Skocz do zawartości
IGNORED

Naukowcy ostrzegają, do Polski zbliża się inwazja zielonej papugi !

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, naukowcy ostrzegają, do Polski zbliża się inwazja zielonej papugi :

''Wielkie zielone papugi skolonizowały Wielką Brytanię i Niemcy, a teraz może być kolej na Polskę – ostrzegają naukowcy. Są wszystkożerne i znoszą temperatury nawet do minus 20 st. C. To doskonały gatunek inwazyjny.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Nie da rady u nas nie ma takich zasiłków jak w Niemczech żaden "zielony stwór" przyzwyczajony do "ciepełka" nie przeżyje za 500+..........:)

Ale jest coś na rzeczy Policja w Niemczech sama przyznaje że ma problem....

Ukryta Zawartość

To nie Papuga się przystosowała tylko Policja do Papugi....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Ty tu nie zmieniaj tematu, doskonale wiesz o jakie zielone stworzonka chodzi. U was w Rasiji takich mnogo.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie zaglądając do watku byłem pewien, że nasz propagandzista wyskoczy z czymś takim. No i proszę, nie zawiodłem się!

Jestem Europejczykiem.

Ponoć na początek może być ich 100 000

Jak cześć z nich trafi do Polski to masakra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Spoko u nas wietnamce sobie poradzą z tym problemem, z gołębiami dali radę, to i papugom dadzą....

Menu u nich będzie teraz bardziej bogate - z korzyścią (?) dla klientów.....

Edytowane przez Shrek777

Spoko u nas wietnamce sobie poradzą z tym problemem, z gołębiami dali radę, to i papugom dadzą....

A mnie ciekawi czemu od kilku ładnych lat niemal całkowicie zniknęły wróble, tak chyba ze dwa lata temu widziałem jedną sztukę, ale normalnie bym nie zwrócił uwagi gdyby nie to że ten egzemplarz miał wyjątkowo mocny głos, być może ostały się jakieś szczególnie mocne osobniki, ale są niemal nie do zauważenia. W każdym razie ja od tamtej pory nie zauważyłem.

Edytowane przez Krak_oN

A być może również za tym stoi masowe ocieplanie bloków i remonty kamienic, a co za tym idzie znikają wszelki szpary, dziury itp. Chociaż, zdaje się że na wsiach też poznikały wróble.

Edytowane przez Krak_oN

Wiadomość z Kreuzbergu. Jak dotąd szariatu nie zauważyliśmy, choć żona nie nosi burki, a w dodatku pije alkohol w miejscach publicznych.

Nadajesz się na Papugę.

Co Ty biedaku zrobisz jak pieprzu zabraknie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nadajesz się na Papugę.

Co Ty biedaku zrobisz jak pieprzu zabraknie.

Pieprzyłeś, pieprzysz, to i pieprzyć będziesz. Czuję że nie mam się czego obawiać. Zdrowia życzę :-)

Ukryta Zawartość

Ale to jest żako, ta to lubi ciepełko.

Ukryta Zawartość

Byle nie tak :

''W Libanie masowo mordują Polskie bociany i chwalą się zdobyczami na Facebooku. W Libanie to jak sport narodowy :

Ukryta Zawartość

W Syrii i Libanie jedzą nasze bociany! :

Ukryta Zawartość

I ten Facebook :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN
  • Moderatorzy

A mnie ciekawi czemu od kilku ładnych lat niemal całkowicie zniknęły wróble, tak chyba ze dwa lata temu widziałem jedną sztukę, ale normalnie bym nie zwrócił uwagi gdyby nie to że ten egzemplarz miał wyjątkowo mocny głos, być może ostały się jakieś szczególnie mocne osobniki, ale są niemal nie do zauważenia. W każdym razie ja od tamtej pory nie zauważyłem.

Wróbli rzeczywiście mniej, przyczyn jest kilka

- jak pisałeś remonty domów i likwidacja szpar, tu dodatkowy minus dla gatunku tzn jego stadna natura więc 1 para nie założy gniazda a jeśli to sporadycznie, musi być miejsce dla niewielkiej kolonii

- sroki i koty

- mniej pokarmu : ziarna, mszyce + mniej dostępnych źródeł wody.

Jednak wg mnie główną przyczyną jest brak odpowiednich miejsc lęgowych, ewentualne budki należy rozwieszać dla przynajmniej 6 par.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

...- jak pisałeś remonty domów i likwidacja szpar, ...

Na wsiach z wróblami zdaje się jest podobnie, poznikały praktycznie wszystkie stare chaty i stodoły, a nawet jak są to bardzo nieliczne i są odpowiednio zmodernizowane, po-uszczelniane, otynkowane itp. Bliskość lasów i pól też zdaje się nie przełożyła się za bardzo na liczebność wróbla, co chyba świadczy o tym, że były one głównie uzależnione od specyfiki budownictwa z poprzedniej epoki. A kto wie czy nie zdziesiątkowała ich też jakaś zaraza albo jakieś powszechnie stosowane chemikalia.

Edytowane przez Krak_oN

A mnie ciekawi czemu od kilku ładnych lat niemal całkowicie zniknęły wróble

Zależy gdzie, na wioskach podlaskich wróble raczej dobrze się mają. Kilkanaście metrów ode mnie, w żywopłocie wokół domu rozrabia właśnie i wrzeszczy stadko około 50 - 60 sztuk. Zimą przy większych mrozach bywają stada jeszcze większe, albo kilka stadek lokuje się w sąsiedztwie. Warunki we wsi im sprzyjają, stara zabudowa, mnóstwo żywopłotów, sadów i gęstych krzewów, sporo ludzi hoduje drób na własne potrzeby, więc stałe źródło dokarmiania też jest. A wzdłuż torów kolejowych szeroki pas nieużytków z najróżniejszymi gatunkami dzikich wysiokich traw, których nikt nie kosi i stanowią zarówno źródło nasion, jak i schronienie przed kotami i drapieżnymi ptakami. Mazurków też widziałem kilkanaście, jak się zimniej zrobi, to pewnie zaczną uderzać do karmników. Sikor też sporo, głównie bogatka i modraszka. Regularnie pojawiają się nadal rudziki, chyba nie mają zamiaru odlecieć.

Edytowane przez trebliG

Zależy gdzie, na wioskach podlaskich wróble raczej dobrze się mają. Kilkanaście metrów ode mnie, w żywopłocie wokół domu rozrabia właśnie i wrzeszczy stadko około 50 - 60 sztuk

A ty chyba mieszkasz dość blisko Białorusi ? bo tam jest chyba zakaz stosowania bardzo wielu substancji które są u nas i w Europie powszechnie stosowane.

A ty chyba mieszkasz dość blisko Białorusi ? bo tam jest chyba zakaz stosowania bardzo wielu substancji które są u nas i w Europie powszechnie stosowane.

Masz racje, do granicy w prostej linii może 20 kilometrów, góra 25.

Edytowane przez trebliG

Masz racje, do granicy w prostej linii może 20 kilometrów.

No to kto wie, być może właśnie dlatego u ciebie wróble mają się tak dobrze, bo akurat tam nie zawiewa tych różnych substancji i zanieczyszczeń typowych dla UE.

Edytowane przez Krak_oN

Dodatkowo obszary ptasie sieci Natura 2000 nad Bugiem w odległości jakiś 8 kilometrów, kilka rezerwatów, park krajobrazowy itp. Brak większego przemysłu w promieniu co najmniej 50 km też robi swoje. Rolnictwo głownie na 4 i 5 klasie, małe gospodarstwa to i tutaj chemii mało.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.