nie wiem skad pomysl ze zrobieniem? Mysle wlasnie pozyczyc cokolwiek, nawet od KD aby wyrobic sobie wstepnie poglad co do sensu calej operacji.

Kupic gotowy, nie wiem skad pomysl ze zrobieniem? Mysle wlasnie pozyczyc cokolwiek, nawet od KD aby wyrobic sobie wstepnie poglad co do sensu calej operacji.

Może zrobić jakiś test najpierw jak zakladales. Tak to nie ma sensu podawać tu modeli. Albo kuo taki który jesteś w stanie łatwo i w tej samej cenie odsprzedać dalej.

Myślę że absolutnie szansę mają

Twierdzę raczej, czy aby sub który kupisz sprosta twoim oczekiwaniom. Sub to nie taka zwykła kolumna która stawiasz i gra. Zwłaszcza jeżeli ma współgrać w stereo.

Ale uważam że warto

Tannoy mSub:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Jak pozyczysz cokolwiek, to sie tylko zrazisz. Zwykly tani sub od kina narobi tylko balaganu i na drugi dzien napiszesz, ze subwoofer do stereo to porazka.

Jak pokryjesz koszty przesylki i wplacisz mala kaucje, to wysle Ci na testy Quake 2.

Bedziesz wiedzial co masz robic.

Quake 2 to byl moj pierwszy sub do stereo i w sumie dzieki niemu zostalem przy RELu.

To zupelnie inne granie niz tanie subwoofery od kina. Mialem tez jakis czas temu JBL 150p, duzy sub z 25cm glosnikiem i nawet nie dorastal do piet malutkiemu Quakeowi.

Quake 2 powinienes kupic za 120 euro a to swietny subik za te pieniadze i z m1 napewno zgra sie swietnie przy odpowiednim ustawieniu.

Jak mieszkasz w UK, to czemu sobie nie popatrzysz na produkty firmy BK Electronic, jak sie nie mylę to oni robili suby dla rela.

Ukryta Zawartość

Przy okazji.

Dopiero teraz się zorientowałem, że mieszkam 1km od siedziby rela ☺

Zobaczyłem adres na zajęciu z jakiejś licytacji.

A zaraz obok Rela, byla firma Harman, niestety przeniosla się do Chin.

Ukryta Zawartość

Z czym gra u Ciebie Quake? Na razie poluje na msub, nie spieszy mi sie.

Juz nie gra.

Zastapil go G2. Ale kiedys dobrze wspolpracowal z Tannoy m2 a potem z B&W dm603 s3.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.