Skocz do zawartości
IGNORED

Naukowcy ostrzegają, do Polski zbliża się inwazja zielonej papugi !

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.10.2020 o 08:07, d-t-x napisał:

Ja od kilku lat przeżywam najazd wtyków amerykańskich. Straszą mi żonę.

Też mam. 

Jest to "Wtyk północnoamerykański (Leptoglossus occidentalis) to gatunek pluskwiaka różnoskrzydłego z rodziny wtykowatych. To gatunek inwazyjny w naszych lasach, powodujący szkody. Tylne nogi są długie, mocno zgrubiałe. U mnie w tujach, cisach i świerkach.

wtyk-polnocnoamerykanski.jpg

Natomiast w kwiatach domowych pojawia się "Wtyk straszyk (Coreus marginatus) to najbardziej pospolity przedstawiciel rodziny wtykowatych w Polsce o brązowym lub szarobrunatnym ubarwieniu. Ciało jest spłaszczone grzbieto-brzusznie. Czułki są dość duże, mocne."

wtyk-straszyk.jpg

Wtyk straszyk  bardzo lubi żerować na szczawiu. Dlatego uważam, że powinien nazywać się wtykiem Niesiołowskiego.

Na te pierwsze skuteczne są opryski (używam środka ekologicznego). Te drugie wyłamuję taśmą malarską.

W Polsce występuje kilkanaście ich gatunków. Natomiast chyba nie ma wtyka iwaszczukiewicza czyli inaczej rosyjskiego.

(cytaty i zdjęcia: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zyzol

Tyle, że te pierwsze to gatunek inwazyjny.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

• 2 lata później...
W dniu 29.11.2016 o 18:30, jezz napisał:

Jedli chodzi o wróble to wypierają je sroki i wrony.

Wróbli niestety coraz mniej. Szkoda, bo kocham te ptaszki.

• Moderatorzy
18 godzin temu, Mrok napisał:

Wróbli niestety coraz mniej.

Wróbel domowy jest od nas bardziej uzależniony niż nam się wydaje i nie tylko pod względem miejsc lęgowych ale całego ekosystemu w jakim funkcjonuje.

Przykład z mojego podwórka i to dosłownie. Mieszkam na przedmieściach Łodzi. Mój tato miał kilkanaście kur. Przy kurach (owies, karma, towarzystwo) funkcjonowało kilkadziesiąt wróbli domowych ( we wrześniu dochodziły do setki) do tego kilka synogarlic tureckich, szpaki zwłaszcza młode się dokarmiały i wrony. Była para, która przez wiele lat na stołówkę przyprowadzała też młode. Na wróble i gołębie polowały koty, sroki i czasem gołębiarz z lasu lub pustułka. Pojawiały się też wędrowne niewielkie szczury a do tego moje podwórko to rewir kun domowych. Wróble grasowały w jaśminie i różnych krzakach. Znały nas i potrafiły rozrabiać 2,3 metry od człowieka

Kolonia wróbli (kilka par) miała miejsca lęgowe pod dachem u sąsiadki.

Na mojej ulicy można zaobserwować również lisy..... i w tym roku w czerwcu lisica w ciągu nocy zabrała dla młodych wszystkie kury, zostały tylko ślady krwi i pióra.....

Kiedy zniknęły kury od razu wyniosły się praktycznie wszystkie wróble, czasem pojawi się jakiś ale więcej jest sikorek. Co ciekawe wróble porzuciły siedlisko mimo, że nadal miały zapewniony dostęp do wody i pokarmu (również ziarno) i miejsca lęgowego. Smutno i pusto zrobiło się na podwórku, a z powodu obecności lisów kur już nie będzie.

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

On 11/26/2022 at 5:40 PM, skynyrd said:

Zastąpią Bociany 

To  i kryzys demograficzny nas nie ruszy.

• 10 miesięcy później...

Aleksandretta to szkodnik total brutal. Tu powinni się eko srekolodzy wykazać...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

8 godzin temu, cortes napisał:

Aleksandretta to szkodnik total brutal. Tu powinni się eko srekolodzy wykazać...

A jest jadalna bo jak by coś to problem sam się rozwiąże.

W dniu 15.10.2023 o 13:29, cortes napisał:

W ekologii nie występują pojęcia gatunków pożytecznych i szkodliwych.

3 minuty temu, Zbig napisał:

Jak dostaną za to kasę niezwłocznie coś wymyślą. Podobnie jak WHO.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

5 minut temu, cortes napisał:
10 minut temu, Zbig napisał:

Jak dostaną za to kasę niezwłocznie coś wymyślą. Podobnie jak WHO.

Miałem na myśli dziedzinę nauki, nie aktywizmy w stylu grinpisu.

• 3 miesiące później...

6 lat minęło i w Polsce nie widziałem tytułowej papugi. Naukowcy.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Nawet tych norweskich ?

26 minut temu, marek-1969 napisał:

Jacy naukowcy ? Teraz w internecie każdy może być naukowcem .

22 minutes ago, marek-1969 said:

Trzeba umieć czytać między linijkami.

W dniu 29.11.2016 o 16:53, Krak_oN napisał:

Jak w temacie, naukowcy ostrzegają, do Polski zbliża się inwazja zielonej papugi :

''Wielkie zielone papugi skolonizowały Wielką Brytanię i Niemcy, a teraz może być kolej na Polskę – ostrzegają naukowcy. Są wszystkożerne i znoszą temperatury nawet do minus 20 st. C. To doskonały gatunek inwazyjny.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiatrówki nie wymagają zezwolenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jacy naukowcy ? Teraz w internecie każdy może być naukowcem .

No ba... Nie tylko w internecie!
Nr. 33 / 10.08.1986

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tadeiro

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Mam wolna klatkę po chomiku to zaadoptuje dla takiej jednej zielonej może być papuga. Moje kotki będą miały domowe ZOO.

Najnowszy filmik jaki udało mi się znaleźć z cyklu jakie to ptaki najczęściej przylatują do karmnika w Niemczech :

Ale z opisu tego filmiku to dotyczy na razie takich regionów jak :

''W regionie Kolonii/Düsseldorfu – zwłaszcza w pobliżu Renu – rzadko jest tak zimno. Wiedzą też dokładnie, które ulice w mieście są ciepłe, a które cieplejsze od pozostałych. Dlatego lubią przebywać na przykład na drzewach nad Kö, ponieważ Kö emituje więcej ciepła niż na przykład ulice we Flingern''

Edytowane przez Krak_oN
  • 1 rok później...

Czekam od lat na te papugi ! Naukowcy i eksperci ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.